Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, julekstep napisał:

bezpieczeństwo jest sprawą drugorzędną? 🤔

a ja naiwnie myślałem że w kontekście 'jak dobrze się żyje w danym miejscu' to bezpieczeństwo jest luźno na podium :( 

Polska jest w miare jednolitym etnicznie krajem stad nie ma roznych zachodnich problemow na ulicach.

Pozatym jak ludzie nie maja pieniedzy to siedza w domu i malo tego bezpieczenstwa uzywaja.

Jezeli chodzi o bezpieczenstwo granic to jednak tak rozowo juz nie jest nasza armia to mem.

Teraz, agresywnychomik napisał:

Pozatym jak ludzie nie maja pieniedzy to siedza w domu i malo tego bezpieczenstwa uzywaja.

Ty tak serio?

1 minutę temu, agresywnychomik napisał:

Jezeli chodzi o bezpieczenstwo granic to jednak tak rozowo juz nie jest nasza armia to mem.

Nasza armia nam zapewnia 77 lat nieprzerwanego bezpieczeństwa :) 

15 minut temu, fluber napisał:

Tak jak inflację. 

ROK DO ROKU!

ja mimo podwyżek czuje się biedniejszy w stosunku do cen mieszkań za metr czy cen w sklepach - mam takie odczucie , może błędne :P ale najlepsze eldoradu było tak od 2013- 2017(18) i to było widać nawet na ulicach czy plażach :P

7 minut temu, RappaR napisał:

Ja nie, nie każda szkoła jest jak Josepha, gdzie chodzi patologia znęcającą się w 20 nad innymi. Do innych szkół w większości chodzą normalne jednostki. 

W którym kraju ludzie są zadowoleni z polityków?

Łupki, polski grafen? To są te istotne cechy?

A w cyfryzacji jesteśmy akurat czołówką światową

Istotne jest to ze nie inwestujemy w to co w przyszlosci moze zapewnic lepszy byt jednostkom w kraju.

Hipotetycznie, czy jezeli wydobywalibysmy dzis wiecej gazu z lupek to jakie byloby nasze bezpieczenstwo energetyczne.

Ile miejsc pracy mogloby stworzyc wykorzystanie grafenu w naszym kraju.

W cyfryzacj swiatowa czolowka? Chyba dlatego ze wprowadzamy nowe systemy w ostatnich paru latach i one dzialaja ale nie chcesz mi powiedziec ze wszystkie urzedy sa zdygitalizowane.

Osobiscie w ciagu ostatnich paru lat zalatwialem akt urodzenia, akt zgonu sprawy spadkowe i za kazdym razem to byl koszmar.

Jedno z dzieci urodzilo mi sie za granica, akt urodzenia dostalem poczta w 5 kopiach.

Politycy? Sorry ale PIS to stal sie jednym wielkim memem to co goscie robia ostatnio dyskwalifikuje ich jako sprawnych do rzadow, mam nadzieje ze to takich niezdecydowanych jak ja zmobilizuje w wyborach.

24 minuty temu, fluber napisał:

Większość sportów zimowych to bardzo droga i kompletnie nieopłacalna fanaberia, niestety

Tu się zgodzę. Tylko słuchając wypowiedzi Pana Prezesa uważam ze jeszcze większa fanaberia jest płacenie na te wszystkie związki w których nic nie robią a jedynym poruszeniem jest dofinansowanie budowy jakiegoś obiektu sportowego gdzie można przyciąć kasę na rozegraniu zawyżonego przetargu. Facet nic nie wnosi będąc zerem wiec patrząc ze ma pokaźna pensje wręcz robi wynik minusowy. 

3 minuty temu, ignazz napisał:

Tu się zgodzę. Tylko słuchając wypowiedzi Pana Prezesa uważam ze jeszcze większa fanaberia jest płacenie na te wszystkie związki w których nic nie robią a jedynym poruszeniem jest dofinansowanie budowy jakiegoś obiektu sportowego gdzie można przyciąć kasę na rozegraniu zawyżonego przetargu. Facet nic nie wnosi będąc zerem wiec patrząc ze ma pokaźna pensje wręcz robi wynik minusowy. 

