Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedz mi @ignazz jak mnie ma c*** nie strzelić z tą ekipą, która chwali się, że w maju wysłała pieniądze uczelniom na wyrównanie pensji do minimalnej krajowej (nazywając go "podniesieniem" pensji profesora), na które to wyrównania, żeby je wypłacać (bo muszą)uczelnie od stycznia się zadłużają.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Znam ten ból. Parę lat takich podobnych bezczelnych zachowań byłem świadkiem przecież. Ta ekipa jest fatalna. Poprzednia też była. Mówili kradnąc że nie kradną. Teraz powtórka z rozrywki. Rozumiem co czujesz. Tym bardziej że te kwestie bezpośrednio Ciebie dotyczą więc z bliska widzisz obłudę polityków.  

Nie zazdroszczę. Bo człowiek się stara a beztalencia to niszczą.  Oni nie mają ani planu ani wstydu. 

29 minut temu, ignazz napisał(a):

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Znam ten ból. Parę lat takich podobnych bezczelnych zachowań byłem świadkiem przecież. Ta ekipa jest fatalna. Poprzednia też była. Mówili kradnąc że nie kradną. Teraz powtórka z rozrywki. Rozumiem co czujesz. Tym bardziej że te kwestie bezpośrednio Ciebie dotyczą więc z bliska widzisz obłudę polityków.  

Nie zazdroszczę. Bo człowiek się stara a beztalencia to niszczą.  Oni nie mają ani planu ani wstydu. 

Jeszcze w bonusie w video otwarcie komputera kwantowego, który powinien być otwarty od 2023.

https://crn.pl/aktualnosci/ministerstwo-zablokowalo-transfer-200-mln-zl-na-superkomputer-w-poznaniu/

I rozporządzenie w sprawie nowej listy czasopism.

Bez nowej listy czasopism 

https://forumakademickie.pl/opublikowano-rozporzadzenie-dotyczace-sporzadzania-wykazow-czasopism-i-wydawnictw/

Z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2026 (jako prawnik zapewne doceniasz kunszt)

Zamiast się zakopać pod ziemię to oni robią rolkę ze swoimi porażkami jako sukcesami ja pierdolę 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Powiedz mi @ignazz jak mnie ma c*** nie strzelić z tą ekipą, która chwali się, że w maju wysłała pieniądze uczelniom na wyrównanie pensji do minimalnej krajowej (nazywając go "podniesieniem" pensji profesora), na które to wyrównania, żeby je wypłacać (bo muszą)uczelnie od stycznia się zadłużają.

Ale oni się myją.
Powiedź mi Fluber, co jest ważne dla Ciebie? Czy to, że politycy się myją czy jakieś szczegóły w niuansach działania MNiSW?

W dniu 29.05.2026 o 10:09, ignazz napisał(a):

Wspólnym sukcesem należy uznać że razem potrafią się bawić i pić wódkę ponad podziałami sztucznie kreowanymi przez media dla betonowego elektoratu obu partii 

Tak może było przed Smoleńskiem. Pewna europosłanka PO mówiła, że pisowcy nawet ,,dzień dobry'' jej nie mówią. Bracia Kurscy od dawna mają kosę. Kaczyński to teraz nawet do Dudy się nie odzywa. ;] 

Chyba jedyne prawdziwe koleżeństwo ponad podziałami to Marek Belka i Jerzy Kropiwnicki, którzy na UŁ mieli wspólny gabinet. 

Możliwe że kultura polityczna jeszcze bardziej się stoczyła. 

8 godzin temu, RappaR napisał(a):

Ale oni się myją.
Powiedź mi Fluber, co jest ważne dla Ciebie? Czy to, że politycy się myją czy jakieś szczegóły w niuansach działania MNiSW?

Tak. Bo ci co się nie myli to mieli takie rozwiązania w tym elemencie że dopiero teraz mamy zapaść. Wcześniej Polska nauka to był top. Tak od 2 lat jest źle? Przestań pajacować. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Możliwe że kultura polityczna jeszcze bardziej się stoczyła. 

Tak. Bo ci co się nie myli to mieli takie rozwiązania w tym elemencie że dopiero teraz mamy zapaść. Wcześniej Polska nauka to był top. Tak od 2 lat jest źle? Przestań pajacować. 

Obiektywnie wg wszystkich wskaźników mamy najgorsze finansowanie nauki w historii. Za pisu nie było dobrze, ale faktem jest, że było lepiej 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Obiektywnie wg wszystkich wskaźników mamy najgorsze finansowanie nauki w historii. Za pisu nie było dobrze, ale faktem jest, że było lepiej 

Jestem w stanie przyjąć ten argument bez sprawdzania bo poniedziałek mi służy do rozruszania się w pracy a nie na forum politycznym. Pytanie brzmi o ile było lepiej? I o ile nam się sypią finanse ze względu na starzejące się społeczeństwo, brak dzietności i kryzysy geopolityczne? PiS zgrywał karta Covid każdego pasjansa. 
To co mnie osobiście zaskakuje to fakt że obecna władza bije wszelkie rekordy zidiocenia przekazów swoich mizernych dokonań. W erze internetowego szybkiego weryfikowania głupot chyba już tylko wyjątkowa znieczulica społeczna sprawia że to się kręci. 

W obecnej sytuacji ja nie jestem jak kolega wyżej tak przekonany że jakby PiS rządził to by było zdecydowanie lepiej w tym zakresie.  

A możliwe że mając dalej wojnę o KPo byłoby gorzej. 

To domniemanie tej „lepszejszej” sytuacji kłóci mi się z ogólną sprawczoscia pisu w wielu aspektach polityki wewnętrznej. To nie byli jacyś inżynierowie sukcesu tylko sprawni złodzieje. 

Więc to triumfalne przekonanie że za pisu byliby tylko lepiej budzi moje politowanie. 

Naiwność level hard. 

Ale to też dobry punkt wyjścia do tego aby pokazać Tuskom środkowy palec. Bo temat mnie zainteresował i w wolnej chwili chętnie o tym porozmawiam. Jest ważny. 

15 minut temu, ignazz napisał(a):

Jestem w stanie przyjąć ten argument bez sprawdzania bo poniedziałek mi służy do rozruszania się w pracy a nie na forum politycznym. Pytanie brzmi o ile było lepiej?

Niewiele - średnia finansowania względem pkb w latach 15-23 była o 5 procent wyższa niż finansowanie w 2026.

16 minut temu, ignazz napisał(a):

I o ile nam się sypią finanse ze względu na starzejące się społeczeństwo, brak dzietności i kryzysy geopolityczne?

A to jest bardzo dziwny argument:

1. Mamy rekordowa liczbę osób pracujących 

2. Brak dzietności jest negatywny w długiej perspektywie. Krótkoterminowo jest bardzo korzystny - dziecko do 20 roku życia jest dla państwa kosztem, trzeba mu opłacać opiekę zdrowotną, przedszkola, szkoły, rodzicom płacić za urlopy, opłacać im składki, wypłacać 800+, becikowe itd. jak nie pracują to nie tworzą pkb i mógłbym tak długo. Im mniej dzieci w 2026 tym więcej kasy dla rządu w 2026 i mniej kasy w 2046 

3. Nie wiem jaki kryzys się pojawił odkąd po rządzi, którego by wcześniej nie było. Bo skutki Iranu to co najwyżej w budżecie 2027 mogą się pojawić.

20 minut temu, ignazz napisał(a):

To domniemanie tej „lepszejszej” sytuacji kłóci mi się z ogólną sprawczoscia pisu w wielu aspektach polityki wewnętrznej. To nie byli jacyś inżynierowie sukcesu tylko sprawni złodzieje. 

Więc to triumfalne przekonanie że za pisu byliby tylko lepiej budzi moje politowanie. 

Naiwność level hard. 

Nie mam pojęcia jakby było. Wiem tylko, że jak pis rządził było lepiej niż jak teraz rządzi po. 

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Nie mam pojęcia jakby było. Wiem tylko, że jak pis rządził było lepiej niż jak teraz rządzi po. 

PO naprawdę demoluje państwo, liczyłem na politykę ciepłej wody chociaż, ale tutaj aktywny sabotaż, widzę to po swojej działce.

Naprawde dziwi mnie, że niektórzy w imię sałatki w sejmie są w stanie poświęcić całe państwo 

13 minut temu, RappaR napisał(a):

PO naprawdę demoluje państwo, liczyłem na politykę ciepłej wody chociaż, ale tutaj aktywny sabotaż, widzę to po swojej działce.

Naprawde dziwi mnie, że niektórzy w imię sałatki w sejmie są w stanie poświęcić całe państwo 

Ja zupelnie nie widzę różnicy po vs pis, to sa imo tylko przesunięcia akcentow, tutaj w obu przypadkach jest tak duza skala nepotyzmu i zarazem niekompetencji, że ciezko wybierać "mniejsze zło" 

Godzinę temu, jack napisał(a):

NCBR dołożył 38 mln złotych browarowi Perła (właściciel amerykańsko-duński) do rozbudowy browaru. @fluber co Ty na to?

I jednocześnie 26 milionów poszło w tym roku na wszystkie podwyżki dla wszystkich naukowców w Polsce.

Śmiejemy się z uczelni, że jest ich 7 w top 1000 świata a zapominamy, że mamy firmy, z których żadna nie jest w top 1000 i dostają na swoje "badania" piwa light grube miliony. Przecież ja tu już wrzucałem parę razy listy innowacji badawczych polskich firm.

Tylko że tu nie ma absolutnie żadnej różnicy kto rządzi.

3 godziny temu, ignazz napisał(a):

Argumentem jest to że w końcu ludzie nauki wyszli na ulice.  Tu rzeczywiście masz rację w tym aspekcie. 

Ale to nie tyle wynika z faktu, że za po się strasznie pogorszyło tylko z tendencji.

Pis przejął władzę gdy na naukę przeznaczaliśmy jakieś 1,1 procent PKB. W kolejnym roku było nawet niżej, ale potem weszły reformy Gowina, była tendencja wzrostowa i był peak w 2020 na poziomie 1,24 procent (wciąż fatalny wynik), zrobił się covidei wojna na Ukrainie i PiS nawet z naukowcami nie rozmawiał - nie gadamy, nie damy, są ważniejsze rzeczy, spadajcie.

Te 30 procent, które wrzucili do budżetu na odchodne, a którym po się chwali jakby to było ich to było wyrównanie inflacji i tego że przez kilka lat finansowanie leciało na pysk.

No i przyszli po i zaczęli mówić jak jesteśmy ważni, jak powinno być 3 procent PKB (to jest rekomendacja unijna dla krajów członkowskich sprzed 15 lat), że musimy zarabiać więcej, że jesteśmy ważni. Spotykają się z nami, rozmawiają, kiwają głowami, w 24 dostaliśmy mniej, w 25 jeszcze mniej, w 26 jeszcze mniej. Na 27 do budżetu wpisali 2,5 procent podnizki przy ponad 3 procent inflacji, dojeżdżając do najnizszych poziomów ever. Ta frustracja musiala gdzieś znaleźć ujście 

Edytowane przez fluber

6 godzin temu, ignazz napisał(a):

W obecnej sytuacji ja nie jestem jak kolega wyżej tak przekonany że jakby PiS rządził to by było zdecydowanie lepiej w tym zakresie.  

Człowieku ty uwierzyłeś, że Bodnary i inne Tuski przywrócą praworządność czy co tam jeszcze 🤣....daj spokój...

Powiedz lepiej jak się czułeś, gdy premier wyszedł i powiedział, że lachę kładzie na przepisy prawa? 

Edytowane przez tankathon