Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, andy13 napisał:

Bosak mówi o "zamachu na demokrację", podczas gdy jego kolega z parlamentarnej ławy od lat na demokrację pluje,

PIjesz do Korwina ? :) No wiadomo, że mówi, że demokracja to głupi ustrój i patrząc na to wszystko co się dzieje - nie tylko u nas - to ciężko się z nim nie zgodzić. Problem w tym, że nie mamy nic lepszego a każda alternatywa również ma swoje wady.

4 godziny temu, andy13 napisał:

na tym tle rozróżnianie drukarza, który nie chce komuś wydrukować ulotek (i to jest zdaniem Dziambora OK), od firmy, która nie chce u siebie szurowskich treści (i to już zdaniem Dziambora nie jest OK) wygląda zabawnie.

No a tutaj to się nie popisałeś, akurat znam tą sytuację:

https://m.facebook.com/ArturEDziambor/posts/1274231856046495 

Tak to wyglądało. I ja się tutaj z nim zgadzam. I żeby nie było, uważam, że Facebook może blokować co chce ale powinien też być blokowany w państwach, których praw nie przestrzega czyli na przykład w Polsce. 

Edytowane przez Sebastian

Godzinę temu, Sebastian napisał:

No a tutaj to się nie popisałeś, akurat znam tą sytuację:

https://m.facebook.com/ArturEDziambor/posts/1274231856046495 

Tak to wyglądało. I ja się tutaj z nim zgadzam. 

A ja się po prostu nie zgadzam :)Artur w ogóle zatoczył niezłą woltę, bo parę lat temu jak jeszcze nie było mizianka z narodowcami to o ile mnie pamięć nie myli na pikniku prawicy opowiadał coś o tym, że na rynku najważniejszy jest konsument. Jeszcze podawał za przykład siebie, że jak przychodzi do niego uczeń, to on ma być dla ucznia w 100% i uczyć angielskiego, a nie ma go osądzać, wychowywać i coś tam. 

Także: jak ktoś przepycha rury od kibla zawodowo to ma się zająć przepychaniem rur, a nie tekstami, że tego nie zrobi, bo mu się łazienka nie podoba, bo kafeleczki zbyt "pedalskie". Drukarnia część gospodarki, ważny jest  nie tylko jej właściciel, ale także konsument. Dopiero wtedy mamy ruch w gospodarce, przepływ hajsu, podatki itd. Jeżeli ktoś nie drukuje treści nielegalnych to nie ma tu pola na odmowę, bo do drukarni przychodzisz po wydruki, a nie po lekcję moralności. I już. 

Edytowane przez andy13

8 godzin temu, quevas napisał:

Ludzkość w Kazachstanie wyszła na ulice wkurzona, z kamieniami w dłoniach, bo dostała po głowie podwyżkami cen gazu

PIS chętnie pokazuje obrazki ruchawki w zaprzyjaźnionym kraju, z wymowną sugestią : w Polsce nie ma żadnych protestów, o kamieniach już nie wspominając, więc najwyraźniej podwyżki nie są nawet w połowie tak wysokie, jak insynuuje wredna opozycja

W dzienniku właśnie powiedzieli, że protesty w Kazachstanie spowodowane zostały wzrostem cen gazu wynikającym z gazowej polityki Putina. Natomiast podwyżka cen gazu w Polsce to wynik podatku Tuska i polityki klimatycznej UE. 🤯

13 minut temu, jack napisał:

W dzienniku właśnie powiedzieli, że protesty w Kazachstanie spowodowane zostały wzrostem cen gazu wynikającym z gazowej polityki Putina. Natomiast podwyżka cen gazu w Polsce to wynik podatku Tuska i polityki klimatycznej UE. 🤯

Ofiary w Kazachstanie to pierwsze efekty walki o klimat. Dalsza walka zapowiada się ostrzejsza i bardziej bezwzględna nawet niż o demokrację.

