Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem ciekawy, co oni tam wszyscy biorą, przecież oni dosłownie od 5 rano do 2 w nocy czwarty dzień z rzędu się awanturują, a są nadal niesamowicie pobudzeni

No jak "co biorą"? 

9892 zł uposażenia

2473 zł diety

i 12 000 z hakiem na prowadzenie biura

+ dodatki za prace w komisjach (10-20% ?)

Ciężko o lepszą motywację. 

1) Uważam, że doszło do zafałszowania, a nie fałszerstwa. Wnioskuję tak na podstawie tego, że wyborcy nie zostali dostatecznie skutecznie poinformowani, jak powinno wyglądać głosowaniu, w wyniku czego jedna z partii uzyskała kilkukrotnie większy wynik niż wynikałoby to z sondaży, ponadto liczba głosów nieważnych wzrosła o ponad 50%. Na tej podstawie uważam, że wyniki wyborów zostały zafałszowane, gdyż nie odzwierciedlały tego, na kogo chcieli zagłosować wyborcy. Ja nie oskarżam PO, czy PSL, żę zrobili to specjalnie, ale w wyniku przypadkowego zafałszowania obie partie na tym bardzo zyskały, bo PSL uzyskał ogromną ilość nadliczbowych mandatów, a PO miała koalicjanta w wielu sejmikach, w których tej większości by nie miała, gdyby wyniki nie zostały zafałszowane. Było kilka województw, gdzie ponad 50% głosów była albo oddana na PSL albo nieważna!!! 

I jeszcze raz, zafałszowanie nie oznacza, że ktoś to zrobił z premedytacją!

I ten sondaż CBOS to świadczy o jakości działania TK? Nie rozwalaj mnie :nevreness:

Ale to zafałszowanie jest dyskusyjne. Bo przecież nikt nie głosował na PSL w wyniku pomyłki. PSL zawsze ma lepsze wyniki w wyborach samorządowych niż wskazują sondaże. Tak było też w poprzednich.

Przecież duża liczba nieważnych głosów nie miała znaczenia ile tych głosów zebrał PSL

Poza tym ja rozumiem , że musisz powtarzać każdą bzdurę rozpowszechnianą przez PIS ale czy wiesz ile było głosów niewaznych w 2010? Albo 2006?

W 2010 średnio było ok 85% głosów ważnych w 2014 trochę mniej bo 82,5%

Opowieści o zafałszowaniu wyborów są jak bajki dla wyborców PiS , którzy musieli sobie wytłumaczyć jakoś kolejną porażkę

Bo co wiesz o tych dodatkowych głosach nieważnych? Skąd wiesz ilu z nich się pomyliło i jak się rozkładały ich preferencje wyborcze?

Chcesz powiedzieć , że ludzie przez pomyłkę głosowali na PSL bo chcieli na Pis ale zobaczyli 1 to oddawali głos na pierwszą listę z brzegu myśląc że głosują na kogoś innego?

Przypominam że sondaże pokazywały zwycięstwo Clinton a wygrał Trump. Podobnie z brexitem Czy tam też doszło do zafałszowania wyników?

A co do TK to napisałeś że nic złego się nei dzieje po reformie a niby straszono to ci pokazałem że TK działa na telefon od Ministra Sprawiedliwości zajmując sie od razu jego sprawą i wydając wyrok absurdalny że wybór sędziów do KRS jest niezgodny z Konstytucją a inne tematy leżą i kwiczą i się nimi Trybunał nie zajmuje i ogólnie ma mega powolne tempo pod nową pania Prezes

Sondaż pokazuje że reforma całkowicie zdemolowała też zaufanie do Trybunału . I w ogóle  badania pokazują ,że nawet zwolennicy Pisu w większości nie chcą zmian w sądownictwie jakie serwuje obecny Sejm

Ale to zafałszowanie jest dyskusyjne. Bo przecież nikt nie głosował na PSL w wyniku pomyłki. PSL zawsze ma lepsze wyniki w wyborach samorządowych niż wskazują sondaże. Tak było też w poprzednich.

Przecież duża liczba nieważnych głosów nie miała znaczenia ile tych głosów zebrał PSL

Poza tym ja rozumiem , że musisz powtarzać każdą bzdurę rozpowszechnianą przez PIS ale czy wiesz ile było głosów niewaznych w 2010? Albo 2006?

W 2010 średnio było ok 85% głosów ważnych w 2014 trochę mniej bo 82,5%

Opowieści o zafałszowaniu wyborów są jak bajki dla wyborców PiS , którzy musieli sobie wytłumaczyć jakoś kolejną porażkę

Powiem Ci, że Twoja ignoracja/kłamstwa zaczynają mnie trochę wkurwiać. Nie wiem, czy nie ogarniasz tego, co piszesz, czy dałeś się zmanipulować.  Liczba głosów sumarycznie nieważnych zmieniła się tylko o kilka procent, bo nie we wszystkich głosowaniach były książeczki. Książeczek w większości głosowań nie było, a tam gdzie w 2010 roku nie było książeczek, a w 2014 roku książeczki były wyniki zmieniły się następująco:  w 2006 to było 10,5%, w 2010 to było 10,12%, a w 2014 roku to było ponad 17%!!!

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_samorz%C4%85dowe_w_Polsce_w_2014_roku

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_samorz%C4%85dowe_w_Polsce_w_2010_roku

Wzrost liczby głosów nieważnych o 70% w stosunku do dwóch poprzednich wyborów, więc to Ty piszesz bzdury, a nie ja. Cały czas piszę o tym, że głosowanie na książeczkach spowodowało zafałszowanie wyników z powodu wzrostu liczby głosów nieważnych o ponad 50%, a Ty wrzucasz do tego głosowania na wójtów, burmistrzów, prezydentów, rady gmin itd. i twierdzisz, że gadam bzdury bo to tylko 2,5 punkta procentowego różnicy. Gratuluję.

W stosunku do sondaży PSL dostało wzrost o 200%. Spoko, rzeczywiście w stosunku do sondaży akurat w wyborach samorządowych PSL dostawał więcej, ale jak już się porówna głosowania, gdzie były książeczki i gdzie ich nie było to w głosowaniach do rad gmin PSL otrzymał w 2010 roku 4381 mandatów, a w 2014 roku 4371 mandatów. W tym głosowaniu nie było książeczek i wyniki były prawie identyczne dla PSL, jak 4 lata wcześniej. A w głosowaniach gdzie były książeczki?

dolnośląskie 8,28% w 2010, 15,90 % w 2014 

i kolejne województwa 14 i 24, 23 i 32 , 14 i 22 itd. W każdym województwie dostali więcej od 50 do 100% niż rok wcześniej, mimo że ci sami wyborcy w innym głosowaniu dali im takie samo poparcie, jak rok wcześniej.

W opowieści, że to iż na pierwszej stronie karty do głosowania był PSL nie wpłynęło na ich wynik w wyborach to wierzą naprawdę dogłębnie zindoktrynowane jednostki. 

Bo co wiesz o tych dodatkowych głosach nieważnych? Skąd wiesz ilu z nich się pomyliło i jak się rozkładały ich preferencje wyborcze?

Chcesz powiedzieć , że ludzie przez pomyłkę głosowali na PSL bo chcieli na Pis ale zobaczyli 1 to oddawali głos na pierwszą listę z brzegu myśląc że głosują na kogoś innego?

Ale co ma do tego PIS? Przecież wszystkie partie straciły na tym, że ich wyborcy oddali głos na PSL. Piszę o zafałszowaniu wyborów, a nie o zabieraniu głosów tylko pisowi. Po cholerę wrzucasz taką bzdurę do swojej wypowiedzi?

Przypominam że sondaże pokazywały zwycięstwo Clinton a wygrał Trump. Podobnie z brexitem Czy tam też doszło do zafałszowania wyników?

Przypominam, że Clinton dostała więcej głosów od Trumpa, więc tutaj nawet sondaże miały rację, tylko system elektorski sprawił, że Trump został prezydentem. Różnice między exit poll, a wynikami głosowania w sprawie Brexitu i wyborów prezydenckich w USA mieściły się w granicach błędu statystycznego, a u nas PSL dostał wynik o kilkadziesiąt procent większy w każdym województwie, ale tylko w tych głosowaniach gdzie były książeczki. No weź mi to wyjaśnij w inny sposób niż to, że kilkanaście procent wyborców przez pomyłkę oddała na nich swój głos.

A co do TK to napisałeś że nic złego się nei dzieje po reformie a niby straszono to ci pokazałem że TK działa na telefon od Ministra Sprawiedliwości zajmując sie od razu jego sprawą i wydając wyrok absurdalny że wybór sędziów do KRS jest niezgodny z Konstytucją a inne tematy leżą i kwiczą i się nimi Trybunał nie zajmuje i ogólnie ma mega powolne tempo pod nową pania Prezes

Sondaż pokazuje że reforma całkowicie zdemolowała też zaufanie do Trybunału . I w ogóle  badania pokazują ,że nawet zwolennicy Pisu w większości nie chcą zmian w sądownictwie jakie serwuje obecny Sejm

Gdyby nie było reformy, to nowy prezes tk wybrany przez pana Dudę wybrałby skład sędziowski składający się w większości z ludzi wybranych przez pis i podjął dokładnie te same decyzje, jakie podejmuje. Ja nie piszę, czy dzieje się źle, czy dobrze w trybunale, tylko piszę, że cała ta awantura z tą reformą nie była potrzebna, żeby tk robił to co robi teraz. Rozumiesz?

Powiem Ci, że Twoja ignoracja/kłamstwa zaczynają mnie trochę wkurwiać. Nie wiem, czy nie ogarniasz tego, co piszesz, czy dałeś się zmanipulować.  Liczba głosów sumarycznie nieważnych zmieniła się tylko o kilka procent, bo nie we wszystkich głosowaniach były książeczki. Książeczek w większości głosowań nie było, a tam gdzie w 2010 roku nie było książeczek, a w 2014 roku książeczki były wyniki zmieniły się następująco:  w 2006 to było 10,5%, w 2010 to było 10,12%, a w 2014 roku to było ponad 17%!!!

zgadzasz sie ze mną? Jesteś zdroworozsądkowym człowiekiem, Fajnie ze myślisz samodzielnie

nie zgadzasz sie ze mną? Dałeś sie zmanipulować, pewnie ogladasz tylko TVN24

lubie takie uproszczenia, bo przecież swiat jest czarno-biały, co nie?

zgadzasz sie ze mną? Jesteś zdroworozsądkowym człowiekiem, Fajnie ze myślisz samodzielnie

nie zgadzasz sie ze mną? Dałeś sie zmanipulować, pewnie ogladasz tylko TVN24

lubie takie uproszczenia, bo przecież swiat jest czarno-biały, co nie?

Odnoszę się do jednego konkretnego przypadku, że jeżeli gdzieś przeczytał, że nie było zafałszowania, bo różnica w głosach nieważnych wynosiła 2,5 punkta procentowego to mógł zostać zmanipulowany, bo zafałszowanie dotyczyło tylko części głosowań w wyborach samorządowych, a 2,5 punka procentowego dotyczy wszystkich głosowań, również tych niezmanipulowanych. 

Dlaczego mój zarzut dotyczący konkretnego przekłamania ekstrapolujesz na cały czarno-biały świat?

Btw czy ktoś chociaż przejrzał ten projekt ustawy o którą wojna wybuchła? 

http://sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/druk.xsp?nr=1727

to jest ustawa o sędziach SN, a nie o SN. Wszystkie artykuły odnoszą sie kto może zostać sędzią, jak dziala kancelaria SN, troche o odpowiedzialności. W dupie mam taką reforme, bo reforma SYSTEMOWA powinna doprowadzić do stanu gdzie wszystko powinno dobrze działać niezależnie od tego kto będzie sędzią. 

A tutaj mamy pierdu pierdu ze sędzią SN może zostać prokurator czy sędzia z 10-letnim stażem, doktorów i profesorów z Uczelni Wyższych nawet to nie obowiązuje. W uzasadnieniu od początku jest o usprawnieniu działania sądu. A gdzie jakiekolwiek artykuły o zmianach terminów rozpraw, informatyzacji? Kosztach?

Dla mnie to zwykła ustawa techniczna, i tak to sie powinno nazywać. Nie chce mi sie czytać obecnej ustawy, ale pewnie 95% treści artykułów sie powtarza z nowym projektem. A reszta to przeciąganie liny miedzy starym układem, a tworzeniem nowego układu

jakby co to zaplusowałem post flubera za książeczki i procenty, a nie za wycieczki osobiste wobec Elego ;]

W sumie to rzeczywiście trochę się uniosłem, zupełnie niepotrzebnie.

Zatem publicznie i oficjalnie, Ely, przepraszam.

Dla mnie to zwykła ustawa techniczna, i tak to sie powinno nazywać. Nie chce mi sie czytać obecnej ustawy, ale pewnie 95% treści artykułów sie powtarza z nowym projektem. A reszta to przeciąganie liny miedzy starym układem, a tworzeniem nowego układu

Ależ tak właśnie jest.

Ktoś może rzetelnie, aczkolwiek w porstym chopskim języku opisać o c*** chodzi i czemu ludzie tak się zbulwersowali, że leżą pod sejmem i robią nogi o barierki?

Nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź, bo zabierają wolność sądom tyle to ja wiem. Jakie zmiany i dlaczego są złe/dobre, pewno ktoś coś takiego zrobił.

gowno a nie zabierają wolność, wywalili wszystkich starych sędziów SN zeby wstawić swoich. Ludzie sie zburwersowali bo media jakie sa to każdy widzi

Ja w ogóle uważam ze politycy są uczciwsi od dziennikarzy ich opisujących(sic). I Lisy i Gmyzy to jeszcze gorsze ścierwo od polityków. To to w głównej mierze ich zasługa co sie dzieje od paru lat.

Ktoś może rzetelnie, aczkolwiek w porstym chopskim języku opisać o c*** chodzi i czemu ludzie tak się zbulwersowali, że leżą pod sejmem i robią nogi o barierki?

Nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź, bo zabierają wolność sądom tyle to ja wiem. Jakie zmiany i dlaczego są złe/dobre, pewno ktoś coś takiego zrobił.

PIS próbuje wywalić sędziów SN i wstawić w ich miejsce nowych ( dzięki poprawce prezydenta nowych sędziów będzie wybierał sejm większością 3/5). Głównym celem PIS jest zaprzestanie blokowania immunitetu sędziom w wielu sprawach, bo sędziowie aktualnie nie zabierają sobie immunitetu, przez co PIS upraszcza to mówiąc o nich, jako o "kaście ponad prawem".

Opozycja boi się, że kiedy "układ" zostanie przełamany, PIS powsadza ich wszystkich do więzienia.

Poza tym zmiany są właściwie kosmetyczne, trochę jest zmieniona organizacja i to właściwie tyle.

Media obu stron pompują emocje ( TVP Info gada o symbolicznym końcu postkomunizmu w Polsce, TVN 24 o wyjściu Polski z UE, zamachu stanu i końcu demokracji). Dziennikarze napompowali emocje i efekty widać pod sejmem.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.