Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

'

ja zacząłem? przecież każdy widzi, że ty pierwszy napisałeś o dekalogu ("papież ponad 10 przykazaniami?").

super, czyli sam obaliłeś własną analogię ;]

Ja tylko dodam, że pytanie vasqueza brzmiało:

kto ma władzę zwierzchnią w moralności chrześcijańskiej?

Myślę, że trudno było dać inną odpowiedź na takie pytanie niż papież. Ale lepiej nie kontynuować tematu, bo tutaj nie ma analogii do konstytucji i suwerena

"sondaz... protesty wyglądaja na mocno rozdmuchane"

sondaże w Polsce nigdy się są wiarygodne, jeszcze niedawno wszyscy o tym krzyczeli przy okazji wyborów prezydenckich, a teraz 

podpierają się kolejnymi badaniami.

najmniej wiarygodny jest ofk każdy sondaż CBOS, które jest finansowane przez władzę, więc zawsze pokazuje to, co dla niej

wygodne akuratnie albo najmniej szkodliwe.

Wczoraj według oficjalnych danych protestowało w Polsce 19,5 tysiąca ludzi. Na rekolekcjach Jezus na stadionie 1 lipca w Warszawie było 60 tysięcy i TVN nie robił z tego relacji na żywo. Mówienie o rozdmuchaniu jest jak najbardziej słuszne.

Sondaż na który powoływał się lorak to było kantat na zlecenie TVN 24. Mam nadzieję, że uznajesz go za wystarczająco wiarygodny.

I słowa.

PiSowscy ministrowie, posłowie, senatorowie, dziennikarze wycierają sobie gęby ludźmi, którzy idą ulicami

i bez agresji upominają się o porządek prawny w swoim kraju.

jesli wy naprawdę sądzicie, że TAKA władza mozę się w Polsce utrzymać, to naprawdę odjechaliście, towarzysze.

Jedyną osobą, któa sobie wytarła gębę protestującymi ludźmi i należy do PIS to wiceminister MSW Zieliński. Więc pisząc "ministrowie, posłowie, senatorowie" bardzo oddaliłeś się od rzeczywistości w swoim amoku.

to co robi minister MON wobec dziennikarza, który opisał jego powiązania z mafią i służbami GRU z Rosji - najlepiej

dowodzi co i jak.

To znaczy co robi? Coś gorszego niż zrobiono Sumlińskiemu? Mogę prosić o konkrety, czy znowu brak?:)

a pojawiają się także pierwsze pomysły cenzurowania YouTube.

Co za newsy, w jaki sposób PIS ma zamiar cenzurować youtube? Chętnie poznam te pomysły. Gdzie się można z nimi zapoznać?

17016936_1947404478807359_91061524063151

No i właśnie to wygląda co najmniej dziwnie. Zwłaszcza, ze czytałem wczoraj raport, że według analizy ruchu w sieci, popularności hashtagów i tak dalej na protestach powinno było być 3 razy więcej ludzi, a było 3 razy mniej.

PiS zostanie nakryty czapkami przy następnych wyborach, bo aktywował ludzi, którzy do tej pory byli obojętni, wejdą

4 nowe roczniki wyborców, którzy też nie chcą, zeby jakiś bolszewik cenzurowął im internet, a KAŻDA władza uzurpująca

sobie prawo do rządzenia autorytarnego popada szybko w paranoję i chwyta się za cenzurę, terror i przemoc.

Taką mamy w Polsce dyktaturę, że hej. Dyktator, wódz, duce, fuhrer, czy też po prostu prezes to tak naprawdę trochę nieporadny życiowo starszy pan mieszkający w starym domku z kotem na Żoliborzu otoczony przez tłumy demonstrantów. Jeżeli tak to wygląda w dyktaturze, to ja naprawdę mało wiem o świecie.

@ fluber

"Konstytucja to wola suwerena"

ktoś musi przerwać ten ping pong.

powiedziałem swoje, poodtrzymuję.

bez odbioru.

"chyba ze wybraliby tę samą"

wystarczy że dadzą jednej odpowiednią większość.

"ja tylko..."

enty raz to samo, ping, pong, ping, pong... trzeba Chińczyka, żeby to kontynuować.

wszyscy się mylą, cały świat się myli, PiS ma rację.

jak z aborcją : cała Europa morduje radośnie dzieci, a tylko paru oświeconych w Polsce ma czyste ręce.

cenię indywidualnośc jak chodzi o styl życia, podążanie własną droga, nonkomformizm obyczajowo-mentalny, rozwijanie własnej

osoboowści w niezależności do otoczenia, ale to już w twoim wydaniu, w wydaniu PiSu, nie jest "nonkonformizm", ale jakiś rodzaju

autyzmu intelektualno-poznawczego.

"weź chwilę pomyśl"

co się ograniczasz, niech pomyślą ci w Unii, pani rzecznik Białego Domu, najwybitniejsi znawcy prawa w Polsce, RPO i wszyscy inni.

tylko PiS jest zwolniony z myślenia, bo wszystko wie i bez tego :]

"PIS nie bedzie mial swoich nominatow"

PIS wybierze do KRS, a wybrani w KRS wybiorą do SN.

apolitycznośc jest tutaj chyba tylko w bujnej wyobraźni niektórych pożytecznych [...]

1] "przed chwilą wypisaleś..."

pytałeś czy oglądam : powiedziałem, ze nie.

nie pytałeś czy oglądałEM wcześniej.

3] "dokładnie tak bedzie. możemy podyskutowac czy to dobrze czy nie"

niedobrze.

4-5] apelujesz do rozsądku PiS ?

9] nie moje małpy... zwróć się z zapytaniem do NIK.

11] poczekajmy aż będzie ich 38 mln

12] a moze się taka zmiana dokonać w sposób niekonstytucyjny ?

bo to jest sedno problemu.

@Sefore

a co z okresem między wyborami ?

"Naród over Konstytucja... za takie równanie"

primo, ja cały czas mówię przecież, ze Konstytucja over Naród, więc nie zrozumiałeś kontekstu tego równania.

to jest równanie ilustrujące sposób myślenia PISu i jego akolitów, więc tam sie skieruj ze swoimi ocenami i nauczycielem wosu.

PIS cały czas powtarza, że reprezentuje Naród, spełnia polecenie Narodu, po to Naród go wybrał itd. itp.

na drugi raz, zanim postawisz mi pałę - spróbuj może najpierw zorientować się w sytuacji i kontekście wypowiedzi.

@fluber

"według oficjalnych danych 19,5 tys" 

policja PiSowska, która wlepia mandaty za "skandowanie Lech Wałęsa !", bo to "narusza świętośc religijnego aktu prezesa na drabince", te "oficjalne dane" sporządziła ?

"sondaz"

nie uznaję go za wiarygodny. sondaże w Polsce od zawsze się nie sprawdzają przy wyborach, więc dlaczego

miałyby się sprawdzać pomiędzy wyborami ?

"jedyna osoba ktora wytarla sobie gebe"

a senator Bonkowski czy jakoś tak ? ten od "wdów ubeckich" ? z zawodu tapicer ?

"To znaczy co robi"

coś co spowodowało, że 8 waznych organizacji światowych dbających o wolnośc słowa zaapelowało, żeby przestał ?

to że sprawą cywila zajmie się departament wojskowy prokuratory z oskarżenia o "stosowanie przemocy wobec funkcjonariusza publicznego", to jest normalne w demokracji ?

np Reporterzy bez Granic twierdzą, ze to jest dewiacja.

ale pewnie też się nie znają.

PIS, wg ciebie, źle robi, ze ma żyłę na czole.

a poza tym, to wszystko fajnie robi i mądrze.

świat swoje, PIS swoje, gadał dziad do obrazu...

tak się zachowuje władza  w Rosji, na Białorusi, w Korei Płn - świat się myli, chce nas zniszczyć, nie słuchajcie ich, 

oni nic nie wiedzą, działaja na polecenie tajnych sił... itd.

z takim czymś nie można wygrać w normalnej rozmowie.

Nie napisałem,  zę "PIS chce cenzurować "YouTube".

"Taką mamy w Polsce dyktaturę"

nie napisałem, ze już mamy.

tyle że ja nie wierzę w to, ze PIS przegrywając wybory grzecznie odda co zagarnał i przejdzie do opozycji.

prędzej anuluje wybory, wprowadzi stan nadzwyczajny, sfałszuje je, unieważni, zmieni ordynację na rympał np podniesie

próg do 15 % etc.

do wyboru do koloru, ale nie odda władzy w demokratycznym trybie.

Edytowane przez vasquez

@Sefore

a co z okresem między wyborami ?

"Naród over Konstytucja... za takie równanie"

primo, ja cały czas mówię przecież, ze Konstytucja over Naród, więc nie zrozumiałeś kontekstu tego równania.

to jest równanie ilustrujące sposób myślenia PISu i jego akolitów, więc tam sie skieruj ze swoimi ocenami i nauczycielem wosu.

PIS cały czas powtarza, że reprezentuje Naród, spełnia polecenie Narodu, po to Naród go wybrał itd. itp.

na drugi raz, zanim postawisz mi pałę - spróbuj może najpierw zorientować się w sytuacji i kontekście wypowiedzi.

jakim okresem między wyborami?Niezbyt rozumiem pytanie

A ja cały czas podejmuje próbe wytłumaczenia Ci ,że coś takiego jest niezgodne z Konstytucją,i nie działa w państwach demokratycznych oraz to był skrót myślowy a nie opinia.

No to logiczne ,że tak mówi a co ma mówić?Hej łamiemy prawo? PIS robi z siebie wielkich patriotów więc tak gada.To nie naród go wybrał a grupa jego wyborców.

@ fluber

"Konstytucja to wola suwerena"

ktoś musi przerwać ten ping pong.

powiedziałem swoje, poodtrzymuję.

bez odbioru.

Tak nawiasem mówiąc, biorąc pod uwagę Twoją analogię do przykazań, to nie jestem pewny, czy nie jesteś przekonany, że Konstytucję przyniósł Mojżesz na dwóch kamiennych tablicach :nevreness:  Nie pamiętasz, jak jako suweren głosowaliśmy za Konstytucją? :nevreness:

"chyba ze wybraliby tę samą"

wystarczy że dadzą jednej odpowiednią większość.

Na szczęście w tym przypadku nie dali.

enty raz to samo, ping, pong, ping, pong... trzeba Chińczyka, żeby to kontynuować.

wszyscy się mylą, cały świat się myli, PiS ma rację.

jak z aborcją : cała Europa morduje radośnie dzieci, a tylko paru oświeconych w Polsce ma czyste ręce.

cenię indywidualnośc jak chodzi o styl życia, podążanie własną droga, nonkomformizm obyczajowo-mentalny, rozwijanie własnej

osoboowści w niezależności do otoczenia, ale to już w twoim wydaniu, w wydaniu PiSu, nie jest "nonkonformizm", ale jakiś rodzaju

autyzmu intelektualno-poznawczego.

Nie trzeba, ale co sobie wtedy julek pomyśli? :nevreness:

Jacy wszyscy? Po co takie uogólnienia? One zawsze są nieprawdziwe. 

Musisz z tym żyć, że w Polsce większość jest przeciwko prawu aborcyjnemu panującemu w Europie, uroki demokracji :nevreness:

"weź chwilę pomyśl"

co się ograniczasz, niech pomyślą ci w Unii, pani rzecznik Białego Domu, najwybitniejsi znawcy prawa w Polsce, RPO i wszyscy inni.

tylko PiS jest zwolniony z myślenia, bo wszystko wie i bez tego :]

Co złego to nie Ty, jak papuga:) Kilkuset profesorów złożyło prośbę do prezydenta, aby podpisał te ustawy, ale ja nie nazywam ich całym światem, tak jak Ty:) A materiał z wypowiedzią rzecznik Białego Domu to sobie obejrzyj jeszcze raz, a nie powtarzaj bzdury:)

"PIS nie bedzie mial swoich nominatow"

PIS wybierze do KRS, a wybrani w KRS wybiorą do SN.

apolitycznośc jest tutaj chyba tylko w bujnej wyobraźni niektórych pożytecznych [...]

Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy humanistycznej, to dalej nie dociera do Ciebie prosta matematyka, że PIS ma 1/2, a do wybrania sędziów potrzeba 3/5. 3/5>1/2. PIS nie wybierze sędziów do KRS i przestań w końcu powtarzać to kłamstwo, bo przyjdzie Mojżesz, rąbnie Ci tablicą i pójdziesz do piekła:)

1] "przed chwilą wypisaleś..."

pytałeś czy oglądam : powiedziałem, ze nie.

nie pytałeś czy oglądałEM wcześniej.

3] "dokładnie tak bedzie. możemy podyskutowac czy to dobrze czy nie"

niedobrze.

4-5] apelujesz do rozsądku PiS ?

9] nie moje małpy... zwróć się z zapytaniem do NIK.

11] poczekajmy aż będzie ich 38 mln

12] a moze się taka zmiana dokonać w sposób niekonstytucyjny ?

bo to jest sedno problemu.

1)  ???