My i tak mamy pod wieloma względami lepiej niż kraje z którymi przegrywamy:) 

55 minut temu, RappaR napisał:

Wciąż twierdzę, że na 8 miliardów ludzi na świecie, życie w Polsce to zdecydowanie najlepszy pierwszy miliard :)

Pierwszy miliard to trochę różnica w porównaniu z pierwszymi 40 milionami  

Mieszkałem rok w Grecji i szczerze gdybym nie był Polakiem i nie kochał ojczyzny, obiektywnie bym chyba stwierdził,że tam się żyje lepiej 

11 minut temu, josephnba napisał:

Mieszkałem rok w Grecji i szczerze gdybym nie był Polakiem i nie kochał ojczyzny, obiektywnie bym chyba stwierdził,że tam się żyje lepiej 

lepiej to jest nawet w Serbii ale ja obojętnie gdzie jestem to po tygodniu tęsknie ja i mój żołądek za naszym jedzeniem :P

40 minut temu, fluber napisał:

My i tak mamy pod wieloma względami lepiej niż kraje z którymi przegrywamy:) 

Ale nasze małe -20-30 metrowe skocznie wyglądają podobnie. To jest jakaś 20 metrowa skocznia, nikt tam kasy nie będzie inwestował w to co wokół.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kompleks_skoczni_narciarskich_w_Goleszowie#/media/Plik:POL_Goleszów_Skocznia_2.JPG

8 minut temu, Koelner napisał:

lepiej to jest nawet w Serbii ale ja obojętnie gdzie jestem to po tygodniu tęsknie ja i mój żołądek za naszym jedzeniem :P

przez wakacyjny tydzień to i w Kongu może być lepiej lol

ja generalnie 'dłużej' (niż typowy urlop :)) mieszkałem w 3 krajach i wychodzi mi tak:

Dania - zdecydowanie lepiej (no ale Skandynawia to zdecydowana topka i model do którego należy dążyć)

Irlandia - 50/50

Anglia - gorzej (c***owa pogoda, masa wariatów na ulicach, brudno w opór, więcej polskiej patologii niż w Polsce xD)

więc generalnie z tej małej próbki wychodzi mi że PL jest zdecydowanie w szerokim tierze krajów 'najlepszych do życia' i jakoś mega tam nie odstaje

Edytowane przez julekstep

1 minutę temu, julekstep napisał:

przez wakacyjny tydzień to i w Kongu może być lepiej lol

ja generalnie dłużej mieszkałem w 3 krajach i wychodzi mi tak:

Dania - zdecydowanie lepiej (no ale Skandynawia to zdecydowana topka i model do którego należy dążyć)

Irlandia - 50/50

Anglia - gorzej (c***owa pogoda, masa wariatów na ulicach, brudno w opór, więcej polskiej patologii niż w Polsce xD)

więc generalnie z tej małej próbki wychodzi mi że PL jest zdecydowanie w szerokim tierze krajów 'najlepszych do życia' i jakoś mega tam nie odstaje

sąsiad Hiszpan też woli Polskę bo lepiej z pracą i kasą :P

nie mam porównania bo nie byłem na emigracji - znaczy się w wakacje byłem ale próbka 1-2 miesiące to chyba nie jest miarodajna

aha Anglia to trzeba sprecyzować że byłem w Londynie -> zakładam że mniejsze miasteczka powinny być lepsze do życia (chociaż z drugiej strony w mniejszych będzie gorzej z kasą i z żarciem bo wiadomo że kuchnia brytolska ssie okrutnie,  ale w Londynie masz chociaż pod ręką z grubsza wszystkie kuchnie świata dostępne) 

4 minuty temu, Sebastian napisał:

Ale nasze małe -20-30 metrowe skocznie wyglądają podobnie. To jest jakaś 20 metrowa skocznia, nikt tam kasy nie będzie inwestował w to co wokół.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kompleks_skoczni_narciarskich_w_Goleszowie#/media/Plik:POL_Goleszów_Skocznia_2.JPG

Nom, nowa skocznia w Kanadzie wygląda tak jak nasze zbudowane 100 lat temu... 

Kanada ma jedna dużą skocznie w całym kraju i dwie normalne, ich najlepszy skoczek regularnie organizuje zbiórki na to żeby kupić sobie kombinezony czy bilety na samolot na zawody. Nawet nie ma co porównywać

3 minuty temu, fluber napisał:

Nom, nowa skocznia w Kanadzie wygląda tak jak nasze zbudowane 100 lat temu... 

Kanada ma jedna dużą skocznie w całym kraju i dwie normalne, ich najlepszy skoczek regularnie organizuje zbiórki na to żeby kupić sobie kombinezony czy bilety na samolot na zawody. Nawet nie ma co porównywać

Ależ oczywiście, że jest co porównywać. Nasi młodzi skoczkowie i skoczkinie jak i kanadyjscy mają takie same warunki początkowe :) A kadra Kanadyjska nie trenuje u siebie w kraju tylko w Słowenii :) 

I chciałbym przypomnieć, że gdyby w męskim konkursie skoków sędzia równie skrupulatnie sprawdzał kombinezony to możliwe, że też ktoś przypadkowy by wygrał.

I niezmiernie mnie bawi, że do przypadkowego wyniku dorabia się teraz ideologię. Proponuję Ci pójść dalej i wskazać za wzór naszym sportowcom jamajskiego "narciarza alpejskiego" Benjamina Alexandra, tu link do jego przejazdu

3 minuty temu, Sebastian napisał:

Ależ oczywiście, że jest co porównywać. Nasi młodzi skoczkowie i skoczkinie jak i kanadyjscy mają takie same warunki początkowe :) A kadra Kanadyjska nie trenuje u siebie w kraju tylko w Słowenii :) 

Dokładnie tak jak za granicą trenują nasi reprezentanci w wielu innych dyscyplinach. My mamy klasy skoków narciarskich w SMS w Zakopanem. Kanada nie jest w stanie wystawić męskiej drużyny, bo nie ma 4 skoczków w kraju, któych można wystawić, żeby sobie krzywdy nie zrobili na poważnych zawodach. Jak możesz mówić o takich samych warunkach początkowych? U nich na Mistrzostwah Kraju startuje 5 kobiet i 10 facetów, z czego 2 jest w stanie osiągnąć punkt K z jakiejkolwiek belki:) U nas startuje 40-50 skoczków i kilkanaście kobiet regularnie.

9 minut temu, Sebastian napisał:

I chciałbym przypomnieć, że gdyby w męskim konkursie skoków sędzia równie skrupulatnie sprawdzał kombinezony to możliwe, że też ktoś przypadkowy by wygrał.

I niezmiernie mnie bawi, że do przypadkowego wyniku dorabia się teraz ideologię. Proponuję Ci pójść dalej i wskazać za wzór naszym sportowcom jamajskiego "narciarza alpejskiego" Benjamina Alexandra, tu link do jego przejazdu

Przecież nam nikt nie zabrał punktów za kombinezon. My przegraliśmy z nimi o ponad 40 punktów!!! To nie jest przypadkowy wynik, oni są od nas w mikście o klasę lepsi.

Godzinę temu, josephnba napisał:

Mieszkałeś w Grecji teraz, czy z 20 lat temu?

Obecna Grecja to syf i prawie, że najbiedniejszy kraj w UE, byłem tam w październiku, fajne na wakacje, ale by mieszkać? Tragedia

42 minuty temu, julekstep napisał:

no Hiszpania/Portugalia to w tym momencie jedyne czym może konkurować to pogodą i kuchnią :P 

Hiszpańska kuchnia paskudna. Nie cierpię :P

W dniu 14.02.2022 o 19:13, Deltuś napisał:

Mojego dziadka do ZBOWiD w latach 60-tych nie przyjęli. Chyba głównie za walkę z Bolszewikami w 1919 roku. Jego dwóch kuzynów też. Brata mojej babci też, ale ten po wojnie zlikwidował kilkunastu darkonzów. 

Nie rozumiem co w takim razie masz do Stalina? Może to ze zabijał a nie był w Twojej rodzinie?

W dniu 14.02.2022 o 21:00, Deltuś napisał:

60 tys z 400 tys? 15%

Co z resztą? 

Nie chcieli do ZBOWID bo to nie był obowiazek?

W dniu 15.02.2022 o 10:53, P_M napisał:

Ja ogólnie zastanawiam się dlaczego w powszechnej świadomości wolimy, żeby stopy℅ były wyższe i inflację zapłacić bankierom w wyższych ratach, zamiast sobie samym w zakupach i usługach? 

Bo od 30 lat mędrcy nauczaja ze inflacje gasi sie stopami, zgodnie z założeniem ze przy podnoszonych stopach chodzi o to by wzrosła ilosc kasy trafiajaca do banków w postaci odsetek i by ludzie mieli mniej kasy na wydatki, czyli by spadł popyt. Tak sie moze dziać ale nie musi, jeśli ilośc nowych kredytów jest duża, to nawet rosnace odsetki nie musza spowodowac mniejszego popytu bo przy duzej kreacji pieniadza jego ilosc wciaz rosnie i wciaz rośni popyt.

O wiele lepsze rozwiazanie to zostawić stopy na niskim poziomie a wprowadzić ograniczenie w kreacji nowego pieniadza. Stare kredyty gdy są spłacane to pieniadz znika, nowe gdy są udzielane to pieniadz powstaje. Wystarczy wiec ustalić limity nowych kredytów na takich poziomach by suma spłacanych kredytów była większa niż suma nowo zaciąganych. To rozwiązanie ma takie zalety ze inflacja spadnie na pewno (przy rosnacych stopach niekoniecznie) do tego wielu uniknie petli kredytowej zwiazanej z  rosnacymi odsetkami. Wadą jest to ze banki nie dostana swoich odsetek i musza ograniczyc akcję kredytową z której żyja. No a skoro tak to lepiej wybrac gorsze rozwiazanie byle lobby bankowe było zadowolone

Edytowane przez darkonza

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat