Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, fluber napisał:

Mimo wszystko w sobotę mogłem spokojnie pójść na molo a dziś po wydarzeniach na Białorusi już nie, podejrzane:)

Płot, jak ktoś pisał jest wysokości 1m i ma służyć jako zabezpieczenie przed dzikami i ASF.

W jakiej pozycji przekraczałeś granicę, że nie udostępniono Ci wejścia na molo?

19 minut temu, polskignom napisał:

W sumie spoko, inflacja szaleje wszędzie. Zaczynamy powoli być w okresie panicznego wzrostu stop, wiec smutny będzie ten 2022.
Tak globalnie, jak ktoś obserwuje ocb z inflacja, to chyba już wie, ze Glapa to może co najwyżej mieć wpływ na te cyferki po przecinku. 
Dobry sprawdzian dla mmt.

ojej Glapa nie odpowiada za inflację a odpowiada za cud gospodarczy odkąd Szydło została premierem? wow 

10 minut temu, jack napisał:

Fajny ten organizator państwowego marszu

FB_IMG_1636555065569.jpg

jak czyta się o gru , kgb z czasów zimnej wojny to finansowali oraz kierowali większością grup nacjonalistycznych w europie

21 minut temu, polskignom napisał:

W sumie spoko, inflacja szaleje wszędzie. Zaczynamy powoli być w okresie panicznego wzrostu stop, wiec smutny będzie ten 2022.
Tak globalnie, jak ktoś obserwuje ocb z inflacja, to chyba już wie, ze Glapa to może co najwyżej mieć wpływ na te cyferki po przecinku. 
Dobry sprawdzian dla mmt.

Raczej na to, żeby zamiast 6,8 było 4,8 ale to też nie on tylko rząd. A rząd robi co może, żeby ceny były coraz wyższe. 

10 minut temu, Sebastian napisał:

Raczej na to, żeby zamiast 6,8 było 4,8 ale to też nie on tylko rząd. A rząd robi co może, żeby ceny były coraz wyższe. 

Bo koszty bycia na 4,8 byłyby gdzie indziej i byłyby sporo wyższe z perspektywy społeczeństwa.

14 minut temu, Koelner napisał:

ojej Glapa nie odpowiada za inflację a odpowiada za cud gospodarczy odkąd Szydło została premierem? wow 

Kto? Glapa? Hehehe, niewiele ciekawego jak zawsze w tym temacie masz do dodania. Tylko Grecja, Wuwuzela itd.

3 godziny temu, ely3 napisał:

Rząd Ukrainy nie był okupantem. Czy Polska okupuje Opole? Albo Szczecin?

Nie okupuje Opola albo Szczecina, bo po podboju tych terenów rękami radzieckimi wysiedliła mieszkańców tych terenów, dokonując czegoś co tam jakoś jest definiowane w jakichś tam konwencjach jako czystka etniczna.

Jedynym okupantem w tej sytuacji była Rosja ktora najechała terytorium innego Państwa. Potarzam nie ma mojej zgody na referendum odybwającego się pod lufami obcej armii

Twojej nie ma, bo Ciebie podnieca strzelanie izraelskich żołnierzy do okupowanych palestyńskich dzieci tak długo, jak długo rząd w Tel Awiwie wydaje rozkazy :)

I czy w roku 2021 coś to zmieniło w sytuacji Czeczenów? Mają swoje Państwo? Czy jednak hipokryzja Rosji jest widoczna nawet dla rusofilów? Czyli na Krymie mają prawo decydować gdzie chcą mieszkać ale już w Czeczeni nie?

Na Krymie mają prawo decydować, podobnie jak w Czeczeni. Interwencję mającą na celu pozwolić Czeczeni uzyskać niepodległość popieram :)

3 godziny temu, Pablo81 napisał:

O, ciekawe :)

To dlaczego Katalonia i Kraj Baskow należą dalej do Hiszpanii?

Dużo z tym wspólnego mają pewne zbrodnie wobec ludzkości w latach 1936-1975, politykę których, w łagodniejszej formie wciąż Madryt realizuje :)

3 godziny temu, Pablo81 napisał:

A co z Irlandia Pln?

Jak ostatnio sprawdzałem, wciąż leżała na północy Irlandii :) A co z nią ma być?

4 minuty temu, polskignom napisał:

Bo koszty bycia na 4,8 byłyby gdzie indziej i byłyby sporo wyższe z perspektywy społeczeństwa.

Tak więc należy cały czas podnosić opłaty bogatszym i przedsiębiorcom. Bo wiadomo, że to są głąby i nie przerzucą tych kosztów "w dół" To jest tylko przesunięcie zmian w czasie o 1-2 miesiące. 

Moim zdaniem dużo lepiej jest po prostu mądrze planować żeby co chwila nie wpadać w błoto. Najlepszym przykładem - fotowoltaika, dopłaty do niej, opłata mocowa i cyrk z nowym prawem. Pokaz niewiedzy i niekompetencji. 

3 minuty temu, Sebastian napisał:

Tak więc należy cały czas podnosić opłaty bogatszym i przedsiębiorcom. Bo wiadomo, że to są głąby i nie przerzucą tych kosztów "w dół" To jest tylko przesunięcie zmian w czasie o 1-2 miesiące. 

Moim zdaniem dużo lepiej jest po prostu mądrze planować żeby co chwila nie wpadać w błoto. Najlepszym przykładem - fotowoltaika, dopłaty do niej, opłata mocowa i cyrk z nowym prawem. Pokaz niewiedzy i niekompetencji. 

Skoro przerzucą koszty, to nie wiem czemu się przejmujesz? :)

Głąby nie takie jak Ty się cieszą, Ty nic nie tracisz, więc się cieszysz, wszyscy zadowoleni, win-win :)

12 minut temu, RappaR napisał:

Dużo z tym wspólnego mają pewne zbrodnie wobec ludzkości w latach 1936-1975, politykę których, w łagodniejszej formie wciąż Madryt realizuje :)

Czyli decyduje Franco, a nie głos ludu.

Decyduje Rosja, a nie głos ludu.

Decyduje silniejszy, a nie głos ludu 

:)

Edytowane przez Pablo81

Teraz, RappaR napisał:

Skoro przerzucą koszty, to nie wiem czemu się przejmujesz? :)

Głąby nie takie jak Ty się cieszą, Ty nic nie tracisz, więc się cieszysz, wszyscy zadowoleni, win-win :)

Nie nie jest win-win, bo po drodze rząd zabiera swoją prowizję to raz a dwa, że głupio wydaje tą kasę, podałem przykład wyżej. 

Po prostu wizja gospodarcza jest widmem, załatwia się ustawy na kolanie i za pięć dwunasta. Nie ma spójności, ciągłości, myślenia i analiz tego co zrobili inni i jaki efekt to przyniosło. 

Ten rząd tak działa ze wszystkim, robimy wybory - nie robimy. Budujemy elektrownię - nie budujemy. Kupujemy helikoptery - nie kupujemy - kupujemy łodzie podwodne - nie kupujemy, ogłaszamy zakup Abramsów a później pytamy czy nam zechcą łaskawie sprzedać.

Mnóstwo kasy jest przepalanych w sposób głupi. I uczciwie płacąc podatki nie jestem w stanie spokojnie patrzeć jak 55% tego co zarobię znika w państwowej kasie i dostaję na koniec takie coś. Już kiedyś pisałem,  nie miałbym żadnych kłopotów z płaceniem i 30-40% dochodowego gdybym widział, że to jest wydawane efektywnie. A realnie - w sektorach państwowych wszystko jest tak jak dawniej albo gorzej. 

2 minuty temu, Sebastian napisał:

Nie nie jest win-win, bo po drodze rząd zabiera swoją prowizję to raz a dwa, że głupio wydaje tą kasę, podałem przykład wyżej.

Ale głąby ją płacą, więc win :)

2 minuty temu, Sebastian napisał:

Mnóstwo kasy jest przepalanych w sposób głupi. I uczciwie płacąc podatki nie jestem w stanie spokojnie patrzeć jak 55% tego co zarobię znika w państwowej kasie i dostaję na koniec takie coś. Już kiedyś pisałem,  nie miałbym żadnych kłopotów z płaceniem i 30-40% dochodowego gdybym widział, że to jest wydawane efektywnie. A realnie - w sektorach państwowych wszystko jest tak jak dawniej albo gorzej. 

Ciekawi mnie jak liczysz te 55% :)

I daj znać, gdzie jest efektywne wydawanie pieniędzy :) rzuć kryteriami i przykładami :)

Teraz, Pablo81 napisał:

Skąd ten wniosek? :)

To nie wola, a ocena istniejącej sytuacji :)

I Krym należy do Rosji obecnie :)

I będzie należeć, bo nie ma sytuacji w której można w Europie obecnie przekazać teren z dwoma milionami mieszkańców wrogich władzy innemu państwu :)

Mniej więcej Ukraina ma szansę na Krym, jak Serbia na Kosowo :)

2 minuty temu, Koelner napisał:

Link nie działa

5 minut temu, RappaR napisał:

I Krym należy do Rosji obecnie :)

I będzie należeć, bo nie ma sytuacji w której można w Europie obecnie przekazać teren z dwoma milionami mieszkańców wrogich władzy innemu państwu :)

Mniej więcej Ukraina ma szansę na Krym, jak Serbia na Kosowo :)

Link nie działa

No i gra :) Niech w myśl tej zasady pozwolą odłączyć się tym republikom, które nie chcą (ich ludbosc) być częścią Federacji Rosyjskiej :)

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat