Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, jack napisał(a):

Ale zdajesz sobie sprawę, że dla Załęskiego to nic nie znaczy? Ja to bym mu go po prostu nie dał. I w tym wypadku to akurat Nawrocki robi swoją politykę i gra nim na Tobie bo dla Ciebie ma to znaczenie.   

Nagle oświecenie, że Załęski to zwykły sowiecki polityk? Już nie "ju ar ałer hiroł" 😂

5 minut temu, ignazz napisał(a):

Na wszystko. 

Tylko pisze że zamiast pajacować jak to robicie  trzeba robić swoje. 
Z resztą twój zarzut byłby dobry gdybyś sam dał jakieś konkretne rozwiązanie. Pisać że z każdej strony wróg każdy głupek potrafi. 

Twoje wpisy bardziej szkodzą niż pomagają ale tego nie zrozumiesz. 

Pisałem cztery lata temu, że na sowiecki twór jakim w dalszym ciągu jest Ukraina trzeba uważać i żądać a nie dawać. Ehhhh, nuda. Po raz koejny miałem rację i co z tego. Przynajmniej nie muszę dziś robić fikołków.

11 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Nagle oświecenie, że Załęski to zwykły sowiecki polityk? Już nie "ju ar ałer hiroł" 😂

Pisałem cztery lata temu, że na sowiecki twór jakim w dalszym ciągu jest Ukraina trzeba uważać i żądać a nie dawać. Ehhhh, nuda. Po raz koejny miałem rację i co z tego. Przynajmniej nie muszę dziś robić fikołków.

Ale co pisałeś? Że jest skorumpowana? No jest? Że Ukraina realizuje swoje a nie polskie cele? No realizuje! Że jej rolne płody kiedyś będą konkurencją cenową? No będą. Że ich symbole narodowe nie są spójne z naszymi? Że mają zadry jak my z nimi? 
To są oczywistości. Jak chcesz wielomilionowym państwem sterować po swojemu? Nie da się. 
Trwa wojna. Z jednej strony realnie walczą co byś nie pisał z ARosji i trzeba być głupkiem aby tego nie odbierać tak czysto empatycznie jako tragedię. 

z resztą chyba powinieneś w takim przypadku nienawiści Ukrainy codziennie szampana otwierać. Wojna zabiera jednych i drugich. Oba wrogie narody twojej Polski. To chyba dobrze że ginie twój wróg. Tylko musisz x2 tyle przelewów zrobić bo to raz tym raz tamtym. 

Uwielbiam takie „mialem racje”. Jak w praktyce chciałeś to zmienić. Napisz proszę. 

mamy rok 2022. I co robisz? 

Prorok zafajdany 

O co idzie w tej wojnie średnio można wiedzieć. Ja nie wiem. Ty wiesz? 

Absolutnie Wołodymyrowi nie należy odbierać Orderu Orła Białego. 

Wręcz przeciwnie. Warto mu przyznać, ze dwa kolejne odznaczenia.

Zanim zapytajcie co brałem rano już tłumaczę.

Załóżmy, że analogiczna sytuacja zaistniała w Polsce. Premier Tusk nadał jednostce wojskowej imię jakiejś polskiej bandy, która mordowała w czasie DWŚ albo tuż po niej niemieckich cywili (tzn nie wiem czy była taka banda, ale załóżmy że Tusk ją znalazł i ją uhonorował nadaniem imienia dzisiejszej jednostce wojskowej).

Oburzeni Niemcy odbierają Tuskowi wszystkie przyznane dotąd odznaczenia. Nikt już nie powie, że Premier jest agentem BND, a jego popularność jako prawdziwego patrioty bije wszelkie rekordy w sondażach. Każdy widzi jak walczy o polska historię, i nie jest podnózkiem kanclerza. Cała narracja PiSu leży w gruzach.

Tak samo Wołodymyr po odebraniu Orderu stanie się bohaterem Ukrainy, który dumnie i wysoko dzierży niebiesko-żółty i czerwono-czarny sztandar. Nie kłania się polskim panom, którzy brutalnie go sekują. Na to liczy Żeleński. 

Dlatego dać mu kolejne ordery. Zachecić Yad vashem, żeby też mu dał jakieś odznaczenie. Wyjdzie w oczach nacjonalistów na pachołka Polaków i Żydów, a może i zostanie podejrzany o zdradę.

Już teraz trochę poważniej.

Odebranie OOB będzie miało wymiar jedynie symboliczny.

Jak lepiej podnerwić elektorat o zabarwieniu nazistowskim na Ukrainie? Są różne sposoby. Np koniec że sponsorowaniem starlinków. Z fałszywym uśmiechem oświadczyć, ,,że tą kasę przeznaczamy na porodówki w Polsce, co będzie korzystne także dla Ukrainek rodzących w  Polsce". Ich to zaboli, bo te środowiska widzą, że Ukraina ma również problem z demografią, a mocno obawiają się, że dzieci te spolonizują się/zostaną spolonizowane.

Edytowane przez DRK

Zwiększyłbym nakłady na Polską naukę. Naukę polskiego dla przebywających tu Ukraińców. Też dobre. 

17 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

W relacjach z Ukrainą to chyba powinniśmy mieć pozycję Trumpa co nie? A nie na odwrót. 

To samo co zawsze 

Czyli co? Pisać różne dyrdymały i jak się coś trafi to napisać a nie mówiłem? 

W dniu 29.05.2026 o 05:41, Koelner napisał(a):

IMG-1075.jpg

„Pokazujesz mi wykres IMG-1075.jpg i jarasz się, że w Polsce bezrobocie wynosi 3.3%. Fajnie, tylko że to bezrobocie jest niskie, bo społeczeństwo dramatycznie się kurczy i brakuje ludzi do najprostszych prac. Zobacz na pensje: średni zarobek w Polsce to wciąż dno tabeli unijnej. Twoje mityczne 25k brutto, które w Warszawie robi z Ciebie króla życia, w Danii czy Holandii jest normalną pensją klasy średniej. Różnica jest taka, że tam za te pieniądze masz drogi, ale stabilny kraj z przyszłością, a w Polsce kupujesz bilet na Titanica, na którym po prostu na razie wszyscy jeszcze mają pracę przy roznoszeniu drinków”.

jebane AI goes rogue

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

„Pokazujesz mi wykres IMG-1075.jpg i jarasz się, że w Polsce bezrobocie wynosi 3.3%. Fajnie, tylko że to bezrobocie jest niskie, bo społeczeństwo dramatycznie się kurczy i brakuje ludzi do najprostszych prac. Zobacz na pensje: średni zarobek w Polsce to wciąż dno tabeli unijnej. Twoje mityczne 25k brutto, które w Warszawie robi z Ciebie króla życia, w Danii czy Holandii jest normalną pensją klasy średniej. Różnica jest taka, że tam za te pieniądze masz drogi, ale stabilny kraj z przyszłością, a w Polsce kupujesz bilet na Titanica, na którym po prostu na razie wszyscy jeszcze mają pracę przy roznoszeniu drinków”.

jebane AI goes rogue

ruchasz nas

Zastanawia mnie z czego wynika niska ściągalność kar pieniężnych od Ukraińców. Rozumiem, że nasi bracia często zmieniają miejsce zamieszkania ale jeżeli gdzieś pracują to raczej łatwo do nich dotrzeć (każdy chyba słyszał o sytuacji typu studenciak dostał pierwszą wypłatę na konto i niedługo później stracił parę stówek na poczet mandatu sprzed dwóch lat). Aż tylu robi na czarno czy o co chodzi? 

Może trzeba wprowadzić jakiś specjalny tryb karania cudzoziemców. Coś na zasadzie ,,albo płacisz grzywnę/mandat od razu albo areszt + deportacja''. Oczywiście nie dotyczyłoby to tych cudzoziemców, którzy mają stałe miejsce pobytu od kilku lat, umowę o pracę na czas nieokreślony, małżonka Polaka itd. 

11 godzin temu, ignazz napisał(a):

Czyli co? Pisać różne dyrdymały i jak się coś trafi to napisać a nie mówiłem? 

Ciekawe jak z dzisiejszą wiedzą postąpiłbyś w 2022 roku. Rozumiem, że proces uczenia się które przechodzi każde małe dziecko (ała, gorące, więcej już nie dotknę) zakończył się u ciebie sukcesem? Tak ? 

W dniu 31.05.2026 o 16:18, fluber napisał(a):

I rozporządzenie w sprawie nowej listy czasopism.

Bez nowej listy czasopism 

https://forumakademickie.pl/opublikowano-rozporzadzenie-dotyczace-sporzadzania-wykazow-czasopism-i-wydawnictw/

Z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2026 (jako prawnik zapewne doceniasz kunszt)

Zamiast się zakopać pod ziemię to oni robią rolkę ze swoimi porażkami jako sukcesami ja pierdolę 

dyskusja pod artykulem, zacna 😊