Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, DLT_Braddock napisał(a):

Powtarzasz narrację SBU z tym ze na Ukrainie nikt nic nie wie o Upa.

Nic takiego nie napisałem. Przecież u nas w Polsce też jest grupa, która coś wie o Żołnierzach Wyklętych. Organizuje się biegi, stawia pomniki, robi wydarzenia upamiętniające. Co nie zmienia faktu, że większość (napisałem większość, a nie wszyscy, naucz się czytać) ma to w dupie.

2 minuty temu, DLT_Braddock napisał(a):

Za porównanie żołnierzy Antykomunistycznego Podziemia do upowców powinieneś dostać w pysk. Za tydzień jedz do Warszawy na MN i głośno to powtórz 

Nie porównałem żołnierzy Antykomunistycznego Podziemia do upowców. Porównałem ROZPOZNAWALOŚĆ W POLSCE żołnierzy Antykomunistycznego Podziemia do ROZPOZNAWALNOŚCI NA UKRAINIE upowców. Ja już nie wiem, jak mam budować zdania, żebyś zrozumiał to co jest napisane.

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Faktycznie.

Można by powołać do tego jakiś organ.

Może nawet ministerstwo.

Tylko jak je nazwać?

O, mam idealny pomysł - Ministerstwo Prawdy.

Mogłoby jednocześnie nadawać słuszny przekaz, jak i stosować aparat przymusy dla elementów stanowiących zagrożenie dla niego.

Co może pójść nie tak?

I Ministerstwo Pokoju, bo to nie nasza wojna.

Teraz, fluber napisał(a):

Nic takiego nie napisałem. Przecież u nas w Polsce też jest grupa, która coś wie o Żołnierzach Wyklętych. Organizuje się biegi, stawia pomniki, robi wydarzenia upamiętniające. Co nie zmienia faktu, że większość (napisałem większość, a nie wszyscy, naucz się czytać) ma to w dupie.

Nie porównałem żołnierzy Antykomunistycznego Podziemia do upowców. Porównałem ROZPOZNAWALOŚĆ W POLSCE żołnierzy Antykomunistycznego Podziemia do ROZPOZNAWALNOŚCI NA UKRAINIE upowców. Ja już nie wiem, jak mam budować zdania, żebyś zrozumiał to co jest napisane.

Zabawne, że @DLT_Braddock mówi o powtórzeniu jakichś tekstów na żywo, kiedy sam boi się przyjechać na zlot powtórzyć swoje teksty na żywo, ba nawet na forum boi się przyznać do swojej pracy. Gdzie nawet nie ryzykuje przemocy, po prostu boi się śmieszności.

W sumie nie dziwota, śmiech bardziej rani niż miecz.

5 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Masz jakiś dokument państwowy gdzie jakiegoś sąsiada Polski uznaje się za wroga? Rosja ci się marzy?

Na oficjalnych stronach NATO ( oraz dokumentach oraz spotkaniach ) masz informacje że Rosja prowadzi wojnę hybrydową przeciwko krajom NATO. A dezinformacja, propaganda to nie jest jej element? 

Teraz, Koelner napisał(a):

Na oficjalnych stronach NATO ( oraz dokumentach oraz spotkaniach ) masz informacje że Rosja prowadzi wojnę hybrydową przeciwko krajom NATO. A dezinformacja, propaganda to nie jest jej element? 

Ja się pytam o polski dokument.

8 minut temu, fluber napisał(a):

Prawdopodobnie tak, natomiast nie każdego z kim się nie zgadzam nazywam onucą. Czasem osoby, z którymi się nie zgadzam nazywam lewactwem.

"Nikt na Ukrainie o UPA nigdy nie słyszał"

Artykuł jeszcze z 2021 roku. Jeszcze SBU nie było takie mocne w Polsce.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-ojciec-nasz-bandera-w-ukrainskim-parlamencie,nId,5598234

7 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Ja się pytam o polski dokument.

dlatego napisałem „wróg” . Np ta ustawa wymienia Federację Rosyjską  https://orka.sejm.gov.pl/proc9.nsf/ustawy/2131_u.htm jeśli są oficjalne dokumenty które zaznaczają aby przeciwdziałać wspieraniu agresji FR przeciw Ukrainie to wspieranie FR przez element wojny hybrydowej/ propagandy czyli to co Ty robisz, można byłoby zastosować aparat przymusu 

36 minut temu, RappaR napisał(a):

Zabawne, że @DLT_Braddock mówi o powtórzeniu jakichś tekstów na żywo, kiedy sam boi się przyjechać na zlot powtórzyć swoje teksty na żywo, ba nawet na forum boi się przyznać do swojej pracy. Gdzie nawet nie ryzykuje przemocy, po prostu boi się śmieszności.

W sumie nie dziwota, śmiech bardziej rani niż miecz.

Litości. Będę czas i swoje pieniądze marnować. Potem będziesz przez następne kilka lat na forum beczeć że ktoś ci dał z liścia. Walnij sobie dziś połówkę. Za moje zdrowie.

Wracając do opowieści twojej (nauczycielki (?). Niestety, ale bandytyzm po wojnie był wszechpotężny. Póki komuna nie zainstalowała swojego aparatu to na tych terenach rolę policji spełniały zawsze leśne bandy. Może jej ojciec albo jakiś krewny dostał karę chłosty od takiego oddziału. O złotych żniwach Grossa zapewne słyszałeś. Ale nie słyszałeś o tym, że oddział 6 Brygady Wileńskiej wyłapywał i karał tych co okradali szczątki ofiar niemieckiego terroru. Stąd często takie opowieści. Dowódcy to byli przedwojenni oficerowie i trzymali standardów w oddziałach. Nie musisz rozumieć.

27 minut temu, fluber napisał(a):

Czyj to cytat?

Twój - "Ten mityczny kult UPA"

Dlaczego Usyk chciał się przypodobać swoim rodakom i wpłacił pieniądze na odbudowę muzeum Szuchewycza? Są przecież na Ukrainie inne potrzeby. Pisałeś, że "większość chce tylko przeżyć" (bawiąc się w klubach nocnych 😂)

Mógł Starlinki sfinansować 

27 minut temu, Koelner napisał(a):

wspieranie FR przez element wojny hybrydowej/ propagandy czyli to co Ty robisz, 

No tak. Pisanie o tym ile Polska straciła, że Ukraina to taki sam wróg jak wszystko na wschodzie to wspieranie Rosji. Ale już twoje lajkowanie postów gdzie ktos wyzywa Ukraińców od nierobów to już metafizyka.

Do konstytucji należy wpisać zapis że o Ukrainie tylko dobrze ona baczność 

48 minut temu, fluber napisał(a):

Prawdopodobnie tak, natomiast nie każdego z kim się nie zgadzam nazywam onucą. Czasem osoby, z którymi się nie zgadzam nazywam lewactwem.

Przecież ty rozgrzany kiedyś wpadłeś na forum,z zarzutem że pisanie Sowieci a nie Rosjanie to wspieranie Rosji. Chłopie ty jesteś na wiecznej wojnie -z własnym rozumem przede wszystkim.

32 minuty temu, Koelner napisał(a):

dlatego napisałem „wróg” . Np ta ustawa wymienia Federację Rosyjską  https://orka.sejm.gov.pl/proc9.nsf/ustawy/2131_u.htm jeśli są oficjalne dokumenty które zaznaczają aby przeciwdziałać wspieraniu agresji FR przeciw Ukrainie to wspieranie FR przez element wojny hybrydowej/ propagandy czyli to co Ty robisz, można byłoby zastosować aparat przymusu 

A no tak wróg a "wróg". Wszystko jasne 

2 godziny temu, Gregorius napisał(a):

Listopad 2025

Ktoś w końcu wyjaśni czym ma być zwycięstwo Ukrainy?

Edytowane przez DLT_Braddock

6 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Twój - "Ten mityczny kult UPA"

To nie oznacza tego samego, zresztą zrobiłem literówkę - tam miało być mistyczny dokładnie tak jak przy Żołnierzach Wyklętych, a nie mityczny. Napisałem wprost, że nie twierdzę, że nikt nie wie o UPA w Ukrainie.

7 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Dlaczego Usyk chciał się przypodobać swoim rodakom i wpłacił pieniądze na odbudowę muzeum Szuchewycza? Są przecież na Ukrainie inne potrzeby. Pisałeś, że "większość chce tylko przeżyć" (bawiąc się w klubach nocnych 😂)

Żeby wesprzeć morale żołnierzy, którzy z oczywistych względów są główną grupą fanów Bandery. 

8 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Przecież ty rozgrzany kiedyś wpadłeś na forum,z zarzutem że pisanie Sowieci a nie Rosjanie to wspieranie Rosji. Chłopie ty jesteś na wiecznej wojnie -z własnym rozumem przede wszystkim.

A nazywanie Niemców Nazistami to wspieranie Niemców. Podzieliłem się swoją opinią, a Ciebie rozgrzała tylko ta część o Rosjanach i wracasz do tego już n-ty raz w swoich wpisach, tak bardzo Cię to dotknęło. To kto tu jest na wojnie? 

10 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

A no tak wróg a "wróg". Wszystko jasne 

To jest kwestia dyplomacji. Nie znajdę też dokumentu w IIRP czy III Rzeszy sformułowania „wróg”. FR oficjalnie 15 grudnia 2021 przekazało żądania a jednym z ich pkt było 

• wycofania wojsk sojuszniczych rozmieszczonych na terytoriach nowych państw członkowskich NATO po maju 1997 r. (po podpisaniu Aktu Stanowiącego NATO–Rosja);

16 minut temu, julekstep napisał(a):

to nie jest ten sam level lol

UPA zyskało na wartości odkąd zaczęła się wojna, bo wspiera to morale obrońców Ukrainy. W 2013 wyglądało to tak: https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/1562352-most_ukrainians_against_idea_of_recognizing_oun_upa_as_fighters_for_independence_311417.html i stosunek do UPA był ogólnie zdecydowanie negatywny w Ukrainie. Zaledwie 27 procent pozytywnych ocen. Wybuch wojny to zmienił

W 2022, już po wybuchu wojny Kijowski Instytut Socjologii robił dość szerokie badania odnośnie stosunku Ukraińców do UPA i 43 procent Ukraińców ma do UPA stosunek pozytywny.

W 2017 r. podobne badania robiono w Polsce odnośnie żołnierzy Wyklętych i tam pozytywny stosunek wobec nich zadeklarowało 41% Polaków - raczej podejrzewam, że teraz byłoby więcej.

Edytowane przez fluber

17 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Do konstytucji należy wpisać zapis że o Ukrainie tylko dobrze ona baczność 

nie należy ale w naszym interesie mimo jakiś romansów Ukrainy do zachodu to dla interesu polskiego najważniejsze jest wspieranie słabszej strony. dopóki Ukr jest słabsza to jej kibicujmy ale jeśli nagle przewagę strategiczną uzyskałaby nad FR to do rozważania byłoby zastosowanie neutralności lub nawet wspieranie FR

Edytowane przez Koelner

2 minuty temu, fluber napisał(a):

UPA zyskało na wartości odkąd zaczęła się wojna, bo wspiera to morale obrońców Ukrainy. W 2013 wyglądało to tak: https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/1562352-most_ukrainians_against_idea_of_recognizing_oun_upa_as_fighters_for_independence_311417.html i stosunek do UPA był ogólnie zdecydowanie negatywny w Ukrainie. Zaledwie 27 procent pozytywnych ocen. Wybuch wojny to zmienił

W 2022, już po wybuchu wojny Kijowski Instytut Socjologii robił dość szerokie badania odnośnie stosunku Ukraińców do UPA i 43 procent Ukraińców ma do UPA stosunek pozytywny.

W 2017 r. podobne badania robiono w Polsce odnośnie żołnierzy Wyklętych i tam pozytywny stosunek wobec nich zadeklarowało 41% Polaków - raczej podejrzewam, że teraz byłoby więcej.

już przed wojną w 2 głównych miastach (Lwów już od 1992, Kijów od 2016) dwie ważne ulice były nazwane na jego cześć

w PL jak widzę to w dużych miastach jeśli są ulice Pileckiego (czyli tego najmniej kontrowersyjnego i powszechnie propsowanego ŻW) to są to jakieś totalnie niszowe uliczki na obrzeżach (Kraków, Poznań...w Warszawie ciut lepiej ale dale to żadne istotne miejsce + Ursynów to praktycznie nie Warszawa)

no nie jest to ten sam level jak bardzo byś nie zaklinał rzeczywistości -> Ukraina to generalnie c***owe państwo (po prostu Rosja to c***owe państwo z dużo większymi możliwościami + agresor w wojnie, więc wiadomo że należy - mimo wszystko - kibicować Ukrainie).

5 minut temu, julekstep napisał(a):

już przed wojną w 2 głównych miastach (Lwów już od 1992, Kijów od 2016) dwie ważne ulice były nazwane na jego cześć

w PL jak widzę to w dużych miastach jeśli są ulice Pileckiego (czyli tego najmniej kontrowersyjnego i powszechnie propsowanego ŻW) to są to jakieś totalnie niszowe uliczki na obrzeżach (Kraków, Poznań...w Warszawie ciut lepiej ale dale to żadne istotne miejsce + Ursynów to praktycznie nie Warszawa)

no nie jest to ten sam level jak bardzo byś nie zaklinał rzeczywistości -> Ukraina to generalnie c***owe państwo (po prostu Rosja to c***owe państwo z dużo większymi możliwościami + agresor w wojnie, więc wiadomo że należy - mimo wszystko - kibicować Ukrainie).

W dużych miastach rządzi antypis, ale i tak np. w Gdańsku Aleja Żołnierzy Wyklętych to jedna z głównych arterii komunikacyjnych w mieście i ma ze 5 kilometrów 

9 minut temu, julekstep napisał(a):

jak chcesz to umisz!