lorak Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 56 minut temu, Koelner napisał(a): bez przesady. wiadomo, że kościół jako instytucja ma trochę za uszami ale jako religia to numero uno na świecie w dziejach. w porównaniu do barbarzyńskiego islamu czy judaizmu to wielka szkoda, że traci na znaczeniu. numer uno jeśli chodzi o rozwój cywilizacyjny (a więc też uwiązanie człowieka w problemach, które z tego wynikają ; ]) i tu rzeczywiście widać ogromną przewagę nad takim islamem, który przez setki lat był w lepszej pozycji, ale nic właściwie (poza jej przechowaniem) ze spuścizną greków nie zrobił. tylko że to jest aby jeden aspekt, którego rozwój w chrześcijaństwie odbył się kosztem ascetów/mistyków. a może ludziom byłoby jednak lepiej bez tej gonitwy za pieniądzem, byciem lepszą wersją siebie itp. dlatego też buddyzm z wyzbyciem się pragnień i nirvaną może być tą naj religią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 2 godziny temu, lorak napisał(a): numer uno jeśli chodzi o rozwój cywilizacyjny (a więc też uwiązanie człowieka w problemach, które z tego wynikają ; ]) i tu rzeczywiście widać ogromną przewagę nad takim islamem, który przez setki lat był w lepszej pozycji, ale nic właściwie (poza jej przechowaniem) ze spuścizną greków nie zrobił. tylko że to jest aby jeden aspekt, którego rozwój w chrześcijaństwie odbył się kosztem ascetów/mistyków. a może ludziom byłoby jednak lepiej bez tej gonitwy za pieniądzem, byciem lepszą wersją siebie itp. dlatego też buddyzm z wyzbyciem się pragnień i nirvaną może być tą naj religią. Buddyzm jest oficjalną religią w Myanmarze, Tajlandii, Bhutanie i na Sri Lance Raczej żaden z tych krajów nie jest i nigdy nie był żadną mekką szczęścia i radości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 nie o kraje chodzi, lecz co jest w indywidualnym człowieku. buddyzm daje większe możliwości na znalezienie "spokoju w środku" niż chrześcijaństwo. a że nirvanę trudno osiągnąć, to już inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 51 minut temu, lorak napisał(a): nie o kraje chodzi, lecz co jest w indywidualnym człowieku. buddyzm daje większe możliwości na znalezienie "spokoju w środku" niż chrześcijaństwo. a że nirvanę trudno osiągnąć, to już inna sprawa. jak to zmierzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 5 minut temu, julekstep napisał(a): jak to zmierzyłeś? dostępnością kwasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 9 minut temu, Koelner napisał(a): dostępnością kwasów myślę że metodologia mogła być faktycznie robiona w oparciu o kwas! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szabla Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 1 godzinę temu, RappaR napisał(a): Buddyzm jest oficjalną religią w Myanmarze, Tajlandii, Bhutanie i na Sri Lance Raczej żaden z tych krajów nie jest i nigdy nie był żadną mekką szczęścia i radości A nie w Bhutanie wg. jakiś ogólnoświatowych badań żyli (bądź żyją) najszczęśliwsi ludzie na ziemi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 32 minuty temu, julekstep napisał(a): jak to zmierzyłeś? nie da się tego zmierzyć. po prostu do takiego wniosku doszedłem na podstawie własnych doświadczeń oraz tego, jak buddyzm i chrześcijaństwo podchodzą do tematów "ja" oraz cierpienia. bardziej do mnie przemawia uświadomienie sobie źródeł niepokoju i praca nad ich wyeliminowaniem, niż wiara w wolę boga i relację z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 (edytowane) 3 minuty temu, lorak napisał(a): do takiego wniosku doszedłem na podstawie własnych doświadczeń w sensie byłeś i zagorzałym chrześcijaninem i zagorzałym buddystą? 9 minut temu, Szabla napisał(a): A nie w Bhutanie wg. jakiś ogólnoświatowych badań żyli (bądź żyją) najszczęśliwsi ludzie na ziemi? https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_in_Bhutan bajeczka! to Gross National Happiness fajne -> u nas powinni wprowadzić Gross National Smile Edytowane 25 Października 2024 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 25 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 2 godziny temu, lorak napisał(a): nie o kraje chodzi, lecz co jest w indywidualnym człowieku. buddyzm daje większe możliwości na znalezienie "spokoju w środku" niż chrześcijaństwo. a że nirvanę trudno osiągnąć, to już inna sprawa. Nom, nic nie daje większej możliwości na znalezienie spokoju w środku niż Sokushinbutsu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szabla Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 3 godziny temu, julekstep napisał(a): https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_in_Bhutan bajeczka! Czyli to nie Bhutan :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 6 minut temu, Szabla napisał(a): Czyli to nie Bhutan . nie no -> to właśnie o Bhutanie pewnie czytałeś jaki to jest 'szczęśliwy' Sęk w tym że tam wygląda to trochę na szczęście 'z urzędu' / 'ustawowe' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 8 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 księża z notre dame to co oni mieli za szaty? wyglądali jak z Dunkin donuts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 21 godzin temu, Koelner napisał(a): księża z notre dame to co oni mieli za szaty? wyglądali jak z Dunkin donuts A o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 Byłem akurat w PL na parę dni i z ojcem poszedłem do kościoła na 20:00 wczoraj. Kościół napakowany 75% młodzi ludzie. Nie wiem może trafiłem na jakąś msze dla studentów albo coś ale kryzysu kościoła nie stwierdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 27 minut temu, P_M napisał(a): A o co chodzi? zobacz ich szaty, przypomina tą posypką w stylu konfetti która dzieciaki biorą do lodów 9 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Byłem akurat w PL na parę dni i z ojcem poszedłem do kościoła na 20:00 wczoraj. Kościół napakowany 75% młodzi ludzie. Nie wiem może trafiłem na jakąś msze dla studentów albo coś ale kryzysu kościoła nie stwierdziłem. na komunii tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 16 minut temu, Koelner napisał(a): zobacz ich szaty, przypomina tą posypką w stylu konfetti która dzieciaki biorą do lodów na komunii tak jest Młodzi nie mali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 31 minut temu, Koelner napisał(a): zobacz ich szaty, przypomina tą posypką w stylu konfetti która dzieciaki biorą do lodów No właśnie liczyłem, że zdj wrzucisz, bo nie chce mi się szukać;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 52 minuty temu, agresywnychomik napisał(a): Byłem akurat w PL na parę dni i z ojcem poszedłem do kościoła na 20:00 wczoraj. Kościół napakowany 75% młodzi ludzie. Nie wiem może trafiłem na jakąś msze dla studentów albo coś ale kryzysu kościoła nie stwierdziłem. Może po mszy było spotkanie organizacyjne nauk przedmałżeńskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 9 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 57 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Byłem akurat w PL na parę dni i z ojcem poszedłem do kościoła na 20:00 wczoraj. Kościół napakowany 75% młodzi ludzie. Nie wiem może trafiłem na jakąś msze dla studentów albo coś ale kryzysu kościoła nie stwierdziłem. Na 20 to są msze dla studentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi