Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Czy nowa tarcza, jaką szykuje rząd, osłodzi drożyznę? Wiadomo, że gospodarstwa domowe z niskimi dochodami będą mogły liczyć na dodatek energetyczny. Z pierwszych planów wynika, że dodatek ten ma przysługiwać, jeśli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1115 zł lub 1563 zł dla osób samotnych.

To by oznaczało, że osoby mające bardzo niskie emerytury także skorzystają z tej pomocy. Dodatek ma wynosić od ok. 27 do 73 zł na miesiąc, w zależności od liczby osób zamieszkujących gospodarstwo domowe.

Jesteśmy uratowani :)

"Polskie gospodarstwa domowe wydają średnio 260 złotych na miesięczny rachunek za prąd elektryczny. "

https://rachunekzaprad.com.pl/srednie-zuzycie-pradu-faktura-za-prad-srednio.html

Średnia dopłata to 50 zeta, czyli 19%.

Tyle ze to średnie 260 zeta dotyczy wszystkich a nie tych najbiedniejszych, oni wydaja na prad mniej bo i mieszkania mniejsze i oszczedzają bardziej. Więc to 19% dopłaty zamieni sie moze w w 25 a moze w 35% rachunku za prąd. To chyba "uczciwy" dodatek

55 minut temu, darkonza napisał:

"Polskie gospodarstwa domowe wydają średnio 260 złotych na miesięczny rachunek za prąd elektryczny. "

https://rachunekzaprad.com.pl/srednie-zuzycie-pradu-faktura-za-prad-srednio.html

Średnia dopłata to 50 zeta, czyli 19%.

Tyle ze to średnie 260 zeta dotyczy wszystkich a nie tych najbiedniejszych, oni wydaja na prad mniej bo i mieszkania mniejsze i oszczedzają bardziej. Więc to 19% dopłaty zamieni sie moze w w 25 a moze w 35% rachunku za prąd. To chyba "uczciwy" dodatek

No, czyli biedni dostaną "uczciwy dodatek" a bogatsi dostaną brawa na zachętę.  

5 minut temu, darkonza napisał:

To podejrzewam ze nie wiesz ile płacisz za kilowatogodzinę

Na teraz nie wiem, natomiast sprawdzałem liczbę kWh z kolejnych prognoz i wysokości rachunków, żeby sprawdzić czy mam za dużo ładowarek podpiętych czy ceny tak zapieprzają.

16 minut temu, Cardi napisał:

Na teraz nie wiem, natomiast sprawdzałem liczbę kWh z kolejnych prognoz i wysokości rachunków, żeby sprawdzić czy mam za dużo ładowarek podpiętych czy ceny tak zapieprzają.

Też nie wiem, a jak kupujesz coś czego ceny nie sprawdzasz to znaczy ze jest to dla Ciebie tanie

Edytowane przez darkonza

20 minut temu, darkonza napisał:

To podejrzewam ze nie wiesz ile płacisz za kilowatogodzinę

1 minutę temu, darkonza napisał:

Też nie wiem, a jak nie kupujsz coś czego ceny nie sprawdzasz to znaczy ze jest to dla Ciebie tanie

W sensie stricte, w zależności od ilości zużytych kWh, za każdym razem uśredniona cena kWh jest inna.

W dniu 14.11.2021 o 14:01, fluber napisał:

PIS chce wprowadzic podatek katastralny od drugiego i kolejnych mieszkań, żeby zbić bańkę na rynku nieruchomości.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27810350,jednym-ruchem-zgarna-z-rynku-10-tys-mieszkan-zagraniczny-gigant.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&do_a=330&s=BoxOpLink#s=BoxOpImg1

myślę ze wielu teraz bardziej przychylnym okiem na kataster spojrzy (sensownie zaplanowany)

Zauważcie ze jak kupią te mieszkania i beda z marżą wynajmowac Polakom to będą tzw. "inwestycje zagraniczne" z których tak czesto sie chcemy cieszyć, a to przykład na inwestycje które martwią bo nic dobrego z nich nie ma.

Edytowane przez darkonza

W zasadzie można uznać to za wrogie działanie w związku z czym proponuję by za wszystkie rezerwy walutowe wykupić w Szwecji jak najwięcej mieszkań i dowalic im 100% podwyżki na czynszach.

Teraz, Cardi napisał:

Gówno prawda. To znaczy, że jest niezbędne.

jak niezbędne to sie ceny sprawdza, kombinuje gdzie taniej i jak mniej zużyć - tak jest z benzyna dla przykładu u ludzi którzy jadą od pierwszego do pierwszego

3 minuty temu, darkonza napisał:

jak niezbędne to sie ceny sprawdza, kombinuje gdzie taniej i jak mniej zużyć - tak jest z benzyna dla przykładu u ludzi którzy jadą od pierwszego do pierwszego

Porównanie z benzyną jak kulą w płot. Prościej zmienić stację benzynową niż dostawcę usługi. Dlatego z benzyną się kombinuje, z energią się kurwuje.

1 minutę temu, Cardi napisał:

Porównanie z benzyną jak kulą w płot. Prościej zmienić stację benzynową niż dostawcę usługi. Dlatego z benzyną się kombinuje, z energią się kurwuje.

Ale dla odmiany prościej ograniczyć zużycie energii niż benzyny, a dostawcę prądu też można zmienić  - pamietam jakiś czas temu jak się pchali drzwiami i oknami z róznych firm by podpisac z nimi umowę na dostawy energii kilka lat w przód przy stałej cenie. Ja to zupełnie olałem ale Ci co podpisali to chyba nie załowali. Szefowie tych firm co oferowali te stałe ceny na lata naczytali się o wiatrakach i solarach stawianych wszedzie i uwierzyli ze prąd będzie już tylko tanieć wiec chcieli na tym zarabiać. Kolejny dowód jacy to geniusze sterują firmami, pewnie sie kierowali artykułami z codzienej prasy ze prad z wiatraków i solarów bedzie tańszy niż z węgla

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat