Koelner Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 7 minut temu, julekstep napisał: a PiS juz nigdy nie przegra wyborow! przynajmniej zapraszają Black Eyed Peas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 6 minut temu, Koelner napisał: przynajmniej zapraszają Black Eyed Peas dla każdego coś miłego! ponoć niektórzy nawet z USA wracają żeby posmakować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 10 minut temu, Koelner napisał: przynajmniej zapraszają Black Eyed Peas Bez Fergie to było Black PiS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 6 minut temu, ignazz napisał: Bez Fergie to było Black PiS Jakość jak w TVP info ale nie zapomniane chwile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 (edytowane) 53 minuty temu, mayor napisał: To że ktoś skończył studia doktoranckie, a być może nie napisał-obronił pracy to nie znaczy ,że nie ma kwalifikacji zawodowych w zakresie górnictwa. ,Kiedy do Ciebie ludzie się zwracają per Panie doktorze to przepraszasz i tłumaczysz że nie masz doktoratu? Napisałeś że jest inżynierem górnictwa a nie jest. To jak się do niego zwracasz to Twoja sprawa. 53 minuty temu, mayor napisał: A za co mam przepraszać ? Ogólnie za to że mnie obrażasz. Godzinę temu, Pablo81 napisał: Dlaczego? Dzięki temu Niemcy nie marzną, a nie chciałbym żeby było im zimno. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 1 godzinę temu, fluber napisał: Dzięki temu Niemcy nie marzną, a nie chciałbym żeby było im zimno. No i inflacja 2x mniejsza niz w Pl. I spadajaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 20 minut temu, Pablo81 napisał: No i inflacja 2x mniejsza niz w Pl. I spadajaca Inflacja o 2 razy mniejsza ,a bezrobocie na podobnym poziomie jak w PL, .Jastrząb Glapa pierdoli że nie można obniżyć inflacji bo bezrobocie wzrośnie i że inflacją jest wysoka wszędzie nawet w USA, a tam jest 7% inflacji i 3,5 % bezrobocia .,BTW pytałem wcześniej ile dostaliście kasy z tarczy covidowej(czy anty bo przecież ryba psuje się od głowy ) i cisza to rozumiem ,że nikt nic nie dostał ,cała tarcza to ściema ,a Mati kłamie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 42 minuty temu, Pablo81 napisał: No i inflacja 2x mniejsza niz w Pl. I spadajaca Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, ze Niemcy teraz pompują pusty pieniądz w gospodarkę sprawi, że inflacja może i będzie mniejsza ale zostanie na znacznie, znacznie dłużej. To po prostu musi tak działać i działa. I generalnie nie ma się z czego cieszyć, że poszczególne rządy próbują osiągnąć inne efekty robiąc to samo co robili wcześniej, bo to oznacza, że wpadliśmy w ogromne bagno gdzie już nikt nie patrzy na to co będzie w przyszłości - liczą się tylko słupki poparcia. To nie jest dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 26 minut temu, mayor napisał: BTW pytałem wcześniej ile dostaliście kasy z tarczy covidowej(czy anty bo przecież ryba psuje się od głowy ) i cisza to rozumiem ,że nikt nic nie dostał ,cała tarcza to ściema ,a Mati kłamie tak mordo nikt nie dostał jedna wielka ściema pociśnij coś po PiSie bo im poparcie na forum spada! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 https://streamable.com/8vub3l Tam muszą być jakieś specjalne castingi do tego Pisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Godzinę temu, Sebastian napisał: Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, ze Niemcy teraz pompują pusty pieniądz w gospodarkę sprawi, że inflacja może i będzie mniejsza ale zostanie na znacznie, znacznie dłużej. To po prostu musi tak działać i działa. I generalnie nie ma się z czego cieszyć, że poszczególne rządy próbują osiągnąć inne efekty robiąc to samo co robili wcześniej, bo to oznacza, że wpadliśmy w ogromne bagno gdzie już nikt nie patrzy na to co będzie w przyszłości - liczą się tylko słupki poparcia. To nie jest dobre. @fluber pisal, ze od pompowanej kasy inflacja maleje w Niemczech. Komu ufac, jak nie jemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 23 minuty temu, Pablo81 napisał: @fluber pisal, ze od pompowanej kasy inflacja maleje w Niemczech. Komu ufac, jak nie jemu? No napisał prawdę przecież. Inflacja maleje. Po prostu efekt będzie taki, że zostanie na dłużej i skumulowana pewnie wyjdzie wyższa. Ale wyborcy są zadowoleni bo rząd "coś robi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 (edytowane) 52 minuty temu, Sebastian napisał: No napisał prawdę