Skocz do zawarto艣ci

Trady w Raptors...

Wr贸bel

Czy Carter powinien zosta膫艢 wytransferowany z Raptors?  

10 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Czy Carter powinien zosta膫艢 wytransferowany z Raptors?

• Tak, ale za kogo脗艣 warto脗艣ciowego
    • Nie, on jest liderem Toronto

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, 偶e od transfer贸w jest inny temat, ale trzeba jako艣 rozrusza膰 nasze forum. Porozmawiajmy tutaj o ewentualnych zmianach w sk艂adzie Raptors. Jak wiadomo nowym GM Toronto zosta艂 Rob Babcock, kt贸ry jak wida膰 ma sporo pomys艂贸w, niezawsze dobrych. Wystawi艂 Alvina Williamsa, Milta Palacio i Lamonda Murraya do Expantion Draft dla Bobckats. Nie wiem czy to jest dobre posuni臋cie. Milt i Alvin to PG, a w Raptors takich brakuje, nie wiem czy w drafcie uda si臋 kogo艣 dobrego pozyska膰.

Ostatnio tak偶e m贸wi si臋 o wytransferowaniu Cartera do innego klubu. Spekuluje si臋 na temat odej艣cia Vinca do 76ers wzamian za Allena Iversona. To mo偶e by膰 do艣膰 kontrowersyjne posuni臋cie Babcocka, kt贸ry wida膰 nie boi si臋 wyzwa艅 i tak pochopnych dezycji. Ja osobi艣cie jestem na zachowanie Vinca w sk艂adzie. A jak kibice Raptors widz膮 sytuacje?

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Ja osobiscie nie widze VC poza toronto ale ostatecznie do Sixers moglby przyjsc ale nie za AI bo moim skromnym zdaniem taka wymia by sie nie oplacal Phili,raptorsi moga sobie wziasc nb Robinsona Colemana i npMcaskila co by rozwiazalo ich problem pod koszem(przynajmniej na papierze :roll: )

Odno艣nik do komentarza

Hmm... cos mi sie wydaje, ze Carter nie chce zostac w Toronto. Z tego co slyszalem to niezle sie tam poklocil z zarzadem... (o ile to prawda). W sumie jakby odszedl to nie byloby tak zle ;-) - ciekawe tylko gdzie? Jesli do Philli to super by bylo... tylko zeby AI nie odchodzil :D. No a jak bedzie to zobaczymy.... niedlugo ta sytuacja powinna sie wyjasnic.

Odno艣nik do komentarza

W sumie to troszk臋 si臋 wyja艣ni艂o, bo pog艂oski o przej艣ciu Cartera do 76ers zosta艂y zdementowane. Tak wi臋c nie ma mowy o przej艣ciu Cartera wzamian za AI.

Jednak z drugiej strony jak pisze ra_d sytuacja pod koszem jest ci臋偶ka. W drafcie jest sporo zawodnik贸w podkoszowych wi臋c mo偶na kogo艣 pozyska膰. Z ca艂ym szacunkiem dla Robinsona, ale ten kole艣 nie sprawdzi艂 si臋 w 76ers i w膮tpi臋 by w Raptors co艣 pokaza艂, szczeg贸lnie przy Marshallu.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li Toronto mia艂oby sprzeda膰 Cartera, to MUSI pozyska膰 w zamian kogo艣 na kim mo偶na by oprze膰 ewentualn膮 przebudow臋. Vince ma nadal spor膮 warto艣膰 rynkow膮, bo jak wiadomo jest typem gracza, kt贸ry przyci膮ga uwag臋 medi贸w oraz wype艂nia hale kibicami. Kontuzje go co prawda nie omijaj膮, ale to nie powinno sta膰 na przeszkodzie przy ewentualnych negocjacjach.

ra_d ja wiem, 偶e jako fan Philadelphii chcia艂by艣 jak najlepiej dla swojego klubu, ale ju偶 na forum Sixers pisa艂em, 偶e dru偶yna ta ma wielu graczy kt贸rzy s膮 w "normalnych" wymianach niesprzedawalni. Jednym z nich jest Coleman. Toronto nie ma powod贸w, aby bra膰 go na rent臋 do siebie. Ponadto nowy GM w Toronto raczej nie b臋dzie desperatem i nie sprzeda Cartera za pomniejsz膮 gwiazd臋 o coraz bardziej w膮tpliwym blasku (Robinson).

Jak ja widz臋 przysz艂o艣膰 Toronto? Wszystko m膮ci monstrualny kontrakt Jalena Rose'a (prawie 15 mln w najbli偶szym sezonie i ro艣nie, a wygasa dopiero za 3 sezony). Sprzeda偶 Rose'a b臋dzie cholernie trudna, bo nie jest wart takich pieni臋dzy (mo偶e co najwy偶ej po艂ow臋 tej kasy). Jednyna mo偶liwo艣膰 to sprzeda膰 go za np. Penny'ego (rok wcze艣niej si臋 ko艅czy kontrakt, ale Thomas o tym wie i nie s膮dz臋 by na to poszed艂), czy Stoudamire'a (koniec po tym sezonie, ale Portland te偶 o tym wie ;) ).

Ciekawie b臋dzie w tym sezonie z Marhsallem. Przede wszystkim ostatni rok kontraktu, niezbyt wysokiego (4,5 mln), a zawodnik prezentuje spore umiej臋tno艣ci. Mog膮 by膰 ch臋tni na niego.

W pozosta艂ych przypadkach to nawet nie ma kogo sprzedawa膰. Williams, Murray - przep艂acani. Transfer Bosha nie wchodzi w gr臋. Jest jeszcze Peterson, a reszta bez kontrakt贸w. Niestety, ale kolejny sezon mo偶e okaza膰 si臋 taki sam jak poprzedni. Nie wida膰 perspektyw na popraw臋 sytuacji. Dlatego nie dziwi臋 si臋 plotkom o sprzeda偶y Cartera. Za du偶e kontrakty, za ma艂e umiej臋tno艣ci, za ma艂o ludzi do gry. Kto艣 z draftu na pewno pomo偶e, ale nie nale偶y si臋 spodziewa膰 czego艣 takiego jak w wykonaniu Bosha. Jest to s艂abszy nab贸r od zesz艂orocznego i do tego s艂abszy numer Raptors.

Odno艣nik do komentarza

ja spabloo doskonale rozumiem ze Colemana raczej nikt nie bedzie chcial dlatego dalem usmieszek kolo mojego postu,chociaz teraz widze ze nie dalem :wink: a pzrynajmniej nie za dobitnie.

a odnosnie robinsona to ja wcale nie jestem za oddawaniem go.moze nie spelnil do konaca polkadanych w nim nadzieji ale wieze ze jezeli big dog bedzzie zdrowy to da wsparcie dla AI

nie do konca rozumiem postawe VC,chlopak oprocz wygrania konkursu pak jeszce niczego nie dokonal a tak sie szarogesi,troche skromnosci by mu sie napewno przydalo.

Odno艣nik do komentarza

Vince jest w ma艂ej kontrowersji z GM zespo艂u. Nie zgadza si臋 z jego decyzjami, ma jakie艣 pretensje. Jednak g艂贸wnym powodem jest to, 偶e Julius Erving nie zosta艂 GM Raptors, a w艂a艣nie Babcock. Carter by艂 bardzo za Ervingiem i pewnie gdyby Dr. J zosta艂 GM by艂oby inaczej. Moim zdaniem Babcock troche za wysoko stawia sobie poprzeczke bo na si艂e chce robi膰 transfery, zmiany itp., ale mo偶e by膰 zupe艂nie inny rezultat ni偶 oczekuje.

Je艣li chodzi o p艂ace zawodnik贸w to nie wydaje mi si臋 by dostawali o wiele za du偶o. Chyba jedynie Jalen Rose, Alvin Williams i Lamond Murray s膮 przep艂acani i ich nale偶a艂o by wymieni膰 lub sprzeda膰.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chodzi o p艂ace zawodnik贸w to nie wydaje mi si臋 by dostawali o wiele za du偶o. Chyba jedynie Jalen Rose, Alvin Williams i Lamond Murray s膮 przep艂acani i ich nale偶a艂o by wymieni膰 lub sprzeda膰.

Dodaj do tego kontrakt Montrossa i wychodzi ci, 偶e po艂owa sk艂adu jest przep艂acana ;). We藕 jeszcze pod uwag臋, 偶e sp艂acali w minionym sezonie kontrakt Olajuwona to wyjdzie ci, 偶e kto艣 tam nie umie liczy膰 pieni臋dzy. Mo偶e nowemu GMowi p贸jdzie lepiej.
Odno艣nik do komentarza

czaje si臋 od d艂u偶szego czasu 偶eby skrobno膮膰 co艣 twurczego wtym temacie , ale jako艣 zdrowie mi niepozwala

wi臋c pokoleji

Carter obecnie ma wy偶sz膮 warto艣膰 marketnigow膮 , od przydatno艣ci boiskowej , je艣li we藕miemy ten pierwszy czynik pod uwage przy transferze to dostaniemy wzamian pse艂do Fancise playera , je艣li dr贸gi , to dw贸ch dobrych graczy

sk艂ad zreszt膮 te偶 mizernie wygl膮da , ale gdyby go ca艂kiem fajnie ustawi膰?

PG: A.Williams jest odlat podstawowym PG w Tor i odlat powinien by膰 zastapiony , czemu bo jest zaledwie wystarczaj膮cym PG na pierwsz膮 pi膮tke , co mnie dziwi Tor. jako艣 nieszuka tu zabardzo wzmocnienia

a gdyby wstawi膰 tu J.Ros'eya kt贸ry graywa艂 jako PG w Indianie i Denver , sam m贸wi 偶e lubi gra膰 jako rozgrywaj膮cy , cho膰 ma艂o trener贸w daje mu si臋 wykaza膰 w tym wzgl臋dzie , oczywiscie jest jeszcze mo偶liwo艣膰 si臋gni臋cia po jakiego艣 PG z draftu Nelson/Harris , wtedy jednak robi si臋 ma艂y harmider na pozycji obro艅cy (Carte/Williwam/Draft/Rose) cho膰 jest to pewniejsze ni偶 wybieranie m艂odego wysokiego gracza podkoszowego

PG J.Rose/A.Williams

SG V.Carter , w艂a艣nie go mo偶e niebyc w przysz艂ym sezonie , ja jednak w膮tpie puki co , raczej jest to straszenie (cho膰 nienas艂uchiwa艂em si臋 zabardzo jak to wygl膮da) je艣li tak to starczy , na zmiany R.Mayson

gdyby mia艂o doj艣膰 do jakie艣 wymiany (podobno z PTB za D.Andersona i Rahima) pewnie wyedy Rose stanie si臋 pierwszo planowym SG'ardem

SG Carter/Mayson

SF tu taj bym postawi艂 na D.Marshala cho膰 to w zes偶艂ym sezonie gra艂 jako PF , to gracz kt贸remu troche lepiej wychodzi gra nieco mniej si艂owa , daletego postawi艂 bym naniego jako podstawowego SF , na zmiane je艣li si臋 nieuda wytransferowa膰 L.Murreya , albo podpisa膰 jaki艣 niski kontrakt z MoPetem

SF Mareshal/Murrey

PF i tu zaczynaj膮 si臋 schody jest jeden Bosh na 2 pozycje , osbi艣cie wola艂 bym widzie膰 Bosha jednak na 4 , na zmiany niema zabardzo nikogo , tu poszed艂 bym w draft albo w rynek FA ew. transfer Cartera powinien zapewni膰 kogo艣 solidnego (np.Rahima)

PF Bosh/FA

C kolejny raz dziura , i cho膰 niepopieram wybierania graczy m艂odszych odemnie , to Tor. na gwa艂t potrzebuj膮 jakiego艣 gracza podkoszowego , poszed艂 bym wi臋c nieco w ciemno(znaczy zaryzykow艂) i wzio艂 Biedrinisa , kt贸ry jak na m艂ody wiek jest dosy膰 silny , na rezerwe jakby sie uda艂o sci膮gno膰 kogo艣 dobrego z FA , typu Blounta

C Biedrinis/FA

gdyby tak to wygl膮da艂o (cho膰 pewnie nieb臋dzie) wydaje mi si臋 偶e Tor. mog艂o by zacz膮膰 wprzysz艂ym sezonie wygrywac

je艣li teraz raptorsi mieli gby oda膰 Cartera by艂a by to dla nich ma艂a tragedia , bowiem zesp贸艂 sk艂ada艂 by si臋 z samych przeci臋tniak贸w , dodatkowo z zape艂nionym salary , zdr贸giej strony teraz salary jest pew艂ne i zabardzo niema jak si臋 wzmocni膰 , OGROMNE braki podkoszowe mog膮 spowodowac 偶e tor. b臋dzie w nadchodz膮cym sezonie najwi臋kszym rozczarowaniem

Odno艣nik do komentarza

sk艂ad zreszt膮 te偶 mizernie wygl膮da , ale gdyby go ca艂kiem fajnie ustawi膰?

PG: A.Williams jest odlat podstawowym PG w Tor i odlat powinien by膰 zastapiony , czemu bo jest zaledwie wystarczaj膮cym PG na pierwsz膮 pi膮tke , co mnie dziwi Tor. jako艣 nieszuka tu zabardzo wzmocnienia

a gdyby wstawi膰 tu J.Ros'eya kt贸ry graywa艂 jako PG w Indianie i Denver , sam m贸wi 偶e lubi gra膰 jako rozgrywaj膮cy , cho膰 ma艂o trener贸w daje mu si臋 wykaza膰 w tym wzgl臋dzie , oczywiscie jest jeszcze mo偶liwo艣膰 si臋gni臋cia po jakiego艣 PG z draftu Nelson/Harris , wtedy jednak robi si臋 ma艂y harmider na pozycji obro艅cy (Carte/Williwam/Draft/Rose) cho膰 jest to pewniejsze ni偶 wybieranie m艂odego wysokiego gracza podkoszowego

PG J.Rose/A.Williams

SG V.Carter , w艂a艣nie go mo偶e niebyc w przysz艂ym sezonie , ja jednak w膮tpie puki co , raczej jest to straszenie (cho膰 nienas艂uchiwa艂em si臋 zabardzo jak to wygl膮da) je艣li tak to starczy , na zmiany R.Mayson

gdyby mia艂o doj艣膰 do jakie艣 wymiany (podobno z PTB za D.Andersona i Rahima) pewnie wyedy Rose stanie si臋 pierwszo planowym SG'ardem

SG Carter/Mayson

SF tu taj bym postawi艂 na D.Marshala cho膰 to w zes偶艂ym sezonie gra艂 jako PF , to gracz kt贸remu troche lepiej wychodzi gra nieco mniej si艂owa , daletego postawi艂 bym naniego jako podstawowego SF , na zmiane je艣li si臋 nieuda wytransferowa膰 L.Murreya , albo podpisa膰 jaki艣 niski kontrakt z MoPetem

SF Mareshal/Murrey

PF i tu zaczynaj膮 si臋 schody jest jeden Bosh na 2 pozycje , osbi艣cie wola艂 bym widzie膰 Bosha jednak na 4 , na zmiany niema zabardzo nikogo , tu poszed艂 bym w draft albo w rynek FA ew. transfer Cartera powinien zapewni膰 kogo艣 solidnego (np.Rahima)

PF Bosh/FA

C kolejny raz dziura , i cho膰 niepopieram wybierania graczy m艂odszych odemnie , to Tor. na gwa艂t potrzebuj膮 jakiego艣 gracza podkoszowego , poszed艂 bym wi臋c nieco w ciemno(znaczy zaryzykow艂) i wzio艂 Biedrinisa , kt贸ry jak na m艂ody wiek jest dosy膰 silny , na rezerwe jakby sie uda艂o sci膮gno膰 kogo艣 dobrego z FA , typu Blounta

C Biedrinis/FA

W sumie troche zapomnia艂e艣 o Petersonie. Ten gracz chyba zostanie w Raptors i gra艂by na pozycji SG. Cartera bym da艂 na niskiego skrzyd艂owego, a Marshalla na PF jak rok temu. Je艣li Toronto pozyskaj膮 solidengo gracza podkoszowego wtedy s膮 potrzebne roszady w ustawieniach. Nie zapominajmy, 偶e jeszcze jest Palacio, kt贸rego Bobcats nie wybrali w expation draft. Mamy kolejnego PG. Nie wiem co si臋 dzieje ostatnio z Corie Bloutem (zaniedba艂em sprawe), ale jest to kolejny PF, kt贸ry nie m贸g艂 sie pokaza膰 w poprzednim sezonie ze wzgl臋du na trenera. Michael Curry raczej zako艅czy kariere, ale zostaje Rod Strickland. Pozycja PG albo SG tak偶e mo偶e by膰 jego (z rezerwy oczywi艣cie). Wszytko powinno si臋 wyja艣ni膰 lub cz臋艣膰 po drafcie. Wtedy b臋dziemy widzieli jakie braki maj膮 Raptors w sk艂adzie.

Odno艣nik do komentarza

W sumie troche zapomnia艂e艣 o Petersonie

albo podpisa膰 jaki艣 niski kontrakt z MoPetem

:wink:

Nie zapominajmy, 偶e jeszcze jest Palacio, ... Nie wiem co si臋 dzieje ostatnio z Corie Bloutem ... Michael Curry raczej zako艅czy kariere, ale zostaje Rod Strickland

je偶eli to maj膮 by膰 rezerwy raptors na przysz艂y sezon , to ja dzie艅kuje postoje :P
Odno艣nik do komentarza

Nie zapominajmy, 偶e jeszcze jest Palacio, ... Nie wiem co si臋 dzieje ostatnio z Corie Bloutem ... Michael Curry raczej zako艅czy kariere, ale zostaje Rod Strickland

je偶eli to maj膮 by膰 rezerwy raptors na przysz艂y sezon , to ja dzie艅kuje postoje :P

Wiesz nie twierdze, 偶e to ma by膰 trzon zesp艂u rezerwowego, ale pami臋tajmy, 偶e w zesz艂ym sezonie nie pokazali si臋 z dobrej strony przez O'Neilla, kt贸ry nie dawa艂 im pogra膰.

Odno艣nik do komentarza

Wko艅cu wybrali. Rafael Araujo zostaje w Raptors. Oczywi艣cie by艂a to niespodzianka, bo chyba nikt nie dawa艂 Araujo 8 numeru. Jednak Toronto, kt贸rzy musieli znale藕膰 kogo艣 pod koszem nie mieli chyba zbytniego wyboru. Zobaczymy jak si臋 spisze nowy nabytek, ma du偶e abmicje, du偶o obiecuje, ale jak b臋dzie gra艂 przekonamy si臋 wkr贸tce.

Odno艣nik do komentarza

Araujo moim zdaniem zosta艂 przewarto艣ciowany. Ale jak ju偶 Toronto go wybrali, to teraz ca艂e lato sp臋dz膮 na dostosowaniu jego gry do poziomu NBA, 偶eby nie przyni贸s艂 wstydu. 脗殴le zrobili, 偶e nie wzi臋li Biedrinsa - on r贸wnie偶 jest surowy, ale przynajmniej ma w sobie spory potencja艂. Wszyscy fachowcy twierdz膮, 偶e by艂 to jeden z najwi臋kszych b艂臋d贸w tego draftu. Co mo偶e to oznacza膰? 呕e GMowi Toronto brakuje fantazji. Po co bra膰 z 贸semk膮 go艣cia, kt贸ry w najlepszym przypadku m贸g艂by by膰 ko艂o 15 miejsca? Utah chcieli wymieni膰 2 swoje picki na jeden wy偶szy. Raptors spokojnie mogliby wybra膰 Araujo i jeszcze kogo艣 dodatkowo, co w przypadku Toronto nie by艂oby g艂upi膮 spraw膮 z racji p艂ytkiego sk艂adu. Nie wiem czemu GM nie pr贸bowa艂 sprzeda膰 picku ni偶ej skoro polowa艂 na Aurojo. T艂umaczy艂 si臋 jako艣?

Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c temu...

Pojawi艂y sie kolejne spekulacje o trade'ach w Raptors. Spekuluje si臋, 偶e odejdzie Vince Carter, a w jego miejsce przyjdzie Ray Allen z Seattle. Obaj wyra偶aj膮 zadowolenie w przypadku ewentualnej wymiany. Jak dla mnie to chyba niemo偶liwe, bo Seattle by nie oddali swojego podstawowego gracza, a z drugiej strony Toronto nie oddadz膮 Vinca za jednego gracza nawet za Allena. Poza tym Ray ma jeszcze kontrakt na ok 14 mln $ na przysz艂y sezon.

Odno艣nik do komentarza

Jaz sie mu nie dziwie 偶e chce odej艣膰 od Toronto... Przecie偶 oni bez niego prawie nie wygrywaj膮 :/ a widocznie znudzi艂o mu sie by膰 gwiazd膮 dru偶yny tylko teraz chce odnie艣膰 jaki艣 sukces w NBA doj艣膰 wysoko albo chocia偶 awansowa膰 do Play-off'贸w

fajnie jakby przeszed艂 do New Yersey albo PHI 76'ers

Odno艣nik do komentarza

• 5 miesi臋cy temu...

Czas od艣wierzy膰 topic :wink: Na pierwszy plan transferowy narazie jest wystawiony Jalen Rose i Donyell Marshall. Jednak to Marshall jest narazie bardziej poszukiwany, interesuj膮 si臋 nim takie zespo艂y jak Philla 76ers, Houston Rockets, NYK i Miami Heat. W wypadku trade'u z Knicks dostajemy Penny'ego Hardawaya za dw贸jk臋 Rose Marshall, ale ja m贸wie :?: PO CO :?: Sam Marshall jest o wiele przydatniejszy od Penny'ego :? Istnieje tak偶e mo偶liwo艣膰 wymiany DM do Miami za kilku g艂臋bokich rezerwowych.

Inna mo偶liwo艣膰:

Trade 4-druzynowy. Heat dostaja Sprewella, Wolves dostaja E. Jonesa i Marshalla, Toronto zgarnia Penny'ego Hardaway'a, a Knicks zostaja z Jalenem Rose'm. Rozumiem, ze Miami cos dostaje (zakladac, ze Spree chcialoby sie ruszyc palcem) i Minnesota sie wzmacnia. Ale po cholere Raptorsom Penny? A Knicksom Rose (choc to jeszcze ujdzie)?

O tym w艂a艣nie m贸wi臋. Ja jestem za zatrzymaniem Marshalla w dru偶ynie, jest on bardzo wa偶nym zawodnikiem i pierwszym rezerwowym, wysokim graczem, dobrze zbieraj膮cym itp. Penny jest ju偶 stary, jego forma nie jest pewna, na co on nam :? Nie wiem na ile s膮 wiarygodne te plotki, ale boj臋 si臋, 偶e Babcock zrobi co艣 g艂upiego i odda Donyella za jaki艣 przeci臋tniak贸w (jak Cartera).

Odno艣nik do komentarza

Ja podobnie do tego co napisa艂em w dziale NBA.

Wszystkim tym wymianom m贸wi臋 zdecydowane NIE W 偶adnej z nich nie odnosimy korzy艣ci. Ka偶da przynosi straty dla zespo艂u. Penny za Rose i Marshalla to ju偶 kompletne dno. Marshall mia艂 co prawda kilka s艂bszych meczy(chyba 2) ale ostatnoio zagra艂 ju偶 dobrze.. Rose te偶 mo偶e by膰 jeszcze przydatny, cz臋sto zdarzaj膮 mu si臋 mecze z dobrym dorobkiem punktowym.

Trade 4-druzynowy. Heat dostaja Sprewella, Wolves dostaja E. Jonesa i Marshalla, Toronto zgarnia Penny'ego Hardaway'a, a Knicks zostaja z Jalenem Rose'm. Rozumiem, ze Miami cos dostaje (zakladac, ze Spree chcialoby sie ruszyc palcem) i Minnesota sie wzmacnia. Ale po cholere Raptorsom Penny? A Knicksom Rose (choc to jeszcze ujdzie)?

Nie wiem gdzie tu jest sens dla Raptors. Trac膮 2 graczy a zyskuj膮 Pennego. Nie jestem pewny ale wydaje mi si臋 偶e ka偶dy z nich pojedy艅czo jest od niego lepszy.Kompletnie bezsebnsowana dla nas wymiana. Najlepiej wyjd膮 na tym Wolves.
Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.