3) Czyli w tej kwestii w przeciwieństwie do aborcji Europa się myli. Cieszę się, że nie jesteś bezmyślnie zapatrzony w Zachód:) 

9) O co mam zapytać? Że jakiś ziomek w necie ma urojenia, że przedstawili raport, że nasz system podatkowy się rozszczelnił?:)

11) Albo 80 milionów, jak w tych patologicznych Niemczech. Wiesz, że u nich KRS wybiera samorząd?:)

12) Sama zmiana ustroju sądów? Może, ale to nie dotyczy tego przypadku. Tutaj problemem są kwestie personalne, a nie sama zmiana ustroju.

@fluber

"według oficjalnych danych 19,5 tys" 

policja PiSowska, która wlepia mandaty za "skandowanie Lech Wałęsa !", bo to "narusza świętośc religijnego aktu prezesa na drabince", te "oficjalne dane" sporządziła ?

Polecam pojechać do Warszawy, stanąć na środku drogi, zablokować ruch i krzyczeć Jarosław Kaczyński. Zakład, że też dostaniesz mandat?:)

Tak, to są dane policji, ale zawsze możesz podzielić się tym, ile Ci wyszło:)

Bo to narusza ustawę o zgromadzeniach.

nie uznaję go za wiarygodny. sondaże w Polsce od zawsze się nie sprawdzają przy wyborach, więc dlaczego

miałyby się sprawdzać pomiędzy wyborami ?

Niby od kiedy nie sprawdzają się przy wyborach? Różnice zazwyczaj mieszczą się w granicach błędu statystycznego nie licząc wyników ostatnich wyborów samorządowych.

"jedyna osoba ktora wytarla sobie gebe"

a senator Bonkowski czy jakoś tak ? ten od "wdów ubeckich" ? z zawodu tapicer ?

No to przepraszam, jest już dwóch, aczkolwiek i tak moje 1 było bliżej 2 niż Twoje 350:)

"To znaczy co robi"

coś co spowodowało, że 8 waznych organizacji światowych dbających o wolnośc słowa zaapelowało, żeby przestał ?

to że sprawą cywila zajmie się departament wojskowy prokuratory z oskarżenia o "stosowanie przemocy wobec funkcjonariusza publicznego", to jest normalne w demokracji ?

np Reporterzy bez Granic twierdzą, ze to jest dewiacja.

ale pewnie też się nie znają.

Ponowię pytanie, czy to jest gorsze od tego, co spotkało Sumlińskiego?

tak się zachowuje władza  w Rosji, na Białorusi, w Korei Płn - świat się myli, chce nas zniszczyć, nie słuchajcie ich, 

oni nic nie wiedzą, działaja na polecenie tajnych sił... itd.

z takim czymś nie można wygrać w normalnej rozmowie.

Polecam zapoznać się z reformą SN przeprowadzoną przez Victora Orbana i Fidesz na Węgrzech ( w PE rezprezentują Europejską Partię Ludową). To jest ten kaliber reformy, z Rosją, Białorusią i Koreą nie mający oczywiście nic wspólnego.

Nie napisałem,  zę "PIS chce cenzurować "YouTube".

To czyje są te pomysły ocenzurowania youtube, o których napisałeś? Twoje?:)

"Taką mamy w Polsce dyktaturę"

nie napisałem, ze już mamy.

tyle że ja nie wierzę w to, ze PIS przegrywając wybory grzecznie odda co zagarnał i przejdzie do opozycji.

prędzej anuluje wybory, wprowadzi stan nadzwyczajny, sfałszuje je, unieważni, zmieni ordynację na rympał np podniesie

próg do 15 % etc.

do wyboru do koloru, ale nie odda władzy w demokratycznym trybie.

Ja już tę gadkę czytałem przeszło 10 lat temu. I co? I gówno.

Nowa partia Tuska xd

Tak serio to nie wierzę, że on wróci do PO. Zrobi nowy ruch ze swoimi ludźmi.

Ja mam głęboką nadzieję, że on już zostanie w UE i tam będzie zajmował wysokie stanowiska i lepiej, żeby już do Polski nie wracał. Przecież on nie zabrał ze sobą do Brukseli wszystkich posłów i senatorów platformy. To są ci sami ludzie co byli w platformie Tuska, tylko teraz nie ma w tej partii jej mistrza PR ( Nie lubię Tuska, ale jeśli chodzi o wizerunek polityczny to nikt nigdy nie był i nie będzie nawet blisko Tuska)

Poza tym, po co on ma zakładać partię trzy miesiące po wyborach parlamentarnych? Jeżeli wróci do polskiej polityki to raczej po fotel prezydenta.

Europejska perspektywa konfliktu o sądownictwo. W Niemczech sytuacja jest bardziej skomplikowana i zależy od landu (np. w Saksonii sędziów mianuje minister sprawiedliwości).

Gdzie jest najbardziej upolityczniony proces powoływania sędziów? W Szwajcarii, gdzie:
- sędziów niższych instancji wybierają mieszkańcy;
- sędziów wyższych instancji powołuje parlament lub rząd;
- sędziowie są często laikami bez wykształcenia prawniczego, często funkcja sędziego jest dorywcza obok innego zawodu, np. działalności gospodarczej (lub ujmując to inaczej: jest zwieńczeniem kariery, wyrazem uznania w jakiejś dziedzinie życia społeczno-gospodarczego, w myśl zasady, że sądzić mogą ci, którzy sprawdzili się w życiu a nie ci, którzy po prostu wykuli kodeksy).

Skoro Szwajcaria skrajnie upolitycznia sądownictwo, które jest zależne od rządu lub parlamentu, to znaczy, że nie ma tam trójpodziału władzy, czyli nie ma demokracji, bo "trójpodział władzy jak wszyscy wiedzą jest fundamentem demokracji"...
W rzeczywistości Szwajcaria to jedyny w pełni demokratyczny ustrój europejski. Trójpodział władzy nie jest związany z demokracją, został sformułowany przez Monteskiusza czyli monarchistę. Czasami pisze się, że trójpodział wymyślił John Locke, tyle że według jego koncepcji sądownictwo miało być podporządkowane rządowi.

By ustrój można było nazwać demokracją, demos czyli społeczeństwo polityczne musi mieć realny wpływ na kształtowanie i obsadzanie WSZYSTKICH władz krajowych. Ów wpływ może mieć charakter bezpośredni lub pośredni. Czyli albo społeczeństwo samo obsadza władze albo robią to organy wybrane bezpośrednio przez społeczeństwo.

Podobnie w Szwajcarii wygląda kwestia sądownictwa konstytucyjnego, które jest bardzo niewielkie, jedynie w 5 kantonach (na 26) występują trybunały konstytucyjne, co jest związane z poglądem, że sąd, który może wyrzucać do kosza ustawy uchwalane przez parlament jest niezgodny z ideą demokracji.

Europejska perspektywa konfliktu o sądownictwo. W Niemczech sytuacja jest bardziej skomplikowana i zależy od landu (np. w Saksonii sędziów mianuje minister sprawiedliwości).

Gdzie jest najbardziej upolityczniony proces powoływania sędziów? W Szwajcarii, gdzie:

- sędziowie są często laikami bez wykształcenia prawniczego, często funkcja sędziego jest dorywcza obok innego zawodu, np. działalności gospodarczej (lub ujmując to inaczej: jest zwieńczeniem kariery, wyrazem uznania w jakiejś dziedzinie życia społeczno-gospodarczego, w myśl zasady, że sądzić mogą ci, którzy sprawdzili się w życiu a nie ci, którzy po prostu wykuli kodeksy).

Skoro Szwajcaria skrajnie upolitycznia sądownictwo, które jest zależne od rządu lub parlamentu, to znaczy, że nie ma tam trójpodziału władzy, czyli nie ma demokracji, bo "trójpodział władzy jak wszyscy wiedzą jest fundamentem demokracji"...

W rzeczywistości Szwajcaria to jedyny w pełni demokratyczny ustrój europejski. Trójpodział władzy nie jest związany z demokracją, został sformułowany przez Monteskiusza czyli monarchistę. Czasami pisze się, że trójpodział wymyślił John Locke, tyle że według jego koncepcji sądownictwo miało być podporządkowane rządowi.

By ustrój można było nazwać demokracją, demos czyli społeczeństwo polityczne musi mieć realny wpływ na kształtowanie i obsadzanie WSZYSTKICH władz krajowych. Ów wpływ może mieć charakter bezpośredni lub pośredni. Czyli albo społeczeństwo samo obsadza władze albo robią to organy wybrane bezpośrednio przez społeczeństwo.

Podobnie w Szwajcarii wygląda kwestia sądownictwa konstytucyjnego, które jest bardzo niewielkie, jedynie w 5 kantonach (na 26) występują trybunały konstytucyjne, co jest związane z poglądem, że sąd, który może wyrzucać do kosza ustawy uchwalane przez parlament jest niezgodny z ideą demokracji.

To jest w ogóle k**** kosmos. Jak słyszę po raz pińcetny jak to Monteskiusz wymyślił check and balances to brakuje mi rąk do facepalmów.

a'propos spraw Konstytucji i całej reszty w okolicach tejże : co ja sobie język będę strzępił :

http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,142076,22122345,konstytucjonalista-pis-buduje-nam-panstwo-szarej-strefy.html#BoxLokRadLink

@fluber

jeśli PIS się zechce zamachnąć na przepchnięcie czegoś "przy obecności połowy ustawowej liczby posłów", to się z pewnością za bardzo nie będzie wahał. Na razie nie sięga po ten manewr, co, jak rozumiem, wprawia cię w dobry humor. 

rozumiem, ze skoro inni biorą na siebie alarmowanie, to ty możesz się z nich wesoło śmiać i pukać palcem w czółko.

za komuny też inni nadstawiali d..., żeby konformiści mogli potem świetnie się czuć w demokracji.

"uroki demokracji"

twoim zdaniem, z tego co mgliście pamiętam,w  Europie "morduje się dzieci", a tylko Polska mordowania zabrania.

a teraz "uroki demokracji" ? kraina łagodności.

"kilkuset profesorów"

tak, naczelny red. Przeglądu Sportowego, szef Naukowych Podstaw II Konferencji Smoleńskiej, biolog, politolog, okrętowiec, informatyk i liczni członkowie Komitetu Honorowego Andrzeja Dudy

"nie nazywam ich calym swiatem"

no i słusznie, bo nie ma do tego najmniejszych podstaw.

ja nazywam "całym światem" Amerykę i Europę.

chyba że czekamy na opinie z Rosji, Chin i Korei Płn, wtedy przepraszam za moją wyrywność.

"PIS ma 1/2,a  trzeba 3/5"

przypominam : "przy obecności połowy ustawowej liczby posłów".

szkoda fatygi, jak można na migi.

"twoje 350"

szkoda czasu na polemizowanie z czymś, czego nie powiedziałem.

"czy to jest gorsze"

a co to ma do rzeczy ?

"Victor Orban i Fidesz"

:]]

no comments.

"to czyje sa te pomysly ocenzurowania YouTube ? Twoje ?"

nie moje. 

tak jak pomysły zaostrzania ustawy aborcyjnej czy cofnięcia reformy 6-latków też nie były rdzennie PiSowskie, ale

dziwnym trafem w PISie bardzo cenione.

"te gadke czytalem 10 lat temu"

tyle że wtedy PIS nie miał większości w Sejmie i Senacie oraz swojego prezydenta oraz TK.

"tak, to są dane policji"

no i to mi wystarczy, żeby dalej nie rozmawiać o tej sprawie.

"sondaże"

nie wierzę, bo jak tu wierzyć, skoro wyniki są inne, a np CBOS zawsze ma dobre informacje dla rządzących i generalnie : kto

płaci, temu jest dane.

"poziom intelektualny przeciwnikow PiSu..." @RappaR

a gdzie, ach gdzież jest twoja sygnatura : "jestem z Silesi, co czyni mnie automatycznie lepszym od was"

:]

słowem : lepszy sort od urodzenia i wyłącznie z tego powodu, bo o innych to wstyd mówić.

zatem : twoje miejsce zawsze było przy PISie.

nie pytam o ideał kobiety wg ciebie, bo to musi być Szczypińska, Pawłowicz albo Kempa. a najlepiej wszystkie trzy naraz. 

"PiS jest jaki jest. Ale jaka jest alternatywa ?"

słowem : lepsze krowie placki na łące niż 5-km spacer do najbliższej restauracji.

ale to chyba trzeba mieć otwarte złamania w obu nogach i perspektywę śmierci głodowej, żeby myśleć

w podobny sposób.

czysta desperacja.

Edytowane przez vasquez

a'propos spraw Konstytucji i całej reszty w okolicach tejże : co ja sobie język będę strzępił :

http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,142076,22122345,konstytucjonalista-pis-buduje-nam-panstwo-szarej-strefy.html#BoxLokRadLink

Ale wiesz, że nie każdy ma wykupioną prenumeratę wyborczej?

1) jeśli PIS się zechce zamachnąć na przepchnięcie czegoś "przy obecności połowy ustawowej liczby posłów", to się z pewnością za bardzo nie będzie wahał. Na razie nie sięga po ten manewr, co, jak rozumiem, wprawia cię w dobry humor. 

rozumiem, ze skoro inni biorą na siebie alarmowanie, to ty możesz się z nich wesoło śmiać i pukać palcem w czółko.

za komuny też inni nadstawiali d..., żeby konformiści mogli potem świetnie się czuć w demokracji.

2)"uroki demokracji"

twoim zdaniem, z tego co mgliście pamiętam,w  Europie "morduje się dzieci", a tylko Polska mordowania zabrania.

a teraz "uroki demokracji" ? kraina łagodności.

3)"kilkuset profesorów"

tak, naczelny red. Przeglądu Sportowego, szef Naukowych Podstaw II Konferencji Smoleńskiej, biolog, politolog, okrętowiec, informatyk i liczni członkowie Komitetu Honorowego Andrzeja Dudy

4)"nie nazywam ich calym swiatem"

no i słusznie, bo nie ma do tego najmniejszych podstaw.

ja nazywam "całym światem" Amerykę i Europę.

chyba że czekamy na opinie z Rosji, Chin i Korei Płn, wtedy przepraszam za moją wyrywność.

5)"PIS ma 1/2,a  trzeba 3/5"

przypominam : "przy obecności połowy ustawowej liczby posłów".

szkoda fatygi, jak można na migi.

6)"twoje 350"

szkoda czasu na polemizowanie z czymś, czego nie powiedziałem.

7)"czy to jest gorsze"

a co to ma do rzeczy ?

8)"Victor Orban i Fidesz"

:]]

no comments.

9)"to czyje sa te pomysly ocenzurowania YouTube ? Twoje ?"

nie moje. 

tak jak pomysły zaostrzania ustawy aborcyjnej czy cofnięcia reformy 6-latków też nie były rdzennie PiSowskie, ale

dziwnym trafem w PISie bardzo cenione.

10)"te gadke czytalem 10 lat temu"

tyle że wtedy PIS nie miał większości w Sejmie i Senacie oraz swojego prezydenta oraz TK.

11)"tak, to są dane policji"

no i to mi wystarczy, żeby dalej nie rozmawiać o tej sprawie.

12)"sondaże"

nie wierzę, bo jak tu wierzyć, skoro wyniki są inne, a np CBOS zawsze ma dobre informacje dla rządzących i generalnie : kto

płaci, temu jest dane.

1) Bo ja nie oceniam potencjalnych ruchów PIS tylko rzeczywiste.  Czy do Ciebie nie dociera, że w 1997 ustaliliśmy, że przy połowie ustawowej liczby posłów można zmienić konstytucję, więc co ma za znaczenie ten zapis w ustawie?

2) Nie wiem, co ma jedno z drugim wspólnego, znowu jakaś zbyt skomplikowana dla plebsu analogia jak z Konstytucją i 10 przykazaniami:)

3) Co z tego? Nie wszyscy są przeciwko ustawie, a to że to profesorowie biologii, czy informatyki, cóż, nikt nie jest bez wad, nie wszyscy muszą być tak wykształceni jak Ty:)

4) Kłamiesz:)

5) Tak, bo przy połowie ustawowej liczby posłów można zmienić konstytucję. Wolałbyś, żeby tego zapisu nie było?:) 

6) Powiedziałeś: "Wszyscy ministrowie, posłowie i senatorowie PIS". Możesz sobie policzyć ilu ich jest, wierzę, że sobie poradzisz:)

7) To, że największą represją wobec tego dziennikarza jest wniesienie wobec niego pozwu, podczas gdy za rządów poprzedniej władzy wobec tego typu dziennikarzy stosowano ostrzejsze środki. W związku z tym wychodzimy z bolszewi, a nie w nią wchodzimy

8) Nie wiem, co Cię tak bawi:)

9) Czyli nie ma takich pomysłów, ale w Twojej głowie pojawił się taki pomysł, że może się kiedyś w PIS taki pomysł pojawić, bo przecież skoro zmieniono wiek na pójście do szkoły z 6 na 7, to logiczną kontynuacją jest cenzura youtube'a:)

Zmianę wieku szkolnego PIS miał w swoim programie, dostrzegasz różnicę między programem PIS, a własnymi urojeniami, czy nie do końca?

Zaostrzanie ustawy aborcyjnej to był projekt obywatelski, który został przez PIS odrzucony. Czy coś mnie ominęło w tej sprawie?

10) No a teraz ma, więc i tak sprawa jest już przegrana:)

11) Jeżeli fakty nie pasują do tezy, tym gorzej dla faktów:)

12) Przecież rozmawiamy o sondażu, w którym PIS ma więcej głosów niż PO i Nowoczesna razem i został opłacony przez TVN24 i nie został wykonany przez CBOS. W takie tez nie wierzysz?:) 

Szwajcaria nie ma trójpodziału władzy zapisanego w Konstytucji. U nas coś takiego jest i póki co potworki typu ,,Minister, będący jednocześnie Prokuratorem Generalnym, wybiera sobie sędziów" nie powinny mieć miejsca.

Poza tym z tą demokracją w Szwajcarii to różnie bywało, skoro jeszcze niedawno kobiety nie mogły tam głosować (w Polsce dostały te prawo już w czasach II RP).

U nas społeczeństwo ma pośredni wpływ na wybór sędziów, bo wybiera Prezydenta, który tych sędziów mianuje. Do tego w sądach karnych zasiadają przecież obywatele (ławnicy, których nazywa się pieszczotliwie ,,paprotkami" co chyba najlepiej pokazuje ich poziom merytoryczny). :nevreness: Oczywiście dobrze by było jakby pijanymi rowerzystami i innymi pierdołami zajmowały się jakieś sądy pokoju czy inne kolegia ds. wykroczeń (po c*** obciążać tym profesjonalne sądownictwo), ale wcześniej trzeba zmienić Konstytucję.

Edytowane przez Artlan

U nas społeczeństwo ma pośredni wpływ na wybór sędziów, bo wybiera Prezydenta, który tych sędziów mianuje. 

Ale prezydent nie wybiera kogo mianuje na sędziego, więc wpływ jest żaden.

Szwajcaria nie ma trójpodziału władzy zapisanego w Konstytucji. U nas coś takiego jest i póki co potworki typu ,,Minister, będący jednocześnie Prokuratorem Generalnym, wybiera sobie sędziów" nie powinny mieć miejsca.

Czy ostatecznie to nie zostało zmienione poprawką, którą zaproponował prezydent parę dni temu?

Problem ustawy o SN chyba rozwiązał się sam. Brawo PIS:)

https://wiadomosci.wp.pl/senat-przyjal-nie-te-ustawe-co-trzeba-zaskakujace-informacje-dziennika-gazety-prawnej-6147425505052289a

Btw ustawa w takim wypadku powinna być wysłana do TK, aby ten orzekł niekonstytucyjność. Paradoksalnie prezydent właściwie nie może tej ustawy zawetować, bo dałby wtedy teoretyczne szanse na odrzucenie weta w sejmie.

Edytowane przez fluber

Ale prezydent nie wybiera kogo mianuje na sędziego, więc wpływ jest żaden.

Czy ostatecznie to nie zostało zmienione poprawką, którą zaproponował prezydent parę dni temu?

Przecież np. ostatnio Duda paru kandydatur nie zaakceptował.

To się zmienia jak w kalejdoskopie, więc w sumie nawet nie wiem. ;]   Ale jeżeli tak to Duda pewnie trochę zyska.

P.S,

Czy można jednym zdaniem zaorać zarówno KOD, jak i PiS (który - częściowo - twierdzi, że teraz protestują same ubeki)? Otóż można. Tomasz Lis powiedział, że na demonstracjach KOD często był najmłodszy, a podczas obecnych protestów jest jednym z najstarszych. :panda:

Poza tym z tą demokracją w Szwajcarii to różnie bywało, skoro jeszcze niedawno kobiety nie mogły tam głosować (w Polsce dostały te prawo już w czasach II RP).

46 lat temu. Jak dla mnie trochę czasu minęło. 

A my trójpodziału nie mamy i tak. Władza ustawodawcza kiedy chce mianuje i odwołuje ministrów, a także zatwierdza ich projekty. Jeśli do tej pory mieliśmy trójpodział, to nic się nie zmieni, wszak sędziowie będą wybierani tak jak wybiera się ministrów.

U nas społeczeństwo ma pośredni wpływ na wybór sędziów, bo wybiera Prezydenta, który tych sędziów mianuje. Do tego w sądach karnych zasiadają przecież obywatele (ławnicy, których nazywa się pieszczotliwie ,,paprotkami" co chyba najlepiej pokazuje ich poziom merytoryczny). :nevreness: Oczywiście dobrze by było jakby pijanymi rowerzystami i innymi pierdołami zajmowały się jakieś sądy pokoju czy inne kolegia ds. wykroczeń (po c*** obciążać tym profesjonalne sądownictwo), ale wcześniej trzeba zmienić Konstytucję.

Wybiera akurat nie prezydent, a sędziowie. Prezydent wybiera jednego. 

P.S,

Czy można jednym zdaniem zaorać zarówno KOD, jak i PiS (który - częściowo - twierdzi, że teraz protestują same ubeki)? Otóż można. Tomasz Lis powiedział, że na demonstracjach KOD często był najmłodszy, a podczas obecnych protestów jest jednym z najstarszych. :panda:

20121179_1924999904383890_10680651339943

No jak się dzieciom każe przychodzić, to się obniża średnią wieku. 

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.