Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Reikai napisał:

Szef rosyjskiego MSZ Siergiej Ławrow ogłosił dzisiaj, że "Rosja nie zamierza okupować Ukrainy, ani atakować cywilów".

Są już nagrania, gdzie ruski czołg po dogonieniu samochodu, bez refleksji przejeżdza po nim.

Jeżeli to nie jest zbrodnia wojenna ( chociaż na razie żyje), to nie wiem co nią jest.

Pokaz ruskiego sadyzmu.

6 minut temu, SlaKB napisał:

na pewno mieli rozpisanych wiele scenariuszy i nie można wykluczyć, że jeden z nich mówił o wjeździe w Polskę jeśli sytuacja będzie dla nich korzystna. 

Gdyby mieli to świat by o tym wiedział... Tak jak wiedzieli o Ukrainie.

8 minut temu, Pablo81 napisał:

Ogrom czyli ile? Odpowiednio dużo

Wystarczająco by mieć przewagę w powietrzy nad Rosjanami a to wystarczy ... Rosjanie mają obecnie sporą przewagą na lądzie gdyby chcieli uderzyć ale obecnie większość tych sił jest na Ukrainie. Zanim Rosjanie by przerzucili siły pod granicę z Litwą czy Poilską to Amerykanie i Francuzi w tym samym czasie przerzucą większość sił i nie będą mieć Rosjanie przewagi nawet na lądzie

Ile wg Ciebie Rosja ma obecnie wojska na granicy z krajami bałtyckimi i Polską? 

1 minutę temu, Alonzo napisał:

Jak ktoś uważa, że UE by nas nie zostawiła, to gratuluję optymizmu. Skończylibyśmy tak jak Ukraina..

Może co poniektórzy u nas przejrzą nieco na oczy..

Nikt tu nie liczy na UE w razie wojny. UE nie ma ani armii, ani zdolności decyzyjnej. 

6 minut temu, starYfaN napisał:

Umiesz pocieszać. Nie sądzisz, że po atomie, może być już wszystko jedno?

Nie użyto nigdy atomu i Putin zdaje sobie sprawę ,że nie licząc okretów podwodnych tak iatak byłby mało skuteczny i tylko uderzyłby w Polskę i Niemcy. Reszta rakiet byłaby strącona albo wręcz zniszczona przed odpaleniem...

Putin jest pewnie odklejony od rzeczywistości ale wie ,ze wojna atomowa sprawi ,że w Rosji będą zgliszcza i użye tylko w obronie własnej a nie do ataku

4 minuty temu, ely3 napisał:

Wystarczająco by mieć przewagę w powietrzy nad Rosjanami a to wystarczy ... Rosjanie mają obecnie sporą przewagą na lądzie gdyby chcieli uderzyć ale obecnie większość tych sił jest na Ukrainie. Zanim Rosjanie by przerzucili siły pod granicę z Litwą czy Poilską to Amerykanie i Francuzi w tym samym czasie przerzucą większość sił i nie będą mieć Rosjanie przewagi nawet na lądzie

A skąd masz info na temat tych sił NATO przerzucanych pod naszą granicę? Ja nic takiego nie znalazłem.

1 minutę temu, SlaKB napisał:

A skąd masz info na temat tych sił NATO przerzucanych pod naszą granicę? Ja nic takiego nie znalazłem.

Bo znam ludzi z Suwałk, którzy mi mówią ile dziennie widzą nad sobą lecących samolotów. MAm znajomych na Ławicy czy Powidzu i wiem ,że codziennie są przerzuca samoloty czy heliktoptery . Znam też byłych pilotów wojskowych , którzy od dwóch dni są w drodze pod granice ( jeden to Niemeic , drugi to Polak)

11 minut temu, ely3 napisał:

Bombardowany jest Lwów.

Jak pisałem, nie jestem ekspertem w dziedzinie wojskowości i się zapytam, żeby mieć lepszą wiedzę.

1. Skąd założenie, że wojska NATO będą wcześniej pod granicą polsko-ukraińską niż wojska rosyjskie? Przecież armia rosyjska formowala się przed agresja kilka tygodni. A NATO przyleci w 1 dzień?

2. Czy wojska NATO są w pełnej gotowości? Jak wygląda papierologia w przypadku procedury transferu wojsk do Polski? Wszystko jest już klepniete, czy jak w przypadku ONZ trzeba jeszcze administracyjnie zalatwic?

3. Skąd ta opieszalosc, skoro znali dokładne daty agresji? Co im szkodzilo wcześniej wszystko dopiac.

Z góry dzięki za naświetlanie sprawy.

Edytowane przez Pablo81

3 minuty temu, ely3 napisał:

Bo znam ludzi z Suwałk, którzy mi mówią ile dziennie widzą nad sobą lecących samolotów. MAm znajomych na Ławicy czy Powidzu i wiem ,że codziennie są przerzuca samoloty czy heliktoptery . Znam też byłych pilotów wojskowych , którzy od dwóch dni są w drodze pod granice ( jeden to Niemeic , drugi to Polak)

Nie wiem czy takie szacowanie na oko, że dużo helikopterów przyleciało dobrze odzwierciedla rzeczywistość, ale jeśli tak to tego info nigdzie nie ma więc nie dziw się, że ludzie piszą, że NATO nic nie robi. Jedyne informacje dotyczą tego, że kilka tys żołnierzy amerykańskich będzie wysłanych do Niemiec. 

5 minut temu, SlaKB napisał:

Nie wiem czy takie szacowanie na oko, że dużo helikopterów przyleciało dobrze odzwierciedla rzeczywistość, ale jeśli tak to tego info nigdzie nie ma więc nie dziw się, że ludzie piszą, że NATO nic nie robi. Jedyne informacje dotyczą tego, że kilka tys żołnierzy amerykańskich będzie wysłanych do Niemiec. 

Nie licz też na to, ze NATO będzie informować, co i gdzie przesyła.

Polska wizerunkowo może dużo zyskać jeżeli zaczęłaby pokazywać więcej politycznej inicjatywy

plus nie wiem czy trwają obecnie misje pokojowe w innych miejscach świata ale wszystkie te Gromy powinny być u nas i to z bardzo czytelnym akcentem w mediach

no i widoczny jest teraz niedowład armii

bardzo elitarne 50.000-100.000 szybkiego reagowania by się przydało ale drogo wyjdzie w czasie pokoju

postawa Niemiec Włoch i Węgier mnie smuci... bym poszedł jeszcze mocniej w stronę USA

łacznie z grożbą wyjścia z Unii bo tu akurat UK postępuje moim zdaniem dużo lepiej 

Polska zamiast słuchaczem co tam w Unii powinna spróbować być leading voicem

tylko do tego trzeba mieć Polityków z jajami a nie amatorów

27 minut temu, starYfaN napisał:

Są już nagrania, gdzie ruski czołg po dogonieniu samochodu, bez refleksji przejeżdza po nim.

Jeżeli to nie jest zbrodnia wojenna ( chociaż na razie żyje), to nie wiem co nią jest.

Pokaz ruskiego sadyzmu.

możesz podrzucić link?

zbliżenie z USA powinno nastąpić przez jeszcze większe zacieśnienie współpracy i zwiększenie przez preferencyjne podatki % inwestycji w produkcję na naszym terenie jako przeciwwaga fabtyk chińskich

niech amerykanie produkują w Polsce na potęgę wszystkiego łącznie z high tech i jeżeli da radę na licencji nawet sprzet wojskowy i niech zarabiają

to lepsze zabezpieczenie niż te UEFA ONZ NATO

2 minuty temu, Vice-kontorezerwowe napisał:

Jak ktoś serio myśli, że amerykański żołnierz będzie umierać za Białystok to się lekko zdziwi.

dziś nie dlatego trzeba zrobić wszystko aby mu się opłacało

daj tam fabrtykę produkującą silniki lotnicze dla wojska i stanie murem gdy dodatkowo będzie to inwestycja..... prywatna