Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

@ TuPalnik, chodzi mi np. o list do dyrektorów szkół, jego władczy ton który można odebrać jako "jak mnie nie lubisz to wypier** z oświaty". Nie mam foto, po prostu znajoma mi pokazała w ramach ciekawostki co dostali. List od ministrerki edukacji do rodziców (też paskudny) to przy tym nic.

@ Fluber, nie siedzę w tym, nie znam żadnych dokumentów tylko ludzi, którzy się tam udzielają i wracają z Warszawy coraz bardziej zirytowani. Sam prof. Kwiek powoli się od Gowina odcina i wcale się nie dziwię, bo Gowin odmienia jego nazwisko przez wszystkie przypadki i ludzie będą mieli mu za złe. A to tak nie jest do końca, bo wbrew przekazowi władza koncepcje Kwieka traktuje bardzo wybiórczo, np. kwestię nakładów PKB na naukę czy habilitację wdrożeniową.

Pewnie na kazdej uczelni jest inaczej i już samo to pokazuje skalę bezprawia :smile:

Bezpardonowe boje na uczelni o której mówiłem ja (nie był to uniwerek szczeciński) to niech was nie zmyli że to boje między PIS a PO. Używałem słów "opcje polityczne" bo to jest polityka ale dziwnym trafem tam akurat jest to zupełnie niezalezne od partii politycznych.

To są kliki wewnątrz uczelniane. Przy czym zmienność tego kto jest w jakiej klice i kto kogo popiera jest wręcz nie do uwierzenia. Pozostaje pozazdrościć im elastycznosci w tak zaawansowanym wieku.

To jest tak prawdziwe, tak zgodne z tym co wiem i tak idealnie oddaje rzeczywistosc ze aż trudno mi uwierzyć ze dokładnie taki tekst się pojawił.

http://forsal.pl/artykuly/936482,kryzys-polskiej-nauki-ciemna-strona-akademickiego-swiata-w-polsce.html

"Oxford czy Cambridge są tak dobre, bo mają sposób na zagospodarowanie ekscentryków. Naszym sposobem jest eliminacja każdego, kto odbiega od schematu. I trudno to zmienić, choć na naszą skromną skalę próbujemy."

Kluczowe zdanie. Wystarczy to jedno zmienić w nauce. Dać ekscentrykom i wariatom (ale oczywiście takim którzy udowodnili swoją wartość dotychczasową pracą) wolną rękę i mały pokoik by tam dłubali przy tym co im się podoba. To jedno wyleczy całą naukę. Dziś niestety ma być mierny ale wierny, a Ci co nie chca być posłusznymi żołnierzami tylko robić prawdziwą naukę się nie nadają.

Mnie najbardziej spodobało się zdanie naczelnika Kaczyńskiego /quote/:"Najpierw państwo później własność i rynek"              Doskonała puenta,perfekcyjna charakterystyka stosunków państwo-obywatel w Polsce.,Jeżeli ktoś ze znajomych jankesów pytałby mnie o największą różnicę pomiędzy Ameryką i Polską to tym jednym cytatem można opowiedzieć całe 25 lat demokratycznych rządów w RP.,   

Mnie najbardziej spodobało się zdanie naczelnika Kaczyńskiego /quote/:"Najpierw państwo później własność i rynek"              Doskonała puenta,perfekcyjna charakterystyka stosunków państwo-obywatel w Polsce.,Jeżeli ktoś ze znajomych jankesów pytałby mnie o największą różnicę pomiędzy Ameryką i Polską to tym jednym cytatem można opowiedzieć całe 25 lat demokratycznych rządów w RP.,   

Mocne słowa jak na kogoś kto głosował na osobę z takimi poglądami:

“We must stop thinking of the individual and start thinking about what is best for society.”  

Mocne słowa jak na kogoś kto głosował na osobę z takimi poglądami:

“We must stop thinking of the individual and start thinking about what is best for society.”  

Myślę ,że nie rozumiesz różnicy między znaczeniem słowa: Państwo (State),a społeczeństwo(society).,Spróbuję Ci w prosty sposób wytłumaczyć: "społeczeństwo" to MY,a "państwo" to ONI.,  

Myślę ,że nie rozumiesz różnicy między znaczeniem słowa: Państwo (State),a społeczeństwo(society).,Spróbuję Ci w prosty sposób wytłumaczyć: "społeczeństwo" to MY,a "państwo" to ONI.,

Moze ja ci wytlumacze: ,,individual" to JA a ,,society" to ONI.

Btw wyjebali misiewicza z monu

Mam wrażenie, że każda władza u nas ulega przeświadczeniu, że może wszystko i będzie rządzić już zawsze. Stąd chyba nikt nie rusza TVP. Szkoda, że ludzie nie wywierają nacisku by abonament zaorać. PiS jest koszmarnie cyniczny i krótkowzroczny. Przykładowo, jeżeli przejdzie wyznaczanie rektorów uczelni z politycznego nadania, to przez jakiś czas Kaczor będzie miał chorą uciechę. I co, jak kiedyś przyjdą do władzy inni to zmienią zasadę? Czy wykorzystają, tak jak teraz TVP?

A co do cynizmu, z powodu działań kuratora w kuj-pomie dosłownie mi szczęka opadła. Takiej bezczelności się nie spodziewałem w relacjach ze szkołami i o niczym takim nie słyszałem w wykonaniu żadnego jego poprzednika. Styl mają tragiczny.

ponieważ to są ludzie wychowani w PRL, totalitarnym systemie. tak samo jak gadam ze starymi to to samo. dopóki ten odór PRL całkowicie nie uleci to zawsze będziemy mieli podział na my i wy, na al i ak, na pzpr i solidarnosc, na PiS i PO, itp td. ja nie wpadłem w histerie jak PiS wygrał, mają szanse niech próbują, polacy jeszcze nie dojrzeli do demokracji i nie przyjmują do wiedzy że demokracja polega na oddawaniu władzy przez rządzących

Moze ja ci wytlumacze: ,,individual" to JA a ,,society" to ONI.

Dokładnie to chciałem napisać.

ponieważ to są ludzie wychowani w PRL, totalitarnym systemie. tak samo jak gadam ze starymi to to samo. dopóki ten odór PRL całkowicie nie uleci to zawsze będziemy mieli podział na my i wy, na al i ak, na pzpr i solidarnosc, na PiS i PO, itp td. ja nie wpadłem w histerie jak PiS wygrał, mają szanse niech próbują, polacy jeszcze nie dojrzeli do demokracji i nie przyjmują do wiedzy że demokracja polega na oddawaniu władzy przez rządzących

Jak to dobrze, że w krajach kapitalistycznych takiego podziału nie ma. Amerykanie pokazują jak się to odbywa w kraju, który dojrzał do demokracji 

A ja zapytam: co to znaczy "dojrzeć do demokracji"? Tym sloganem wycierają sobie ryje wszyscy po kolei, ze wszystkich stron. Obserwujemy takie ziszczenie filozoficznych rozmyślań o ponowoczesności. KAŻDY wspiera się hasłami o demokracji. PiS i KOD. Trump i Madonna.

Demokracja to wybór dokonywany przez ludzi i najczęściej jest zgodny z narracją mediów bo one wpływają na postrzeganie sceny politycznej,
mimo to zdarza się że wybory przebiegna inaczej niż chciałyby media (ostatnio USA i Polska) i wtedy mam zonka, bo demokratycznie wybrana władza ma silną opozycję nie parlamentarną ale medialną która krytykuje jej błędy rzeczywiste jak i błędy zmyślone.
Jeśli mediom uda się przerobić umysły tych co głosowali na PIS lub Trumpa tak by w końcu zmienili zdanie to moze dojśc do "majdanu" gdyż wtedy już nikt nie chce władzy, nawet Ci co ją wybrali.

Wniosek jest taki że ta pełna, całkowita i dowolna wolność mediów które zamiast informować same narzucają interpretację faktów jest zagrożeniem dla demokracji większym niż kaczor czy trump

Media powinny być bezwzględnie karane za nieprawdziwe interpretacje albo nawet interpretacja faktów w mediach powinna być zakazana
Obecna wolność mediów jest gorsza niż liberum veto, po prostu hulaj dusza piekła nie ma, obrzućmy błotem coś się przyklei
Tak to dziś wygląda i jest groźne co najmniej tak jak "kaczysci".

Od 1 stycznia 2018 r. zamiast czterech będzie jeden przelew na ZUS. We wtorek przed południem obradował rząd. W porządku posiedzenia był m.in. projekt zmian w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych przewidującym, że wszystkie wpłaty, do których otrzymywania uprawniony jest ZUS, będzie można wpłacać jednym przelewem.

Szkoda, ze tym madrym glowom tyle zajelo, zeby wprowadzic taka mala ulatwiajaca zmiane

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,sasin-nie-zapytal-ich-o-zdanie-wiec-zrobilismy-to-za-niego,223293.html

Tak woem że to TVN, tak wiem że macie w dupie ich sondaże aczkolwiek w woelu gminach, w których mam znajomych i pytałem o nastroje są one jednoznacznie negatywne (każde z nich w grupie swoich znajomych rozmawia o przylaczeniu).

Kumpel z Legionowa twoerdzi kategorycznie że nie chce. Mają od kilka lat świetnego gospodarza i podobno na 10 pytanych 9ciu jest przeciwko.

Z kolei Marki (znam trzy osoby z pracy, plus mieszkam kilkanaście metrów od granicy z Markami) są bardziej na tak niż na nie, przynajmniej tak wynika z moich rozmów z,ludźmi z siłowni i znajomymi z którymi spotykam się na psie spacery. Ok 60% na tak, ale oni już od jakiegoś czasu szykija się do włączenia tak jak pisałem. Choć też na przynależność do Wołomina narzekać nie mogą.

Raszyn... No cóż to Raszyn ;)

Referendum już niedługo pytanie tylko czy weźmie w nim udział odpowiednia liczba mieszkańców bo niestety w tej kwestii my Polacy średnio się sprawdzamy

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.