Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Cardi napisał:

Równie prosto. Wystarczy wyjąć wtyczkę i kluczyki. Tylko wyjęcie wtyczki jest w większości przypadków bardziej kłopotliwe wobec braku alternatywy.

Mówisz o rezygnacji a nie o ograniczeniu zużucia, a to zupełnie co innego. Jak musisz dojechac do roboty to ewentualnie mozesz sobie LPG zainstalować. W oszczedzaniu energii jest wiecej możliwych ruchów

1 minutę temu, darkonza napisał:

Mówisz o rezygnacji a nie o ograniczeniu zużucia, a to zupełnie co innego. Jak musisz dojechac do roboty to ewentualnie mozesz sobie LPG zainstalować. W oszczedzaniu energii jest wiecej możliwych ruchów

Albo kupić bilet na zbiorkom.

Teraz, darkonza napisał:

W dużych miastach, ale nie wszyscy mieszkaja w dużych, za to wielu dojeżdża z takich miejsc gdzie PKS i PKP od dawna nie pomaga

Dojechanie do najbliższego przystanku na pewno zmniejszy zużycie paliwa w porównaniu do pokonywania całej drogi samochodem.

13 godzin temu, Cardi napisał:

Czy nowa tarcza, jaką szykuje rząd, osłodzi drożyznę? Wiadomo, że gospodarstwa domowe z niskimi dochodami będą mogły liczyć na dodatek energetyczny. Z pierwszych planów wynika, że dodatek ten ma przysługiwać, jeśli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1115 zł lub 1563 zł dla osób samotnych.

To by oznaczało, że osoby mające bardzo niskie emerytury także skorzystają z tej pomocy. Dodatek ma wynosić od ok. 27 do 73 zł na miesiąc, w zależności od liczby osób zamieszkujących gospodarstwo domowe.

Jesteśmy uratowani :)

1115 na głowę to kto zarabia jak we Wrocławiu widziałem ostatnio reklamę że 4.3 k w Lidlu proponują?

10 godzin temu, darkonza napisał:

Też nie wiem, a jak kupujesz coś czego ceny nie sprawdzasz to znaczy ze jest to dla Ciebie tanie

Wiec jak jest tanie to mam zapłacić więcej żeby też poczuć ile prąd kosztuje tak jak biedny.  Ciekawa logika. Od dziś plac 5 dych za chleb - jak zaczniesz daj znać. No i picture or It didn't happen

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27810350,jednym-ruchem-zgarna-z-rynku-10-tys-mieszkan-zagraniczny-gigant.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&do_a=330&s=BoxOpLink#s=BoxOpImg1

myślę ze wielu teraz bardziej przychylnym okiem na kataster spojrzy (sensownie zaplanowany)

Zauważcie ze jak kupią te mieszkania i beda z marżą wynajmowac Polakom to będą tzw. "inwestycje zagraniczne" z których tak czesto sie chcemy cieszyć, a to przykład na inwestycje które martwią bo nic dobrego z nich nie ma.

No tak. W ramach walki z zagranicznymi gigantami zapłacę 10-20k więcej podatku. Serio skąd bierzesz te pomysły 

Ale dla odmiany prościej ograniczyć zużycie energii niż benzyny, a dostawcę prądu też można zmienić  - pamietam jakiś czas temu jak się pchali drzwiami i oknami z róznych firm by podpisac z nimi umowę na dostawy energii kilka lat w przód przy stałej cenie. Ja to zupełnie olałem ale Ci co podpisali to chyba nie załowali. Szefowie tych firm co oferowali te stałe ceny na lata naczytali się o wiatrakach i solarach stawianych wszedzie i uwierzyli ze prąd będzie już tylko tanieć wiec chcieli na tym zarabiać. Kolejny dowód jacy to geniusze sterują firmami, pewnie sie kierowali artykułami z codzienej prasy ze prad z wiatraków i solarów bedzie tańszy niż z węgla

Można tez zmniejszyć idiotyczne wydatki i przez to zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na walkę z większymi kosztami powstawania prądu ale po co jak zawsze można podnieść podatek i jeszcze ludzie Ci przyklasną bo przecież do tej pory za mało się płaciło 

Np. dynamo

8 godzin temu, blackmagic napisał:

No tak. W ramach walki z zagranicznymi gigantami zapłacę 10-20k więcej podatku. Serio skąd bierzesz te pomysły

Można opodatkować tak ze nic więcej nie zapłcisz, to już zależy od konstrukcji podatku

Można tez zmniejszyć idiotyczne wydatki

Ci co z nich żyją nie uważaja ze są idiotyczne. Pomyśl jak cała Polska uzna za idiotyczny i niepotrzebny wydatek na coś co Ty oferujesz i z czego żyjesz

przez to zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na walkę z większymi kosztami powstawania prądu

Przestać inwestować w solary i wiatraki czy moze obniżyć światowe ceny węgla oraz gazu ziemnego Przedstaw swoje pomysły bo to mnie zaciekawiło.

@fluber skąd info o tylko 300 upadłych firmach w Polsce?Mocno mi to śmierdziało i sprawdziłem 

Oficjalne dane z 2020 roku - 5058 spółek kapitałowych ogłosiło upadłość, 31 grudnia ogłoszono rozpoczęcie postępowania o rozwiązanie bez przeprowadzania postępowania likwidacyjnego w stosunku do 16 872 podmiotów zarejestrowanych w KRS.

W 2020 r. ogłoszono upadłość konsumencką w stosunku do 13 084 osób

Łącznie od 1 stycznia 2015 do 31 grudnia 2020 - 39679 osób ogłosiło upadłość jdg

Edytowane przez Reikai

58 minut temu, darkonza napisał:

Można opodatkować tak ze nic więcej nie zapłcisz, to już zależy od konstrukcji podatku

Ci co z nich żyją nie uważaja ze są idiotyczne. Pomyśl jak cała Polska uzna za idiotyczny i niepotrzebny wydatek na coś co Ty oferujesz i z czego żyjesz

Przestać inwestować w solary i wiatraki czy moze obniżyć światowe ceny węgla oraz gazu ziemnego Przedstaw swoje pomysły bo to mnie zaciekawiło.

1. No mówi się o opodatkowaniu od drugiego mieszkania / przekroczenia wartości miliona złotych. To są 2 małe mieszkania w dużym mieście 

2. Ja mówię o CPk, elektrowni jądrowej i innych wałach a nie o sensownych inwestycjach.

3. Zatrudnić fachowców i pojsc w atom, wiatraki na morzu, elektrownie wodne - nie jestem fachowcem w tym zakresie

25 minut temu, Reikai napisał:

@fluber skąd info o tylko 300 upadłych firmach w Polsce?Mocno mi to śmierdziało i sprawdziłem 

Oficjalne dane z 2020 roku - 5058 spółek kapitałowych ogłosiło upadłość, 31 grudnia ogłoszono rozpoczęcie postępowania o rozwiązanie bez przeprowadzania postępowania likwidacyjnego w stosunku do 16 872 podmiotów zarejestrowanych w KRS.

W 2020 r. ogłoszono upadłość konsumencką w stosunku do 13 084 osób

Łącznie od 1 stycznia 2015 do 31 grudnia 2020 - 39679 osób ogłosiło upadłość jdg

https://www.coig.com.pl/lista-upadlosci-firm.php

11 minut temu, blackmagic napisał:

3. Zatrudnić fachowców i pojsc w atom, wiatraki na morzu, elektrownie wodne - nie jestem fachowcem w tym zakresie

Właśnie wtedy wszystko się wydaje proste jak sie nie jest fachowcem, jak się człowiek zagłębi w temat wtedy nagle okazuje sie ze proste nie jest. Im więcej wiemy, tym więcej znajdziemy problemów

13 minut temu, fluber napisał:

Zastosowałeś kreatywna księgowość, bo 300 firm ma WYROK SĄDOWY o upadłości, które jak wiadomo mogą trwać miesiącami, wrzucanie takich danych bez legendy to troszkę manipulacja i pisanie, że jest dobrze bo Niemcy 15k a w Polsce 300.A sprawdził tam kolega, czy te niemieckie 15,5k to też z wyrokiem sądu o upadłości czy tylko zgłoszonych? :)

13100 osób w polsce rok temu ogłosiło upadłość, watpie zeby zrobili to dla żartu.

Point is, jest naprawdę wiele czynników i danych do sprawdzenia, żeby móc to w ogóle porównać, a nie wrzucamy suche dane, które nam pasują.

Edytowane przez Reikai

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat