MarcusCamby Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 15 minut temu, P_M napisał: Wróciłem właśnie z Biedry i nie dość że przywitała mnie kolejna fala podwyżek począwszy od papryk za 23zl/kg po pasatę 700 ml za 6.75 (kiedyś ona kosztowala 2.99 i idealnie się na sos nadawała), po jakieś żenujące promocje na piwo grolsch z 9,99 na 6,29 za butelkę 0,45l, więc oprócz wysokiej ceny dodatkowo zaaplikowany downsizing, to na koniec przy wyjściu człowiek pyta mnie czy mam jakaś pracę może typu porządki wiosenne,żeby mógł jakoś dorobić... Jest źle... I smutno się patrzy na ludzi. Zarabiając 10k netto można czuć się biednym, nie potrafię sobie wyobrazić jak żyją ludzie nawet na średniej krajowej, a co dopiero na minimalnej. Chyba pora na tradycyjną historię Julka o tym, że każdy tak narzeka, zwłaszcza jego stary znajomy z osiedla, a potem kupuje nowy dom, a w latach 90 mieszkał w starym bloku. Nic nie pomyliłem @julekstep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 9 minut temu, MarcusCamby napisał: Chyba pora na tradycyjną historię Julka o tym, że każdy tak narzeka, zwłaszcza jego stary znajomy z osiedla, a potem kupuje nowy dom, a w latach 90 mieszkał w starym bloku. Nic nie pomyliłem @julekstep? nie pora - PM nie napisał przecież że w 2000 było lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 27 minut temu, P_M napisał: Wróciłem właśnie z Biedry i nie dość że przywitała mnie kolejna fala podwyżek począwszy od papryk za 23zl/kg po pasatę 700 ml za 6.75 (kiedyś ona kosztowala 2.99 i idealnie się na sos nadawała), po jakieś żenujące promocje na piwo grolsch z 9,99 na 6,29 za butelkę 0,45l, więc oprócz wysokiej ceny dodatkowo zaaplikowany downsizing, to na koniec przy wyjściu człowiek pyta mnie czy mam jakaś pracę może typu porządki wiosenne,żeby mógł jakoś dorobić... Jest źle... I smutno się patrzy na ludzi. Zarabiając 10k netto można czuć się biednym, nie potrafię sobie wyobrazić jak żyją ludzie nawet na średniej krajowej, a co dopiero na minimalnej. To ja dodam historię Dostałem informację mailową od PGE, że faktury na razie nie dostanę bo "pracują nad systemem" który pozwoli im sprawnie rozliczać klientów posiadających fotowoltaikę. Ponieważ mamy koniec lutego a ja bardzo chciałem wiedzieć ile będę płacił za ten cholerny prąd to poprosiłem opiekuna z PGE o estymację. Na dzień wczorajszy to jest 21 luty 2023 mam od początku roku do zapłacenia tyle co za ostatnie 6 miesięcy poprzedniego roku. Jest zajebiście, po prostu zajebiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 22 minuty temu, P_M napisał: Bo ktoś na ten top musi harować No, musi harować, nie musi posiadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Teraz, RappaR napisał: No, musi harować, nie musi posiadać No ale grafika odnosiła się do zredukowania tejże populacji, stąd moje zdziwienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 14 minut temu, P_M napisał: No ale grafika odnosiła się do zredukowania tejże populacji, stąd moje zdziwienie. To też się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 8 godzin temu, P_M napisał: Jest źle... I smutno się patrzy na ludzi. Zarabiając 10k netto można czuć się biednym, nie potrafię sobie wyobrazić jak żyją ludzie nawet na średniej krajowej, a co dopiero na minimalnej. Z tym czuciem się biednym przy 10k to bez przesady, ale jak żyją ludzie na minimalnej to sam się zastanawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 8 godzin temu, P_M napisał: . Zarabiając 10k netto można czuć się biednym, nie potrafię sobie wyobrazić jak żyją ludzie nawet na średniej krajowej, a co dopiero na minimalnej. 21 minut temu, fluber napisał: Z tym czuciem się biednym przy 10k to bez przesady, ale jak żyją ludzie na minimalnej to sam się zastanawiam Jedzą ciastka.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Bo ludzie są głupi. Przecież powinni robić zakupy na stacji Orlen. Tam jest najtaniej w całej Europie. Widziałem reklamę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 To dopiero temat! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 1 godzinę temu, fluber napisał: Z tym czuciem się biednym przy 10k to bez przesady, ale jak żyją ludzie na minimalnej to sam się zastanawiam Przecież kiedyś wrzucales linki do zarobków z Walbrzycha, jakie tam Bizancjum. To pewnie tych na minimalnej nie ma wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 6 minut temu, Pablo81 napisał: Przecież kiedyś wrzucales linki do zarobków z Walbrzycha, jakie tam Bizancjum. To pewnie tych na minimalnej nie ma wcale. Poza Palestyną możliwe że nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Teraz, fluber napisał: Poza Palestyną możliwe że nie ma. To ile tam w Wałbrzychu się teraz zarabia? 8k? 10k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 3 minuty temu, Pablo81 napisał: To ile tam w Wałbrzychu się teraz zarabia? 8k? 10k? Chłopaki w 1 lidze koszykówki Ci najlepsi to 6-8 koła na rękę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 13 minut temu, Pablo81 napisał: To ile tam w Wałbrzychu się teraz zarabia? 8k? 10k? Aktualnie średnio 7k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 2 minuty temu, fluber napisał: Aktualnie średnio 7k A dasz link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Walbrzych potega Polski widze, ja bym ich stolica oglosil od razu bo sie marnuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 17 minut temu, Pablo81 napisał: A dasz link? https://www.walbrzyszek.com/zadziwiajace-dane-gusu-59106 https://www.money.pl/gospodarka/przecietne-wynagrodzenie-srednia-krajowa-styczen-2023-r-dane-gus-6868502664305280a.html 19 minut temu, Reikai napisał: Walbrzych potega Polski widze, ja bym ich stolica oglosil od razu bo sie marnuja. W Warszawie aktualnie średnia to około 8,5 więc do stolicy jeszcze im brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Nawet w tym artykule piszą, że to bujda zawyzona przez górnictwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 2 minuty temu, fluber napisał: https://www.walbrzyszek.com/zadziwiajace-dane-gusu-59106 https://www.money.pl/gospodarka/przecietne-wynagrodzenie-srednia-krajowa-styczen-2023-r-dane-gus-6868502664305280a.html Ten drugi tez znalazlem. Ciekawy fragment: Tymczasem inflacja w styczniu 2023 r. wyniosła według wstępnego szacunku GUS 17,2 proc. rok do roku. Oznacza to, że nasze realne płace maleją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi