Skocz do zawartości

beGM: Wymiany - komentarze

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Zion był w orbicie zainteresowania spurs tylko po namyśle całkowicie odpuściłem temat z paru powodów. 

Każdy pisze oczywista oczywistość o zdrowiu i to jest fakt ale GM umknął pewien detal. Zion jest niestety stosunkowo mocno chroniony przez NBA bo nadwaga wynika z jego postawy poza boiskiem i jest głównym powodem tych urazów. Rozumiem jakby gracz się wzorowo prowadził ale ze względu na genetyczną budowę ciała był połamany niczym Roy ale tu mamy swoisty autosabotaz bycia zdrowym. U nas nie ma bezpieczników w umowach i wszystko jest w pełni gwarantowane. W RL Pels gdy gracz nie utrzyma danej wagi mają prawo do zerwania umowy z wyszczyszczeniem salary lub po opuszczeniu % spotkań za rok kwota gwarantowana to 20% sumy. U nas wszystko 100%. I to jest pierwszy problem. Drugim jest to że nasza gra się tym różni od NBA że nie generujemy innych zysków. A w rzeczywistości  dzięki temu ze masz  Zion ( nawet nie grającego) zwiększa się klubowi zysk marketingowy/finansowy/karnetowy itp. Facet kontuzjowany generuje różnego rodzaju zysk. 

jasne że jak wróci i pogra 25/10 dając parę power dunkow ożywi to klub kupującego jego  usługi ale ile my na zdrowego Ziona czekamy? 6 rok? 

Fenemonem jest to że on wśród kibiców nie spotyka się z jakimś potężnym hejtem i mimo że zagrał 0 ( zero) spotkań w POs przez co totalnie jest niezweryfikowany w graniu o coś więcej nikt mu tego jakoś mocniej nie wytyka. 

w naszym świecie finansowym taki kontrakt to pocałunek śmierci. Co jest bardziej prawdopodobne?

wróci w pełni, pokaże zdrowy prime i będzie rozwalał Bolków w PO?

wracać będzie od czasu do czasu 

czy

niezalapie się na te jego warunki kontraktowe i klub będzie mógł skorzystać z zapisów?

te plotki związane z GSWczy HR fajnie się czyta ale podstawą tam wymiany jest BEZPIECZNIK w umowie i możliwość wyjścia z tego kontraktu natychmiast

u nas tych zapisów nie ma

nie ryzykujesz może i nie grasz o najwyższe cele ale tu najwyższym wskaźnikiem prawdopodobieństwa jest że on zdrowy lub w formie poprzez wagę nie będzie zbyt często.

porównując zysk do straty jasne że warto w to iść

porównując proste prawdopodobieństwo co częściej może nastąpić już nie bardzo.

to tylko zabawa więc konsekwencje nie mają życiowych odnośników ale perspektywa u nas zostania z niczym na 4 lata jest duża. Bo przy Czarnym scenariuszu na 2 lata ekipa wypada z jakiejkolwiek gry

a potem i tak do zrzutu trzeba będzie zapłacić.

gość historycznie jest mniej zdrowy niż Leonard a to już wydarzenie  

Liga jest też inna z powodów pewnych kontaktów bezpośrednich z graczami i ich rodzinami. To swoista relacja która trudniej niż nam zerwać. Dodatkowo mając realną robotę GM nigdy nie przyzna się do błędu w drafcie i pompowania w gracza z 400.000.000 łącznie w kontraktach przed właścicielem więc uprawiana jest dobra mina do złej gry. Stąd rzeczywista wartość w naszej grze też jest niższa bo my tych pierdol nie mamy. 

W tej sytuacji to potężny zwrot za inwestycje typu może być grubo ale szanse na to są niskie. Ten górny pułap przysłonił kupującemu ten niski % wystąpienie wymarzonego wydarzenia nawet nie lodowego bo Zion nie dba o siebie od dawna. 

Gratulacje sprzedającemu i trzymam kciuki za kupującego. 

Mogłem zachować się może i odważniej ale ryzykiem byłoby zmarnowanie 3-4 lat wszystkim tym młodym chłopakom i wylecenie z gry na dobre. 

Co nie zmienia faktu że może ten zakup się opłacić i będzie oceniany że za frytki było. Tylko w RL na dziś słyszałem wycenę Zach LaVine 

(Wartość za Zioną z bezpiecznikiem). U nas to niższa wartość. A poszedł dużo drożej. 

Z grzeczności wstrzymywałem się z komentarzem do czasu ogłoszenia wymiany. 

31 minut temu, Reikai napisał(a):

@ignazz odpusciles Ziona, czy moze jednak dostales kosza nie majac nic do zaoferowania?

Miałem swoją wycenę gdzie nie chciałem płacić Mathurinem czy tegorocznym #1 draftu. 

Moim warunkiem było nie pozbywać się wszystkich asetow i raczej rozważałem tylko tanio kupić. 

Więc moja oferta była najsłabsza zapewne. Ale sama obecność w grze pomogła zapewne w negocjacji sprzedającemu. 

40 minut temu, january napisał(a):

Mocny gambling GSW z pójściem teraz w duet Ingram-Zion, gdy w rl Pels myślą czy pożegnać się z Brandonem, Zionem czy i jednym i drugim :P 

Cóż, posiadając pierwszorundowe picki Warriors 27-29... jestem zaintrygowany :) 

Hollandzik jak wystrzeli, to dostaniesz do tego czasu 28 pick :D

3 godziny temu, Reikai napisał(a):

Hollandzik jak wystrzeli, to dostaniesz do tego czasu 28 pick :D

Zobaczymy, dwa lata to w NBA wieczność :P 

Ja bym się brać Ziona bał co Ci pisałem (30% rozegranych możliwych spotkań przez ostatnie 3,5 sezonu) na jego umowie u nas. Ale jak wypali, no to buy-low Ci pięknie wskoczy.

2 minuty temu, january napisał(a):

Zobaczymy, dwa lata to w NBA wieczność :P 

Ja bym się brać Ziona bał co Ci pisałem (30% rozegranych możliwych spotkań przez ostatnie 3,5 sezonu) na jego umowie u nas. Ale jak wypali, no to buy-low Ci pięknie wskoczy.

Yup, zobaczymy co to bedzie, kto nie ryzykuje nie pije szampana.

RL Pels w zdrowiu wygladali czesto zajebiscie, a tu mamy znacznie lepszy support.

A jak nie beda zdrowi w tym roku, to nie obraze sie I za dobry pick w mocnym drafcie 2025 I za rok bawimy sie jeszcze silniejsi :).

1 godzinę temu, Reikai napisał(a):

Yup, zobaczymy co to bedzie, kto nie ryzykuje nie pije szampana..

tam zadnego szampana nie bedzie, a nawet jak sie te znaki zapytania obrócą w pozytywna strone (na co sa minimalne szanse) to i tak brak wiekszych perspektyw.

ogolnie oczywisty był tank.

10 godzin temu, człowiek...morza napisał(a):

tam zadnego szampana nie bedzie, a nawet jak sie te znaki zapytania obrócą w pozytywna strone (na co sa minimalne szanse) to i tak brak wiekszych perspektyw.

ogolnie oczywisty był tank.

Cieszy mnie Twoja opinia, patrzac na skutecznosc przewidywan, to znaczy ze bedzie dobrze.

Mnie zaden tank nie interesuje, a mlodziezy mam az nadto.

Edytowane przez Reikai

lively kasztanie czekamy w finale

28 minut temu, Reikai napisał(a):

Cieszy mnie Twoja opinia, patrzac na skutecznosc przewidywan, to znaczy ze bedzie dobrze.

w sensie jakie przewidywania?

ze knicks majac najmlodsza ekipe w lidze sa w jej czolowce? 

no jeżeli z takich przewidywan nie chcesz brac przykladu, to faktycznie moje przewidywania a propo warriors nie sa przewidywaniami, a przepowiedzeniem przyszlosci. 

13 godzin temu, Reikai napisał(a):

Yup, zobaczymy co to bedzie, kto nie ryzykuje nie pije szampana.

RL Pels w zdrowiu wygladali czesto zajebiscie, a tu mamy znacznie lepszy support.

A jak nie beda zdrowi w tym roku, to nie obraze sie I za dobry pick w mocnym drafcie 2025 I za rok bawimy sie jeszcze silniejsi :).

Przyszły sezon się ciekawie w salary zapowiada, +/-200mln 😁

3 minuty temu, Reikai napisał(a):

Chyba cos sie jebnales w obliczeniach, bo nie wiem skad to wziales.

Z Zionem masz 161,5 jakieś a jeszcze pewnie maks dla Kummingi wjedzie, skoro GM sprowadził polamanca za 36😉😁 a jeszcze ktoś z draftu i pewnie kogoś dokoptujesz z FA więc okolice 200 śmiało powinno wejść 😇