Skocz do zawartości

BothTeamsPlayedHurd

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, bogans2 napisał(a):

Jak komus brakuje PF/C to moge rozwazyc sprzedaz Jalena Smitha. Najlepiej za duzo nizszy kontrakt albo wogole no ale wszystko do dogadania. Zalezy od oferty

chyba jednak Ci sie przyda, bo jak donoszą zbliżone źródła do Horforda, AL na koniec zdecydował sie mocno poruchać na siano!

raw?se=2025-09-17T08:30:35Z&sp=r&sv=2024

9 godzin temu, Qcin_69 napisał(a):

jest jakiś wolny team?

stanowisko Basenowego w Knicks czeka!

Godzinę temu, człowiek...morza napisał(a):

chyba jednak Ci sie przyda, bo jak donoszą zbliżone źródła do Horforda, AL na koniec zdecydował sie mocno poruchać na siano!

raw?se=2025-09-17T08:30:35Z&sp=r&sv=2024

stanowisko Basenowego w Knicks czeka!

Niekoniecznie. Tam chyba jest problem z Kuminga ktory blokuje dalsze ruchy GS :)

Krótkie podsumowanie krótkiej kadencji interim GMa Bucks :) 

1. Draft

Milwaukee Bucks out: 6,58 mln cash (sezon 24/25) MIL 32 2nd, 5 mln cash (sezon 25/26)
Milwaukee Bucks in: #33

#33 Hugo Gonzalez

W Bucks picków nie miałem, ale przeznaczyłem cash i future 2nds w kilku wymianach na uzyskanie 33 wyboru. Tu miałem 3 nazwiska do wyboru. Najwyżej ceniłem Kalkbrennera, ale Bux mają: Goberta, Portisa, Huffa, Klebera I pustki na obwodzie. W związku z tym zastanawiałem się długo między Gonzalezem (upside), a Kamem Jonesem (ready guard na ławkę). Wyszło jak wyszło, do dziś dla mnie to 50/50, ciekawy jestem która decyzja byłaby lepsza.

W RL Hugo trafił do Bostonu, raczej obstawiam G-League w pierwszym sezonie, ale kto wie, może wskoczy do rotacji pod nieobecność Tatuma na skrzydło. Bo Stevens nie bez powodu wziął go przed bardziej logicznymi na pierwszy rzut oka wyborami (McNeeley, Fleming, Thiero, Kalkbrenner). Dobrze było dodać troszkę młodego talentu, potencjalnie w najbliższych latach zbierającego minuty z ławki w Milwaukee

2. Wymiany/exhibit

Milwaukee Bucks in : Paul Reed, 2rd MIL 28
Milwaukee Bucks out : KJ Simpson, Tristen Newton

Paul Reed to solidny środkowy, który jak gra to pokazuje się jako fajny backupC. Sprowadzenie go i 2nd roundera za Simpsona i Newtona miało zapewnić Milwaukee głębię pod koszem i ułatwić ewentualne przyszłe wymiany (wygasająca umowa Reeda, możliwość oddania któregoś z wysokich).

Exhibit10 Brooks Barnhizer, Chase Hunter

Wiadomo jak to z exhibitami, jak cokolwiek się uda z tego wykręcić to będzie mega plus. Barnhizer wyglądał fajnie w Summer League w Thunder, więc na umowę two-way w Bux będzie jak znalazł.

3. FA – właśni zawodnicy

3.1 Extension Jalen Williams 239,9/5 + bonusy*
3.2 Mikal Bridges 185/4+1 PO
3.3 Chris Paul 7,1/1

Extension J-Duba (dość korzystne) takie jak w RL było oczywistością. Schody zaczęły się później. Po awansie do finałów jako interim GM przede wszystkim chciałem zachować zbudowany przez poprzedniego GMa trzon drużyny. Niestety oferty w 1R FA ułożyły się dość negatywnie dla Bux (nie dało się przewidzieć braku maxa od Suns dla JJJ i finalnego ‘zniknięcia’ oferty Hawks dla Bridgesa) i koniecznością było pewne przepłacenie Mikala. Cóż, z bólem serca, ale strata Bridgesa za friko byłaby znacznie mniej korzystna dla Bux, więc dostał dużą wypłatę. Podobnie lekko przepłacony finalnie został CP3 względem tego na co liczyłem (minimalny kontrakt). Znając realia beGM po prostu musiałem mu rzucić kasę w kontrze, by utrzymać go w zespole.

4. FA – wzmocnienia

4.1 Norman Powell 44,4/2+1 PO
4.2 Buddy Hield 8,6/1+1 PO

Największym mankamentem w Milwaukee w zeszłym sezonie była głębia składu na obwodzie. Dodatkowo coraz starszy jest Chris Paul, więc tu rozglądałem się za jakimś poważnym wzmocnieniem za kwotę MLE. Udało się podpisać Normana Powella, który ma za sobą znamienity sezon, w cenie MLE na umowie 2+1 PO to wyszła troszkę promocja jeśli Powell nie spadnie znacząco poziomem gry w porównaniu do rozgrywek 2024/25. Uzupełnieniem ławki z kolei będzie Buddy Hield, gdyż to on z całej grupy obwodowych, którym Bucks zaoferowali identyczne warunki jako pierwszy podpisał umowę w Milwaukee, wracając do Wisconsin, gdzie już całkiem sporo czasu spędził. Przydadzą się jego trójki z ławki.

5. Roster - podsumowanie

G Chris Paul, Norman Powell, Delon Wright
G Anthony Edwards, Buddy Hield, Brooks Barnhizer (niepodpisany)
F Jalen Williams, Josh Minott, Hugo Gonzalez (niepodpisany)
F Mikal Bridges, Bobby Portis, Maxi Kleber
C Rudy Gobert, Jay Huff, Paul Reed

Zależnie od formy oscylować miał 5 starter/kończący mecze obok Edwardsa, JDuba, Bridgesa i Goberta. Czy byłby to Norman Powell czy CP3? Ciężko powiedzieć. Mając w Bucks graczy potrafiących grać z piłką w ręku z innych pozycji niż PG (Edwards, JDub, Mikal) nie uderzałem ze wszystkich sił po kolejnego PG. Zamiast tego wolałem jak najbardziej wzmocnić team i to się udało, bo Powell i Hield dodają ogromną siłę ognia finalistom beGM. Skład wygląda na najlepszy na wschodzie, a zeszłoroczne braki w głębi w pełni zostały załatane. Całkiem sympatycznie na start sezonu.

6. Plany – podsumowanie

Bucks rok temu byli w podatku, a za rok mając jeszcze umowy Goberta i Portisa wskakuje nowy deal JDuba, więc wydatki będą srogie. Stąd zadbanie o finanse – aktualnie Milwaukee mogą zacząć sezon z 13 zawodnikami na umowach, a dopiero po 1 trymestrze podpisać Hugo Gonzaleza (wcześniej jako two-way) co pozwoli zmieścić się pod progiem luxury. Jednakże nie wiadomo jak potoczy się sezon – jest też opcja na większy atak z wymianami, bo do progu 1st appron jest jeszcze sporo miejsca. Taki też był mój cel jako interim GM – by nowy GM mógł sam w razie czego zdecydować jak chce rozwijać dalej team i ewentualnie sam podejmować ryzyko większe finansowe w walce o tytuł. Nie ruszyłem trzonu ekipy świetnie zbudowanej przez @evitacre, a dodanie Powella i Hielda powinno znacząco wzmocnić team Bucks, którym teraz zajmie się nasz nowy GM @nizina - powodzenia!

Orlando Magic dziękują Haywoodowi Highsmithowi za 3 sezony spędzone w naszej drużynie. Najpierw jako gracza na 2way contracie, a później już na standardowej gwarantowanej umowie. Highsmith bardzo szybko stał się regularnym graczem rotacji, wychodząc niejednokrotnie w s5. W poprzednim sezonie był już istotnym graczem w kluczowych meczach playoffs, gdzie Magic mogli polegać na jego znakomitej obronie na obwodzie, ale także na coraz regularniejszych rzutach 3P w okolicach 40%. 

image.jpeg.fd6f41b790ede9e7e24be8cf5e5a6130.jpeg

W obecnym offseason pragmatyzm i chęć utrzymania core drużyny wymusiło podjęcie kilku trudnych decyzji. W drafcie po cichu liczyłem na stash gracza wybierając Bogoljuba Markovicia w I rundzie draftu - co ostatecznie się udało, choć ciężko na teraz ocenić jaka i czy w ogóle czeka przyszłość tego jeszcze młodego serbskiego gracza w NBA. Magic muszą jednak ryzykować posiadając dalsze picki - stąd taka decyzja. Wybory z II rundy draftu - Tyrese Proctor i Jamir Watkins najprawdopodobniej podpiszą z Orlando w tym sezonie 2-letnie kontrakty 2way, gdyż klub nie ma własnych picków w kolejnych draftach, a mało prawdopodobne wydaje się kupienie takiego picku za cash w kolejnym drafcie, co narzucałoby hard cap na sezon 26/27 - a Orlando raczej przekroczą wtedy 2nd apron tax, co naturalnie wiąże klubowi ręce.

Priorytetem było podpisanie nowej umowy z Julianem Champagnie - co ostatecznie się udało i to właśnie na tego gracza Magic zdecydowali się postawić w rywalizacji Champagnie/Highsmith. Champagnie wydaje się być kompletniejszym graczem 3&D niż Highsmith jednak ograniczający możliwości drużyny w ofensywie. Przyszłość pokaże, czy była to słuszna decyzja. 

W każdej poważnej drużynie powinni być właściwi weterani (co Magic udowadniali przez lata mając w swoim składzie Udonisa Haslema) - jest to dla mnie kwestią oczywistą i bezdyskusyjną. Magic mieli w poprzednim sezonie aż 4 takich graczy - Draymonda Greena, Kylea Lowrego, Joe Inglesa i PJ Tuckera. Jednak tylko jeden z nich był kluczowym graczem core (Dray), a Lowry mimo już ograniczonej roli na boisku, jest zbyt zasłużonym weteranem, by klub nie uszanował jego decyzji o rozegraniu w NBA swojego 20 sezonu. Chcąc utrzymać odpowiednią głębię, Magic byli zmuszeni podziękować Joe Inglesowi i PJ Tuckerowi.

To może być kluczowy sezon dla losów w Magic kilku młodych graczy takich jak - Malaki Branham, czy Jamal Shead - ale o nich będzie jeszcze czas napisać. Natomiast w ostatnim możliwym momencie Orlando podpisało kontrakt z debiutantem w BeGM Kevinem McCullarem Jr. który dostanie swoją szanse pokazania się w tym sezonie już na gwarantowanym kontrakcie. Widzimy w nim na Florydzie olbrzymi potencjał na gracza który powinien się wzorować na kimś takim jak Josh Hart. Innym istotnym argumentem były tu też kwestie finansowe, które pozwalają klubowi na podpisanie gracza na minimalnym kontrakcie, co daje możliwość podpisanie 14 gracza za minimum jeszcze w offseason oraz znalezienie gracza nr 15 juz po 1T. Sytuację w rl McCullara Jr. monitorowałem na bieżąco przez całe offseason, tak się składa, że gracz właśnie wczoraj w rl podpisał 2way contract z Knicks. 

Kwestie gracza nr 14 odwlekałem do samego końca najdłużej jak się tylko dało. Szukałem różnych rozwiązań żeby podpisać równocześnie i Haywooda Highsmitha za min. i Dru Smitha, ale było to zwyczajnie niewykonalne. 

image.jpeg.319aaa9c72fa33205c330b0ee49e2126.jpeg

Chęć podpisania Dru Smitha przez rl Heat była informacją powszechnie znaną od dawna we florydzkim środowisku. To gracz, który ma niesamowitego pecha jeżeli chodzi o kontuzje out of season. rl Heat dali mu 3-letni kontrakt, gdzie tylko pierwszy rok jest gwarantowany, ale u nas zwyczajnie takie kontrakty nie przechodzą, a nie chciałem też ryzykować i czekać do V tury. Dru jest jedną wielką niewiadomą - Spo go po prostu kocha i wymusił na organizacji rl Heat podpisanie go. Smitha to bardzo mądry defensywny guard, który po prostu przenosi na boisko myśl Spo. Tego rodzaju gracze u nas nie są zbytnio cenieni, ale pluł bym sobie w brodę, gdybym nie zrobił tego co rl Heat jak Dru Smithowi będzie jednak dane rozegrać zdrowy sezon. Oglądając regularnie Miami po prostu musiałem na niego postawić. 

Źle mi z tym, że kosztem Haywooda, ale raz że inaczej się nie dało, a dwa HH został wymieniony przez Heat do Nets, gdzie na początku sezonu z powodu kontuzji i tak nie będzie grał. Życzę mu z całego serca, żeby trafił do jakiejś playoffowej organizacji, gdzie będą potrafili wykorzystać jego specyficzny talent - tzn. fantastyczną defensywę (to jeden z topowych obrońców obwodowych w lidze), ale Haywood jest trudny do wykorzystania w ofensywie - choć tu również się niesamowicie jak na niego rozwinął. Heat próbowali najpierw wymienić Fontecchio zamiast niego, ale zwyczajnie się nie udało, a musieli zejść wreszcie z luxury tax żeby zyskać elastyczność i.. podpisać Dru Smitha. 

Orlando Magic sezon regularny rozpoczną zatem z 14 graczami na gwarantowanych umowach, zachowując 15ty slot na dalszą część sezonu.