20 godzin temu, polskignom napisał:

Nie mój wóz nie będzie mnie wiózł. Wiec nie dociekam jaki sens. Ważne, ze mam nadzieje, ze zrozumiesz do czego prowadzi cudownie wolny nieuregulowany rynek. I po co są regulacje i gdzie się kończy wolność (najgłupsze regulacje > brak regulacji). 

Są jeszcze ludzie na tym świecie, którzy mysla, ze ludzie wychodzą w kilkunastu miastach w tym samym czasie na ulice z powodu podwyżki cen gazu? 😂

Wolny rynek? :) Spróbuj uruchomić swoje medium społecznościowe. Trump próbował :) Sprawdź czy możesz jego Twittera pobrać na Appstore/Google Play

20 godzin temu, andy13 napisał:

Poznałem osobiście. Bardzo sympatyczny człowiek. Zauważyłem, że jest bardzo lubiany przez studentów.

Cenzury nie popieram, jednak jest coś fajnego w tym, że:

• Bosak mówi o "zamachu na demokrację", podczas gdy jego kolega z parlamentarnej ławy od lat na demokrację pluje,
  • Ten sam Bosak twierdzi, że cenzura jest jak najbardziej OK i powinna o niej decydować "katolicka nauka społeczna" :D  - czaicie jakim trzeba być hipokrytą, żeby teraz upominać się o "wolność słowa""?
  • konfederaci patrzą z uwielbieniem na ekonomiczne postulaty jakichś Misesów i Hayeków, a potęga FB to właśnie skutek ich neoliberalnej polityki - dlaczego? Bo jak poczytacie Misesa i Hayeka to oni się w ogóle nie spodziewali, że rynek, o którym piszą osiągnie wymiar globalny i niektóre korporacje staną się potężniejsze niż państwa,
  • na tym tle rozróżnianie drukarza, który nie chce komuś wydrukować ulotek (i to jest zdaniem Dziambora OK), od firmy, która nie chce u siebie szurowskich treści (i to już zdaniem Dziambora nie jest OK) wygląda zabawnie.

Przyznam, że najbardziej w haśle ***** *** najbardziej lubię "i konfederację". Chociaż, a może właśnie dlatego, że od końca lat dziewięćdziesiątych byłem wiernym kucem Korwina :D  Mimo to zamykanie im tego głupawego profilu sprawi tylko pospolite ruszenie gimbusów, może być z tego więcej kłopotu... no, chyba, że sprawdzi się wizja Korwina o powstaniu konkurencyjnego, prawicowego FB :D  Dwa już są, ale póki co jakoś rynek wybiera FB.

Zamach na demokrację to jednak coś innego niż zmiana ustroju. Czy nie?

A co do cenzury, to Facebook tym sposobem wpłynął na kształt sceny politycznej w Polsce. Jak w juesendej tak się stało, to było śledztwo czy faktycznie Putin popsuł im wybory. A w kraju kwitnącej cebuli standardowo.

- Rząd powinien o tym myśleć i może tu wykorzystać różne metody, niekoniecznie ruszając akcyzę i ograniczając wpływy podatkowe. I ja sądzę, że coś takiego się stanie. Ale nie uważam, żeby ta metoda, w tym momencie, była najlepsza. Bo uważam, że dla dokonania pozytywnych zmian potrzebne są dochody państwa. Tylko ci, którzy żyją z cwaniactwa mogą na tym stracić [na Polskim Ładzie - przyp. red.]. A cała reszta na tym zyska. To wymaga pieniędzy, więc ja bym dochodów państwa nie zmniejszał. Natomiast sugerowałbym, żeby różnego rodzaju podmioty gospodarcze ograniczyły swoją ekspansję dochodową - odparł Jarosław Kaczyński.

🙃

W dniu 5.01.2022 o 10:59, fluber napisał:

A jak poprzedni kryzys konczylismy z 13 procentami bezrobocia to dlatego ze wam się nie chciało zatrudniać? :)

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103090,27973715,nieuchronnie-zblizamy-sie-do-inflacji-dwucyfrowej-marek-belka.html#s=BoxOpImg8 no to teraz może skończymy z 13 procentową inflacją :)

Godzinę temu, Cardi napisał:

Wolny rynek? :) Spróbuj uruchomić swoje medium społecznościowe. Trump próbował :) Sprawdź czy możesz jego Twittera pobrać na Appstore/Google Play

Zamach na demokrację to jednak coś innego niż zmiana ustroju. Czy nie?

A co do cenzury, to Facebook tym sposobem wpłynął na kształt sceny politycznej w Polsce. Jak w juesendej tak się stało, to było śledztwo czy faktycznie Putin popsuł im wybory. A w kraju kwitnącej cebuli standardowo.

- Rząd powinien o tym myśleć i może tu wykorzystać różne metody, niekoniecznie ruszając akcyzę i ograniczając wpływy podatkowe. I ja sądzę, że coś takiego się stanie. Ale nie uważam, żeby ta metoda, w tym momencie, była najlepsza. Bo uważam, że dla dokonania pozytywnych zmian potrzebne są dochody państwa. Tylko ci, którzy żyją z cwaniactwa mogą na tym stracić [na Polskim Ładzie - przyp. red.]. A cała reszta na tym zyska. To wymaga pieniędzy, więc ja bym dochodów państwa nie zmniejszał. Natomiast sugerowałbym, żeby różnego rodzaju podmioty gospodarcze ograniczyły swoją ekspansję dochodową - odparł Jarosław Kaczyński.

🙃

Ja wiem, że to się wydaje śmieszne, że Kaczyński straci 1200 miesięcznie. Ale proponuję sobie wyobrazić ile stracą ludzie prowadzący firmy.  

2 godziny temu, Cardi napisał:

Giganty sieciowe dogadują się od lat z władzą w Chinach, NKorei itp. To też jest w ramach wolnego - globalnego - rynku i tam to specyfika kraju. 

W Polsce zapewne zadziałał zupełnie inny mechanizm, który nie ma z cebulą nic wspólnego. FB nie dogadał się z PiSem, tylko profil wyleciał bo był nagminnie zgłaszany za karmienie cymbałów przeinaczonymi newsami o covidzie. Dziambor niedawno fajnie powiedział w radiu: "ja jestem zaszczepiony, bo ja słucham mądrzejszych od siebie". A partyjka zamiast zrobić coś dobrego woli puszczać oko do atyszczepionkowców :) Śledziłem ich profil, bzdura bzdurę poganiała. Udostępnianie tekstów sprzed kilku miesięcy sugerujących, że trzecia dawka jest zbędna (podkreślam, txt sprzed paru miesięcy, a w tej materii to epoka). Robinie promocji takiemu jednemu gimbostatystykowi, który nawet książkę napisał o swoim "obalaniu pandemii", a jak typa posłuchać to ma problemy z matematyką szkoły podstawowej. To dwa przykłady, pełno było głupot. 

Cenzury nie lubię i nie popieram, ale tu moim zdaniem konfa jest na straconej pozycji. Ich nie usunęli za głoszenie poglądów (jak w internecie chińskim). Ich wywalili za działanie na SZKODĘ SPOŁECZNĄ. Wciąż etycznie niejednoznaczne, ale już nie takie proste. 

Aha, przypominam, że Bosak (i przynajmniej paru kolegów) jest zwolennikiem:

- przepisu o enigmatycznej "obrazie uczuć religijnych",

- cenzurze w myśl "społecznej nauki katolickiej". 

Pierniczenie przez kogoś takiego o wolności słowa, bo mu stronkę ze szkodliwymi i głupimi treściami zdjęli ma niesamowity posmak ironii :)

Edytowane przez andy13

7 minut temu, andy13 napisał:

Ich nie usunęli za głoszenie poglądów (jak w internecie chińskim). Ich wywalili za działanie na SZKODĘ SPOŁECZNĄ. Wciąż etycznie niejednoznaczne, ale już nie takie proste. 

Rządowe profile co chwilę zmieniały narrację: ostatnia prosta, szczepionka wszystko załatwi, szczepieni nie będą zarażać itd. Dziwnym trafem wszystkie profile działają :) 

9 minut temu, andy13 napisał:

Dziambor niedawno fajnie powiedział w radiu: "ja jestem zaszczepiony, bo ja słucham mądrzejszych od siebie". A partyjka zamiast zrobić coś dobrego woli puszczać oko do atyszczepionkowców

Przecież Konfa opowiada się za brakiem segregacji sanitarnej, nie namawia do nieszczepienia się. No chyba, że przegapiłem takie posty. 

1 godzinę temu, Sebastian napisał:

Ja wiem, że to się wydaje śmieszne, że Kaczyński straci 1200 miesięcznie. Ale proponuję sobie wyobrazić ile stracą ludzie prowadzący firmy.  

Ja tez tracę i powiem szczerze - dla ludzi z takimi dochodami nie robi to żadnej różnicy w stylu życiu, wydatkach itd

Te 1200 zł to mniej niż dla osoby z minimalna 150 zł 

1 godzinę temu, Cardi napisał:

Rządowe profile co chwilę zmieniały narrację: ostatnia prosta, szczepionka wszystko załatwi, szczepieni nie będą zarażać itd. Dziwnym trafem wszystkie profile działają :) 

Przecież Konfa opowiada się za brakiem segregacji sanitarnej, nie namawia do nieszczepienia się. No chyba, że przegapiłem takie posty. 

Wprost nie namawia. Nie wprost udostępniała masę bzdur, których wydźwięk był jeden: nie szczep się, bo nie ma sensu. 

Rzędowe profile to inna historia, zresztą cała kampania promująca szczepienia jest tak idiotyczna, że ręce opadają. 

3 minuty temu, andy13 napisał:

Wprost nie namawia. Nie wprost udostępniała masę bzdur, których wydźwięk był jeden: nie szczep się, bo nie ma sensu. 

Rzędowe profile to inna historia, zresztą cała kampania promująca szczepienia jest tak idiotyczna, że ręce opadają. 

Jeżeli wpisy w internecie odpowiadają za decyzję ludzi o nieszczepieniu, to analogicznie wpisy zachęcające odpowiadają za NOPy, ile już odszkodowań wypłacono?

Godzinę temu, RappaR napisał:

Ja tez tracę i powiem szczerze - dla ludzi z takimi dochodami nie robi to żadnej różnicy w stylu życiu, wydatkach itd

Te 1200 zł to mniej niż dla osoby z minimalna 150 zł 

OK ale różnica jest taka, że w przypadku liniowców te pieniądze tak naprawdę realnie zarabia firma - oczywiście oni mogą tym swobodnie dysponować i wydać na siebie, jednak w większości z tego robione są oszczędności i inwestycje. Stąd uważam, że procenty są za wysokie.

Zobaczymy zresztą jaki będzie efekt, jeśli jakość służby zdrowia poprawi się znacząco to ok, jeśli będzie tak jak jest to nie ok. 

6 minut temu, andy13 napisał:

W ogóle nie namawia. Czy udostępnia masę bzdur to nie wiem bo nie śledzę, ale oglądam i słucham programów politycznych i nie słyszałem żeby namawiali do nie szczepienia się. Natomiast punktują kłamstwa rozpowszechniane na temat szczepionek i ich skuteczności i słusznie, że to robią. 

Nie wiem co robią w mediach, bo czerpie wiedzę tylko z neta i trochę prasy. Jeżeli punktują bzdury tego żałosnego rządu to przecież bardzo dobrze. Przypomnę, że podążałem za Krvlem Korwinem ponad dekadę, wciąż wiele idei jest mi bliskich. Mam tylko alergię na cynizm i poszukiwanie głosów kosztem hipokryzji, a tak tak się teraz robi. Korwin zawsze miał podejście: jestem jaki jestem i tyle. Mentzen wyskoczył z przekazem "powiemy to, co ludzie chcą słyszeć" i nawet się z tym nie krył. Polecam słynną piątkę Mentzena. Fuj.

Edytowane przez andy13

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat