Skocz do zawartości

TENIS

mac

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, fluber napisał(a):

Myślisz, że 81 w nicku Pablo81 pochodzi od pokolenia Z?;)

Nie, ale to, że zmiana pokoleniowa w skali społeczeństwa zachodzi, nie znaczy, że wcześniej nie zachodziła w mniejszej grupie do której "kolega" jak widać należy. Poza tym wyraźnie odniosłem się do kolegi:

22 godziny temu, dannygd napisał(a):

Polecam książkę The Digital Delusion - szczególnie w kontekście Waszych dzieci, ale myślę pokolenie Millenialsów też powinno sobie kilka rzeczy uświadomić... bo to głównie "ich wina", że obecnie młodzi ludzie i dzieci wierzą prawie we wszystko co cyfrowo mają podane.

a Ty już lecisz potencjalnym "clickbajtem"... Jak widać @fluber warto czytać całość, bo kontekst reszty wypowiedzi ma znaczenie, prawda?

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

“iloczyn” inteligencji, bez watpienia!

chyba miałeś na myśli "iloraz" ;)

6 minut temu, dannygd napisał(a):

Nie, ale to, że zmiana pokoleniowa w skali społeczeństwa zachodzi, nie znaczy, że wcześniej nie zachodziła w mniejszej grupie do której "kolega" jak widać należy. Poza tym wyraźnie odniosłem się do kolegi:

a Ty już lecisz potencjalnym "clickbajtem"... Jak widać @fluber warto czytać całość, bo kontekst reszty wypowiedzi ma znaczenie, prawda?

Pokaż w końcu kontekst usprawiedliwiający epitety pod adresem Świątek i Sabalenki, a nie przynudzasz o niczym. Serio to naprawdę proste pytanie. Głupiutki człowiek nawet zrozumie.

I nie jesteśmy kolegami. Ani takim w cudzysłowie ani takimi bez niego.

Edytowane przez Pablo81

3 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Społeczeństwo, które jest ogłupiałe, nie rozumie takiej formy przekazu i zaszczuło autorytet :(

Pierwszy raz (w tym kontekście) napisałeś prawdę... 

17 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Jednym postem zanegowales sens używania AI i treści przez nie tworzonych. Serio?

Zanegowałem bezmyślne korzystanie z niego. Ja z AI korzystam dobre 20 lat, ale robię to świadomie - bynajmniej na poziomie wiedzy w tym zakresie jaką mamy.

jak już skończysz z wycieczkami osobistymi i uciekaniem od tematu

Nie zauważyłem, abym gdzieś "uciekał"...

podaj ten tajemniczy kontekst

pisałem już - 111 strona tego tematu m.in.

14 minut temu, dannygd napisał(a):

Pierwszy raz (w tym kontekście) napisałeś prawdę... 

Zanegowałem bezmyślne korzystanie z niego. Ja z AI korzystam dobre 20 lat, ale robię to świadomie - bynajmniej na poziomie wiedzy w tym zakresie jaką mamy.

Nie zauważyłem, abym gdzieś "uciekał"...

pisałem już - 111 strona tego tematu m.in.

'Bynajmniej' to nie to samo co 'przynajmniej'. A uciekać można 'dokądś' a nie 'gdzies'. Chyba nie należysz do pokolenia, które specjalnie dużo czytało, co?

*** Jak już piszesz protekcjonalnie ('świadomie' vs 'bezmyslnie' + wcześniejsze wycieczki osobiste) i pozujesz na (sic!) intelektualistę, to rób to wiarygodnie :) ***

Edytowane przez Pablo81

22 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

'Bynajmniej' to nie to samo co 'przynajmniej'. A uciekać można 'dokądś' a nie 'gdzies'. Chyba nie należysz do pokolenia, które specjalnie dużo czytało, co?

Może należę do pokolenia, które dużo czytało na pomorzu i w centralnej Polsce... i dam radę z tym żyć.

PS. Ciekawe czy wiedziałeś o tym "Panie Polonisto" (za SJP) ;D

Cytat

Użycia bynajmniej w znaczeniu 'przynajmniej, w każdym razie' są obecne w polszczyźnie potocznej z cechami gwarowymi  i w wypowiedziach w założeniu eleganckich i poprawnych.

Wiele osób razi używanie słowa bynajmniej w sposób niekonwencjonalny, w znaczeniu 'przynajmniej'. Jest to jednak innowacja dość rozpowszechniona, często spotykana w Polsce centralnej i na Pomorzu. Skoro przedostaje się do języka osób wykształconych, niewykluczone, że kiedyś zostanie zaaprobowana. Tak się stało w literackim języku kaszubskim, gdzie bënômni jest synonimem przënômni 'przynajmniej':

Choc tu je casno, ale bënômni cepło (Jest tu ciasno, ale przynajmniej ciepło. (E. Gołąbk, Kaszëbsczi słowôrz normatiwny, Gdańsk 2005, s. 24).

Kk5RFYL.png

38 minut temu, Pablo81 napisał(a):

I nie jesteśmy kolegami. Ani takim w cudzysłowie ani takimi bez niego.

To jest zawsze takie przewidywalne na tym forum... Miłego dnia! ;)

84vcbFt.gif

Edytowane przez dannygd

2 minuty temu, dannygd napisał(a):

Może należę do pokolenia, które dużo czytało na pomorzu i w centralnej Polsce... i dam radę z tym żyć.

PS. Ciekawe czy wiedziałeś o tym "Panie Polonisto" (za SJP) ;D

Kk5RFYL.png

To jest zawsze takie przewidywalne na tym forum... Miłego dnia! ;)

Kk5RFYL.png

Pisz jak potrafisz :) Bez stresu :) Nie ocenię Ciebie jako "głupiutkiego".