Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytaj o Nigerii. Tam zrezygnowano ze szczepienia na polio z powodów religijnych. W 12 krajach afrykańskich w tym u wszystkich sąsiadów Nigerii po kilku miesiącach od tej decyzji zaczęto rejestrować polio. We wszystkich tych krajach polio w wyniku szczepień zostało całkowicie zwalczone. W tej chwili połowa wszystkich przypadków zachorowań na polio na całym świecie to właśnie wirus z Nigerii... 3 miesiące po wycofaniu szczepionek na odrę z Nigerii zanotowano 20 tysięcy przypadków tej choroby wśród dzieci, 600 z nich zmarło.

Dla mnie ten cytat to nie jest kontrowersja ale dla innych pewnie tak i moze dadzą sie namówić do przeczytania :P

Ciekawe, czy na uroczystościach 500 lat reformacji papież występował, jako luteranin, czy prywatnie. Ta uroczystość jest bardzo ważna dla milionów Polaków i nawet jeżeli prezydent byłby ateistą, to i tak powinien się pojawić tam z szacunku dla swoich rodaków. To jest uroczystość kościelna, a nie państwowa, ale to nie znaczy, że politycy nie mogą brać w nich udziału, bo państwo jest świeckie.

No porównujesz do jakichś kościelnych spraw a to co innego jednak.

Jestem cieniutki w tematach związanych z prawem i po prostu nie wiem czy prezydent uczestniczący w koronowaniu króla Polski nie niesie jakichś konsekwencji prawnych.

Chyba nie podoba mi się też tytuł "król Polski", powinno być "król katolików", władza kościelna używając tytułu "król Polski" przekracza jakby swoje kompetencje i to już pomijajac udział prezydenta w tym wydarzeniu.

Jestem cieniutki w tematach związanych z prawem i po prostu nie wiem czy prezydent uczestniczący w koronowaniu króla Polski nie niesie jakichś konsekwencji prawnych.

Co nie jest zabronione, jest dozwolone. 

Chyba nie podoba mi się też tytuł "król Polski", powinno być "król katolików", władza kościelna używając tytułu "król Polski" przekracza jakby swoje kompetencje i to już pomijajac udział prezydenta w tym wydarzeniu.

A kiedy Petru mówi o sobie, że jest liderem opozycji, to ich nie przekracza?

To prawda, czosnek ma też właściwości przeciwwirusowe (w linku który podałem).

No ale to nie oznacza w żaden sposób zastępowania antybiotyków, bo tychże nie używamy. 

A kiedy Petru mówi o sobie, że jest liderem opozycji, to ich nie przekracza?

No ale tu uroczystość, niby tylko kościelna ale wygląda powaznie, transmisja, prezydent, oficjele.

Jak ktoś jest katolikiem i nie wie o co mi chodzi to niech sobie wyobrazi że jakieś tam szefostwo muzułmanów w Polsce organizuje taka uroczystość i koronuje Allacha czy Mahometa na króla Polski, a z tego wszystkiego transmisja, a na uroczystości oficjele i prezydent.

Niby nic, ale mogłoby zdenerować tych co Allacha za króla nie uznają.

Gdzie przeczytałeś o tym jakimś koronowaniu na króla Polski? To jest akt przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana. Uroczystość związana z 1050 rocznicą Chrztu Polski. Przecież każdy katolik uznaje Jezusa Chrystusa za Króla i Pana, nie tylko polski katolik. 

Czy Twoja znajoma doktorka z uczelni medycznej twierdzi, że szczepionki wprowadza się bez testów?

Testy to nie wieloletnie badania skutków ubocznych. Teraz trwają testy :)

BTW, masz dzieci? :)

Andy, poczytaj trochę o grypie. Nie mówiąc o tym, że szczepienie na grypę jest nieobowiązkowe. Szczepionka na grypę zawiera najczęściej zarażające wirusy grypy w roku poprzednim i jej skuteczność nie jest w żaden sposób zbliżona do szczepionek na gruźlicę, polio, tężec itd.

Poczytałem, posłuchałem, dlatego się nie szczepię. Argumentacja "ekspertów" (czy też lepiej: marketing) jest jednak zaskakująco podobna.

Ty na pewno jesteś matematykiem, skoro brak dodatniej korelacji między dwoma wielkościami to żaden dowód na to, że nie są ze sobą związane?

Ano, w dodatku z poczuciem humoru :) A Ty naprawdę jesteś socjologiem? :D

Ty na pewno jesteś matematykiem, skoro brak dodatniej korelacji między dwoma wielkościami to żaden dowód na to, że nie są ze sobą związane? No i nikt nie twierdzi, że jednostkowe przypadki się nie zgadzają. Pamiętaj, że choroby o które posądza się szczepionki diagnozuje się właśnie wtedy, kiedy się szczepi. I nie wiem, o jakim porażeniu mózgowym piszesz.

Serio choroby diagnozuje się wtedy kiedy się szczepi? Pierwsze szczepienie jest w Polsce na dzień dobry niedługo po urodzeniu :D Kraje Zachodnie jakoś nie są tak barbarzyńskie, WHO z tego co widziałem też milczy na ten temat.

Późniejsze szczepienia - widziałem jak wygląda słynne badanie przed xD Gostka popatrzyła na dziecko, stwierdziła, że wygląda spoko i zawołała do Krystyny, żeby przygotowała szczepionkę xD Dopiero upomniana dokonała dokładniejszego badania, o ile za takie można uznać wizualny ogląd.

Co do koronacji Jezusa najweselsze, że największy szum wokół sprawy robią ateiści, których to przecież nie powinno obchodzić :)

No ale to nie oznacza w żaden sposób zastępowania antybiotyków, bo tychże nie używamy. 

No.. tak. A napisałem gdzieś coś innego? Czosnek może zastępować antybiotyki tylko wtedy kiedy antybiotyki mogłyby zostać użyte tj. na infekcje bakteryjne (a działanie przeciwko bakteriom, w tym bakteriom które wywołują anginę zostało dowiedzione). To, że działa przeciwwirusowo to tylko dodatkowy plus bo to oznacza, że niezależnie czy infekcja jest bakteryjna czy wirusowa czosnek będzie działał.

Gdzie przeczytałeś o tym jakimś koronowaniu na króla Polski? To jest akt przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana. Uroczystość związana z 1050 rocznicą Chrztu Polski. Przecież każdy katolik uznaje Jezusa Chrystusa za Króla i Pana, nie tylko polski katolik. 

Przyznaję ze nie siedzę głęboko w temacie

Czytam nagłówki

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21000510,tlumy-na-intronizacji-jezusa-na-krola-polski-uroczystosc-trwa.html

http://www.fronda.pl/blogi/jezus-chrystus-krol-polski/intronizacja-jezusa-chrystusa-na-krola-polski,7785.html

"Oto Polska w 1050. rocznicę swego Chrztu uroczyście uznała królowanie Jezusa Chrystusa - brzmiał akt."

Zgodnie z tym co niżej napisał mayor to jest zdrada?

Edytowane przez darkonza

Takie działanie niesie konsekwencje prawne,. W Kodeksie Karnym jest określone jako Zdrada Stanu.,Art.127§ 1 oraz § 2 Quote: § 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

§ 2. Kto czyni przygotowania do popełnienia przestępstwa określonego w § 1, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3. 

Z którego roku jest ten artykuł z frondy? :nevreness:

To nie była żadna intronizacja na króla Polski, episkopat wydał dwa oświadczenia w tej sprawie w 2008 roku, w 2012 roku ( w odpowiedzi na zapowiedzi m.in. Brauna), że jest to niezasadne i sprzeczne z wolą Kościoła, żeby takie rzeczy robić.

No ale tu uroczystość, niby tylko kościelna ale wygląda powaznie, transmisja, prezydent, oficjele.

Jak ktoś jest katolikiem i nie wie o co mi chodzi to niech sobie wyobrazi że jakieś tam szefostwo muzułmanów w Polsce organizuje taka uroczystość i koronuje Allacha czy Mahometa na króla Polski, a z tego wszystkiego transmisja, a na uroczystości oficjele i prezydent.

Niby nic, ale mogłoby zdenerować tych co Allacha za króla nie uznają.

Ta uroczystość oficjalnie dotyczy 95% obywateli tego państwa. Nie mam nic przeciwko temu, żeby muzułmanie w Arabii Saudyjskiej uznawali oficjalnie Allacha za swojego Króla i Pana.

Testy to nie wieloletnie badania skutków ubocznych. Teraz trwają testy :smile:

BTW, masz dzieci? :smile:

Poczytałem, posłuchałem, dlatego się nie szczepię. Argumentacja "ekspertów" (czy też lepiej: marketing) jest jednak zaskakująco podobna.

Ano, w dodatku z poczuciem humoru :smile: A Ty naprawdę jesteś socjologiem? :grin:

Serio choroby diagnozuje się wtedy kiedy się szczepi? Pierwsze szczepienie jest w Polsce na dzień dobry niedługo po urodzeniu :grin: Kraje Zachodnie jakoś nie są tak barbarzyńskie, WHO z tego co widziałem też milczy na ten temat.

Późniejsze szczepienia - widziałem jak wygląda słynne badanie przed xD Gostka popatrzyła na dziecko, stwierdziła, że wygląda spoko i zawołała do Krystyny, żeby przygotowała szczepionkę xD Dopiero upomniana dokonała dokładniejszego badania, o ile za takie można uznać wizualny ogląd.

Co do koronacji Jezusa najweselsze, że największy szum wokół sprawy robią ateiści, których to przecież nie powinno obchodzić :smile:

Czyli masz na myśli skutki uboczne po kilkunastu/kilkudziesięciu latach od szczepienia. No cóż, takich samych badań nie ma w kwestii telefonów komórkowych, czy internetu. Nawet nie wiem, czy da się takie badania zrobić w sposób rzetelny.

Choroby takie, jak autyzm, czy porażenie mózgowe, kiedy się diagnozuje? Nie wtedy, kiedy się szczepi?

Rozumiem, że gorzej wspominasz szczepienia po urodzeniu niż te w podstawówce? :nevreness:

Edytowane przez fluber

Takie działanie niesie konsekwencje prawne,. W Kodeksie Karnym jest określone jako Zdrada Stanu.,Art.127§ 1 oraz § 2 Quote: § 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

§ 2. Kto czyni przygotowania do popełnienia przestępstwa określonego w § 1, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3. 

A czy ktokolwiek z tam obecnych chce pozbawić Polskę niepodległości, oderwać jej część lub przemocą zmienić konstytucję? :o

To nie była żadna intronizacja na króla Polski, episkopat wydał dwa oświadczenia w tej sprawie w 2008 roku, w 2012 roku ( w odpowiedzi na zapowiedzi m.in. Brauna), że jest to niezasadne i sprzeczne z wolą Kościoła, żeby takie rzeczy robić.

Episkopat w marcu 2008 roku twierdził, że ogłaszanie Chrystusa Królem Polski jest "niewłaściwe i niepotrzebne", a w 2012 r. uważali jeszcze, że "nie trzeba Chrystusa ogłaszać Królem, wprowadzać Go na tron". Zmienili jednak zdanie. W styczniu 2016 roku bp Andrzej Czaja oświadczył: „Stwierdziliśmy, że uznanie przez wspólnotę ojczysta panowania Jezusa Chrystusa nad nią jest teologicznie dopuszczalne”.

Niby tylko "wspólnota ojczysta", ale śliski temat do lawirowania :smile:

No ale to zdanie powtarza sie na wielu portalach i ono nie pozostawia złudzeń

"Oto Polska w 1050. rocznicę swego Chrztu uroczyście uznała królowanie Jezusa Chrystusa - brzmiał akt."

Edytowane przez darkonza

Episkopat w marcu 2008 roku twierdził, że ogłaszanie Chrystusa Królem Polski jest "niewłaściwe i niepotrzebne", a w 2012 r. uważali jeszcze, że "nie trzeba Chrystusa ogłaszać Królem, wprowadzać Go na tron". Zmienili jednak zdanie. W styczniu 2016 roku bp Andrzej Czaja oświadczył: „Stwierdziliśmy, że uznanie przez wspólnotę ojczysta panowania Jezusa Chrystusa nad nią jest teologicznie dopuszczalne”.

Niby tylko "wspólnota ojczysta", ale śliski temat do lawirowania :smile:

No ale to zdanie powtarza sie na wielu portalach i ono nie pozostawia złudzeń

Wszyscy polscy katolicy uznają królowanie Jezusa Chrystusa. To był tylko uroczysty akt spowodowany jubileuszem Chrztu. Tu się nic nowego nie wydarzyło, nie było żadnej koronacji itd. Jutro jest uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata chociażby. Nie ma żadnego państwowego oficjalnego aktu, nie ma żadnej koronacji i spokojnie, nie żyjesz, jako ateista w tej chwili w żadnym królestwie.

A czy ktokolwiek z tam obecnych chce pozbawić Polskę niepodległości, oderwać jej część lub przemocą zmienić konstytucję? :o

Zmienia konstytucyjny ustrój, ale nie przemocą tylko z uczestnictwem prezydenta. :smile:

Tylko przeciez kościół nie ma możliwosci zmieniac tego konstytucyjnego ustroju.

Takie tam zabawy

Nie ma żadnego państwowego oficjalnego aktu, nie ma żadnej koronacji i spokojnie, nie żyjesz, jako ateista w tej chwili w żadnym królestwie.

Jestem ochrzczony, bierzmowany więc bez oskarżeń o ateizm proszę! :smile:

Dla mnie to tak naprawe żaden problem. tylko taka ciekawostka i się po prostu zastanawiam czy ktoś się nie posunął za daleko.

Edytowane przez darkonza

Skoro ogłasza się kogoś królem, jest to zmiana ustroju konstytucyjnego na "monarchie" .,Na pewno jest to tylko symboliczne,ale w wypadku Polski nawet symboliczne uznanie panowania postaci narzuconej Polakom przemocą przez obce imperium jest nietaktem., Jeżeli  kogoś koniecznie  musieli to powinni ukoronować Światowida ., 

Jestem ochrzczony, bierzmowany więc bez oskarżeń o ateizm proszę! :smile:

Dla mnie to tak naprawe żaden problem. tylko taka ciekawostka i się po prostu zastanawiam czy ktoś się nie posunął za daleko.

Nie posunął za daleko w czym? Przecież to uroczystość całkowicie symboliczna i skoro jesteś bierzmowany, to pewnie nie raz w dzieciństwie śpiewałeś "Króluj nam Chryste zawsze i wszędzie", czy "Chrystus wodzem, Chrystus Królem" :nevreness:

Czyli masz na myśli skutki uboczne po kilkunastu/kilkudziesięciu latach od szczepienia. No cóż, takich samych badań nie ma w kwestii telefonów komórkowych, czy internetu. Nawet nie wiem, czy da się takie badania zrobić w sposób rzetelny.

Choroby takie, jak autyzm, czy porażenie mózgowe, kiedy się diagnozuje? Nie wtedy, kiedy się szczepi?

Rozumiem, że gorzej wspominasz szczepienia po urodzeniu niż te w podstawówce? :nevreness:

Fajnie sobie drwić. Dziecka nie masz, problem Ciebie nie dotyczy tak jest łatwo. Dowiedz się dlaczego w wielu krajach zrezygnowano ze szczepień po urodzeniu to może nabierzesz trochę dystansu.

Co ma wspólnego termin szczepienia i diagnoza porażenia mózgowego czy innego autyzmu?

Edytowane przez andy13

Skoro ogłasza się kogoś królem, jest to zmiana ustroju konstytucyjnego na "monarchie" .,Na pewno jest to tylko symboliczne,ale w wypadku Polski nawet symboliczne uznanie panowania postaci narzuconej Polakom przemocą przez obce imperium jest nietaktem., Jeżeli  kogoś koniecznie  musieli to powinni ukoronować Światowida ., 

Chętnie poznam tych Polaków, którym obce imperium przemocą narzuciło uznanie panowania Jezusa :nevreness:

Nuciłem godzinami po wyjściu z kościoła

Mały rewolucjonista :nevreness:

Fajnie sobie drwić. Dziecka nie masz, problem Ciebie nie dotyczy tak jest łatwo. Dowiedz się dlaczego w wielu krajach zrezygnowano ze szczepień po urodzeniu to może nabierzesz trochę dystansu.

Co ma wspólnego termin szczepienia i diagnoza porażenia mózgowego czy innego autyzmu?

Jestem otwarty na dyskusję w kwestii, w którym dniu po urodzeniu najlepiej szczepić dziecko, ale jaki to ma związek z ruchem antyszczepionkowym, bądź zasadnością szczepienia to nadal nie wiem.

Chętnie poznam tych Polaków, którym obce imperium przemocą narzuciło uznanie panowania Jezusa :nevreness:

No nie żyją od 1050 lat.

Pratycznie nic się nie zachowało z czasów przed chrzestem. Wmówiliśmy sami sobie że zachód już się rozwijał a my ciągle w lesie.

Ostatnie odkrycia archeologiczne sugerują że na ziemiach obecnej Polski wcale nie skakały małpy po drzewach przed X wiekiem.

Wiele wieków wcześniej były normalne grody i prawdopodobnie wiele małych państewek.

Do głowy przychodzi w pierwszej chwili myśl, że po prostu to co było wcześniej zostało wypalone ogniem i mieczem.

Kiedyś państwo czy raczej plemiona/klany było silnie powiazane z wierzeniami, wiec wymazanie wierzeń oznaczało wymazanie ówczesnej elity, a także zniszczenie ich kultury, być moze jakichś zapisków których dzis nie znajdujemy nie dlatego ze nie powstały ale dlatego że były uznane za heretyckie.

To że nie znajdujemy zbyt wielu posągów światowida nie sugeruje ze ich nie było, tylko że zajęto sie nimi tak jak dziś wielu z nas chce sie zajmowąc symbolami po zsrr

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,58

Edytowane przez darkonza

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.