Skocz do zawartości

OKC 2015/16 – powrót na salony oraz walka o sukces i Duranta

barcalover

Rekomendowane odpowiedzi

Ogląda ktoś OKC? Bo ostatnie 2 mecze przegapiłem a boxscore (wiem, przeciwnik nie był wymagający) nieźle się prezentuje, jest jakiś progres???

Oglądałem oba ostatnie mecze i z Jazz po prostu wszystko nam siedziało, a obrona była naprawdę solidna - nawet na obwodzie (choć to może po części wina słabej gry Jazz poza pomalowanym), natomiast z Brooklynem nasi rezerwowi wg mnie zawiedli i zamiast utrzymać lub dorzucić coś do przewagi, którą zrobiliśmy w 3Q, stracili ją i w 4Q udało się odskoczyć dzięki KD, któremu zaczęło wszystko wpadać. Z Nets przede wszystkim zawiodła wg mnie motywacja - głównie w obronie, ale pewnie tego nie da się uniknąć, gdy różnica poziomów między ekipami jest tak duża.

Dwa mecze niby na plus, ale uważam, że ciężko wyciągać z nich daleko idące wnioski, zwłaszcza w perspektywie rozwoju całej drużyny.

P.S. Zwróciłem uwagę na zagrywki po timeoutach z Nets wczoraj i bardzo fajnie to wyglądało.

To sobie obejrzyj jeszcze raz, bo widzę, że szybciutko wymazałeś z pamięci jego obronę na Favorsie i Gobercie w pierwszej połowie :smile:

Ale mówisz o kolesiu który kiedy przebywał na parkliecie to pozwolił rywalom rzucać z 11% skutecznością większą niż normalnie. Pozwolił na to że z post Jazz miało 60% skuteczność a sam pozwolił rywalom krytym przez niego na 100%

Kanter był słaby ogniwem - zbiórki dopiero w 4 kwarcie ogarniał kiedy Jazz wystawiło głębokie rezerwy

OCzywiście próbka śmieszna sęk w tym że generalnie KAnter jest jednymze słąbszym rim protectorów - a w meczu w Salt LAke to OKlahoma wygrała bo Hayward jest za wolny w tej chwili na bronienie takiego Duranta bo łąwka rzucała fantastycznie za 3 a Russell był tym pozytywnym Russelem. JAk chcesz to spoko wierz sobie że to dobra KAntera ma wpływ na zwycięstwa Thunder ale jak ja na to patrze to za maxa masz gościa który przez 17 minut miał 1 zbiórkę w walce z normalnymi podkoszowymi

Magia CY. Są mecze które mu wychodzą (pamiętne dwa jumperki z SAS w meczu otwarcia), ale wahania jego dyspozycji są na razie strasznie duże jak na moje oko. Jeszcze jak widzę jak Lamb rozkwita za śmieszny pieniądz w Charlotte, to aż nóż się w kieszeni otwiera że Presti wolał Wiatersa zamiast postawić na Lamba w końcu. 

Kącik statystyczny:

Dion "Contract Year" Waiters w ostatnich 3 meczach: 14pts/2,7reb/3,3ast/2stl na 47,1% z gry i 41,7% za 3. NetRtg: 23.

Kącik statystyczny

Waiters za ostatnie trzy mecze bez KEvina na parkiecie 26 pkt z 24 rzutów fg 41% net rtg 5 i ujemny scoring index jako jedyny z Oklahomy

JAk był beznadziejny tak jest tylko że przy Kevinie ma nagle fg 60%

Więc zamiast magii CY mamy magie KD

Widać, że po tych kilku wpadkach bardziej się stara i ostatnio ładnie pakuje. Swoją drogą mocno zaskoczony byłem jego możliwościami pod tym względem.

