Skocz do zawartości

BothTeamsPlayedHurd

Rekomendowane odpowiedzi

Sacramento Kings

Drużynę przejąłem po zniknięciu z forum flubera już podczas sezonu. Nie będę ukrywał, że byłem przekonany że Kings prowadzę tymczasowo i fluber lada moment wróci. Wiemy doskonale jak to się zakończyło..

W związku z tym plan był oczywisty - kontynuowanie polityki klubowej poprzedniego GMa. Podczas sezonu pozbyłem się dead money robiąc kilka wymian i wzmocniłem się graczami pogłębiającymi Kings rotację. Zainwestowałem również w 2way graczy i przejąłem za cash młodych Brandona Bostona i Luke Samanicia chcąc dać tym młodym graczom szansę. 

Celem tych ruchów była naturalnie próba walki o playoffs. Niestety wystarczyło tylko na II rundę play in i to tylko dzięki kontuzji Jimmie Butlera. DPOTY Rudy Gobert, bardzo dobrze grający DeMar DeRozan i grupa solidnych weteranów przy sporej głębi nie pomogli. Utwierdziło mnie to tylko w przekonaniu, że aktualni Kings to drużyna na max I rundę playoffs i wyżej tego sufitu z Rudy Gobertem nie ma szans przebić.

Oczywistym stało się więc szukanie wymiany dla Rudy Goberta. Jednym z graczy, których bardzo chciałem pozyskać był Terry Rozier, który uważam właśnie powinien wchodzić w najlepsze lata swojej kariery. Całkiem solidnie scoutowałem tegoroczny draft i pozyskanie w nim picku było dla mnie również kuszącą perspektywą. Wszystko to uzupełniał Nikola Vucevic jako tymczasowe zastępstwo na pozycji centra w s5 oraz nadal ciekawy, choć pewnie nieco przepłacony Markelle Fultz. W związku z tym udało mi się porozumieć z GMem Bucks i pozyskałem tych 3 graczy oraz #19 pick i cash w zamian za Rudy Goberta, Torrey Craiga i Reggie Jacksona. Kings przejęli jeszcze w tym dealu minimalny kontrakt Kennetha Loftona. 

Zrezygnowałem z opcji gwarancji 4 roku kontraktu Brandona Bostona, przedstawiając graczowi ofertę QO i dając sobie czas do 3 tury FA na zdecydowanie czy Kings widzą przed tym graczem przyszłość w swoim klubie. 

W drafcie wybrałem Jareda McCaina, który powinien wzmocnić scoring, który zawsze w Kings kulał. To bardzo utalentowany gracz nie tylko w ofensywie, ale także w defensywie powinien wnieść sporo jakości. Do tego posiada wysokie koszykarskie IQ i uchodzi za jeden z najlepszych charakterów tym drafcie - powinien pasować idealnie pod soft przebudowę, którą planuję na najbliższy sezon. 

Nadal ciekawym graczem jest David Roddy, który bardzo prawdopodobne, że trafiłby na FA dziś wieczorem. Danie mu szansy na odbudowanie się w najbliższym sezonie za zaoferowanie swapu na korzyść 76ers future 2nd picku nie jest wg mnie zbyt wygórowaną ceną. 76ers nie tracą gracza za darmo, a Kings mają sezon na ocenę wartości Roddyego. 

Odnośnie graczy z PO - DeRozan bez niespodzianek postanowił przetestować rynek. Pozostali gracze podjęli opcję. Niejasna była sytuacja Normana Powella, ale cieszę się, że ostatecznie gracz został w Sacto. Mogłem mu zaproponować extension, ale może lepiej się stało i w najbliższym sezonie bardziej dokładnie obserwując jego grę będę mógł podjąć właściwszą decyzję. 

Nie będę ukrywał, że nadrzędnym celem podczas FA będzie zatrzymanie DeMara DeRozana przez Kings, którzy rok temu oddali za niego unprotected 1st '29 oraz 4 2nd picki. W Kings nie będzie tanku, a gra o jak najlepszy wynik - nawet gdyby na końcu miało zabraknąć nawet awansu do play in. 

Biorę pod uwagę jeszcze kilka ruchów kadrowych - jestem otwarty na propozycję innych teamów, choć części graczy nie planuję wymieniać. Zaczekam jak rozwinie się FA i czy uda mi się oraz za jaką kwotę podpisać DeRozana. Kolejne ewntualne ruchy będą związane raczej już z decyzją DeMara. 

Tyle ode mnie jako GMa prowadzącego aktualnie Kings. 

Edytowane przez Alonzo

Miami Heat

Niestety po rozczarowujacych playoffach i po porazce pomimo sporej przewagi w 4 kwarcie G7 u siebie z Sixers, Joela Embiida, druzyna z Florydy mierzy sie z bankructwem. Wieloletnie bledy w prowadzeniu tej organizacji teraz wychodza na wierzch -> Oddanie Horforda + 1st za CP3, fatalne zeszle lato gdzie utracono za darmo Portisa oraz Zubaca, a do tego niepodpisano absolutnie nikogo z FA, a to tylko ostatnie rzeczy, nie wiem co tam musialo dziac sie wczesniej, ze nie ma ani pickow ani mlodziezy. W ostatniej chwili przejalem Heat i sprobowalem ruchu po Beala za zwloki CP3 i Danielsa, sam ruch spoko, ale niestety odpadniecie w 1 rundzie z Sixers sprawilo, ze Heat czekal potezny hardcap -> 156.5 mln !! Dodam, ze trio Durant Beal Doncic kosztuje...133 mln :) takze czekalo mnie na start uzbieranie 11 graczy za 23.5 mln, fajnie nie? :)

Mam wiec jedno zadanie po tej porazce z Sixers. Sprawic, zeby Luka tak jak w RL wyladowal w przyszlym sezonie w finale NBA .Pierwszym ruchem bylo wiec zbicie troche wydatkow i pozyskanie goscia, ktory w PO spisal sie lepiej niz Beal, a do tego jest do Luki lepszym fitem. Stad wymiana Beal-> Middleton, ktora pozwolila zaoszczedzic 8 mln. Wciaz, nie bylo lekko, bo spodziewajac sie wykorzystania PO przez Bagleya, Harrisa, Troya Browna Jr. oraz Korkmaza, mamy:

Cytat

Durant 48.5
Doncic 43.0
Middleton 33.5
Harris 7.7
Bagley 5.1
Troy Brown 2.6
Korkmaz 2.8
= 143.3 mln na 7 graczy

Dalej slabo. 7 graczy trzeba podpisac, a trzeba sie zmiescic w...13 mln. Nawet minimalnymi kontraktami nie dalbym rady tego uzupelnic, a nie interesowalo mnie tez, zeby Doncic znowu mial brak rotacji, brak wsparcia i zeby odpadl w 1 rundzie PO. Celem jest final, takze dzialamy dalej.

Sprzedalem 1st Heat za pick na poczatku 2 rundy za maksymalna kwote - 7.05 mln. Zmniejszylo mi wiec to HC o polowe tej kwoty -> ostateczny hardcap Heat na 24/25 to 160 mln. Dalej wyglada to kiepsko, wiec niestety trzeba bylo spojrzec prawdzie w oczy. Nie damy rady utrzymac core tego zespolu przy takim hardcapie, takich wydatkach oraz takim absolutnie braku jakichkolwiek assetow w Heat. 0 pickow 1st i 2nd do wymian, zero mlodosci.

Od momentu odpadniecia vs Sixers dostawalem propozycje sprzedazy Doncicia. To oczywiscie nie wchodzi w gre.
Dostawalem propozycje sprzedazy Duranta, sam tez kombinowalem co tu podzialac. Durant to dalej pewnie top 15 ligi, ale:

1) Przed rozpoczeciem sezonu skonczy 36 lat
2) Ma kontrakt 1+1 PO
3)W ostatnich 3 latach dostal w RL 2x sweepa, a i w beGM nie dawal rady jako sidekick Doncicia czegokolwiek osiagnac.

Jezeli jest czas na spieniezenie Duranta, zdobycie assetow, poprawienie rotacji oraz poprawienie sytuacji finansowej Heat, to jest na to ostatni moment.

Na czym stoja Heat przed 1 tura FA?

Uwazam, ze zastalem sytuacje gowniana, a stworzylem Luce core na miare finalu w przyszlym sezonie, a jeszcze mam duzo flexibility.

-Bardzo dobry sidekick ktory fituje i do tego broni - Middleton
- Topowy 3&D  w NBA na bardzo dobrym kontrakcie - KCP
-Swietny lob threat i czolowy shotblocker w NBA na kontrakcie w tym i przyszlym sezonie 9-10 mln, a nie 25 mln jak w RL - Claxton

Oprocz tego zdobylem cos, czego Heat nie mieli od lat - picki. 4x 1st oraz dwoch graczy na poziomie startera na niskich kontraktach, ktory w dodatku swietnie fituja z Luka za 36 letniego Duranta na kontrakcie 1+1. Ciezko bylo cos tu z tego wyciagnac wiecej, zeby na tu i teraz Luka mial lepszy zespol. Cieszy zwlaszcza pick 2025 Bulls, ktorzy pozyskali co prawda Georga, ale stracili Whita, czy Middletona, Saddiq Bey wroci niewiadomo kiedy bo jest po ACL, a przed kilkoma dniami wyszlo info, ze Porzingins jest out na pol roku i pewnie w T1 nie zagra.

Co jeszcze dal Heat ten ruch? Oprocz fajnego fitu i core, Heat uzyskali w koncu luz finansowy. Na ten moment: 

Cytat

Luka 43.0
KCP 13.0
Middleton 33.5
Claxton 9.6
Lopez 10.0
Harris 7.7
Bagley 5.1
Brown Jr 2.6
Korkmaz 2.8

= 127.4 mln na 9 graczy

Co to oznacza? Udalo sie okielznac hardcap, a do tego Heat maja 13.6 mln capspace oraz ROOM MLE w wysokosci 8 mln na wydanie. Mozna podpisac startera za 13.6 mln, mozna podpisac backup PG za 8 mln, a do tego podpisac jakies dwa- trzy minimalne kontrakty i byc luzno z 15 mln ponizej hardcapu. Opcji jest wiele, ale uwazam, ze wyciagnalem maxa z kart, ktore dostalem.

Co dalej? Jak najlepsze FA, moze jeszcze jakies wymiany i w przyszlym roku final dla Luki.

Luka
KCP/Harris
Middleton/ Troy Brown Jr./ Korkmaz
Bagley
Lopez/Claxton

Golden State Warriors

Poprzedni sezon zakonczyl sie dla mnie na dobre tuz po jego rozpoczeciu - w grudniu. 3x season ending injury moich starterow w miesiac gry to chyba jakis rekord beGM :) W zwiazku z tym pozostalo mi tylko ogrywac mlodziez w zeszlym sezonie oraz czekac na draft. Ron Holland to nr 1 mojego draftu 2024 i mega ciesze sie, ze udalo sie go wybrac z 6 pickiem. Do tego Ajay Mitchell, Trentyn Flowers(mozliwy stash) oraz Antonio Reaves wybrani w 2 rundzie.

Ilosc mlodych graczy w mojej druzynie, gdzie wiekszosc z nich to obwodowi wskazuje jedno - czas Lavina w Warriors dobiegl konca. DLO po bardzo fajnym RS (i kolejnej kompromitacji w PO), Hawkins - potencjal na niesamowitego movement shootera, kazdy kto go ogladal w NCAA czy tez juz w NBA, wie o czym mowie, plus picki to imo niezly value jak na Lavina po season ending injury. Z calego serca kibicuje Jazz i Lavine'owi, mam nadzieje ze odnajdzie sie tam, bedzie zdrowy, a w RL trafi do fajnego zespolu, gdzie liga znowu go doceni.

Co mamy? Wiekszosc graczy to bardzo mlode chlopaki z potencjalem, dlatego nie zakladam tu mistrzostwa w przyszlym sezonie. Mamy swoje picki w 25 oraz 26, mamy mlode core ktore z roku na rok bedzie tylko lepsze. Postanowilem wykorzystac 3x 1st(3 netto, bo jeden odzyskalem) na najlepszy moim zdaniem kontrakt w lidze oraz na next one coming -> Coby White.

Moim zdaniem chlopak bedzie za 2-3 lata allstarem, bylem pod mega wrazeniem Cobiego juz rok temu, ale to co zagral w poprzednim sezonie White zaskoczylo nawet jego. Wygralem nawet 100 zl na cele charytatywne u Josepha zakladajac sie o jego rozwoj xD Do tego zamienilem martwy kontrakt Warrena na DFS. 

Co mamy?

Coby White/DLO/Bufkin/NSJ
DLO/Holland/Bufkin/Hawkins/NSJ
Ingram/Holland/DFS/Lewis
Kuminga/DFS
Williams/WCJ/DFS

Spokojnie sie ogrywamy, rozgladamy za opcjami, czekamy na FA bo wszelkie dalsze ruchy dalej mozliwe. Warriors za rok lub dwa beda mieli core na zajebistych kontraktach + jakies 40-50 mln na FA do wydania. Tymczasem, probujemy zrobic playoffy.

Luka Doncić po przeczytaniu informacji o wymianie Duranta do Agenta. Po słowacku. Cenzurowane: 

"Jebi ga, izstopil bom iz te kurje luknje. Vprašajte Heat, ali želi zamenjavo zahtevati osebno ali po elektronski pošti. 

Odpusti jih, žrebci!"

9 minut temu, Ashigaru napisał(a):

Luka Doncić po przeczytaniu informacji o wymianie Duranta do Agenta. Po słowacku. Cenzurowane: 

"Jebi ga, izstopil bom iz te kurje luknje. Vprašajte Heat, ali želi zamenjavo zahtevati osebno ali po elektronski pošti. 

Odpusti jih, žrebci!"

W skrócie: Heat culture ❤️

The NBA has officially set the salary cap for its 2024/25 season. The cap has come in at $140,588,000, slightly below the most recent projection of $141MM. It represents an increase of about 3.36% on last season’s $136,021,000 cap.

Here are the details, courtesy of a league press release:

• Salary cap: $140,588,000
  • Luxury tax line: $170,814,000
  • First tax apron: $178,132,000
  • Second tax apron: $188,931,000
  • Minimum salary floor: $126,529,000
  • Non-taxpayer mid-level exception: $12,822,000
  • Taxpayer mid-level exception: $5,168,000
  • Room exception: $7,983,000
  • Bi-annual exception: $4,668,000
  • Maximum salaries:
    • 6 years or fewer: $35,147,000
    • 7-9 years: $42,176,400
    • 10+ years: $49,205,800
    • Early Bird exception: $12,991,650
    • Estimated average salary: $12,930,000
    • The first tax apron for the 2024/25 league year ($178,132,000) will be the hard cap for any team that acquires a player via sign-and-trade, signs a player using more than the taxpayer portion of the mid-level exception, signs or acquires a player using a bi-annual exception, uses any portion of its mid-level exception to add a player via trade or waiver claim, acquires more than 100% of the outgoing salary in a trade, or uses a trade exception generated prior to the start of the 2024 offseason.

The second tax apron ($188,931,000) represents the hard cap for a team that uses any portion of the mid-level exception, aggregates two or more player salaries in a trade, sends out cash in a trade, or uses a signed-and-traded player to take back salary.

•  
Edytowane przez Alonzo

Grubo zaczął się offseason dla mistrzowskich Lakers to i gdy emocje opadły wypada coś napisać.

Przede wszystkim podziękowania ze strony organizacji Jeziorowców dla:
-trzykrotnego mistrza NBA w barwach LAL Nica Claxtona
-dwukrotnego mistrza NBA w barwach LAL Austina Reavesa
-dwukrotnego mistrza NBA w barwach LAL Sama Hausera
-mających po 1 pierścieniu za sezon 2023/24 Kentaviousa Caldwella-Pope’a oraz Keona Ellisa

Każdy z nich dołożył cegiełkę, albo i więcej do sukcesów Lakers w ostatnich latach. Życzymy im powodzenia w walce w konferencji wschodniej w barwach Charlotte Hornets oraz Miami Heat.

Mimo połączenia wymiany ze względów finansowych w jedną to były to dwa odmienne deale. 

Deal nr 1:

LAL out: Austin Reaves, Sam Hauser, zwrot picku GSW’28 1st, LAL/GSW ‘28 worse
LAL in: TOR/CLE ‘25 1st (if 6-30 or NYK ‘29 1st), GSW/UTA ‘27 1st better, GSW/LAL ‘28 1st better, GSW/MIA (if 3-30) ‘29 1st better

Mój pierwszy okres Gmowania w beGM (17-20/21), był zbyt mocno oparty na przywiązaniu do lubianych przeze mnie graczy (Russell, Ingram). Udało się co prawda zrobić tytuł z DLO i Brandonem w s5 w 2020 mając obok Lja i Butlera, ale jednak kibicowanie grajkom nie pozwalało na maksymalizację ruchów jako GM. Dlatego od 2021 moi poszczególni ulubieńcy nie są już untouchable i przy wybitnych ofertach można ich ode mnie wyciągnąć. Netto w tej wymianie dostałem niby ledwie 2x1st, ale już rozpiska szersza pokazuje jaką ofertę nie do odrzucenia tu otrzymałem. Oddałem pick GS z ‘28, ale od razu go pozytywnie swapując (LAL/GS ‘28 better do mnie). A otrzymałem 3x1st z swapami (TOR/CLE ‘25 lub NYK unprotected, GSW/UTA ‘27, MIA/GSW ‘29). Ciekawy jestem jak finalnie skończą te picki, ale to jest monstrualna oferta za spadającego po sezonie ‘25 Hausera i bardzo fajnego, ale jednak nie topowego gracza ligi Reavesa. Nieźle to wygląda jak zwrot za undrafted w ‘21 Hausera i #51 pick w ‘21 Reavesa.
Taka wymiana pozwoliła mi na zebranie już lepszej niż sławetnej przecież OKC w RL plejady 1st rounderów (15x1sts w latach 25-29, z czego 5 z swapem), które planowałem prędzej czy później przeznaczyć na wymianę po jakąś gwiazdę. Nie spodziewałem się jednak, że będzie to tak szybka sprawa.

Deal nr 2:

LAL out: Kentavious Caldwell-Pope, Nic Claxton, John Konchar, CHI ‘25 1st, OKC ‘26 1st, LAL/DEN ‘27 1st worse, OKC/LAC ‘28 1st worse
LAL in: Kevin Durant

Teraz patrząc już tylko ze strony Lakers – 4x1sts z lat 25-28, dwóch starterów mistrzowskiej ekipy na świetnych umowach. To jest za 36 letniego Duranta naprawdę ogromna paczka, ale:
1. Picków mam multum i i tak chciałem je wymienić częściowo na jakąś gwiazdę
2. Claxtona zastąpić może według mnie jego lepsza wersja 2.0 czyli Lively
3. Caldwell-Pope to świetny roles 3D, ale cały zeszły sezon byłem undersized z nim na SF. Teraz na skrzydle będzie z duetem LJ-KD problem dla rywala, a nie dla mnie…

I przede wszystkim – LJ zasługuje na szansę zrobienia 7 tytułu, by zakończyć dyskusję na temat vs Jordan i mu ją w pięknym stylu właśnie daje. To nie jest prosta sprawa, ale pozwolenie mu na przynajmniej sezon gry obok duetu Curry-Durant to jeszcze jedno moje pociągnięcie pędzla na obrazie tej wspaniałej dla Lakers i LeBrona współpracy. Nie ukrywam, że skoro LeBron był gotowy na paycut w RL dla znacznie słabszych graczy przy leszczu Gmie Pelince to, gdy sprowadzam mu Duranta i daję szansę na piękną obronę tytułu da Lakers paycut pozwalający obudować za MLE piękną s5 Curry-Wallace-LJ-Durant-Lively jaką mi udało się zrobić.

Mogłem pozwolić sobie na oddanie tylu assetów za staruszka KD, bo daje to szanse na kolejny tytuł, a jak nastąpi zdrowotna katastrofa moich gwiazd to wciąż mam:

1. Wszystkie swoje picki
2. Łącznie 11 1sts w przyszłych 5 latach, z czego aż 7 z korzystnym prawem swapu
3. Już teraz całkiem miłe młode core Carrington-Wallace-Strawther(Shannon)-Smith-Lively

Także ryzyko ogromne podjąłem, ale spróbujemy bronić jako Lakers tytułu z możliwie epickim Last Dance tercetu Curry-LJ-Durant, do którego zapraszać będę wszystkich ring-chaserów w lidze:). 

ja tu widze jednak pewną niekonsekwencje @kuba2419

dlaczego nie sciagnales wczesniej thanasisa?

imo obaj działacie w sprzecznosci z rzeczywistoscia i oczekiwaniami swoich gwiazd.

wybór jak miedzy mlotem a kowadlem szczerze mowiac. imo zarowno lebron jak i janis powinni znalezc sobie inne druzyny

Edytowane przez człowiek...morza

Z dość dużym zdumieniem czytam tutaj posty/reakcje. Jak pisałem podczas draftu – mieliśmy ówcześnie zbyt mało danych, a skupienie moje i moich Lakers było na playoffs, więc nie miało sensu o tym pisać.

Teraz dane mamy już właściwie pełne – Lakers w RL z 17 pickiem nie wybrali Bronny’ego Jamesa, a wzmocnili skład, na młodego przeznaczając dopiero late 2nd. Klutch i Paul (w tym przypadku z tylnego siedzenia Bron) nie tylko nie zezwalali na workouty z młodym (choćby ekipie znacznie mocniejszych RL Bucks mającym nie tylko Giannisa, ale i Lillarda), ale dosłownie dzwonili do pozostałych teamów ligi, by ci nie wybierali Bronny’ego. I teamy w RL oczywiście się do tego dostosowały. 

Nie mam pojęcia skąd pomysł, że nie dostosowanie się do jasnego życzenia LeBrona, tylko wręcz zrobienie mu na złość ma być tu jakimkolwiek plusem dla Grizzlies. Wręcz przeciwnie - najbardziej realistyczny scenariusz dla Memphis to wydzwaniający obecnie do wszystkich graczy NBA LeBron, by nikt nie podpisywał umowy z taką organizacją, czy jak ktoś to malowniczo ujął, obecnie Kuba wisi gdzieś trzymany przez mafię Klacz. Jedyny optymistyczny scenariusz dla Grizzlies jest taki, że LJ po prostu siedzi cicho, bo Bronny został wybrany w 1 rundzie przez inną organizację, więc oskarżenia dla młodego o nepotyzm w naturalny sposób znikną.

Ale skąd tu padł niektórych pomysł, że LeBron rozważy w ogóle team, który tak bardzo nie uszanował jego życzenia to nie mam pojęcia, nie widzę tu jakiejkolwiek logiki przy takiej idei.

Przez ostatnie 5 lat BeGM mógłbym przez DNA psioczyć na lakers ale zawsze starannie głosowałem i co zapewne @january potwierdzi potężną ilość głosów szła na lakers. Ale tej akurat narracji jakoby LBJ teraz szkalował klub Giannisa i miał władzę sprawczą do decyzji poszczególnych graczy nie wierzę. On zapierdala na treningu poprawia rzut cieszy się że syn poszedł wysoko i myśli jak spędzić ostatni sezon w tej samej drużynie. Może szkalować i zmusić do oddania syna lakers. Lub prostsze rozwiązanie. Jednak wybrać Giannisa. Postawić na niego i bezboleśnie pójść w długą. Jeżeli wrócimy do naszej podstawowej zasady że podatki pogoda i Hollywood u nas nie ma znaczenia ( a kiedyś to było założenie ojców założycieli BeGM ) to prostszy wybór jest kupić posiadłość Elvisa i tam zabawić. 
Jak coś smacznego brakuje mu z la zawsze może użyć FEDEX 

Firma z MEM. zapewne dostanie zniżkę bez poniżającego i uwłaczającego dzwonienia. To nie Kowalski co widzi że sra pies sąsiada