Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Sebastian napisał:

Czyli uważasz, że przedsiębiorcy którzy wybrali podatek liniowy są obciążeniem dla gospodarki ? Bo to wynika z Twoich "adów"

A poczytać możesz o tym jak wszystkie obecne czynniki razem dobijają małe firmy. Wszystkie nie jeden przez Ciebie wybrany, którego uczepiłeś się jak rzep psiego ogona po to tylko by móc wybronić swoje teorie.

Z moich adow wynika, ze nadreprezentacja mikroprzedsiebiorstw jest domena krajów 3-go świata, a u nas jest i nadreprezentacja i są koszmarnie niewydajne (vs Czechy i Słowacja, vs Niemcy nawet ich nie porównuje, bo to byłoby kopanie leżącego). Ich funkcjonowanie opiera się na januszowaniu. I Ci to udowodniłem. Z reszta sam to udowodniłeś. Chociaż Ty zamiast januszowania użyjesz pewnie terminu efektywne zarządzanie kosztami zasobów ludzkich oraz optymalizacja podatkowa.

Udowodniłem Ci tez, ze nie ma kto tracić na polskim ladzie, poza najbogatszymi, bo to wynika wprost z danych US (a nie z mojego widzimisie). Wiec again to nie jest mój problem, ze ktoś zaniża swoje dochody, tylko problem tego, co to robi.

Dalej jeśli ktoś się decyduje na podatek liniowy mając 60k dochodów, to ma problem z najprostsza arytmetyka. I tak, tacy ludzie są i będą na garnuszku państwa i będą również na emeryturze. Wiec lepiej, żeby poszli na etat, bo przynajmniej nie musza ogarniać kwestii przychodowo-kosztowej.

Moja dyskusja z Tobą nt. Inflacji dotyczyła tylko i wyłącznie jednego składnika tj. Polskiego ładu. To, ze musisz zbaczac na inne jej aspekty nie wynika z tego, ze ja jej nie biorę pod uwagę, tylko, ze zalinkowałeś art pełen idiotyzmów, który próbuje punktować od 2 stron tego tematu. 

Nie za bardzo wiem dlaczego wymagasz ode mnie bym gloryfikował przedsiębiorczość sama w sobie tak jak Ty to robisz. Chociaż trochę po tej dyskusji Cię rozumiem, z nostalgia wspominasz transformacje, gdzie każdy miał coś swojego i jakoś to się kręciło. Kult przedsiębiorczości umiera ostatni :) 

Jeśli numerki się nie spinają, tzn. ze to nie dla nich. Tak samo nie gloryfikuje Kowalskiego na etacie, który brał kredyt pod korek pół roku temu. 
Z głupimi zmianami na ostatnia chwile jak i komplikacja systemu się z Tobą zgadzam.
Zdecydowanie bym uprościł system i wprowadził normalna progresję podatkowa. Dla wszystkich. 

End of topic.

23 minuty temu, polskignom napisał:

Z moich adow wynika, ze nadreprezentacja mikroprzedsiebiorstw jest domena krajów 3-go świata, a u nas jest i nadreprezentacja i są koszmarnie niewydajne (vs Czechy i Słowacja, vs Niemcy nawet ich nie porównuje, bo to byłoby kopanie leżącego). Ich funkcjonowanie opiera się na januszowaniu. I Ci to udowodniłem. Z reszta sam to udowodniłeś. Chociaż Ty zamiast januszowania użyjesz pewnie terminu efektywne zarządzanie kosztami zasobów ludzkich oraz optymalizacja podatkowa.

Optymalizacja podatkowa ma miejsce wtedy gdy jest to robione w granicach prawa. Nie wystawianie faktur i rachunków nie jest robione w granicach prawa i wydaje mi się, że kilka postów wcześniej jasno o tym napisałem.

Nie wiem czemu się upierasz przy 60 tys dochodu, bardzo dużo firm jest na podatku liniowym i mają dochody przekraczające 200-300k i oni stracą na Polskim Ładzie. Zresztą nawet z tych optymistycznych tabelek rządowych to wynika.

A przypominam Ci, że powyżej miliona mamy kolejny 4% podatek.

Dobra mi też już się nie chce. Zobaczymy co przyniesie przyszłość.

Edytowane przez Sebastian

Nie znam chyba nawet jednej osoby zatrudnionej w malej firmie która byłaby zadowolona, bądź jej zarobki, łącznie z pakietem socjalnym były choćby zbliżone do zarobków w duzych firmach 

Na 4tym roku miałem praktyki w drukarni fleksograficznej, małej rodzinnej spółce 

To co się tam odpowrdalalo utwierdziło mnie w przekonaniu, że za żadne skarby nie będę pracował w takim tworze 

Właściciel darł ryja na każdego szeregowego pracownika, miał ich za śmieci 

Płacili najniższą krajową oficjalnie a resztę wypracowanych godzin w kopercie, jak ktoś pracował nadgodziny to mu Pan Szef przy wypłacie mówił "tu premia", nie nadgodziny, które powinno płacić wg wyższej stawki 

Jak ktoś przyszedł i po 4h mówił że rezygnuje bo nie będzie robił za białego murzyna to na odchodne zamiast zapłaty za przepracowane godziny dostawał wiązankę c***ów i że na jego miejsce jest "20 innych"

I ludzie się na to k**** godzili. Ja po miesiącu wyszedłem z zerową wiedzą o logistyce i zszarpanymi nerwami 

Jebać small biznes

Połowę tych pasożytów powinno się pozbyć z rynku i zatrudnić na szeregowych stanowiskach żeby zobaczyli jak powinno się traktować i jak płacić pracownikowi 

Edytowane przez josephnba

3 minuty temu, josephnba napisał:

Nie znam chyba nawet jednej osoby zatrudnionej w malej firmie która byłaby zadowolona, bądź jej zarobki, łącznie z pakietem socjalnym były choćby zbliżone do zarobków w duzych firmach 

Na 4tym roku miałem praktyki w drukarni fleksograficznej, małej rodzinnej spółce 

To co się tam odpowrdalalo utwierdziło mnie w przekonaniu, że za żadne skarby nie będę pracował w takim tworze 

Właściciel darł ryja na każdego szeregowego pracownika, miał ich za śmieci 

Płacili najniższą krajową oficjalnie a resztę wypracowanych godzin w kopercie, jak ktoś pracował nadgodziny to mu Pan Szef przy wypłacie mówił "tu premia", nie nadgodziny, które powinno płacić wg wyższej stawki 

I ludzie się na to k**** godzili. Ja po miesiącu wyszedłem z zerową wiedzą o logistyce i zszarpanymi nerwami 

Jebać small biznes

Ale właśnie to są jedyne prawdziwie kapitalistyczne spółki. Jeśli firma jest duża i nawet prywatna a nasz przełożony jest tylko najemnym pracownikiem to w zasadzie nie różni się to od spółki państwowej w której wszyscy szefowie są najemnymi pracownikami.

Tak więc jedyne prawdziwie kapitalistyczne spółki i prawdziwie kapitalistyczne stosunki pracy to są te w małych firmach w których naszym szefem jest właściciel firmy czyli właściciel kapitału.

Ciąg dalszy w sprawie Kurskiego:)

Cytat

Zaczyński przekonywał, że sanepid podjął wobec prezesa TVP odpowiednie działania, nakazując izolację przed 13 grudnia. Choć nie miał wcześniej pozytywnego wyniku testu na COVID-19, został skierowany na nią na podstawie "innych badań" oraz objawów choroby.

Wcześniej były tomografie komputerowe — dodał i potwierdził, że na tej podstawie wydana została decyzja o izolacji. —To złoty standard stwierdzenia zajętości płuc — podkreślił i zapewnił, że takie badania przeprowadza się, nawet jeśli ktoś nie przechodzi zakażenia w sposób ciężki.

@RappaR od kiedy covidowa diagnostyka tak poszła do przodu, że na tomografie widać jaki wirus zajął płuca?:)

Teraz, fluber napisał:

Ciąg dalszy w sprawie Kurskiego:)

@RappaR od kiedy covidowa diagnostyka tak poszła do przodu, że na tomografie widać jaki wirus zajął płuca?:)

Może na TK nie widać jaki wirus zajął płuca, ale generalnie jak widać, ze zajął i mamy dodatniego PCR, to nie bawimy się w dalsze zgadywanie :)

2 minuty temu, RappaR napisał:

Może na TK nie widać jaki wirus zajął płuca, ale generalnie jak widać, ze zajął i mamy dodatniego PCR, to nie bawimy się w dalsze zgadywanie :)

No ale ten gościu twierdzi, że PCR był ujemny, ale na podstawie tomografii zdiagnozowali Covid:)

Edytowane przez fluber

Teraz, fluber napisał:

No ale ten gościu twierdzi, że PCR był ujemny, ale na podstawie tomografii zdiagnozowali Covid:)

Generalnie z dość dużym prawdopodobieństwem idzie rozpoznać na podstawie TK Covida, tak z 4 na 5 :) jak się odpali TK to jest dość charakterytyczny, ale jednak nie nazwałbym tego złotym standardem :) 

aaa - i mam na myśli potwierdzić tylko, ale nie wykluczyć 

2 godziny temu, josephnba napisał:

No widzisz, a ja prawie 10 lat temu pracowałem w firmie transportowej, w biurze pracowało nas w sumie z 25 osób, płacili mało, ale dokładali po pewnym czasie samochód służbowy. Praca na 3 zmiany, użeranie się z kierowcami, często dziwne problemy, ale szef był bardzo w porządku.

No i ja dureń co niewiele wiedział o świecie myślałem "a to zmienię na taką jednozmianową, o samochód służbowy nie może być trudno."

10 lat później dalej nie dostałem takiego benefitu mimo wielu "dużych firm" :) A chłopakom z w/w firmy regularnie wymieniają flotę :)

Reguły nie ma :) 

Moja babcia miała brata ciotecznego w Częstochowie i ten brat cioteczny służył w Straży Pożarnej. Facet miał straszliwe szczęście do pożarów. Często się zdarzały gdy miał dyżur. Rychło okazało się,  że szczęście nie było przypadkiem bo facet sam podpalał. Taki z niego strażak - podpalacz.

Jebać Straż Pożarną. 

https://twitter.com/gajewska_kinga/status/1478415991558262791?s=20

Nie wiem co napisać, czy się cieszyć czy płakać. Z jednej strony to dobrze, że ludzi wkurza sposób "stanowienia bezprawia" jaki uprawia PiS. Z drugiej zaś strony trzeba sobie zadać pytanie dlaczego dopiero po takim czasie Ci ludzie się zorientowali ? Przecież od początku drugiej kadencji PiS jedzie po bandzie na całego a PO zaczęło zwracać na to uwagę dopiero od "lex TVN" 

Jednak chyba trzeba płakać, bo wybór między jednymi przestępcami a drugimi przestępcami nie jest fajny. 

Godzinę temu, Sebastian napisał:

Moja babcia miała brata ciotecznego w Częstochowie i ten brat cioteczny służył w Straży Pożarnej. Facet miał straszliwe szczęście do pożarów. Często się zdarzały gdy miał dyżur. Rychło okazało się,  że szczęście nie było przypadkiem bo facet sam podpalał. Taki z niego strażak - podpalacz.

Jebać Straż Pożarną. 

Ja za to dostałem bana 

26 minut temu, Sebastian napisał:

Przecież od początku drugiej kadencji PiS jedzie po bandzie na całego a PO zaczęło zwracać na to uwagę dopiero od "lex TVN"

Ty żyjesz na jakiejś emigracji i nie masz dostępu do mediów, czy zainteresowałeś się polityką od zeszłego miesiąca?

Platformie wiele można zarzucić ale na pewno nie to, że nie krytykuje PiS. Mało tego, oni od 2015 nie robią nic innego i tylko tym się zajmują. W końcu wiedząc, że tylko tym się będą zajmować nawet adekwatnie do tego wymyślili swoją nazwę "totalnej opozycji".

54 minuty temu, Kepler napisał:

Ty żyjesz na jakiejś emigracji i nie masz dostępu do mediów, czy zainteresowałeś się polityką od zeszłego miesiąca?

Platformie wiele można zarzucić ale na pewno nie to, że nie krytykuje PiS. Mało tego, oni od 2015 nie robią nic innego i tylko tym się zajmują. W końcu wiedząc, że tylko tym się będą zajmować nawet adekwatnie do tego wymyślili swoją nazwę "totalnej opozycji".

Platforma w większości swoich działań podkłada się po prostu PiSowi. Nawet ich krytyka jest nieudolna, dodatkowo nie potrafią schować postaci o mocno wątpliwym potencjale intelektualnym vide Sterczewski czy Jachira. Dodatkowo skupiają się na tematach kontrowersyjnych - polaryzujących, zawsze też przyłączają się do najbardziej krzyczących nawet gdy Ci wprost gadają głupoty - jak pani Lempart. Nie mają żadnego wyważonego zdania, właściwie nie wiadomo czy mają jakiekolwiek zdanie na jakiś temat. Dla przykłądu - walka o sądy - każdy wie, że wymagają one reformy- większość Polaków się za jakąś reformą sądownictwa opowiada a PO staje pod hasłem "żeby było tak jak było" To nie jest opozycja, oni po kryjomu dorzucają węgla do pisowskiego pieca. 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat