Skocz do zawarto艣ci

Update Regulaminu - tryb pobierania FAsow 2

wiLQ

70 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Ktory sposob pobierania FAsow ma byc w rozgrywkach?

Rekomendowane odpowiedzi

Po zeszlorocznym niemal remisie nieuniknione bylo powtorzenie tematu bo to opcja, ktora nas najbardziej podzielila.

[dla przypomnienia kto jak glosowal http://www.e-nba.pl/topic/4404-update-regulaminu-tryb-pobierania-fasow/ ]

Po sezonie z opcja Daily-Tomorrow uwazacie, ze sie sprawdzila i powinna zostac na dluzej?

Czy sie nie sprawdzila i wracamy do Daily-Today?

W tym watku wrzucajcie [nowe?] argumenty dlaczego jedna opcja jest lepsza od drugiej...

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Po zeszlorocznym niemal remisie nieuniknione bylo powtorzenie tematu bo to opcja, ktora nas najbardziej podzielila.

[dla przypomnienia kto jak glosowal http://www.e-nba.pl/topic/4404-update-regulaminu-tryb-pobierania-fasow/ ]

Po sezonie z opcja Daily-Tomorrow uwazacie, ze sie sprawdzila i powinna zostac na dluzej?

Czy sie nie sprawdzila i wracamy do Daily-Today?

W tym watku wrzucajcie [nowe?] argumenty dlaczego jedna opcja jest lepsza od drugiej...

Jednak Leszczur w pierwszej odpowiedzi do tematu z zesz艂ego roku mia艂 racj臋...

Jak kto艣 zmienia zdanie w stosunku do zesz艂ego roku niech si臋 wypowie, je偶eli jest kto艣, kto nie g艂osowa艂 w zesz艂ym roku niech oznajmi swoje zdanie, a nie r贸bmy sobie jaj znowu z t膮 ankiet膮.

Edytowane przez fluber
Odno艣nik do komentarza

Jednak Leszczur w pierwszej odpowiedzi do tematu z zesz艂ego roku mia艂 racj臋...

W jakim sensie? Przeciez zaznaczylem do kiedy trwa ankieta...

Do konca zbierania potwierdzen trwaja dwie ankiety z propozycja zmian w zasadach:

Jak kto艣 zmienia zdanie w stosunku do zesz艂ego roku niech si臋 wypowie, je偶eli jest kto艣, kto nie g艂osowa艂 w zesz艂ym roku niech oznajmi swoje zdanie, a nie r贸bmy sobie jaj znowu z t膮 ankiet膮.

Przeciez ankieta jest zbieraniem takich glosow... nie spodziewam sie, ze wszyscy zmienia zdanie, wiec jedyna nadzieja na wiekszy consenus w ktoras strone lezy wlasnie w tych dwoch grupach, ktore opisales.
Odno艣nik do komentarza

Ja ostatnio nie g艂osowa艂em i gra艂em dopiero pierwszy sezon (daily tommorow) i szczerze przyznam, 偶e dodanie zawodnika nast臋pnego dnia troch臋 mnie wkurza艂o, bo chcia艂em wystawi膰 go od razu, ale z drugiej strony jeden dzie艅 to nie tak du偶o, a daily today oznacza, 偶e je艣li kto艣 siedzi 24h na dob臋, to b臋dzie zabiera艂 wszystkich dobrych FAs贸w :P wi臋c zostawi艂bym聽Daily Tommorow dlatego, 偶e聽jest bardziej sprawiedliwa, wed艂ug mnie. Je艣li 藕le rozumiem te 2 opcje, mo偶ecie mi wyt艂umaczy膰 i zdecyduj臋 jeszcze raz ;)

Odno艣nik do komentarza

Ja ostatnio nie g艂osowa艂em i gra艂em dopiero pierwszy sezon (daily tommorow) i szczerze przyznam, 偶e dodanie zawodnika nast臋pnego dnia troch臋 mnie wkurza艂o, bo chcia艂em wystawi膰 go od razu, ale z drugiej strony jeden dzie艅 to nie tak du偶o, a daily today oznacza, 偶e je艣li kto艣 siedzi 24h na dob臋, to b臋dzie zabiera艂 wszystkich dobrych FAs贸w :tongue: wi臋c zostawi艂bym聽Daily Tommorow dlatego, 偶e聽jest bardziej sprawiedliwa, wed艂ug mnie. Je艣li 藕le rozumiem te 2 opcje, mo偶ecie mi wyt艂umaczy膰 i zdecyduj臋 jeszcze raz ;)

Takie odnioslem wrazenie bo przy obu opcjach mozna pobierac graczy przez 24h na dobe, a roznica jest taka kiedy ten zawodnik dolaczy do Twojego skladu - od razu czy nastepnego dnia [co jest liczone od okolo 10 rano].
Odno艣nik do komentarza

Takie odnioslem wrazenie bo przy obu opcjach mozna pobierac graczy przez 24h na dobe, a roznica jest taka kiedy ten zawodnik dolaczy do Twojego skladu - od razu czy nastepnego dnia [co jest liczone od okolo 10 rano].

Manipulujesz troch臋 wiLQ, bo w daily-today nie mo偶na w艂a艣nie do tej 8-10 rano pobra膰 graczy z FA za kogo艣, kto w nocy rozegra艂 mecz.

Odno艣nik do komentarza

Troch臋 si臋 pogubi艂em :P mo偶ecie mi wyja艣ni膰 bardziej, o co chodzi? Wydaje mi si臋, 偶e daily today to od razu wzi臋cie gracza, a daily tommorow to dzie艅 po, czyli je艣li kilku GM贸w si臋 po niego zg艂osi, to decyduje kasa, kt贸r膮 wy艂o偶膮 albo waiver priority, czy jako艣 tak, w sensie kolejno艣膰. Je艣li jest inaczej, to wyja艣nijcie ;)

Odno艣nik do komentarza

Manipulujesz troch臋 wiLQ, bo w daily-today nie mo偶na w艂a艣nie do tej 8-10 rano pobra膰 graczy z FA za kogo艣, kto w nocy rozegra艂 mecz.

Ale mozna za pozostalych, wiec to prawdziwe zdanie, a nie zadna manipulacja i chyba pominales do jakiego cytatu sie odnosilem. Wg mnie z niego jasno wynika iz MJ1 nie zrozumial do konca na czym polega roznica miedzy opcjami [co w sumie nie dziwi skoro nie gral z poprzednim ustawieniem], wiec to bylo sednem wyjasnienia, a nie rozbijanie tego na poszczegolne wyjatki.

Troch臋 si臋 pogubi艂em :tongue: mo偶ecie mi wyja艣ni膰 bardziej, o co chodzi? Wydaje mi si臋, 偶e daily today to od razu wzi臋cie gracza, a daily tommorow to dzie艅 po,

Ta czesc sie zgadza [choc podkreslam, ze "dzien po" oznacza "po godzinie 10 rano"]...

czyli je艣li kilku GM贸w si臋 po niego zg艂osi, to decyduje kasa, kt贸r膮 wy艂o偶膮 albo waiver priority, czy jako艣 tak, w sensie kolejno艣膰. Je艣li jest inaczej, to wyja艣nijcie ;)

... a w tej czesci opisujesz inne opcje tzn waivery.

Odnosnie wyjasnienia to wg mnie sedno jest takie kto kiedy lubi regularnie pobierac zawodnikow - jesli miedzy godzina rozpoczecia meczy w NBA, a okolo 10 rano to bedzie zdecydowanie preferowal Daily-Tomorrow zas jesli miedzy 10 rano, a godzina rozpoczecia meczy w NBA to bedzie zdecydowania wolal Daily-Today.

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

wiLQ po prostu nigdy nie mia艂 sytuacji, 偶e nie ma kogo wywali膰 i ten problem mu si臋 nie utrwali艂 ;]

Troch臋 si臋 pogubi艂em :tongue: mo偶ecie mi wyja艣ni膰 bardziej, o co chodzi? Wydaje mi si臋, 偶e daily today to od razu wzi臋cie gracza, a daily tommorow to dzie艅 po, czyli je艣li kilku GM贸w si臋 po niego zg艂osi, to decyduje kasa, kt贸r膮 wy艂o偶膮 albo waiver priority, czy jako艣 tak, w sensie kolejno艣膰. Je艣li jest inaczej, to wyja艣nijcie ;)

DToday pozwala na rozegranie meczu pobranym graczem jeszcze tej samej nocy (patrz膮c z perspektywy czasu polskiego). Je艣li zatem uda Ci si臋 go艣cia pobra膰 czy na 12 godzin przed meczem, czy na minut臋 przed meczem, to mo偶esz go wystawi膰, bo czas nie ma znaczenia. Ficzer jest taki, 偶e mo偶e Ci si臋 nie uda膰 go pobra膰, je艣li chcia艂by艣 wywali膰 w zamian za niego go艣cia, kt贸ry gra艂 ostatniej nocy, a jeszcze nie by艂o porannego przetwarzania danych (czyli co prawda mecz si臋 sko艅czy艂, ale jeszcze nie ma wynik贸w z danego dnia). Yahoo nie dzia艂a tutaj live i odblokowuje mo偶liwo艣膰 wywalenia takiego typka dopiero w艂a艣nie oko艂o 8-10. Istotne jest przy tym, 偶e dotyczy to tylko go艣ci z aktywnego sk艂adu. Je艣li kto艣 grza艂 u nas 艂aw臋, to mo偶na go wywala膰.

DTomorrow dzia艂a inaczej. Mo偶esz bra膰 zawodnik贸w kiedy chcesz i nie musisz si臋 przejmowa膰 czy masz wolnego gostka. Jest tak dlatego, 偶e wystawi膰 takiego pobranego mo偶esz dopiero nast臋pnego dnia meczowego, czyli inaczej m贸wi膮c po jednym przetwarzaniu danych. Jakby to by艂o tylko tyle, to piku艣, ale ta zasada jednego przetwarzania przed mo偶liwo艣ci膮 wstawienia gracza dotyczy to jednak przeniesienia zawodnika z IL do zwyk艂ego sk艂adu oraz mo偶liwo艣ci zagrania zawodnikami kupionymi. W przypadku IL sprawa jest prosta, bo ten ruch jest traktowany tak jak pobranie zawodnika z fas贸w. Natomiast w przypadku trejdu, jedno przetwarzanie, o kt贸rym pisa艂em liczy si臋 dopiero od momentu, gdy trejd przejdzie, co powoduje, 偶e zagranie zawodnikiem wymienionym nast臋puje p贸藕niej ni偶 w opcji Daily Today.

Stara艂em si臋 neutralnie napisa膰 ;]

Odno艣nik do komentarza

Wybacz wiLQ, masz racj臋 - nie doczyta艂em do czego si臋 odnosisz.

Troch臋 si臋 pogubi艂em :tongue: mo偶ecie mi wyja艣ni膰 bardziej, o co chodzi? Wydaje mi si臋, 偶e daily today to od razu wzi臋cie gracza, a daily tommorow to dzie艅 po, czyli je艣li kilku GM贸w si臋 po niego zg艂osi, to decyduje kasa, kt贸r膮 wy艂o偶膮 albo waiver priority, czy jako艣 tak, w sensie kolejno艣膰. Je艣li jest inaczej, to wyja艣nijcie ;)

Nie, w obu opcjach pobierasz gracza od razu - w daily-tommorow b臋dzie gra艂 jutro (czyli dzisiaj mo偶e gra膰 ten, kt贸rego wywalasz), a w daily-today od razu grasz nowym graczem.

Prawda jest taka, 偶e po prostu b臋dziesz musia艂 sobie spr贸bowa膰 obu opcji na przestrzeni cz臋艣ci sezonu, by sprawdzi膰, kt贸ra z nich Tobie bardziej pasuje.

Odno艣nik do komentarza

wiLQ po prostu nigdy nie mia艂 sytuacji, 偶e nie ma kogo wywali膰 i ten problem mu si臋 nie utrwali艂 ;]

Zeby byc fair to kwestia wielkosci probki, jakbym to robil codziennie jak inni to predzej czy pozniej by mi sie to przytrafilo.

Stara艂em si臋 neutralnie napisa膰 ;]

Sie tak rozpisales, ze Cie chyba roznosilo by cos tu skrobnac ;-)聽

Prawda jest taka, 偶e po prostu b臋dziesz musia艂 sobie spr贸bowa膰 obu opcji na przestrzeni cz臋艣ci sezonu, by sprawdzi膰, kt贸ra z nich Tobie bardziej pasuje.

Tzn nie zgadzasz sie, ze to latwo ustalic w zaleznosci od tego w jakich godzinach ktos regularnie pobiera graczy? Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

Ok, zrozumia艂em, dzi臋ki za wyt艂umaczenie. Tylko nasuwa mi si臋 jeszcze jedno pytanie: Czy forma pobierania waivers贸w zostanie taka sama? I czy zawodnik do艂膮czy dzie艅 wcze艣niej?

Wyja艣nili艣cie na tyle dobrze, 偶e zmieniam zdanie i ch臋tnie spr贸buj臋 Daily Today ;)

Odno艣nik do komentarza

jestem przeciwny today, poniewa偶 ta opcja sprawia, 偶e gra w jeszcze wi臋kszym stopniu zale偶y od losowo艣ci. marginalizuje to planowanie i umacnia "kto pierwszy przeczyta newsa".

wygl膮da jednak na to, 偶e today wygra i dlatego te偶 chyba jednocze艣nie powinno by膰 przeprowadzone g艂osowanie odno艣nie limitu ruch贸w na FA.

Odno艣nik do komentarza

jestem przeciwny today, poniewa偶 ta opcja sprawia, 偶e gra w jeszcze wi臋kszym stopniu zale偶y od losowo艣ci. marginalizuje to planowanie i umacnia "kto pierwszy przeczyta newsa".

A daily-tommorow nie umacnia zasady "kto pierwszy przeczyta newsa"? :) Przecie偶 akurat w tej kwestii obie opcje daj膮 wszystkim r贸wne szanse.

No i nie widz臋 te偶 zbytnio marginalizacji planowania w daily-today, bardziej marginalizacj臋 zgadywania (kto jutro zagra).

Odno艣nik do komentarza

Idealna opcja to napisa膰 dla yahoo, 偶e ka偶dy user m贸g艂 sobie w lidze sam wybra膰, kt贸r膮 chce opcj臋.. lub po艂膮czy膰 obie opcje, z jakim艣 okienkiem 10minutowym na przetwarzanie, gdzie obie opcje nie mog艂yby robi膰 ruch贸w.

Z tych dw贸ch, wybieram o wiele lepsz膮 daily - tomorrow.

Odno艣nik do komentarza

Czy forma pobierania waivers贸w zostanie taka sama? I czy zawodnik do艂膮czy dzie艅 wcze艣niej?

Z waiverami nic sie nie zmienia i dolacza do druzyny w tym samym momencie, ale bedzie mozna ich wystawic do grania dzien wczesniej.

A daily-tommorow nie umacnia zasady "kto pierwszy przeczyta newsa"? :smile: Przecie偶 akurat w tej kwestii obie opcje daj膮 wszystkim r贸wne szanse.

Tez nie bardzo rozumiem jaki ma zwiazek argument loraka z tymi opcjami, w obu od newsa to jest kto pierwszy ten lepszy. Wydaje mi sie, ze to jest raczej preferencja odnosnie ograniczenia ruchow w ogole, a nie formy ich przetwarzania.

Idealna opcja to napisa膰 dla yahoo, 偶e ka偶dy user m贸g艂 sobie w lidze sam wybra膰, kt贸r膮 chce opcj臋.. lub po艂膮czy膰 obie opcje, z jakim艣 okienkiem 10minutowym na przetwarzanie, gdzie obie opcje nie mog艂yby robi膰 ruch贸w.

To byloby idealne, ale na ile to technicznie wykonalne?

Musieliby dodac wlasna forme przetwarzania w kazdej druzynie, a nie jedna dla calej ligi?

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.