Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, fluber napisał(a):

To do czego ja się odnoszę to fakt, że fachowcy z po są jeszcze gorsi niż ten słaby obajtek

Obecny spadek wartości wynika z wyjścia na jaw strategicznych błędów w zarządzaniu Orlenem w latach ubiegłych. Tak to działa.

A jeszcze dochodzi ciekawy, potencjalnie kryminalny, temat z Sołowowem. 

Godzinę temu, jack napisał(a):

Obecny spadek wartości wynika z wyjścia na jaw strategicznych błędów w zarządzaniu Orlenem w latach ubiegłych. Tak to działa.

A jeszcze dochodzi ciekawy, potencjalnie kryminalny, temat z Sołowowem. 

Widzę że się w interpretacji faktów nie dogadamy.

Czy ktoś z Was jest w stanie uzasadnić na czym praktycznie polega to lepsze zarządzanie? Dlaczego wyższe marzę detaliczne są dobre, dlaczego rezygnacja z przetwarzania paliw na dużą skalę w kraju jest dobra, dlaczego warto oddawać złotówkę z każdej kawy Owsiakowi, dlaczego warto nagłaśniać i krytykować większość działań orlenu z ostatnich lat? Tak jakbyście tłumaczyli akcjonariuszowi, żebym nie rezygnował z kapitału który zainwestowałem 

Z takich ciekawostek wewnętrznych, o których przyznam się nie powiem więcej niż tutaj, więc nie dopytywać się o szczegóły:

NFZ przestał rezydentom wydawać zgody na pracę w AOS. Niczym to nie uzasadnione, po prostu po wnioskach idzie cisza, do tej pory rutynowo zatwierdzał to w ciągu 2 tygodni. Sytuacja się ciągnie od 3 miesięcy. 

Mnie to nie dotyczy, wiem to stąd, że są masowe żale i próby dojścia do powodu na grupach lekarskich. 

Teraz, Koelner napisał(a):

jak cytujesz Pana Lema to możesz dodać jego cytat o Kaczyńskich :)

Z ciekawości opisz mi swój tok logiczny, naprawdę jestem ciekawy.

Naprawdę jestem ciekawy jak doszedłeś do tego zdania.

Żartowałem, wiem doskonale jak doszedłeś do tego zdania, zerżnąłeś twitta kogoś z Wyborczej, bo widziałem też go widziałem wcześniej.

I tylko Twój brak wyobraźni sprawił, że nie udało Ci się dojrzeć kontekstu i różnicy.

www.google.pl wpisujesz: cytaty Lema. zweryfikowałem Twój cytat ponieważ nas przywyczaiłeś regularnie do bezczelnego łgarstwa. zapracowałeś na swoją opinię więc możesz być dumny.  a żydowska gazeta dla Polaków jest dość słabym źródłem ( kiedyś mieli spoko dział sportowy ale to chyba tyle )

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Lem vs Tokarczuk : r/Polska

Fajny cytat. Taki sprzed 25 lat prawie. Co nie zmienia faktu że Tokarczuk książki są zupełnie nie moja bajka 

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Widzę że się w interpretacji faktów nie dogadamy.

Czy ktoś z Was jest w stanie uzasadnić na czym praktycznie polega to lepsze zarządzanie? Dlaczego wyższe marzę detaliczne są dobre, dlaczego rezygnacja z przetwarzania paliw na dużą skalę w kraju jest dobra, dlaczego warto oddawać złotówkę z każdej kawy Owsiakowi, dlaczego warto nagłaśniać i krytykować większość działań orlenu z ostatnich lat? Tak jakbyście tłumaczyli akcjonariuszowi, żebym nie rezygnował z kapitału który zainwestowałem 

Poczekajmy do wyjaśnienia afery olefin bo jak się potwierdzi to o czym pisał Jadczak to chyba nawet ty zrozumiesz jak PiS rządził ssp

14 minut temu, blackmagic napisał(a):

Poczekajmy do wyjaśnienia afery olefin bo jak się potwierdzi to o czym pisał Jadczak to chyba nawet ty zrozumiesz jak PiS rządził ssp

Ja bym chętnie się dowiedział dlaczego inwestycja jest nierentowna. Bo niestety nie mogę na ten temat znaleźć nic poza "będzie dużo kosztować"

17 minut temu, blackmagic napisał(a):

Fajny cytat. Taki sprzed 25 lat prawie. Co nie zmienia faktu że Tokarczuk książki są zupełnie nie moja bajka 

E=mc2 ma ponad sto lat.

Daj newsa co się zdezaktualizowało

23 minuty temu, Koelner napisał(a):

www.google.pl wpisujesz: cytaty Lema. zweryfikowałem Twój cytat ponieważ nas przywyczaiłeś regularnie do bezczelnego łgarstwa. zapracowałeś na swoją opinię więc możesz być dumny.  a żydowska gazeta dla Polaków jest dość słabym źródłem ( kiedyś mieli spoko dział sportowy ale to chyba tyle )

Akurat należysz do grona osób, których opinia na mój temat stanowi dla mnie powód do dumy.

Zmartwiłbym się jakbyś mnie lubił. 

Edytowane przez RappaR

8 minut temu, RappaR napisał(a):

Akurat należysz do grona osób, których opinia na mój temat stanowi dla mnie powód do dumy.

to bardzo mi przykro ponieważ ja bardzo Cię lubię i w pewien sposób podziwiam 

W dniu 14.12.2024 o 07:44, LAF napisał(a):

Nie mierzę jakości cena co widać po moich ostatnich wpisach kulinarnych. Po prostu szokuje , że ktoś uważa , że za 100 można kupić produktów na jeden dzień dla 4 osób  

Wiadomo zależy co kto jada i piję , ale przy produktach średniej jakości wychodzi więcej. 

Tak mi sie wydawalo, ale nie bylbym zszokowany, gdyby trzeba bylo wydac bardziej 130pln na dzien i jakies 900-1000pln na tydzien. To jest poziom moich wydatkow przy 2+3, 1:1. W US

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

Tak mi sie wydawalo, ale nie bylbym zszokowany, gdyby trzeba bylo wydac bardziej 130pln na dzien i jakies 900-1000pln na tydzien. To jest poziom moich wydatkow przy 2+3, 1:1. W US

Masz na myśli w USD, czyli 1000 dolarów tydzień?

Czy serio chcesz nas przekonać, że 5-osobowa rodzina w USA je za 30 dolarów dziennie?

4 godziny temu, agresywnychomik napisał(a):

Moim zdaniem państwo Polskie powinno gdzie indziej znaleźć pieniądze na projekty naukowe (o których też była tu dyskusja) a nie brać od emerytów.

W sumie to jeszcze wyjaśnię, czemu ten pociąg odjechał. 20 lat temu uczelnia była prawdopodobnie najlepszym miejscem do pracy w kraju, 10 lat temu była konkurencyjna względem przemysłu, 5 lat temu przestała być konkurencyjna w ogóle i tak to trwa do teraz. Od dobrych 5 lat magister zatrudniony na uczelni dostaje na umowie minimalną krajową, co skreśla wszystkich poważnych kandydatów, o ile dana dziedzina nie jest opakowana grantami, których jest coraz mniej, więc ci ludzie jak się kończą granty po prostu odchodzą. Nie ma żadnego zawodu, gdzie nastąpił taki spadek realnej wartości tego, ile się zarabia.

Na uniwersytecie wrocławskim w 2004 roku adiunkt z doktoratem dostawał 48 złotych za godzinę ponadwymiarową dydaktyki. Kiedy miesięczna stawka minimalna wynosiła 824 złote (to wychodzi 5 złotych za godzinę w 2004, gdyby takowa stawkę ustalić). W 2024 roku taki adiunkt zarabia 87 złotych za godzinę. 

Znajdziecie jeden zawód w Polsce, w którym ludzie zarabiali realnie więcej 20 lat temu niż dziś?

4 godziny temu, fluber napisał(a):

No bo obajtek to wójt Pcimia a nie menedżer, który realizował polityczne polecenia zamiast myśleć o dobru spółki. Żaden specjalista. Orlen nie był świetnie zarządzany za PiS. To do czego ja się odnoszę to fakt, że fachowcy z po są jeszcze gorsi niż ten słaby obajtek. 

Czy gorsi czy lepsi to się okaże za kilka lat. Dla mnie PIS-PO jedno zło więc pewnie dalej rewelacji w zarządzaniu nie będzie, ale nie można twierdzić, w oparciu o bieżące notowania, że teraz jest zapaść sugerując tym samym, że wcześniej było dobrze. Po to podałem konkretne liczby, żeby pokazać, że było kiepsko. Może przynajmniej skończy się palenie kasy na takie cyrki polityczne jak zakup Polskapresse czy padającego Ruchu, albo wsadzanie na prezesa byłego towarzysza z PZPR czy 80-letniej baby do rady nadzorczej. Ja w każdym razie od SSP trzymam się z daleka, z wyjątkiem PZU, bo to jest tak dobry i perspektywiczny biznes, że nawet politycy nie potrafią go spieprzyć

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

E=mc2 ma ponad sto lat.

Daj newsa co się zdezaktualizowało

Cytat sprzed 25 lat, książka która dua lipa trzyma w ręce wydana w 2009.

rownanie trochę prostsze niż E=mc2

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Ja bym chętnie się dowiedział dlaczego inwestycja jest nierentowna. Bo niestety nie mogę na ten temat znaleźć nic poza "będzie dużo kosztować"

Z wewnętrznych dokumentów Rady Nadzorczej dowiadujemy się, że przy uwzględnieniu kluczowej infrastruktury zasadniczej, magazynów, bocznic kolejowych i innych elementów wspierających Olefiny III, całkowite nakłady mogą wzrosnąć do 32,2, a nawet 39 mld zł. Najnowsze szacunki, opublikowane już przez nowy zarząd, mówią nawet o 45-51 mld zł. To pułap, który zbliża się do wartości giełdowej całego Orlenu!

W przypadku inwestycji ryzykownych przyjmuje się, że stopa IRR powinna być dwucyfrowa, a różnica między IRR a WACC powinna wynosić co najmniej 5 punktów procentowych.

Problem polega na tym, że w chwili podejmowania ostatecznej decyzji o budowie Olefin III prognozowany IRR wynosił 5,5 proc.. WACC natomiast między 4,6 do 5,3 proc. Różnica zatem to liczba po przecinku. 

- Przy stopie zwrotu 5,5 proc., wartość środków, które nam zwróci dana inwestycja, jest praktycznie zerowa - mówi Dawid Czopek, ekspert rynku finansowego i dyrektor zarządzający Funduszem Inwestycyjnym Polaris FIZ. 

- 5,5 proc. to jest naprawdę bardzo niska stopa zwrotu. Dzisiaj polskie obligacje skarbowe, czyli właściwie instrumenty bez ryzyka, dają nam wyższe stopy zwrotu. Wtedy było to oczywiście odpowiednio mniej, ale trudno przy tak ryzykownej mimo wszystko inwestycji przyjmować tak niskie stopy zwrotu - dodaje. Daniel Obajtek nie miał jednak wątpliwości - budowa Olefin III ruszyła.

na końcu dochodzi jeszcze kwestia Sołowowa która to równanie może wywrócić