Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisał kulfon Wolny Wybór jest spoko, ale jak nie przeszkadza Ci czytanie z kompa to Wolność i Kapitalizm bym polecił.

Z tym się mogę zgodzić. PiS w większości stawia dobre diagnozy i jeżeli naprawi 20% i da implus do naprawienia reszty to będzie ok.

Patrzac na wysokosc odpisow i przemierzajac przez czeluscie smieciowych informacji w necie mozna znalezc info, ze raczej dokonali wyzszych zwrotow w grudniu. Z reszta takie info poszlo min. z MF. Transparentnosc jako taka jest, tylko raczej poprzez przekaz jest totalny brak zaufania do tych informacji. 

Jak chcesz konkurowac na polu innowacyjnosci, skoro wszystkie liczace sie gospodarki inwestuja ogromne srodki w ta galazke gospodarki? Jak nie bezposrednio, to poprzez swoich czempionow, jak to gornolotnie sie nazywa. Nie tak dawno mielismy jakies info o grafenie, maly nasz sukcesik. Juz wciagniety bez mydla przez Japonczykow. Nie bylo zadnego planu dotychczas i efekty sa takie, ze jak tylko ktos sie wykaze, to od razu jest wciagany przez zagranice. Pytanie tylko jak ten plan bedzie hulal pod katem dostosowania sie do rynkowych zmian. Tutaj mam spore watpliwosci.

Patrzac na wartosc naszego eksportu i % udzialu w nim polskich firm, to reindustralizacja jest dosc mocno kluczowym aspektem,w ktory jakos powinnismy zaniwestowac.

A co do artykulu, to jest dosc mocno taki sobie. Zeby nie byc goloslownym, w swojej "karierze" dotychczasowej obslugiwalem kilkadziesiat roznych gieldowych firemek. Nie pamietam zadnej, w ktorej kadra zarzadzajaca nie miala czesci wynagrodzenia wyplacanej w roznej masci akcjach pracowniczych (mozna dyskutowac raczej o lvl pracownikow, od ktorego ten benefit byl dostepny). Czy to nie jest przypadkiem praktyczny przyklad tego, ze teoria ekonomii binarnej ma sie calkiem dobrze w przeciwienstwie do tezy autora artykulu? 

Różne rzeczy media podawały:

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/wstrzymane-zwroty-vat-podatku-vat-wzrosly-czterokrotnie,696560.html

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1007671,vat-ponad-3-mld-zlotych-wstrzymanych-zwrotow.html

Co do ładowania w innowacje i przemysł - Anglia jakoś tego nie robi a radzi sobie całkiem nieźle. Jak ktoś chce dotować swój przemysł i przez to mi jako konsumentowi dać tańszy produkt to proszę bardzo. My zaoszczędzimy pieniądze, które będą inwestowane w sektorze prywatnym.

W USA, Anglii i Wielkiej Brytani funkcjonują tylko opcje menedżerskie. Akcji pracowniczych nie ma i radzą sobie lepiej niż kraje stosujące ten system. Choć dla mnie to akurat najmniejszy problem. Jeżeli państwo nie zmusza a ktoś chce dać pracownikom akcje - ok, spoko, jeżeli wg niego to będzie działało to nie mam nic przeciwko.

No, rozne, ba nawet w Prawnej jest expert, ktory potw. slowo w slowo MF, czyli lepsza identyfikacja oszusztow etc. Wiadomo, ze zawsze sie znajda uczciwi, ktorzy dostana po dupie, ale mimo wszystko wole taki stan niz stan, ze zwracamy wszystkim jak leci.

Tylko, ze problemem jest to, ze jeden przyklad nie rozwiazuje calego zagadnienia, ktory swoim planem Morawiecki chce objac. To, ze Anglia sobie jakos radzi, to fajnie. Tylko, ze Singapur i Korea jakos sobie poradzily bazujac na podobnym planie. Pytanie, gdzie i na czym powinnismy sie wzorowac. A na koniec i tak skonczy sie kwestia jak to wszystko zostanie wprowadzone w zycie.

Temat rzeka, a my i tak sie srednio dogadamy, bo mamy inny punkt widzenia na rzeczywistosc nas otaczajaca ;)

Co do PIS-u, to zgadzam sie, ze generalnie fajnie, ze chca pare rzeczy zmienic, pytanie ile naprawia, a ile zepsuja w II strone. I tu juz z tym srednio...(tego wieku i gimnazjow nie moge przegryzc ;))

Btw. skad wziales info, ze w USA funkcjonuja tylko opcje menedzerskie? A te google i inne takie, to nie z USA? ;)

PS. Szybko sie okazalo, ze polskie spoleczenstwo nie dojrzalo do takiej bzdury jak wolnosc przy wycince drzew...

Edytowane przez polskignom

No, rozne, ba nawet w Prawnej jest expert, ktory potw. slowo w slowo MF, czyli lepsza identyfikacja oszusztow etc. Wiadomo, ze zawsze sie znajda uczciwi, ktorzy dostana po dupie, ale mimo wszystko wole taki stan niz stan, ze zwracamy wszystkim jak leci.

Tylko, ze problemem jest to, ze jeden przyklad nie rozwiazuje calego zagadnienia, ktory swoim planem Morawiecki chce objac. To, ze Anglia sobie jakos radzi, to fajnie. Tylko, ze Singapur i Korea jakos sobie poradzily bazujac na podobnym planie. Pytanie, gdzie i na czym powinnismy sie wzorowac. A na koniec i tak skonczy sie kwestia jak to wszystko zostanie wprowadzone w zycie.

Temat rzeka, a my i tak sie srednio dogadamy, bo mamy inny punkt widzenia na rzeczywistosc nas otaczajaca ;)

Co do PIS-u, to zgadzam sie, ze generalnie fajnie, ze chca pare rzeczy zmienic, pytanie ile naprawia, a ile zepsuja w II strone. I tu juz z tym srednio...(tego wieku i gimnazjow nie moge przegryzc ;))

Btw. skad wziales info, ze w USA funkcjonuja tylko opcje menedzerskie? A te google i inne takie, to nie z USA? ;)

PS. Szybko sie okazalo, ze polskie spoleczenstwo nie dojrzalo do takiej bzdury jak wolnosc przy wycince drzew...

Z drzewami dla mnie luz, nie rozumiem dlaczego fakty srają się o czyjeś drzewa. Cały płacz o drzewa dla mnie pokazał, że Polacy nie dorośli do czegoś tak prostego jak szanowanie własności prywatnej i wykonywania najbardziej podstawowych praw właścicielskich. :]

W USA w tych największych spółkach są akcje pracownicze, ale to w żadnym razie nie jest dominujący model. W Niemczech prawie każda spółka to robi, w Stanach tylko kilka procent zdaje się. Opcje menedżerskie są pewnie w większości.

A dla mnie niezbyt, bo jednak troche mi wadzi jak jakis ziomek przejal w reprywatyzacji dzialke, chwile pozniej ja oczyscil i teraz bez przeszkod wzbogaci sie o kilkadziesiat baniek...

No, ale to pytanie czy jednak firmy dominujace maja zly model, startupy praktycznie wszystkie dzialaja z akcjami pracowniczymi. Duzo tez zalezy od rynku, na ktorym firma dziala. Niemniej jednak twierdzenie, ze ekonomia binarna sie nie sprawdzila i nikt tego nie uzywa jest zaprzeczeniem rzeczywistosci ;)

Wielka brytania to idzie ku katastrofie, oni mają bilans handlowy chyba gorszy niz USA (licząc na łebka)

http://pl.tradingeconomics.com/united-kingdom/balance-of-trade

Istnieja bo świat łyka funty, ale po wyjsciu z UE to się mozę skończyć i nie wiem z czego oni sfinansują wtedy ta dziurę w bilansie import/eksport

Wielka brytania to idzie ku katastrofie, oni mają bilans handlowy chyba gorszy niz USA (licząc na łebka)

http://pl.tradingeconomics.com/united-kingdom/balance-of-trade

Istnieja bo świat łyka funty, ale po wyjsciu z UE to się mozę skończyć i nie wiem z czego oni sfinansują wtedy ta dziurę w bilansie import/eksport

A po co mają to robić?

Kolejna głupota dzisiejszego świata - martwienie się o bilans handlowy po to żeby się martwić.

Kolejna głupota dzisiejszego świata - martwienie się o bilans handlowy po to żeby się martwić.

Czyli po co eksportować, wystarczy nam import.

Eee nie... pod tym się juz się nie podpiszemy :)

Jeśli mają ujemny bilans to sie zadłużają, to jest zaciąganie długu. Kilkadziesiąt miliardów co roku.

Problemu nie ma gdy inne kraje traktują funta jak dolara czyli jako walutę rezerwową, bo chowają w skarpecie te funty które dostają za towary.

W efekcie angole dostają towary jakby za darmo. Korzystają z zaufania do funta

Co będzie jeśli po brexicie to zaufanie spadnie, jeśłi banki centralne zechcą te funty po brexicie oddac i wymienić na towary, złoto lub dolary?

To byłby krach gdyby odbyło się to nagle.

Jeśli odbędzie się to powoli funt będzie się mocno osłabiał

Zadłużenie wewnętrzne nie jest wcale groźne ale  zadłuzenie zewnętrzne jest bardzo groźne i nie ma znaczenia czy to jest dług państwowy (obligacje sprzedawane za granice) czy dług wynikajacy z nadwyżki importu.

Eee nie... pod tym się juz się nie podpiszemy :smile:

Jeśli mają ujemny bilans to sie zadłużają, to jest zaciąganie długu. Kilkadziesiąt miliardów co roku.

Problemu nie ma gdy inne kraje traktują funta jak dolara czyli jako walutę rezerwową, bo chowają w skarpecie te funty które dostają za towary.

Co będzie jeśli po brexicie to zaufanie spadnie, jeśłi banki centralne zechcą te funty po brexicie oddac i wymienić na towary, złoto lub dolary?

Zadłużenie wewnętrzne nie jest wcale groźne ale  zadłuzenie zewnętrzne jest bardzo groźne i nie ma znaczenia czy to jest dług państwowy (obligacje sprzedawane za granice) czy dług wynik

Eee nie... pod tym się juz się nie podpiszemy :smile:

Zadłużenie wewnętrzne nie jest wcale groźne ale  zadłuzenie zewnętrzne jest bardzo groźne i nie ma znaczenia czy to jest dług państwowy (obligacje sprzedawane za granice) czy dług wynikajacy z nadwyżki importu.

ajacy z nadwyżki importu.rak

W dwie strony to działa darko. Jak juan wzrośnie i nikt nie będzie chciał od Chińczyków kupowac to co?

Pieniądz to praktycznie takie samo dobro podlegające wypłacie jak każde inne. Tak długo jak bank centralny UK będzie prowadził stosunkowo suwerenną politykę monetarną a Anglia będzie atrakcyjnym krajem do mieszkania tak długo z funtem będzie wszystko ok.

http://warszawawpigulce.pl/flaga-ue-zaslonila-pomnik-poleglych-o-olszynke-grochowska-grupa-rekonstrukcyjna-odmowila-wspolpracy-tak-wygladaly-tegoroczne-obchody/

Miałem jechać z synem, ale (na szczęście) się rozchorowal...

Rezygnacja z szopki smoleńskiej jak najbardziej zrozumiała, ale to co zrobił UD pragi to przegięcie w drugą stronę

Borowski, którego osobiście bardzo cenię słusznie krytykuje działania szkodzące temu wydarzeniu

Chętnie poszłucham kto jest według Ciebie Artlan "całkiem w porządku" z PO/Nowoczesnej.

Kiedyś byłbym w stanie zaakceptować Kwiatkowskiego, ale z wiadomych powodów wypadł z tej dyskusji.

Z Nowoczesnej to chyba nawet nie znam więcej niż 5 nazwisk, więc się nie wypowiadam.

Z Platformy w sumie większość nie wyróżnia się jakoś szczególnie pozytywnie czy negatywnie, ale jak już mam kogoś wymienić to będą to Zdrojewski, Biernacki, Arłukowicz, Kidawa, Borowczak, Zembala, młody Wałęsa, Czuma, no i Lidia Staroń (ta ostatnia nie jest już w PO, ale była długo tak jak Ujazdowski w PiS).

No i wszyscy byli sportowcy też w zasadzie pasują (np. Korol, Papke i Guzowska zawsze wydawali mi się całkiem ok).

Z tej tradycyjnej lewicy to np. Borowski.

Z Nowoczesnej to chyba nawet nie znam więcej niż 5 nazwisk, więc się nie wypowiadam.

Z Platformy w sumie większość nie wyróżnia się jakoś szczególnie pozytywnie czy negatywnie, ale jak już mam kogoś wymienić to będą to Zdrojewski, Biernacki, Arłukowicz, Kidawa, Borowczak, Zembala, młody Wałęsa, Czuma, no i Lidia Staroń (ta ostatnia nie jest już w PO, ale była długo tak jak Ujazdowski w PiS).

No i wszyscy byli sportowcy też w zasadzie pasują (np. Korol, Papke i Guzowska zawsze wydawali mi się całkiem ok).

Z tej tradycyjnej lewicy to np. Borowski.

Troszkę niefair bo wziąłeś ludzi z drugiej ligi platformy i uwierz mi, że w tym stylu to i w PiSie dla Ciebie byłoby sporo ok ludzi (szczególnie z tych młodych którzy teraz weszli). I tak oprócz Arłukowicza i Wałęsy chyba to w sumie wszyscy Ci ludzie to PiS-lite.

http://www.wsensie.pl/polska/21540-petru-musimy-przytulic-wyborcow-prawa-i-sprawiedliwosci-trzeba-mowic-ja-rozumiem-tez-chcialem-glosowac-na-pis

Ujawnił się cichy sympatyk Kaczyńskiego.

I jeszcze Wenta:) Są może całkiem w porządku sportowcami, ale ich działalność polityczna?

Właśnie oglądam fuckty i usłyszałem że pisiury odwołali referendum ws powiększenia Warszawy.

Brawo dobra zmiano, zdobili wywiad, okazało się że poza Sasinowem mało która gmina chce się przyłączyć i mamy kłopot

Dziś na Białołęce był Sasin, dziwnie nabrał wody w swoje spasione zaklamane usta

Sorry facet, ale obejrzałeś fakty gdzie tak powiedzieli i zaraz lecisz na forum napisać post o takim, a nie innym wydźwięku? Powinno się sprawdzić czy to potwierdzona informacja, poszukać innych źródeł, bardziej rzetelnych.

JKM miał rację, gdy mówił, że ludzie są manipulowani przez media(i nie tylko) bo chcą być manipulowani

Właśnie oglądam fuckty i usłyszałem że pisiury odwołali referendum ws powiększenia Warszawy.

Uważasz zatem, że Warszawa powinna wydać parę milionów złotych na referendum, w którym nie wiadomo, o co chodzi w pytaniu i właściwie nie wiadomo czego dotyczy? :nevreness:  Przecież to referendum to jeszcze większy żart niż to, co zrobił wcześniej Komorowski. 

Brawo dobra zmiano, zdobili wywiad, okazało się że poza Sasinowem mało która gmina chce się przyłączyć i mamy kłopot

Czy Pan Warszawiak mógłby mnie oświecić, które to gminy miały głosować w referendum w sprawie swojego przyłączenia do Warszawy, że się PIS tak ich przestraszył?

Dziś na Białołęce był Sasin, dziwnie nabrał wody w swoje spasione zaklamane usta

Projekt trafił do zamrażarki, nikt nad nim w tej chwili nie pracuje, nie wiadomo, jak będzie wyglądał, nie wiadomo, czy ktoś kiedyś będzie chciał go uchwalić, ale skoro HGW ma z czego, to niech płaci z Twoich podatków na kampanię samorządową PO, bo chyba nie myślisz, że to referendum ma jakikolwiek inny cel.

Wygnany

Info z fucktow sprawdziłem u źródła czyli u Sasina

Zadzwoniłem do kolegi, który był na spotkaniu i potwierdzil że padło takie pytanie oraz odpowiedź

Fluberze referendum miało jeden cel- sprawdzić czy Warszawa i okoloce ch e zmian zaproponowanych przez PiS

Okazało się, że ludzie w gminach mkcno się zbroja przeciw i od razu zmiana zdania? Choć Sasin jeszcze niedawno sam mówił o referendum, ty też z tego co pamiętam o tym wspominałeś

A teraz linia partii się zmieniła, widzą że gówno z tego wiec i tobie się odwidzialo?

Interesujący zbieg okoliczności

Jeśli syn mi wcześnie zaśnie sprawdzę na yt ileż to razy "pani premier" mówiła i tym że pos będzie pytał obywateli w referendach o zdanie

https://youtu.be/1uYH9euvjtc

"...ponieważ was słucham i chcę dla was dobrze pracować.

To obywatele decyduja jakiej chcą Polski, to wasz głos jest najważniejszy"

Edytowane przez josephnba

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.