Skocz do zawartości

Kompendium wiedzy

MuM

W sumie to tutaj ankieta się przyda  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. W sumie to tutaj ankieta się przyda

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam kolejne pytanie, może wyjde na glupka, ale to trudno. Jak czlowiek czegoś nie wie, to musi sie pytac. Czy jeżeli zawodnik w meczu popełni 5 faulów to musi koniecznie zejść z boiska, a za niego wejść kto inny?

Nie nie jest to konieczne. Znaczy jest ale w koszykówce Europejskiej. W NBA jest to koniecznie gdy popełni sie 6 przewinien. Trenerzy jednak czesto zdejmuja takich graczy bo powszechna jest gra na faul w takim momencie prowadzaca do wyklucznia. Bezpiecznie jest wiec zeby zawodnik posiedizał na ławce i wszedł juz na naprawde najwazniejsze momenty lub prydac sie w innej czesci meczu a nie zszedl np w połowie ostatniej odsłony i zespól zostalby bez lidera. Tak dzieje sie z najlepszymi graczami ekipy, ale przewaznie tez zdejmuje sie tych mniej znaczacych. Zostawia sie tylko juz tych słabszych ktorzy raczej nie bedą potem przydatni, choc i ich zdarza sie zmieniac. Takze konczac. 6 przewinien to konieczna zmiana w NBA, w ligach europejskich 5, ale czesto zdejmuje sie graczy juz po piątce z w/w powodu.

Jest jeden przypadek kiedy tak sie nie dzieje tylko wtedy kiedy nie ma kto za niego wejść na parkiet (inni zawodnicy jego druzyny maja juz także faul out) to wtedy taki zawodnik gra do końca meczu a drużyna przeciwna otrzymuje rzuty wolny (druzyna w ktorej gra zawodnik popelniajacy faul dostaje przewinienie techniczne).

Jest jeszcze jeden. Kiedy Jacek Gembal pozwoli grać :D. Kto z Lublina był na meczu AZS-PeKaEs Pruszków w ramach akcji Pomóż dzieciom przetrwać zimę kilka lat temu wie o co chodzi :wink:

No dobra tak sobie ostatnio myślałem o sytuacji w poszczególnych dywizjach i mam pytanie. Wiadomo, że pierwsze 3 miejsca na PO zarezerwowane są dla liderów dywizji, ale co się stanie jak jeden z liderów (załóżmy Heat :cool:) ma doopiero 9 bilans w konferencji. Czy wtedy nadal automatycznie wchodzi do PO z wysokiego 3 miejsca, a zespół z faktycznym ósmym bilansem jest w loterii. Wydaje mi się, że jest właśnie tak, ale wolę się upewnić, a szukać mi się niechce (ok, mam lenia)

PS: apropos fauli to w lidze, w którj gram widziałem jak zespół grał czterema zawodnikami przeciw piatce rywali bo ich kumpel spadł za 5PFów już w drugiej kwarcie, a tego dnia nie mieli żadnego zmiennika :shock:, mało tego Ci kolesie wygrali 2x :shock: Taka ta nasza Liga jest mocna

Ja mam takie pytanko: Zawodnik X(przyklad) rzuca za 3pts. Nie trafia do kosza, pilka odbija sie od poręczy bądź od tablicy, zawodnik Y zbiera piłke i od razu będąc w powietrzu fsadem dobija (może tez o tablice). Czy drużynie zaliczane są 2 pts, czy 3 i czy temu dobijającemu zaliczają zbiórkę?

Czy kiedyś w NBA grał jednocześnie ojciec i syn?

Głowy sobie za to uciąć nie dam, ale wydaje mi się, że nie. To by oznaczało, że różnica wieku między ojcem a synem musiałaby być mniejsza niż powszechnie przyjęte standardy ;). Lord podał kiedyś listę koligacji rodzinnych ( http://members.aol.com/bradleyrd/relative.html ). Jak ci się chce to posprawdzaj wszystkie nazwiska ;) (zbytnio się nie zdezaktualizowała, a jeśli chodzi o synów to doszedł John Lucas - syn Johna Lucasa :)).

Mi się wydawało, że w jednym czasie grał Hubert Davis i jego wujek Walter Davis, ale jak sprawdziłem to okazało się, że jeden przyszedł do NBA, a drugi właśnie zakończył karierę (cóż za zmiana pokoleniowa :D).

LeBron James ma akutalnie średnią meczową ponad 30 punktów na ponad 50% skuteczności. Wydaje mi sie, że ostatni raz taka sytuacja miała miejsce w sezonie 89/90 w przypadku Karla Malone'a (jeżeli się mylę, poprawcie mnie). Kiedy ostatnio takiego osiągnięcia dokonał zawodnik z pozycji 1-3?

Nie jestem pewien, ale myślę, że działa to na podobnej zasadzie, jak w piłce nożnej - sędziego po błędzie nie dotyka żadna bezpośrednia kara, lecz ktoś ich ocenia i jeśli tych błędów będzie dużo, sędzia będzie prowadził mniej/mniej ważne spotkania, lub wogle zostanie wycofany z sędziowania.

Dzisiaj w NCAA Shelden Williams z Duke miał 19 punktów, 11 zbiórek i 10 bloków. Związku z tym moje pytanie brzmi: jak często się zdarza Triple-Double w NCAA??; kto jest rekordzistą pod względem ich ilości??; kto miał najbardziej imponujące TD??; czy miał ktoś kiedyś quadruple-double (pewnie pomieszałem nazwe)??

Dzisiaj w NCAA Shelden Williams z Duke miał 19 punktów, 11 zbiórek i 10 bloków. Związku z tym moje pytanie brzmi: jak często się zdarza Triple-Double w NCAA??; kto jest rekordzistą pod względem ich ilości??; kto miał najbardziej imponujące TD??; czy miał ktoś kiedyś quadruple-double (pewnie pomieszałem nazwe)??

Nikt tego oficjalnie nie prowadzi, ale triple-double zdarza się od czasu do czasu. Przede wszystkim trudniej to osiągnąć, bo czas gry jest krótszy o 8 minut, a czas na rozegranie akcji dłuższy (35 sekund). Takie mecze gdy ktoś zalicza 10 bloków zdarzają się za to częściej niż w NBA z racji tego, że ludzie tam grający są mniejsi (drużyny grają nieraz trzeba gościami o wzroście rozgrywającego). Ale przynajmniej możemy się pochwalić, że i Polak zaliczył triple-double w NCAA. Wojciech Myrda miał kiedyś 13 punktów, 11 zbiórek i 11 bloków (co prawda grał na peryferiach koszykówki uniwersyteckiej w USA, ale w końcu triple-double to triple-double ;)).

Jeśli chodzi o quadruple-double to Francis coś takiego zaliczył: 20 punkty, 14 zbiórek, 10 asyst i 10 przechwytów. O innych nie słyszałem, co nie znaczy że nie miały miejsca. NCAA jest ogromna, poziom jest zróżnicowany więc chociażby dlatego coś może przejść niezauważone. Bo co kogo obchodzi jakieś quadruple-double zawodnika, który gra w podrzędnym uniwersytecie z jeszcze gorszym przeciwnikiem? Wystarczy spojrzeć na ESPN - tam są wyniki tylko tych drużyn, które są wysoko w rankingu (resztę też można przejrzeć po dodatkowym kliknięciu, ale to strata czasu).

Pytanko: Dzisiaj ogladalem mecz PLK: Polpak - Stal. Mecz w regulaminowym czasie (4x10min) zakonczyl sie remisem, wiec trzeba bylo rozegrac 5 minutową dogrywkę. W czasie tej dogrywki jeden z graczy sfaulowal drugiego na srodku boiska i sedzial pokazal 2 rzuty wolne. Bylo to jakos napoczątku dogrywki wiec myslalem ze zaczną z boku. Okazalo się ze faule z 4. kwarty przechodzą do dogrywki. Druzyny wyczerpaly juz limit wiec kazdy faul to 2 rzuty wolne.

Czy taka zasada obowiązuje w NBA?

• 3 tygodnie później...