Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

To że na naukę idzie 1 procent zamiast 3 procent to tylko jeden z problemów;)

W dniu 31.05.2026 o 13:55, jack napisał(a):

@RappaR spodobałaby Ci się historia Maryli, za nastolatki skakanie po kutasach wszystkich badboyow show-biznesu, potem związek z intrygującym ale statecznym kolegą z branży i założenie rodziny, potem odejście do biznesmena milionera, rozwód po wojnie sądowej (Maryla odrzuciła ofertę 20k miesięcznie do końca życia i c***a ostatecznie dostała) i samotne życie ze stadem kotów aktualnie. Piękny speedrun.

6 minut temu, fluber napisał(a):

spodobałaby Ci się historia Maryli, za nastolatki skakanie po kutasach wszystkich badboyow show-biznesu, potem związek z intrygującym ale statecznym kolegą z branży i założenie rodziny, potem odejście do biznesmena milionera, rozwód po wojnie sądowej (Maryla odrzuciła ofertę 20k miesięcznie do końca życia i c***a ostatecznie dostała) i samotne życie ze stadem kotów aktualnie. Piękny speedrun.

Generalnie z jej punktu widzenia idealne życie, społecznie negatywny wzór i szkodliwy, ale egocentrycznie zagrała perfect 

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

Jestem w stanie przyjąć ten argument bez sprawdzania bo poniedziałek mi służy do rozruszania się w pracy a nie na forum politycznym. Pytanie brzmi o ile było lepiej? I o ile nam się sypią finanse ze względu na starzejące się społeczeństwo, brak dzietności i kryzysy geopolityczne? PiS zgrywał karta Covid każdego pasjansa. 
To co mnie osobiście zaskakuje to fakt że obecna władza bije wszelkie rekordy zidiocenia przekazów swoich mizernych dokonań. W erze internetowego szybkiego weryfikowania głupot chyba już tylko wyjątkowa znieczulica społeczna sprawia że to się kręci. 

W obecnej sytuacji ja nie jestem jak kolega wyżej tak przekonany że jakby PiS rządził to by było zdecydowanie lepiej w tym zakresie.  

A możliwe że mając dalej wojnę o KPo byłoby gorzej. 

To domniemanie tej „lepszejszej” sytuacji kłóci mi się z ogólną sprawczoscia pisu w wielu aspektach polityki wewnętrznej. To nie byli jacyś inżynierowie sukcesu tylko sprawni złodzieje. 

Więc to triumfalne przekonanie że za pisu byliby tylko lepiej budzi moje politowanie. 

Naiwność level hard. 

Ale to też dobry punkt wyjścia do tego aby pokazać Tuskom środkowy palec. Bo temat mnie zainteresował i w wolnej chwili chętnie o tym porozmawiam. Jest ważny. 

Niestety wjechałem w algorytm mnisw 

https://www.gov.pl/web/nauka/wyzsze-pensje-dla-pracownikow-pomocniczych-jednostek-naukowych-pan-nowe-siatki-plac-juz-od-1-czerwca

Kolejny krok w stronę systemowego wsparcia polskiej nauki. Od 1 czerwca br. wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 27 maja 2026 r. - dokument zmieniający warunki wynagradzania pracowników pomocniczych jednostek naukowych oraz innych jednostek organizacyjnych Polskiej Akademii Nauk (PAN). Nowe przepisy to wzrost wynagrodzeń w przedziale od 44 do 48,3 proc. i poprawa warunków bytowych specjalistów wspierających polskie badaczki i badaczy

Stare

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200001513/O/D20201513.pdf

I nowe

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20260000708

Zajebiście, prawda?

Tylko jak ktoś wie co to to się za głowę łapie. To są kwoty MAKSYMALNE (w większości przypadków PAN tyle nie zapłaci, bo nie ma czym zapłacić). Czyli ile PAN może maksymalnie płacić na danym stanowisku.

Dlaczego rozporządzenie się zmienia? Bo wg poprzedniego maksymalna pensja w 1 grupie zaszeregowania która może PAN wypłacać to 3300(!!!!!!) brutto.

Na ile zmieniają MAKSYMALNE zarobki? Na 4806 złotych.

Wyobraź sobie reakcję człowieka zatrudnionego w PAN, któremu PAN od 3 lat doplaca do minimalnej, że właśnie najjaśniejszy rząd dał mu ponad 40 procent podwyżki.

5 godzin temu, jack napisał(a):

NCBR dołożył 38 mln złotych browarowi Perła (właściciel amerykańsko-duński) do rozbudowy browaru. @fluber co Ty na to?

tak zeszłej jesień poszedłem z sentymentu przy UG do Manekina i jedno co jest zauważalne to puste i niewykorzystane przestrzenie na campusie w sam raz do skomercjonalizowania ale zamiast przedstawić profesjonalny business plan to łatwiej odjebac c***owa stronkę w necie, parę beznadziejnych filmików na yt i żebrać jak zwykłe lumpy 

Godzinę temu, todo napisał(a):

Sam do tego doprowadził. Niestety. 

to jest jego celowe i swiadome dzialanie

wy dalej nie rozumiecie ze to jest swiadome przestawianie wajchy, i tworzenie celowe konfliktow na linii polska - ukraina, tu nie ma przypadku czemu to jest teraz tak rozgrywane w czasie. to sa podwaliny pod pozniejszy konflikt zbrojny a raczej napasci ukrainy na polske

nagle po kilku latach przypominiano sobie ze na ukrainie jest banderyzm hahah xd

przypominam ze tutaj duzo osob popieralo/popiera banderowsko nazistowski twor o nazwie ukraina bo wmowiono im jakies zagrozenie imperialne ze strony Rosji, i ze ukraina walczy za nas hahaha, 

zobaczycie cymbały ze upadlina w perspektywie kilku lat  na nas napadnie.

Edytowane przez Vice-rezerwa-rezerwy2

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Niebawem czyli?

w perspektywie kilku lat. do wspolki z niemcami.  NATO sie rozpadnie, USA sie ewakuuluje ze srodkowej europy, niemcy dostana albo juz dostali zielone swiatlo na urzadzenie europy po swojemu, budują teraz silną armię, mowie kilka lat i banerowcy z jednej a niemcy z drugiej strony, dokonają rozbioru Polski.

zobaczycie ze tak będzie .

Edytowane przez Vice-rezerwa-rezerwy2

5 minut temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

w perspektywie kilku lat. do wspolki z niemcami.  NATO sie rozpadnie, USA sie ewakuuluje ze srodkowej europy, niemcy dostana albo juz dostali zielone swiatlo na urzadzenie europy po swojemu, budują teraz silną armię, mowie kilka lat i banerowcy z jednej a niemcy z drugiej strony, dokonają rozbioru Polski.

zobaczycie ze tak będzie .

Nie będzie żadnego napadu tylko na polecenie Niemiec ciągłe kąsanie i próba osłabiania Polski i jej pozycji w świecie. Również wykorzystanie mniejszości ukraińskiej do ataków hybrydowych co zawsze będzie można obarczyć winą Rosję. A wszelką krytykę postaw Ukrainy będzie można zbyć "ale to Rosja jest głównym wrogiem"

Niestety ale grono usłużnych idiotów którzy będą przeciwko polskim interesom wciąż jest spore.

Edytowane przez DLT_Braddock

Musicie się chłopaki lepiej skoordynować. Już nie wiem czy ten atak będzie bezpośredni z dwóch stron czy jednak to będzie hybrydowy. 

Teraz rozumiem dlaczego wybudowano A2.  

Tamtędy pójdą dwie armię lub przez światłowód z Berlina impuls elektromagnetyczny. 

niezależnie od waszych kasandrycznych rewelacji powinniśmy postawić na obronność. Nowoczesna silna armia i uwzględnieniem bezpieczeństwa cyfrowego kraju. No brainer.  

Fajnie sobie fantazjujecie o przyszłej wojnie, zbrojnej czy hybrydowej. Tymczasem Załęski po prostu uprawia politykę na tu i teraz i w zależności od tego co mu jest aktualnie potrzebne to to robi. I w jego mniemaniu sytuacja w jakiej jest jego kraj te działania usprawiedliwia nawet jeśli przy okazji obrazi Polaków. On ma teraz polityczną potrzebę zrobić laskę Ukraińskim nacjonalistom więc to robi. I właściwie niczym nie ryzykuje. Polska nie jest mu w tej chwili potrzebna za bardzo a jeśli taka potrzeba się pojawi to zrobi laskę Polsce jakimiś ekshumacjami czy biciem się pierś za historię. A po prawdzie to nawet ta laska nie będzie potrzebna bo jak będzie trzeba to Polska i tak pomoże. Podyskutujemy sobie, że mu order zabierzemy, którego on nawet nie wie gdzie ma a ma takich orderów od diabła. 

I ja nie twierdze, że to dobrze i tak ma być. Załęski robi z siebie pajaca ale taka jego rola. A my mamy lepsze karty w ręku niż zabieranie orderów ale na szczęście ich nie używamy w oficjalnej dyskusji bo nie ma takiej potrzeby. 

4 minuty temu, jack napisał(a):

. Podyskutujemy sobie, że mu order zabierzemy, którego on nawet nie wie gdzie ma a ma takich orderów od diabła. 

I

Po co zabierać? Ja bym dał mu kolejny. Dobrze służy polskiej racji.

16 minut temu, ignazz napisał(a):

powinniśmy postawić na obronność. Nowoczesna silna armia i uwzględnieniem bezpieczeństwa cyfrowego kraju. No brainer.  

Mistrz klepania pustych frazesów. Zdecyduj się w końcu czy na obronność czy na służbę zdrowia 

4 minuty temu, DLT_Braddock napisał(a):

Ale zdajesz sobie sprawę, że dla Załęskiego to nic nie znaczy? Ja to bym mu go po prostu nie dał. I w tym wypadku to akurat Nawrocki robi swoją politykę i gra nim na Tobie bo dla Ciebie ma to znaczenie.   

Na wszystko. 

8 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Mistrz klepania pustych frazesów. Zdecyduj się w końcu czy na obronność czy na służbę zdrowia 

Tylko pisze że zamiast pajacować jak to robicie  trzeba robić swoje. 
Z resztą twój zarzut byłby dobry gdybyś sam dał jakieś konkretne rozwiązanie. Pisać że z każdej strony wróg każdy głupek potrafi. 

Twoje wpisy bardziej szkodzą niż pomagają ale tego nie zrozumiesz.