przecież. Inflacja maleje. Po prostu efekt będzie taki, że zostanie na dłużej i skumulowana pewnie wyjdzie wyższa. Ale wyborcy są zadowoleni bo rząd "coś robi" To dlaczego w Polsce rośnie od ciaglego dodruku pieniądza na różne pakiety? Czy zostanie z nami na krocej niż w De? Edytowane 5 Stycznia 2023 przez Pablo81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 12 minut temu, Pablo81 napisał: To dlaczego w Polsce rośnie od ciaglego dodruku pieniądza na różne pakiety rośnie? Czy zostanie z nami na krocej niż w De? Bo rozmawianie o pakietach a wprowadzanie ich w życie to dwie różne rzeczy. Na razie to weszła cena na węgiel cała reszta większych rzeczy od 1 stycznia. Z tym, że interwencja naszego rządu jest dużo mniejsza a na dodatek rząd wprowadził dodatkowe proinflacyjne czynniki jak podwyżka minimalnej o 19%. BTW Z tego co usłyszałem ludzie, którzy mają fotowoltaikę nie łapią się na zmniejszoną cenę za prąd. Ciekawe czy obejmie to też firm bo na przykład ja mam założone 50 kW (maks co można założyć bez bycia producentem prądu) a biorę kilka raz więcej. I fajnie będzie jak znów stracę na tym, że zrobiłem coś co ten rząd rok temu promował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 8 minut temu, Sebastian napisał: Bo rozmawianie o pakietach a wprowadzanie ich w życie to dwie różne rzeczy. Na razie to weszła cena na węgiel cała reszta większych rzeczy od 1 stycznia. Z tym, że interwencja naszego rządu jest dużo mniejsza a na dodatek rząd wprowadził dodatkowe proinflacyjne czynniki jak podwyżka minimalnej o 19%. BTW Z tego co usłyszałem ludzie, którzy mają fotowoltaikę nie łapią się na zmniejszoną cenę za prąd. Ciekawe czy obejmie to też firm bo na przykład ja mam założone 50 kW (maks co można założyć bez bycia producentem prądu) a biorę kilka raz więcej. I fajnie będzie jak znów stracę na tym, że zrobiłem coś co ten rząd rok temu promował Inflacja w Niemczech pozostanie na dłużej? To znaczy do kiedy? I jak wysoka wtedy będzie? Poczytylame prognozy Niemieckiego Banku Centralnego i jestem ciekaw, co miałes na myśli pisząc "na dłużej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Teraz, Pablo81 napisał: Inflacja w Niemczech pozostanie na dłużej? To znaczy do kiedy? I jak wysoka wtedy będzie? Poczytylame prognozy Niemieckiego Banku Centralnego i jestem ciekaw, co miałes na myśli pisząc "na dłużej". Ale ja nie jestem wróżką więc nie powiem Ci tego. Nie wiem co się będzie dziać. Na razie nie ma nic bo by sprzyjało jej zatrzymaniu. Kolejne kroki programu FIT 55 będą wymagać dodrukowywania coraz większej kasy a jednocześnie energia itp będą kosztować coraz więcej. Woja trwa i wszystko wskazuje, że jeszcze potrwa. Niemcy dziś pomagają gospodarce ale to ich kosztuje. Za to też będą musieli zapłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Teraz, Sebastian napisał: Ale ja nie jestem wróżką więc nie powiem Ci tego. Nie wiem co się będzie dziać. Na razie nie ma nic bo by sprzyjało jej zatrzymaniu. Kolejne kroki programu FIT 55 będą wymagać dodrukowywania coraz większej kasy a jednocześnie energia itp będą kosztować coraz więcej. Woja trwa i wszystko wskazuje, że jeszcze potrwa. Niemcy dziś pomagają gospodarce ale to ich kosztuje. Za to też będą musieli zapłacić. https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1298570/umfrage/prognose-des-ifo-zur-entwicklung-der-inflationsrate-in-deutschland/ Wg prognoz wychodzi, że w 2024 inflacja powinna być już na zupełnie innym poziomie. Więc nie wiem czy zostanie w De na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Teraz, Pablo81 napisał: https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1298570/umfrage/prognose-des-ifo-zur-entwicklung-der-inflationsrate-in-deutschland/ Wg prognoz wychodzi, że w 2024 inflacja powinna być już na zupełnie innym poziomie. Więc nie wiem czy zostanie w De na dłużej. Możliwe, że będzie na zupełnie innym poziomie. Ale przypominam, że nawet jeśli będzie to jakieś 4% to to będzie 4% powyżej cen z 2023 czyli cen podbitych przez inflację. Ale ja uważam, że to potrwa przynajmniej 2 lata jeszcze. Nie mówię, że będzie 20% ale sądzę że poziom 1-2% będzie ciężko w tym czasie osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Oni się jeszcze chwalą Skala zaorania polskich uczelni jest porażająca. Dziura pokoleniowa będzie nie do zasypania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 To Lolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi