Skocz do zawartości

Co na pierwsze auto?

RonnieArtestics

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

RappaR doradzi jak nie przepłacić 

Luz. Sporo osób real life twierdziło, że przepłaciłem jak mówiłem kwotę, a jak zobaczyło efekt końcowy, kosztorys i jak to wyglądało, twierdziło, że właśnie zrobione w miarę tanio. 

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Luz. Sporo osób real life twierdziło, że przepłaciłem jak mówiłem kwotę, a jak zobaczyło efekt końcowy, kosztorys i jak to wyglądało, twierdziło, że właśnie zrobione w miarę tanio. 

bardzo ładnie zrobione z tego co wkleiłeś bym nie czepiał się jakości ani tym bardziej kwoty. 

twoje pieniądze i w sumie dałeś zarobić osobom przedsiębiorczym

ja popieram ale przecież nie potrzeba poparcia na wydawanie własnych zarobionych środków

tu nie ma podwójnego dna

czepiłem się, ze z mojej perspektywy nie zainwestowałbym tyle w stare budownictwo zmieniając lokalizację za tę kasę ale wyjaśniłeś że jesteś przywiązany do tej miejscówki i szpital blisko więc to rozumiem i popieram

a drożej było bo zapewne było na fakturę, nie wspierasz szarej strefy 

VAT ważna rzecz

przekroczyłeś kwotę 220.000 czyli do tej kwoty 8% a ponad już 23%

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

bardzo ładnie zrobione z tego co wkleiłeś bym nie czepiał się jakości ani tym bardziej kwoty. 

twoje pieniądze i w sumie dałeś zarobić osobom przedsiębiorczym

ja popieram ale przecież nie potrzeba poparcia na wydawanie własnych zarobionych środków

tu nie ma podwójnego dna

czepiłem się, ze z mojej perspektywy nie zainwestowałbym tyle w stare budownictwo zmieniając lokalizację za tę kasę ale wyjaśniłeś że jesteś przywiązany do tej miejscówki i szpital blisko więc to rozumiem i popieram

a drożej było bo zapewne było na fakturę, nie wspierasz szarej strefy 

VAT ważna rzecz

Miałem mieszkanie kupione w 2016 za 175k 70 m2 w wielkiej płycie(co ma ogrom zalet).

Możliwe, że bym je w 2022 sprzedał za 230k? By kupić mieszkanie w nowym budownictwie w Gliwicach o tym metrażu i je wyremontować, musiałbym wydać spokojnie 700k i to licząc oszczędnie(dobre mieszkanie w dobrej lokacji to wtedy z 9k? za metr) i bez miejsca parkinowego.

A jeśli kiedykolwiek bym chciał się przeprowadzić do domu(teraz nie warto nawet), to kolejny wydatek i kolejna przeprowadzka i kolejny czas.

Zresztą moje mieszkanie obecnie jest warte ~500k więc pewnie mieszkam w jednym z tańszych z forum, a pół forum ma ból dupy o to, że generalny remont robiłem z użyciem ekipy, a nie samemu wylewałem gładzie i nie kupiłem mebli z Ikei, tylko zamówiłem u stolarza. 

no widzisz, sam też nie lubię tych pojazdów w sumie z powodu czyiś wydawanych pieniędzy które oficjalnie zarabiamy. Różnica jest taka, ze dostajesz za swoje działania a ja swoich przodków.

i dobrze wybrany stolarz robiący na wymiar dopasowane meble nie musi być dużo droższy od IKEA wiem to bardzo dokładnie bo excel skończony

nie wiem czy to pisałem ale do wykończenia elementów domu dwie niezwykle miłe osoby z naszego grona poleciły mi dwie całkowicie inne osoby/firmy

i jakim zdziwieniem było jak się okazało przy rozbiciu i porównaniu kosztów że osoba skromna, dosyć niewiele jeszcze zarabiająca, remontujaca wynajmowane mieszkanie!!!  i mająca spory problem zdrowotny z mamą przez co sporo wydaje na leczenie poleciła dużo droższego fachowca a znajoma mająca bardzo ładnie wykończony dom o lekko wyższym statusie finansowym 9 od mojego) poleciła właśnie stolarza o bardzo wysokiej jakości a dużo niższych cenach.

Tak sobie myślę nad tym dlaczego w całym tym zamieszaniu i sporej nierówności społeczno-finansowej polecenia równie żarliwe tak się ułożyły, ze overkilla miała ekipa od tej osoby skromnej.

I nie było tu żadnych przewag negocjacyjnych gdy osoby bardziej zamożne dyktują gdzieś z przewagą siły warunki biznesowe. proste skromne wyceny. Myślę że często osoby dłużej oszczędzające na dane usługi w niezrozumiały sposób przepłacają częściej niż osoby zamożne.

dziwny przykład który można uznać za przypadek ale takich elementów sprzecznych widziałem sporo

chyba najczęstszym przykładem są smażalnie ryb nad morzem gdzie klient masowy zagląda do obskurnych i drogich miejsc gdzie odrobina pomyślunku daje dużo lepsze efekty  ... ale to detal taka rybka za 3 stówki, te wyceny to było coś niezrozumiałego 

Edytowane przez ignazz