Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

No więc nie podoba Ci się prawo materialne odnośnie zasiedzenia bo tę sprawę akurat znam (nie osobiście ale od asystenta sądu w Krakowie) i tam nie bardzo dało się inaczej orzec. Na tym polega idea zasiedzenia, trzeba dbać o swoją własność i zachowywać się jak właściciel bo jak przez 20-30 lat nikt z polem nic nie robi to znaczy że ktoś inny jest w stanie je lepiej wykorzystać.

Rozumiem ideę, ale trudno zabierać komuś własność,której właścicielem jest od 2007 roku bo przez 30 lat o nią nie dbał, czyż nie?

ale Ziobro jest merytorycznie, jak powiedział LM, zerem i niestety nie rozumie wartości pewnych niemierzalnych dóbr związanych z organizacją i funkcjonowaniem państwa.

Co ciekawe słowa Millera ,,jest pan zerem, panie Ziobro" nie odnosiły się do głupoty czy braku kompetencji Zbyszka, tylko do jego buractwa. 

Ocenę przygotowania merytorycznego Ziobry znajdziesz w innych cytatach:

Niech się Ziobro uczy języków, bo inne sprawy nie bardzo mu wychodzą (Jarosław Kaczyński)

Co prawda, sądząc po poziomie jego wypowiedzi można by wnosić, że nawet dużo palił, nie tylko marihuany, ale, no, to jest takie wnioskowanie pośrednie (Janusz Korwin- Mikke)

Przed wyrokiem sądu w Chicago Ziobro zapowiadał polskie Austerlitz, a wyszło Waterloo (tutaj znowu Leszek Miller, w sumie chyba mistrz bon motów wśród polityków)

Ale dla min. Ziobry brak dowodów nie był wystarczającym argumentem za zamknięciem sprawy. Jego zdaniem, jeśli dowody nie są wystarczające, to trzeba je naginać tak, żeby potwierdziły poszlaki. (Janusz Kaczmarek)

Edytowane przez Artlan

@ Fluber

Mocno nie doceniasz polskiego społeczeństwa jeśli twierdzisz ,że ma gdzieś sądy i nie będzie ich bronić

Nie wiem jak ludzie oceniają sądy ale na pewno jeszcze gorzej oceniają polityków a PiS dokonuje reformy w fatalnym stylu, łamiać konstytucję która jasno mówi że Sejm nie wybiera wszystkich członków KRS, że nie można skrócić kadencji KRS itp

Z rozmów na protestach ludzie przychodzą protestować w obronie sądów i ładu prawnego i są antyrządowi. Opór jest coraz mocniejszy i w tej chwili PiS mocno przegina.. A to jak Jarosław Kaczyński się odzywa to jest to buractwo najczystszej wody. Niski poziom Niesiołowskiego. Niezależnie od tego kogo się popiera to PiS znów przegina i czuje się bezkarny

@ TuPalnik

Nie oglądam Telewizji ale jak raz na jakiś czas wrzucę TVP 1 albo TVP Info ( a robię to raz na miesiąc ) to zawsze trafiam na podobną propagandę więc zakładam że to wszystko jest prawdziwe.. Pamiętam PRL i nawet Urban nie odwalał takiej ordynarnej propagandy

"ja bez żadnego trybu"... to chyba dobitnie pokazuje, że uważa, iż jest ponad prawem/przepisami.

Akurat oglądałem to na żywo i tez mnie to rozwaliło. Panie marszałku ja bez żadnego trybu i Brudziński musiał wyjaśnić szefowi, że tak nie można i wpuścił go w trybie sprostowania :nevreness:  Niemniej niezłe to było, a Kaczyński strasznie się zagotował, chociaż mało kto by wytrzymał nerwowo wczoraj na sali, tam prawie doszło do mordobicia :nevreness:

Można powiedzieć, że reakcja Kaczyńskiego podobna do tej Michnika ostatnio. I tu, i tu poszło o brata:)

@ Fluber

Mocno nie doceniasz polskiego społeczeństwa jeśli twierdzisz ,że ma gdzieś sądy i nie będzie ich bronić

Nie wiem jak ludzie oceniają sądy ale na pewno jeszcze gorzej oceniają polityków a PiS dokonuje reformy w fatalnym stylu, łamiać konstytucję która jasno mówi że Sejm nie wybiera wszystkich członków KRS, że nie można skrócić kadencji KRS itp

Z rozmów na protestach ludzie przychodzą protestować w obronie sądów i ładu prawnego i są antyrządowi. Opór jest coraz mocniejszy i w tej chwili PiS mocno przegina.. A to jak Jarosław Kaczyński się odzywa to jest to buractwo najczystszej wody. Niski poziom Niesiołowskiego. Niezależnie od tego kogo się popiera to PiS znów przegina i czuje się bezkarny

Ćwierć miliona ludzi było na marszu wolności, kiedy nic się nie dział a teraz, kiedy PIS chce przejąć sądy było 25 razy mniej, to o czym tu mówić? Przecież tam jest mniej ludzi niż PO ma członków.

Ludzie nie wiążą tej sprawy z politykami, dla nich to jest kolejna wielka kłótnia i przeciąganie liny. Demokracja się skończyła dwa lata temu, od dwóch lat opozycja krzyczy, że mamy dyktaturę, to kto ich teraz weźmie na poważnie?

Przychodzą protestować w obronie sądów, bo są antyrządowi.

Tam wszyscy są na poziomie NIesiołowskieog, oglądałem wczoraj akurat przez godzinę, to jest żenada. Kaczyński dno, Myszka agresorka prawie doprowadziła do mordobicia. Krzyczenie, tupanie, platforma dosłownie wlazła Kaczyńskiemu wczoraj do ławki poselskiej, a najweselszym akcentem było to, jak Petru wszedł na mównicę i powiedział do Kaczyńskiego panie pośle, czasami jest tak, że mężczyzna powinien przeprosić, wtedy PIS zaczęło skandować "przeproś żonę":)

Te poprawki, które proponuje PIS są na tyle dobre ( głosowanie większością 3/5 - PIS nie może powołać swoich sędziów, no i prezydent też będzie miał nad tym kontrolę), że o ile w pierwotnej wersji to był dla mnie zamach na sądy, to teraz jest to średnio udana reforma. 

Edytowane przez fluber

@ Fluber

Ale konstytucja w przypadku KRS mówi jasno Sejm wybiera 4 członków Senat dwóch i tu się kończy zakres odpowiedzialności

Nieważne czy większością zwykła czy 3/5 to jest łamanie konstytucji. 15 sędziów do KRS wybiera środowisko sędziowskie choć akurat nie jest to jasno wskazane bo jasno wskazane jest kogo moze wybrać Sejm

A co do emocji to na miesięcznice chodzi ok 2 tys ludzi a chyba nie chcesz mi powiedzieć że wśród zwolenników PiS jest to temat , który mało kogo obchodzi.

Ja nie mówię o czym krzycza partie polityczne ale jak to odbiera ulica. A w komunikacji miejskiej czy sklepach dość często słychać dyskusje na temat sądów i ogólnego odbioru tego bardzo negatywnie i to nawet wśród ludzi którzy wiem, że głosowali na Kukiz czy PiS

Ostatnio widziałem sondaż że aż 76% uważa że politycy nie powinni wybierać sędziów

Ba 56% zwolenników PiS tak uważa. Tej reformy nie popiera nikt poza Ziobro i Kaczyńskim.. Zero konsultacji społecznych bo to przecież ustawy poselskie. Łamanie konstytucji. Gadanie o czyszczeniu środowiska z PRLu a jednocześnie wybranie na szefową TK panią która pracowała w PRL a jej mąż jest zarejestrowany jako TW bezpieki

Tego już nawet zwolennicy PiS nie kupują

o słabości opozycji najlepiej świadczy fakt, że taki wybuch lidera partii rzadzacej nijak sie ma do spadku notowań! To co powiedział Kaczyński w wielu krajach byłoby podstawą do wytoczenia mu procesu, nie moze bez dowodw zarzucać komuś morderstwa

widać jarek wie ze skoro ma sądy w kieszeni to teraz moze sobie pozwolić ;)

i nie, z michnikiem tego nie ma jak porównać, bo michnik nie jest premierem (tak, tak kaczynski tez nie jest), jest zwykłym ciulem z ulicy, poza tym michnik kazał spierdalać jakiemuś siurkowi a nie oskarżał opozycje o mord!

Edytowane przez josephnba

@ Fluber

Ale konstytucja w przypadku KRS mówi jasno Sejm wybiera 4 członków Senat dwóch i tu się kończy zakres odpowiedzialności

Nieważne czy większością zwykła czy 3/5 to jest łamanie konstytucji. 15 sędziów do KRS wybiera środowisko sędziowskie choć akurat nie jest to jasno wskazane bo jasno wskazane jest kogo moze wybrać Sejm

Nie, nie, nie konstytucja mówi, że :

Krajowa Rada Sądownictwa składa się z:

1) Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego, Ministra Sprawiedliwości, Prezesa Naczelnego Sądu Administracyjnego i osoby powołanej przez Prezydenta Rzeczypospolitej,

2) piętnastu członków wybranych spośród sędziów Sądu Najwyższego, sądów powszechnych, sądów administracyjnych i sądów wojskowych,

3) czterech członków wybranych przez Sejm spośród posłów oraz dwóch członków wybranych przez Senat spośród senatorów.

Nie jest napisane kto może wybierać sędziów spośród sędziów SN... Konstytucja określa tylko, że 15 członków KRS to sędziowie, a nie to kto ich wybiera! Poza tym o zgodności ustaw z konstytucją decyduje TK, a nie Platforma Obywatelska. 

A co do emocji to na miesięcznice chodzi ok 2 tys ludzi a chyba nie chcesz mi powiedzieć że wśród zwolenników PiS jest to temat , który mało kogo obchodzi.

Ja nie mówię o czym krzycza partie polityczne ale jak to odbiera ulica. A w komunikacji miejskiej czy sklepach dość często słychać dyskusje na temat sądów i ogólnego odbioru tego bardzo negatywnie i to nawet wśród ludzi którzy wiem, że głosowali na Kukiz czy PiS

Ja tylko mówię, że frekwencja na protestach jest kila - kilkanaście razy mniejsza niż w zeszłym roku. To jest fakt. Na miesięcznice na początku też chodziło więcej ludzi, teraz to już nie jest tako gorący temat, jak wcześniej i to też jest fakt.

Ostatnio widziałem sondaż że aż 76% uważa że politycy nie powinni wybierać sędziów

Ba 56% zwolenników PiS tak uważa. Tej reformy nie popiera nikt poza Ziobro i Kaczyńskim.. Zero konsultacji społecznych bo to przecież ustawy poselskie. Łamanie konstytucji. Gadanie o czyszczeniu środowiska z PRLu a jednocześnie wybranie na szefową TK panią która pracowała w PRL a jej mąż jest zarejestrowany jako TW bezpieki

Tego już nawet zwolennicy PiS nie kupują

Co to znaczy, że politycy wybierają sędziów? Przecież w KRS są politycy i to jest wpisane w konstytucji. Przecież politycy nie będą wybierać sędziów, tylko spośród sędziów wybiorą tych, którzy zasiądą w KRS. To są dwie różne rzeczy. No i dzięki poprawce prezydenta nie będzie wybierał ich PIS.

Edytowane przez fluber

Mam już dość tego śmiesznego małego człowieczka, który wraz ze swoją sektą dzieli Polaków na tych lepszych i gorszych. Zawsze gdy ktoś wspomni jego brata, zachowuje się jak furiat gotowy zabić. Wciąż nie rozumiem skąd biorą się ludzie którzy są w stanie mu zaufać. Wy też tak macie? Czy redaktor Michnik także was tak denerwuje jak mnie?

Ely, konstytucja mówi, że ustrój oraz właściwości sądów określają ustawy. skoro więc PiS zgodnie z prawem zmienia ustrój sądów, to wszystko chyba będzie ok, nie?

fluber, nie porównywałbym tego jednak do wybuchu Michnika. całkiem inny kaliber. Adama jeszcze jakoś można zrozumieć (czemu w ogóle miałby przepraszać za brata?), podczas gdy Kaczyński jest jedną z najważniejszych osób w państwie i tak jawnie pokazał, że przepisy ma w dupie. nie wspominając, że Lecha przecież nie atakowano, lecz przypomniano, iż był za trójpodziałem.

Edytowane przez lorak

Ely, konstytucja mówi, że ustrój oraz właściwości sądów określają ustawy. skoro więc PiS zgodnie z prawem zmienia ustrój sądów, to wszystko chyba będzie ok, nie?

fluber, nie porównywałbym tego jednak do wybuchu Michnika. całkiem inny kaliber. Adama jeszcze jakoś można zrozumieć (czemu w ogóle miałby przepraszać za brata?), podczas gdy Kaczyński jest jedną z najważniejszych osób w państwie i tak jawnie pokazał, że przepisy ma w dupie. nie wspominając, że Lecha przecież nie atakowano, lecz przypomniano, iż był za trójpodziałem.

Z mównicy tak, ale z sali szły różne inne teksty i to raczej one sprowokowały Kaczyńskiego. Zresztą tam jest taka atmosfera w sejmie, że zdziwię się, jak nie będą się tłuc:)

Żeby byłą jasność, w żaden sposób nie usprawiedliwiam Kaczyńskiego, powinna się tym zająć komisja etyki.

Mam już dość tego śmiesznego małego człowieczka, który wraz ze swoją sektą dzieli Polaków na tych lepszych i gorszych. Zawsze gdy ktoś wspomni jego brata, zachowuje się jak furiat gotowy zabić. Wciąż nie rozumiem skąd biorą się ludzie którzy są w stanie mu zaufać. Wy też tak macie? Czy redaktor Michnik także was tak denerwuje jak mnie?

To, że nie panuje nad sobą, kiedy cała sala wrzeszczy precz z kaczorem, to jedno. Strategiem i taktykiem politycznym po odejściu Tuska jest w tej chwili najlepszym. Trzeba oddzielić te dwie rzeczy. Ja jestem spokojny, bo trzeba pamiętać, że PIS nie ma większości w sejmie, tylko jest w koalicji z Ziobrą i Gowinem. Ziobrze nie ufam, ale dopóki PIS potrzebuje Gowina, żeby mieć większosć, to ejstem spokojny, że po bandzie nie pójdą. Michnik mnie wkurza tak jak Ziemkiewicza:)

Edytowane przez fluber

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.