Skocz do zawartości

Najlepsze finały NBA w post-Chicago

Eld

Finały NBA  

101 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepszy finał NBA:

• 1999 San Antonio Spurs 4–1 New York Knicks
      0
    • 2000 Los Angeles Lakers 4–2 Indiana Pacers
      0
    • 2001 Los Angeles Lakers 4–1 Philadelphia 76ers
      0
    • 2002 Los Angeles Lakers 4–0 New Jersey Nets
      0
    • 2003 San Antonio Spurs 4–2 New Jersey Nets
      0
    • 2004 Los Angeles Lakers 1–4 Detroit Pistons
      0
    • 2005 San Antonio Spurs 4–3 Detroit Pistons
      0
    • 2006 Dallas Mavericks 2–4 Miami Heat
      0
    • 2007 San Antonio Spurs 4–0 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2008 Los Angeles Lakers 2–4 Boston Celtics
      0
    • 2009 Los Angeles Lakers 4–1 Orlando Magic
      0
    • 2010 Los Angeles Lakers 4–3 Boston Celtics
      0
    • 2011 Dallas Mavericks 4–2 Miami Heat
      0
    • 2012 Oklahoma City Thunder 1–4 Miami Heat
      0
    • 2013 San Antonio Spurs 3–4 Miami Heat
      0
    • 2014 San Antonio Spurs 4–1 Miami Heat
      0
    • 2015 Golden State Warriors 4--2 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2016 Golden State Warriors 3–4 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2017 Golden State Warriors 4--1 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2018 Golden State Warriors 4--0 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2019 Golden State Warriors 2--4 Toronto Raptors
      0
    • 2021 Phoenix Suns 2–4 Milwuakee Bucks
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Ahoj,

znudzony i rozczarowany wrzucam już coś na sezon ogórkowy.

Znudzony bo finały nudne jak flaki z olejem, częściowo rozgrywane przy zielonym stoliku ( zawieszenie Greena ).

Rozczarowany, bo moje OKC z 3:1 przeyebało 3:4 i tym samym kończy się pewna era. Durex zwieje, nie ma opcji. Zresztą - to nie ten temat.

Dla mnie chyba najbardziej pamiętne finały to te 2006 i dominacja Wade, jego 34.6 ppg ( 208 pkt w 6 meczach ) oraz jak Heat wyciągnęli z 0:2, ale czy najlepsze? Who knows.

Edytowane przez Eld

Jakby podzielić punkty na wadea i sędziów to tak dobrze to nie wygląda ;)

(wkladam kij w mrowisko)

Wrzuciłem głos na det-sas, bo to była piękna siłowa seria

Choć pojedynek Lakers z c's pewnje dla wielu będzie lepszym widowiskiem i pewnie był

Ale ja nie pr,epadam ani za Celtics śni za lał a Det i SAS to były w 2005 roku moje ulubione ekipy po Bulls

Edytowane przez josephnba

Mam dylemat miedzy Mavs-Heat a Spurs-Heat 2k13

W tym pierwszym w g2 bylismy swiadkami powrotu z -16 i pieknego game winnera Dirka jak wyruchal jaszczura na post jak jakiegos rookie.

W drugim pamietamy kropke nad i Parkera w g1, kilka blowutow, g6 ktory jest dla mnie #1 jaki w zyciu ogladalem i g7 ktory trzymal w napieciu do konca.

Chyba biere 2k13 mimo ze wygrali znienawidzeni przezemnie wtedy Heat

Kandydatów jak dla mnie za wielu nie mamy. lata 99-03 to szrot. To samo w mniejszym stopniu się tyczy 07-09. Mimo wszystko także nie do tej kategorii wagowej się zalicza 04, 12, 14, 15. Pozostaje 05, 06, 10, 11, 13 o których można debatować. Jeśli chodzi o mnie to ciężki wybór między 05, a 13. Oba miały epickie momenty, obie drużyny z wybitnymi składami i lubianych przeze mnie graczy i co jest nie mniej istotne - zero wątpliwości jeśli chodzi o kontuzje czy gwizdki. Zagłosowałem 13, ale 05 jak dla mnie równie dobre. 

No dobra. 23 głosy oddane i wygrywają póki co finały 2013...

Się tego nie spodziewałem. Dlaczemu mam wrażenie, że to przez jeden rzut Sugar Raya?

lata 99-03 to szrot. 

No to czekamy teraz na fanów spurs i lakers  :grin:.

Edytowane przez Eld

Akurat w tym zgadzam się z rapparem. I choć finał sas-nyk traktuje z wielkim sentymentem (byłem u wujostwa z wizją tv) i oglądałem te mecze X razy w wakacje to jednak były to jednostronne zawody

Można polemizować czy w 2000 pojedynek z Pacers to był aż taki spacerek, ale tam dominacja shaqa i Lakers była przytlaczajaca

Później już był spacerek aż do 2005

Najlepszy finał? Na moje Spurs z Heat w 2013. Wyrównane mecze, prowadzenie SA 3-2, dogrywka w game6, drużyny napisały naprawdę fajną historię.

Poza tym bardzo podobały się oba starcia Lakers z Celtics. Można myśleć co się chce, ale to są organizacje, które zdominowały NBA na dekady. Lakers nawet lubię, Celtics tak sobie, ale szacunek dla jednych i drugich być musi. Fajnie było zobaczyć element tej ich rywalizacji rozłożonej przecież na parę ładnych dekad.

Poza tym super był bieg Mavs po mistrza i wyrównanie rachunków z Heat. W Dallas była świetna ekipa, cieszę się, że Kidd założył pierścień, czego nie udało mu się niestety zrobić z Nets.

finały 2005 nie były takie fajne jak się może z perspektywy czasu wydawać (7 meczów!). przede wszystkim pierwsze cztery spotkania to były okropne blowouty i jeśli Joseph tak narzekasz na poziom obecnych finałów, to podobnie powinieneś traktować ponad połowę z tamtego roku.

najlepsze (co to znaczy? ;] bo chyba po prostu mówimy o tych, które nam się najbardziej podobały) były chyba jednak 2013 lub 2011 a 2010 na trzecim miejscu.

BTW, najwyższą oglądalność miał Iverson, co było w sumie takim pożegnaniem tej archaicznej solo koszykówki, na której tak wielu się wychowało.

Edytowane przez lorak

lorak pamietam ze pierwsze mecze to były ostre wpierdziele

ale tam jak zaznaczyłem gray dwie ekipy które wtedy bardzo lubiłem oglądać przez co wiadomo ze mój osąd jest ciut inny

poza tym mamy konfort oceniania tamtych finałów na podstawie całej serii tegoroczne finały wciąz sa grane

a nawet g.4 najbardziej wyrównany pod wzgledem poziomu był sredni

finały 2005 nie były takie fajne jak się może z perspektywy czasu wydawać (7 meczów!). przede wszystkim pierwsze cztery spotkania to były okropne blowouty i jeśli Joseph tak narzekasz na poziom obecnych finałów, to podobnie powinieneś traktować ponad połowę z tamtego roku.

ale fajne drużyny grały :)

ja tam zawsze najbardziej jaram się CF, a Finals zazwyczaj są trochę rozczarowujące mając na uwadze, że przecież stawka jest najwyższa.

2005 brakowało ciężaru gatunkowego - tak naprawdę kariera nikogo nie zależała od tej serii, mecze były relatywnie jednostronne jak na 4-3, tytuł Spurs uratował Robert Horry performance w g5 - swoją drogą jeden z najbardziej underrated performance EVER. Manu został lekko okradziony z MVP, szczególnie mając na uwadze decyzje głosujących choćby w 2007.

2011 - mega ciężar gatunkowy - redemption Dirka, Kidd Marion po pierścień, Wade vs James o alpha dog w Miami, klasyczny Good vs Evil matchup

poza tym poziom gry chyba najwyższy w 2010 i 2013 no i pod tym względem doceniłbym również zapomniane z niewiadomych przyczyn Pacers-Lakers 2000 z pierwszym superstar game Kobego.

btw, 2012 jedno z większych rozczarowań - Thunder grali po 25 minut w serii Kendrickiem Perkinsem, Derekiem Fisherem i Thabo Sefoloshą - Scott Brook pięknie spierdolił nam dłuższe emocje.

Dwutorowa myśl

Finał jako max 7 gier to Spurs vs Pistons

Finał jako meta długiej drogi, przy czym sama droga była ciekawsza niż jej koniec - Knix Spurs (w szczególności 3 ostatnie mecze serii)

Może za dużo tego. CA, Euro,zaraz Rio - ale tegoroczne finały to jebane chorągiewki, blowouty jak ECF - ty swoje ja swoje. Nie umniejszając randze poszczególnych zawodników, to nie grają "najlepszych na świecie" zawodów.