To dobrze. Bo wg mnie są 3 podstawowe umiejętności, które każdy gracz NBA po prostu umieć musi - podanie to pierwsza, FT to druga, a trzecia to umiejętność kończenia layupów. A jeśli mowa o kontrze i w ogóle bez obrony to skuteczność tego musi być w okolicach 100%. A jak widzę highlighty i on już kilka czystych przestrzelił to nie dość, że nie przystoi to jeszcze nie można na niego liczyć w końcówkach na pewno. Ja bałbym się na miejscu KD czy Westbrooka po przechwycie podać mu piłkę, nawet jak byłby sam pod koszem. A to bardzo źle wpływa na drużynę i ich grę.

Bilans: 10-6

Na rozkładzie: @UTA(b2b), BKN, DET, @ATL, @MIA, SAC, @MEM, ATL, @UTA, UTA

Dzisiaj zapowiada się mega ciekawy mecz dla fanów Thunder oraz Pistons. Pierwszy smaczek to oczywiście powrót Reggiego Jacksona do Oklahomy i pierwszy mecz przed tą publicznością jako gracz Detroit. Drugi to oczywiście występ Singlera przeciw Pistons... :D To żem zażarcił ;) Drugim smaczkiem jest to, że spotkają się dwie ekipy, które zdominowały w tym momencie ligę, jeśli chodzi o zbiórki – zarówno ogólnie, jak i przede wszystkim na atakowanych tablicach. Oprócz tego kluczowe będą zapewne osobiste, które powinny dać przewagę Thunder, zwłaszcza jeśli Drummond będzie się trzymał swoich średnich z tego sezonu (btw. najlepszy jego sezon pod tym względem w karierze póki co). Andre powinien mieć bardzo ciężko przeciwko dwójce Ibaka-Adams, zobaczymy ile będzie dostawał post-upów, które póki co mu średnio wychodzą. No i jak to Pistons mają w zwyczaju – ich forma w danym dniu jest zależna chyba głównie od dwóch czynników: % za 3 oraz punkty z ławki. W tej drugiej sprawie upatruję szansę Thunder, by jakoś odskoczyć – zwłaszcza, że gramy u siebie, a wspominałem już wcześniej, że gra naszej ławki jest bardzo zależna od gry w domu lub na wyjeździe. Na papierze wygląda na to, że KD zrobi różnicę, zobaczymy natomiast jak Jackson/KCP poradzą sobie z Westbrookiem.

Można się raczej spodziewać, że jeśli nie będzie blowoutu w jedną lub drugą stronę, to Donovan zagra spore minuty trójką Westbrool/KD/Ibaka, bo nasz kolejny mecz z Atlantą jest dopiero w poniedziałek.

To jest niesamowite, że Durant może stać sześć posiadań z rzędu w okolicach linii środkowej i biernie patrzeć na to co zrobi Westbrook. Brooks w porównaniu do Donovana to był jakiś arcymistrz zagrywek(??). Nie da się na to patrzeć i dobrze, że OKC to przejebali, może to zmusi kogoś do jakiś refleksji, bo wygląda to na niezły kryminał.

A kto mówił o ostatnich akcjach?? Pisałem wyraźnie, że chodziło o kilka akcji z rzędu kiedy Westbrook grał kompletnie sam i za szóstym chyba razem skończyło się to w końcu cegła i open 3 Teagua. Albo czytaj ze zrozumieniem, albo nie zawracaj mi głowy.

Rozumiem, że jesteś zadowolony tym "zróżnicowanym" atakiem? Beka.

Mówiłem o 3 ostatnich minutach od stanu 98-98.

Po timeoutach nasze akcje wygłądały dobrze, przegraliśmy końcówkę na bronionej stronie, gdzie Teague dwa razy wszedł pod kosz bez większych problemów.

E:

@MikeSGallagher: Russell Westbrook scored 17 points in the 4Q thanks to a usage rate of 61.7(!) -- he also was extremely efficient with a TS% of 78.1.

Edytowane przez barcalover