Skocz do zawartości

Jazda, Jazda czyli sezon 17/18 na żywo!

LeweBiodroSmoka

Rekomendowane odpowiedzi

jesli o mnie chodzi to tak naprawde takie rzeczy akurat mnie nie dziwia, zawsze gwiazdy dostaja te gwizdki, ale jak juz byle dotkniecie gwizdza w jedna strone to niech beda konsekwentni i w druga robia to samo, no ale who cares w sumie, Miami slaby mecz, jakos tak bez pomyslu, dziwne rzuty i obsrane majty maja dzis

^

nie wiem jak w tym spotkaniu, ale widziałem prawie wszystkie mecze Embiida (2 czy 3 opuściłem) i IMHO on naprawdę jest tak często faulowany. tzn. wiadomo, czasami dostaje niesłuszne gwizdki, ale często też za błędne są uważane prawidłowe calle sędziów, tylko te akcje wyglądają nietypowo, bo większość wysokich nie jest przygotowana do bronienia kogoś o takim skillu oraz mobilności i nabierają się na prozaiczne zwody (na ogół kończą się głupim wsadzeniem ręki i lekkim, ale jednak faulem) - co sprawia wrażenie słabej decyzji pasiaków, bo ani krew się nie leje, ani Embiid nie ląduje na parkiecie (BTW, choć on akurat i tak bardzo często jak na big mana zalicza glebę).

PS

odkąd są dostępne dane (druga połowa 90s), to zdaje się, że tylko Shaq (więc chyba Dwight też?) oraz Cousins mieli sezony, gdy z taką częstotliwością wymuszali faule jak Joel.

Edytowane przez lorak

To nie kwestia nadzwyczajnego star bonusu, a faktu, że Embiid obok Hardena to chyba najlepiej wymuszający kontakt w ruchu (nie znoszę tych tłumaczeń z angielskiego) gracz w lidze. Częściej jest faulowany, to procentowo częściej dostaje też korzystne gwizdki. Tak to wygląda od pierwszego meczu Embiida w NBA, przecież rok temu jego statsy osobistych per36 wyglądały absurdalnie.

ach, fani lakers i ich przecenianie Randla ;]  on nie jest tak dobry, to wyraźnie gorszy atletyzm oraz skill (przecież on nie ma rzutu spoza pomalowanego, więc obrońcy nie muszą (i tego są uczeni na odprawach) w takim stopniu reagować na jego zwody na półdystansie, nie mówiąc o dystansie (a Embiid nawet przy trójce wymusza faule, bo muszą respektować jego rzut). w takim faulowym porównaniu przemawia za nim jedynie to, że znacznie więcej gra przy obręczy - no ale to tłumaczy dlaczego ma wyższy FTr od Joela, a nie że powinien mieć jeszcze więcej gwizdków.

Edytowane przez lorak

W obronie jak Biid wali po lapach i nic nie jest gwizdane (dopoki nie walnie innego gracza ze star bonusem) to tez kwestia nadzwyczajnego skilla? :grin:

to jest piórkowy argument, bo mało prawdopodobne, aby nic nie było gwizdane, gdy wali po łapach tych bez star bonusu (poza tym on jest na tyle dobry, że gdy wali, to często w dłoń, a to nie jest faul ; P). co najwyżej ty masz takie wrażenie, ale to wiesz jak to z tym jest ;] w sumie gdybym się uparł, albo był to 2008, to bym zwyczajnie przejrzał jego wszystkie defensywne akcje i policzył pokazując, jak bardzo się mylisz (bo moje wrażenie jest odmienne od twojego, a zakładam, że widziałem więcej Embiida od ciebie, więc tym samym impresji lorakowej należy przyznać większą wagę :tongue:). ewentualnie można też pójść na łatwiznę (jednak argument pośredni jest lepszy niż wrażeniowy) i pokazać, że Joel jest jednym z najczęściej wygwizdywanych wśród grających "większe minuty" (wiadomo, kwestia umowna co to oznacza, ale chyba w miarę rozsądne jest przyjąć, iż co najmniej 30 MPG oraz 41 G?): http://bkref.com/tiny/bxKnY

chociaż fakt, trochę przychylności zyskał w oczach sędziów w tym roku, bo teraz traktują go nieco gorzej niż przeciętną ligową postać, ale przynajmniej nie widzą w nim automatu do fauli - co miało miejsce w jego rookie sezonie, gdy był liderem w F/36 dystansując konkurencję (nawet przy obniżonych kryteriach dostosowanych do jego ówczesnego czasu na parkiecie): http://bkref.com/tiny/GGVUl

Edytowane przez lorak

Star bonus czy jak kto woli ochrona Joela jest przeginają. Zapewne nie widziałem tyłu meczy Sixers co Ty i BMF ale widziałem całą serię z MIA i to jakie "faule" gwizdali Whitesidowi, Adebayo czy Johnsonowi, a jakich nie gwizdali Embiidowi to słabe było...

Generalnie mecz na 3-1 podarowali Sixers (którzy grali mega słabo) sędziowie w postaci faulow i osobistych. Szkoda bo ta seria powinna być dziś 3-2 i bardzo byłbym ciekawy jak w przypadku potencjalnej wygranej MIA zagraliby w meczu o wszystko - liczyłem na "krew" Embiid/Whiteside, dostałem Winslowa. Szkoda. Widać presję nansędziach aby zdrowego Joela do ECF dociągnąć.

Swoją drogą Sixers mogli przegrać game 4 właśnie po tym jak wysłali Wade'a na linie po czystym bloku Embiida ;)

Widać presję nansędziach aby zdrowego Joela do ECF dociągnąć. 

Presja to akurat powinna ciążyć na Tobie skoro po takich wysrywach jak to że Ben ma skillset w ofensywie na poziomie Drummonda jeszcze się o nich wypowiadasz 

Edytowane przez dapunk20

Swoją drogą Sixers mogli przegrać game 4 właśnie po tym jak wysłali Wade'a na linie po czystym bloku Embiida ;)

Po trzech faulach zaliczonych jako blok... każdy kto oglądał to widział, tylko takie zakompleksione dzieci jak Ty nie potrafią ocenić obiektywnie tego co się dzieje na boisku.

Presja to akurat powinna ciążyć na Tobie skoro po takich wysrywach jak to że Ben ma skillset w ofensywie na poziomie Drummonda jeszcze się o nich wypowiadasz

Nie jstem Twoim kolega żebyś się do mnie tak wypowiadał, a wysrac to możesz się w toalecie. Szkoda, że kultury Cię rodzice/internet nie nauczył, ale uwierz mi że to nastąpi...

Jeśli zamierzasz cytować mnie - to rób to umiejętnie, bo nie napisem tego co sugerujesz, więc usuń te wyssane z palca teksty.