Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, P_M napisał:

Widziałem tylko komunikat że strony ministerstwa Finansów, gdzie poszło info, że to właśnie błędy poszły ze strony księgowych i nauczyciele nie powinni stracić, ale podatki to nie moja silna strona, musiałbyś bardziej uderzyć do kogoś po finansach, rachunkowości. Ja akurat siedzę w handlu zagranicznym. 

Tak, księgowe dały ciała, bo nie odliczyły kwoty wolnej. Skoro miała wcześniej, tzn. ze miała złożony PIT-2.

Rzecznik rządu właśnie powiedział coś w stylu nooo jak robimy dużą reformę, to takie nieścisłości mogą się pojawiać.

Czytaj: porwaliśmy się z motyką na słońce, a szczegóły pisane były na kolanie.

Ja nie umiem grać na pianinie... więc k**** nie gram :) 

O, a później dodał, że w czasie wysokiej inflacji bardzo ważne jest to, żeby dać dodatkowe pieniądze w ręce obywateli. 🙃

1 godzinę temu, Sebastian napisał:

Ale generalnie w naszym położeniu geograficznym wystarczy aby politycy stabilnie stanowili prawo i starali się nie mieszać co chwila a będziemy sobie radzić bardzo ok. 

Z ciekawości jeśli tempo rozwoju w top5 na świecie po Chinach i Wietnamieza ostatnie 30 lat nie jest bardzo ok, to w takim razie czy jest cokolwiek powyżej skali bardzo ok?

4 godziny temu, Cardi napisał:

Rzecznik rządu właśnie powiedział coś w stylu nooo jak robimy dużą reformę, to takie nieścisłości mogą się pojawiać.

Czytaj: porwaliśmy się z motyką na słońce, a szczegóły pisane były na kolanie.

Ja nie umiem grać na pianinie... więc k**** nie gram :) 

O, a później dodał, że w czasie wysokiej inflacji bardzo ważne jest to, żeby dać dodatkowe pieniądze w ręce obywateli. 🙃

Ale duża część tego co jest w Polskim Ładzie była potrzebna. Kwota wolna była za niska, opodatkowanie rent i emerytur było do dupy. Zasadniczo uważam też, że podwyższenie stawki zdrowotnej to dobry ruch - lecz celowałbym w okolice 3% a nie 9ciu. 

Dobrym zamiarem było też opodatkowanie podatkiem obrotowym firm, które notorycznie wykazują niskie zyski. 

A tu link do raportu o którym rozmawiają https://zpp.net.pl/wp-content/uploads/2021/08/05.08.2021-Raport-ZPP-Francuskie-firmy-w-Polsce.pdf

3 godziny temu, RappaR napisał:

Z ciekawości jeśli tempo rozwoju w top5 na świecie po Chinach i Wietnamieza ostatnie 30 lat nie jest bardzo ok, to w takim razie czy jest cokolwiek powyżej skali bardzo ok?

Rappar  o co Ci chodzi ? Sprecyzuj bo walnąłeś skrót myślowy. 

4 godziny temu, polskignom napisał:

Ależ do tego właśnie prowadzi wolność ;), jeszcze się nie zorientowałes?

Ależ doskonale wiem, tylko jaki sens biznesowy jest zamykania największego fp politycznego w naszym kraju? :) 

4 godziny temu, darkonza napisał:

Facebook to super hiper demokratyczny i wzorcowy przedstawiciel wolnych mediów.

j.w. 

3 godziny temu, fluber napisał:

Na albicli działa? 

A albicla działa?

3 godziny temu, Sebastian napisał:

Ale duża część tego co jest w Polskim Ładzie była potrzebna. Kwota wolna była za niska, opodatkowanie rent i emerytur było do dupy. Zasadniczo uważam też, że podwyższenie stawki zdrowotnej to dobry ruch - lecz celowałbym w okolice 3% a nie 9ciu. 

Dobrym zamiarem było też opodatkowanie podatkiem obrotowym firm, które notorycznie wykazują niskie zyski. 

Gwiazdowski pełną gębą :) Kwota wolna zgoda, ale de facto została tak zbalansowana, żeby zyskała określona grupa społeczna. A to decyzja polityczna, a nie gospodarcza.

Wolność słowa wg. faszystowskiej Konfederacji vs. wolność słowa wg. fajnopolaków z Lewicy

Coś w ogóle wiadomo o tym Śmiszku, poza tym że bolcuje Biedronia/bolcuje go Biedroń, który zresztą opiera karierę polityczną na tym, że lubi chłopców? 

2 godziny temu, Cardi napisał:

Gwiazdowski pełną gębą

Możliwe, choć nie sądzę bo słuchałem go kilka razy i bardzo często się z nim nie zgadzam, nawet niedawno mu skomentowałem głupiego tweeta. Staram się raczej wyrażać swoją subiektywną opinię. Dla przykładu uważam, że stwarzanie sztucznej przewagi dla zagranicznych korporacji sprawia, że później ludzie na forach piszę jak to w tych korporacjach jest zajebiście. Piszą tak nie dostrzegając, że ta korporacja do jednej kieszeni im wkłada a z drugiej wyciąga. Bo okradając Polską okrada nas wszystkich. 

3 godziny temu, Sebastian napisał:

Możliwe, choć nie sądzę bo słuchałem go kilka razy i bardzo często się z nim nie zgadzam, nawet niedawno mu skomentowałem głupiego tweeta. Staram się raczej wyrażać swoją subiektywną opinię. Dla przykładu uważam, że stwarzanie sztucznej przewagi dla zagranicznych korporacji sprawia, że później ludzie na forach piszę jak to w tych korporacjach jest zajebiście. Piszą tak nie dostrzegając, że ta korporacja do jednej kieszeni im wkłada a z drugiej wyciąga. Bo okradając Polską okrada nas wszystkich. 

Wole jak okrada mnie korpo dając tyle kasy że nie czuję się okradany niż jakby mial mnie okradać Pan Szef, dając 2/3 tego co korpo 

500plus też okrada ludzi a każdy bierze

https://www.o2.pl/biznes/887-proc-podwyzki-dla-piekarni-tak-sie-dalej-dzialac-nie-da-6723114589268832a

To jedna z wielu historii. Nasz mierny rząd daje zniżki "szarym obywatelom" nie dając jednak rekompensaty dystrybutorom i tym samym niemal nakazując podwyższanie opłat firmom, które regulacjami nie są objęte. 

Teraz, josephnba napisał:

Wole jak okrada mnie korpo dając tyle kasy że nie czuję się okradany niż jakby mial mnie okradać Pan Szef, dając 2/3 tego co korpo 

500plus też okrada ludzi a każdy bierze

Nic nie rozumiesz, ale to nie jest niespodzianka. 

1 minutę temu, josephnba napisał:

Wolę nie rozumieć z pełnym portfelem niż z kromką suchego chleba 

Nie rozumiesz tego, że mógłbyś mieć tę kromkę chleba z dodatkowym plastrem szynki gdyby Orange płaciło takie podatki jakie płacą w większości polskie firmy.. Ale ja wiem, że nie rozumiesz, pisałem już, że to żadna niespodzianka. 

7 godzin temu, Sebastian napisał:

Nie rozumiesz tego, że mógłbyś mieć tę kromkę chleba z dodatkowym plastrem szynki gdyby Orange płaciło takie podatki jakie płacą w większości polskie firmy.. Ale ja wiem, że nie rozumiesz, pisałem już, że to żadna niespodzianka. 

Ale ja mam i szynkę i masło, sałatę i pomidora. 

Gdyby połowy z was nie było na rynku to może miałbym jeszcze kawior!

14 godzin temu, Cardi napisał:

Ależ doskonale wiem, tylko jaki sens biznesowy jest zamykania największego fp politycznego ...

Nie mój wóz nie będzie mnie wiózł. Wiec nie dociekam jaki sens. Ważne, ze mam nadzieje, ze zrozumiesz do czego prowadzi cudownie wolny nieuregulowany rynek. I po co są regulacje i gdzie się kończy wolność (najgłupsze regulacje > brak regulacji). 

Teraz, quevas napisał:

Ludzkość w Kazachstanie wyszła na ulice wkurzona, z kamieniami w dłoniach, bo dostała po głowie podwyżkami cen gazu

PIS chętnie pokazuje obrazki ruchawki w zaprzyjaźnionym kraju, z wymowną sugestią : w Polsce nie ma żadnych protestów, o kamieniach już nie wspominając, więc najwyraźniej podwyżki nie są nawet w połowie tak wysokie, jak insynuuje wredna opozycja

Są jeszcze ludzie na tym świecie, którzy mysla, ze ludzie wychodzą w kilkunastu miastach w tym samym czasie na ulice z powodu podwyżki cen gazu? 😂

15 godzin temu, Cardi napisał:

Coś w ogóle wiadomo o tym Śmiszku, poza tym że bolcuje Biedronia/bolcuje go Biedroń, który zresztą opiera karierę polityczną na tym, że lubi chłopców? 

Poznałem osobiście. Bardzo sympatyczny człowiek. Zauważyłem, że jest bardzo lubiany przez studentów.

Cenzury nie popieram, jednak jest coś fajnego w tym, że:

• Bosak mówi o "zamachu na demokrację", podczas gdy jego kolega z parlamentarnej ławy od lat na demokrację pluje,
  • Ten sam Bosak twierdzi, że cenzura jest jak najbardziej OK i powinna o niej decydować "katolicka nauka społeczna" :D  - czaicie jakim trzeba być hipokrytą, żeby teraz upominać się o "wolność słowa""?
  • konfederaci patrzą z uwielbieniem na ekonomiczne postulaty jakichś Misesów i Hayeków, a potęga FB to właśnie skutek ich neoliberalnej polityki - dlaczego? Bo jak poczytacie Misesa i Hayeka to oni się w ogóle nie spodziewali, że rynek, o którym piszą osiągnie wymiar globalny i niektóre korporacje staną się potężniejsze niż państwa,
  • na tym tle rozróżnianie drukarza, który nie chce komuś wydrukować ulotek (i to jest zdaniem Dziambora OK), od firmy, która nie chce u siebie szurowskich treści (i to już zdaniem Dziambora nie jest OK) wygląda zabawnie.

Przyznam, że najbardziej w haśle ***** *** najbardziej lubię "i konfederację". Chociaż, a może właśnie dlatego, że od końca lat dziewięćdziesiątych byłem wiernym kucem Korwina :D  Mimo to zamykanie im tego głupawego profilu sprawi tylko pospolite ruszenie gimbusów, może być z tego więcej kłopotu... no, chyba, że sprawdzi się wizja Korwina o powstaniu konkurencyjnego, prawicowego FB :D  Dwa już są, ale póki co jakoś rynek wybiera FB.

Edytowane przez andy13

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat