Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Koelner napisał(a):

szacunkowo to około 350 baniek więc kłótnia o waciki 

4,4 miliarda przez następne 10 lat przy szacowanych 20 tysiącach beneficjentów, co daje 22000 rocznie, czyli około 2000 złotych dopłaty do każdego artysty miesięcznie przy minimalnej krajowej 3600 ziko netto. Waciki w c***. 

33 minuty temu, RappaR napisał(a):

Daj mi połowę jedną dziesiątą z tego, a sobie życie na nowo ułożę za takie waciki

nic nie żałuj , Kazik już dawno śpiewał kim są artyści a kłótnia wewnątrz ogródka komu więcej neoszlachta ma dać więcej zawsze mnie bawiły 

18 minut temu, fluber napisał(a):

4,4 miliarda przez następne 10 lat przy szacowanych 20 tysiącach beneficjentów, co daje 22000 rocznie, czyli około 2000 złotych dopłaty do każdego artysty miesięcznie przy minimalnej krajowej 3600 ziko netto. Waciki w c***. 

800 mln koszt nielimitowanych badań ;)

Ale wiadomo, dla niektórych problemem jest sałatka. 

Ktoś wcześniej pytał o najlepsze i najgorsze decyzje PiSu i PO. Oto moja lista bazując na ostatniej kadencji PiSu i obecnej uśmiechniętej kolacji. 

Najlepsze PiSu :

- podniesienie kwoty wolnej od podatku 

Nie trzeba tłumaczyć  

- 500+

Realna pomoc dla najbardziej potrzebujących.

- darmowe leki dla seniorów 

Najgorsze PiSu

- 500 + 

Jedna decyzja najlepsza i najgorsza. Znam przypadek gdzie rodzice lekarze pobierają taki zasiłek. W sensie nie ma co karać tych zaradnych, ale tutaj raczej program miał wyrównywać szanse a nie kupować auto bogatym dzieciom. W sumie można podpiąć pod to te dodatkowe emerytury dla lekarzy aby mieli za co zalać Mercedesa z salonu. 

- dodatki COVIdowe 

Zadłużenie jeszcze bardziej i tak zadłużonego NFZu. 

- dopłaty do kredytów i programy kredyt 0%

Developerzy zacierali ręce na te dopłaty a ludzi teoretycznie było stać na mieszkanie a praktycznie to większość już mogła zapomnieć o mieszkaniu. 

Reasumując polityka , która niszczyła klasę średnią a bogaci się bogacili. Jedyny plus, że społeczeństwo trochę stało się mniej uboższe dzięki polityce socjalnej. 

Uśmiechnięta koalicja: 

Najlepsze:

- UZ liczy się do stażu 

Kto z nas nie pracował na studiach i nie dorabiał. Ważna zmiana na plus 

- jednomiesięczne wakacje do ZUSu

Miały być trzy miesiąc a wyszedł miesiąc, ale i tak dobre i tyle 

- ograniczenie inflacji 

Nie ma dodrukowania pieniądza i galopującej inflacji, stabilna sytuacja

Co nie zostało zrealizowane : 

Kadencja się nie skończyła więc może wprowadzą, ale na ten moment jakie obietnice nie zostały spełnione a ważą sporo. 

- brak podniesienia kwoty wolnej od podatku

Przy inflacji z roku na rok to podwyżka kwoty wolnej od podatku topniała i wliczając inflację  starczała na coraz mniej

- zatrzymanie gospodarcze

Ostatnio polska gospodarka przyhamowała i przydało by się ją ożywić. 

- duża zależność od Unii Europejskej

Ten rząd stosuje dużo norm unijnych niewspółgrających z naszymi realiami.

Pewnie znalazło by się więcej, ale to takie pierwsze co mi przyszło pisząc ten post. Co by nie mówić, są pewne pozytywy tego rządu , ale jednak te działania są powolne i każdy spodziewał się więcej a za rok już kolejne wybory parlamentem. Nic dziwnego, że ocena tego rządu przez Polaków jest słaba.

Ja sam nie do końca jest zadowolony i raczej już na nich nie zagłosuje, ale mają rok na poprawę swoich sondaży. 

16 minut temu, LAF napisał(a):

XD. Mamy największy dodruk pieniądza w historii Polski, co Ty w ogóle pierdolisz?;) Podaż pieniądza od przejęcia władzy przez Platformę do dziś wzrosła o 609 miliardów złotych!!!

9 minut temu, fluber napisał(a):

XD. Mamy największy dodruk pieniądza w historii Polski, co Ty w ogóle pierdolisz?;) Podaż pieniądza od przejęcia władzy przez Platformę do dziś wzrosła o 609 miliardów złotych!!!

To w jaki sposób pięknie działa propaganda KO jest zabawne :)

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

To w jaki sposób pięknie działa propaganda KO jest zabawne :)

Myślę raczej, że to jest sposób rozumienia dodruku i inflacji przez sympatyków Mentzena - jak jest duża inflacja tzn., że ktoś potajemnie drukuje po piwnicach pieniądze i rozdaje i przez to wszystko natychmiast drożeje.

Teraz, fluber napisał(a):

Myślę raczej, że to jest sposób rozumienia dodruku i inflacji przez sympatyków Mentzena - jak jest duża inflacja tzn., że ktoś potajemnie drukuje po piwnicach pieniądze i rozdaje i przez to wszystko natychmiast drożeje.

Bardziej zrobienie, że drożenie = wina PiSu.

Niuanse polityki bankowej umykają z nieodłącznie skandowanym: państwo nie ma własnych pieniędzy

9 minut temu, fluber napisał(a):

c2900bc9-412c-4c80-b0c0-094e47368dde.jpg

Edytowane przez agresywnychomik
Jakoś chłopaki musiały zacząć proces przejmowania galaktyki :p

13 godzin temu, LAF napisał(a):

Ktoś wcześniej pytał o najlepsze i najgorsze decyzje PiSu i PO. Oto moja lista bazując na ostatniej kadencji PiSu i obecnej uśmiechniętej kolacji. 

Najlepsze PiSu :

- podniesienie kwoty wolnej od podatku 

Nie trzeba tłumaczyć  

- 500+

Realna pomoc dla najbardziej potrzebujących.

- darmowe leki dla seniorów 

Najgorsze PiSu

- 500 + 

Jedna decyzja najlepsza i najgorsza. Znam przypadek gdzie rodzice lekarze pobierają taki zasiłek. W sensie nie ma co karać tych zaradnych, ale tutaj raczej program miał wyrównywać szanse a nie kupować auto bogatym dzieciom. W sumie można podpiąć pod to te dodatkowe emerytury dla lekarzy aby mieli za co zalać Mercedesa z salonu. 

- dodatki COVIdowe 

Zadłużenie jeszcze bardziej i tak zadłużonego NFZu. 

- dopłaty do kredytów i programy kredyt 0%

Developerzy zacierali ręce na te dopłaty a ludzi teoretycznie było stać na mieszkanie a praktycznie to większość już mogła zapomnieć o mieszkaniu. 

Reasumując polityka , która niszczyła klasę średnią a bogaci się bogacili. Jedyny plus, że społeczeństwo trochę stało się mniej uboższe dzięki polityce socjalnej. 

Uśmiechnięta koalicja: 

Najlepsze:

- UZ liczy się do stażu 

Kto z nas nie pracował na studiach i nie dorabiał. Ważna zmiana na plus 

- jednomiesięczne wakacje do ZUSu

Miały być trzy miesiąc a wyszedł miesiąc, ale i tak dobre i tyle 

- ograniczenie inflacji 

Co nie zostało zrealizowane : 

Kadencja się nie skończyła więc może wprowadzą, ale na ten moment jakie obietnice nie zostały spełnione a ważą sporo. 

- brak podniesienia kwoty wolnej od podatku

Przy inflacji z roku na rok to podwyżka kwoty wolnej od podatku topniała i wliczając inflację  starczała na coraz mniej

- zatrzymanie gospodarcze

Ostatnio polska gospodarka przyhamowała i przydało by się ją ożywić. 

- duża zależność od Unii Europejskej

Ten rząd stosuje dużo norm unijnych niewspółgrających z naszymi realiami.

Pewnie znalazło by się więcej, ale to takie pierwsze co mi przyszło pisząc ten post. Co by nie mówić, są pewne pozytywy tego rządu , ale jednak te działania są powolne i każdy spodziewał się więcej a za rok już kolejne wybory parlamentem. Nic dziwnego, że ocena tego rządu przez Polaków jest słaba.

Ja sam nie do końca jest zadowolony i raczej już na nich nie zagłosuje, ale mają rok na poprawę swoich sondaży. 

Bardzo dobrze napisane

W dniu 27.05.2026 o 21:29, Życie_to_mem napisał(a):

Proponuję zabawę - niech Pisowcy wymienią trzy najlepsze rzeczy z czasów rządów Tuska (obie kadencje) a Antypis trzy najlepsze rzeczy z czasów rządów PiS.

Ja zaczynam (rządy PiS):

- Baltic Pipe

- mObywatel

- obniżka PIT za czasów Gilowskiej

PiS: finansowanie z Pekao koszykówki przez człowieka Sasina czyli Piesiewicza i 4 miejsce na eurobaskecie, polityka wschodnia od kryzysu na granicy Białorusi, drastyczne zmniejszenie współczynnika Giniego czyli rozwarstwienia społecznego w Polsce PO: infrastruktura za pierwszych rządów, nic nie robienie czyli zasada ciepłej wody, skuteczniejsze pozyskiwanie środków unijnych 

Moja lista jest taka:

pis - trzymanie z dala od władzy PO 

po - trzymanie z dala od władzy PiS 

Wspólnym sukcesem należy uznać że razem potrafią się bawić i pić wódkę ponad podziałami sztucznie kreowanymi przez media dla betonowego elektoratu obu partii 

Niewątpliwym sukcesem obu partii jest też przekonanie ludzi że opozycja będąca u władzy wszystko zrobiłaby lepiej. Niezależnie od tego że są ograniczone środki. W dobrym tonie jest je wyczarować na poziomie „słownym”. 

W dniu 27.05.2026 o 21:29, Życie_to_mem napisał(a):

Proponuję zabawę - niech Pisowcy wymienią trzy najlepsze rzeczy z czasów rządów Tuska (obie kadencje) a Antypis trzy najlepsze rzeczy z czasów rządów PiS.

Nie jestem ani jednym ani drugim, ale w pierwszej kadencji PO zrobiła orliki, w drugiej kadencji (czyli tej obecnej) PO spierdoliła orliki.