Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Darkonza - prawdziwy socjalizm w Europie to głównie lata 70 i 80 (ogólnie po rewolucji z 68). Z tym, że taka UE miała jeszcze bardzo kapitalistyczny kształt aż do początków XXI w.

Wszystko na siebie "nachodzi" bo dla mnie te lata to początek końca socjalizmu (wiem ze nie dla Ciebie)

To Thatcher i Reagan, uwolnienie rynków finansowych i stworzenie warunków by uczynić banki panami wszystkiego

Darkonza dajesz mi takiego raka jak nikt w tym temacie. Mam propozycje, wypowiedzmy wojne ruskim I stanom, uruchommy na nowo auschwitz I birkenau, albo lepiej - sami wysadzmy warszawe, lodz I krakow, a potem zacznijmy odbudowywac - pojawia sie nowe miejsca pracy I pkb wypierdoli w kosmos. Co o tym myslisz?

Daj dane. 

Nie umiem w tej chwili znaleźć artykułu w którym ładnie wykazano że od reform w 1978 do roku 2013 PKB wzrósł 100 razy, czyli o 10 000%

Mimo wszystko to chyba widac na wykresie z googla

https://www.google.pl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:POL&hl=pl&dl=pl#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:CHN&ifdim=region&hl=pl&dl=pl&ind=false

Darkonza dajesz mi takiego raka jak nikt w tym temacie. Mam propozycje, wypowiedzmy wojne ruskim I stanom, uruchommy na nowo auschwitz I birkenau, albo lepiej - sami wysadzmy warszawe, lodz I krakow, a potem zacznijmy odbudowywac - pojawia sie nowe miejsca pracy I pkb wypierdoli w kosmos. Co o tym myslisz?

Zgadzam się z Tobą że PKB niekoniecznie musi podnosić jakość życia, ale co w związku z tym?

Co powoduje tego raka? To że wydatki publiczne napędzają PKB bardziej niż brak tych wydatków?

Nie umiem w tej chwili znaleźć artykułu w którym ładnie wykazano że od reform w 1978 do roku 2013 PKB wzrósł 100 razy, czyli o 10 000%

Mimo wszystko to chyba widac na wykresie z googla

https://www.google.pl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:POL&hl=pl&dl=pl#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:CHN&ifdim=region&hl=pl&dl=pl&ind=false

Dla Chin łatwo sobie znajdę. Mnie ciekawą dane dla świata wzrostu pkb per capita w poszczególnych latach, o czym mówiłeś wcześniej.

Ok, w temacie wynalazków może tak, ale w temacie wzrostów PKB to nie ma wątpliwości. Najwyższy wzrost PKB w historii świata to okres po drugiej wojnie zwany przez wielu zwany socjalizmem (również na zachodzie), zerwanie ze standardem złota, coraz wyzsze podatki (w USA nawet ponad 90%) i ogromne wydatki rządowe które tworzyły popyt powodujący ogromny wzrost produkcji.

Wcześniej zwykli obywatele nie tworzyli takiego popytu bo nie chcieli masowo zamawiać rakiet, samolotów, czołgów, satelitów, tokamaków czy nawet elektrowni albo mostów.

wynalazek XIX w. czyli lodówka spowodowała zanik głodu, powszechna właśnie zrobiła się po 1945. tutaj bym doszukiwał też powodu

Dla Chin łatwo sobie znajdę. Mnie ciekawą dane dla świata wzrostu pkb per capita w poszczególnych latach, o czym mówiłeś wcześniej.

Wklejałem już kiedyś artykuł z którego poznikały nie wiem czemu dane

http://www.trystero.pl/archives/6634

Co do chin:

https://goldgunsgeopolitics.files.wordpress.com/2011/05/shanghai-1990-2010-kopie.jpg

http://cdn.theatlantic.com/static/mt/assets/what-were-reading/Picture%2017.png

Edytowane przez darkonza

Mam lepszą, przestańmy ruskim groźnie kiwać palcem w bucie, zacznijmy z nimi robić interesy i rozmawiać, a nie warczeć, a Jankesi jeżeli chcą nas mieć za państwo frontowe niech zaczną nas traktować jak inne państwa frontowe czyli Izrael czy Turcję - modernizacja armii, bo narazie nie dostajemy nic oprócz złudnego poczucia bezpieczeństwa, a robimy im pałę aż grzmi.

Jedyny promyczek nadziei to koncepcja trójmorza, w której wciąż bylibyśmy najpoważniejszym graczem ze względu na położenie geopolityczne i powierzchnię na mapie Europy. Ale to tylko jednorazowy akcent.

Edytowane przez Cardi

To że wydatki publiczne napędzają PKB bardziej niż brak tych wydatków?

ale co to jest napedzanie pkb? pkb nie jest zadna wartoscia sama w sobie, wyrzucanie pieniedzy w bloto ,,zeby podbic pkb" jest szkodliwe, wojna nie jest dobra, bo podczas pokoju moznaby zainwestowac te pieniedzy gdzie indziej niz w samoloty czy czolgi...

O dokumenty AK także potwierdzają współpracę NSZ z Niemcami przeciw Polakom:

raporta VI Oddziału Komendy Okręgu AK Kielce z konca 1944 r.: „Oddział ten jest dobrze uzbrojony i wyszkolony. Ćwiczy i obozuje niemal na oczach Niemców, którzy nie atakujà go. Przeprowadza akcje skierowane przeciw desantom sow[ieckim], berlingowcom, Armii Ludowej i elementom lewicujàcym (często przeciw BCh). W pierwszych dniach października grupa NSZ aresztowała i przywiozła do Biegunowa (włoszczowskie) 40 mężczyzn podejrzanych o komunizm. Poddano ich badaniom i częściowo rozstrzelano”. Na stosunek ludności cywilnej do Brygady rzutowały przede wszystkim rekwizycje, które – według opinii akowskich – bardzo często połączone były z rabunkami: "Stosunek ludności cywilnej do oddz[iałów] NSZ jest wyraźnie wrogi ze względu na przeprowadzane bezwzględne rekwizycje żywności i zdarzajàce się przy tym rabowanie ubrań i bielizny”

na filmie "Smoleńsk" widział, więc wie.

a jakiś PISowski wycieruch "dziennikarski" twierdzi, że zamierzają postawić rosyjskim kontrolerom z wieży w SMoleńsku zarzuty "umyślnego sprowadzenia samolotu do katastrofy". 

wiedzą, że tak było, bo na filmie wieża rozkazuje im "zejsć na 50 metr". Ofk, jest to kłamstwo filmowe, bo nie było takiego polecenia. Na zapisach jest za to jasna sugestia kontrolerów, że warunków do lądowania nie ma i czekają lotniska w Mińsku i gdzieś tam jeszcze, więc niech państwo tam lecą.

nie polecieli, bo sfajdani piloci popędzani przez naprutego wódą generała, podbechtanego przez tepego prezydenta, którego z kolei podbechtał telefonicznie braciszek-prezes, postanowili rżnąć bohaterów i lądować we mgle, w której nawet rowerem przez puste pole się nie jedzie, tylko go prowadzi ostrożnie. Oto cała "wielka tajemnica Smoleńska", której tej ociemniały Lud Smoleński szuka. Wiecie co ? NIGDY jej nie odnajdą. NIgdy. Powód jest banalny : nie chce im się szukać prawdy, bo są politycznie pierd..lnięci.

Już widze minę Ruska, jak się dowie :] Smiechu będzie na cały tydzień. Mrówka składa zażalenie na słonia. słoń by rozdeptał, ale po co, skoro mrówka ucieszna jest rewelacyjnie.

Widziałem wczoraj Kaczora ze świtą na miesięcznicy. Ku.wa, nie oceniam ludzi po wyglądzie, ale jak tak dodałem tę ich aparycję do możliwośći jakimi dysponują, do tego chamskiej arogancji, do tego bezmiaru głupoty i pogardy dla świata, to mi wyszedł obrazek nie tyle żałosny, co przeraźliwie smutny.

A potem sobie dodałem do niego te 8 czy 10 milionów głosów jakie dostali w wyborach. A potem dodałem kolejnych 8 czy 10, gdyby ci, którzy nie poszli jednak poszli, a z nimi poszli też nastolatkowie, co jeszcze praw wyborczych nie mają, ale poglądy i owszem -  i pomyślałem że oto Polska właśnie.

I się zastanowiłem poważnie nad tym, czy pan z wąsem nie miał racji przypadkiem, że postanowił to wszystko gazem truć albo do kilofa pędzić. 

tak - ja też jestem skonfundowany tą myślą.

Edytowane przez vasquez

wiedzą, że tak było, bo na filmie wieża rozkazuje im "zejsć na 50 metr". Ofk, jest to kłamstwo filmowe, bo nie było takiego polecenia. Na zapisach jest za to jasna sugestia kontrolerów, że warunków do lądowania nie ma i czekają lotniska w Mińsku i gdzieś tam jeszcze, więc niech państwo tam lecą.

To prawda

nie polecieli, bo sfajdani piloci popędzani przez naprutego wódą generała, podbechtanego przez tepego prezydenta, którego z kolei podbechtał telefonicznie braciszek-prezes, postanowili rżnąć bohaterów i lądować we mgle, w której nawet rowerem przez puste pole się nie jedzie, tylko go prowadzi ostrożnie. Oto cała "wielka tajemnica Smoleńska", której tej ociemniały Lud Smoleński szuka. Wiecie co ? NIGDY jej nie odnajdą. NIgdy. Powód jest banalny : nie chce im się szukać prawdy, bo są politycznie pierd..lnięci.

Ale to już wierutna bzdura.

Widziałem wczoraj Kaczora ze świtą na miesięcznicy. Ku.wa, nie oceniam ludzi po wyglądzie, ale jak tak dodałem tę ich aparycję do możliwośći jakimi dysponują, do tego chamskiej arogancji, do tego bezmiaru głupoty i pogardy dla świata, to mi wyszedł obrazek nie tyle żałosny, co przeraźliwie smutny.

A potem sobie dodałem do niego te 8 czy 10 milionów głosów jakie dostali w wyborach. A potem dodałem kolejnych 8 czy 10, gdyby ci, którzy nie poszli jednak poszli, a z nimi poszli też nastolatkowie, co jeszcze praw wyborczych nie mają, ale poglądy i owszem -  i pomyślałem że oto Polska właśnie.

I się zastanowiłem poważnie nad tym, czy pan z wąsem nie miał racji przypadkiem, że postanowił to wszystko gazem truć albo do kilofa pędzić. 

tak - ja też jestem skonfundowany tą myślą.

A to już czysty hejt :nevreness:

15 rocznica wysadzenia w powietrze trzech wież WTC przez amerykański rząd i pierd.. Tomahawkiem w Pentagon. 

ja naprawdę bym chciał, zeby ktoś im rozpierd... te wieże. Chciałbym, bo uwazam, że im się należy wpierd... życia za wszystkie syństwa jakich się dopuszczają od zawsze. Ale niestety, Ameryka stoi niżej od Polski. U nas trzeba religię smoleńską na chama ciągnąc za uszy do miana propagandy oficjalnej. W Ameryce propaganda propaganda dla umysłowo upośledzonych jest oficjalnie akceptowana od zawsze. 

ci bajkowi terroryści musieli by być umysłowo chorzy, żeby mając trzy pociski strzelać nimi w takie g.wno. Jednym yebnąc w Wall Street, a dwoma następnymi w jakieś reaktory atomowe [jeden był ponoć całkiem blisko, i całkiem strategiczny dla całego rejonu]. I rozpierducha na całego. A oni - gdyby byli prawdziwi - wybrali wieżyczki... Równie dobrze mogli psią kupić rzucić w Statuę Wolności. Intelektualnie i strategicznie ten sam poziom wysilenia mózgu.

Chociaż, tzreba przyznać... trafili w jedną, a trzy się rozwaliły. I to jak szybko. I jak oryginalnie, jak żaden wieżowiec w historii, chociaż płoneło wiele.

polski amerykański TVN codziennie leje łzy nad biednymi cywilami, dziećmi, w Syrii. Nie wspominając ani słowem, kto rozpętał tę wojnę i kto tam swoje biznesy kręcił i kręci [chociaż teraz Rusek pogonił im kota, więc moze wreszcie zabiorą swoje łapy i schowają w majty]. wg nich, to Rusek jest odpowiedzialny, bo się wtrącił. jakby się Rusek nie wtrącił, to w 6 roku trwania amerykańska potęga militarna wreszcie dokonała by przełomu w bezkompromisowej walce z paroma wieśniakami uzbrojonymi w patelnie i tłuczki do mięsa [oczywiście, podarowane im przez bezkompromisową amerykańską potęgę militarną].

przy tej obłudzie PISowskie media są wrecz podręcznikowo prawdomówne.

I biorąc pod uwagę, kto w tej Ameyrce rządzi i kasę trzyma, zastanawiam się, no nie chce wyjśc inaczej !, czy pan z wąsem nie miał racji... 

Nie. To nie ja mam problem. To oni mają problem, skoro takie myśli u mnie prowokują swoimi działaniami.

Edytowane przez vasquez

"ale to juz wierutna bzdura"

tak, wiem. generał nie był nawalony, bo jego żona mówiła że daje na to słowo honoru.

moze dlatego zapomniałem, bo jej żonowym słowem honoru generałowej podtarłem się zamaszyście i poszło z falami.

Pewnie dlatego się podtarłem, bo to niemożliwe, aby nayebany jak szpak palant wytrzeźwiał z powodu słowa honoru danego przez żonę po jego śmierci. To po prostu... w pale mi się nie mieści i w głowie też zresztą.

mistrzu, co ty mi tu jakieś obrazki ze szwedzkimi napisami...

myślisz, że ja się dobrze czuję, kiedy widzę jak moi - trudno - rodacy potwierdzają przynależnośc do zbiorowości, którą pan z wąsem chciał karczować, bo uznał go za gorszą i jedynie zabierającą przestrzeń życiowa, którą inna, lepsza, zbiorowośc, z większym powodzeniem moze wykorzystać ?

dlaczego ja nie widze w Czechach, na Słowacji, w Niemczach, czy w Skandynawii takich debili jak Polacy w swojej masie ? Tam by Smoleńsk nie przeszedł.

Chyba że jako skecz w podrzędnym kabarecie.

Tam by PIS nie rządził.

Chyba że w domu wariatów i to poza miastem.

Średniej wielkości.

A w Polsce - proszę bardzo. I co - mam tego stanu zdurnienia Polakow nie klasyfikować odpowiednio, bo mi coś po szwedzku odpiszesz obrazkowo ?

dlaczego mam się litować nad głupcami i ich ciemnotą ? Dzisiaj ich kultura ogranicza, ale jeszcze nie tak dawno zamiast deklamować strofy smoleńskie palili  na stosach ludzi, którzy byli zbyt mądrzy i błyskotliwi jak na swoje czasy. Nawet ich stan uzębienia przez stulecia nie uległ radykalnej poprawie. 

Edytowane przez vasquez

Zaiste, wszędzie poza Polską jest dobrobyt, powszechne szczęście i radość. Tylko w Polsce funkcjonują takie zjawiska jak brak możności kupienia sobie ferrari z tygodniowej pensji albo nieposiadane willi z 3 tysiącami metrów kwadratowych. Tylko w Polsce występują takie zjawiska jak korupcja, morderstwo czy gwałt. W innych krajach tego nie ma, a same słowa znają tylko naukowcy badający kurwidołek jakim jest Polska. Sztuka się rozwija, istnieje tylko kino ambitne i muzyka klasyczna, nikt by się nie splamił słuchaniem i oglądaniem czegokolwiek innego. W ogóle tylko w Polsce ludzie chorują i są brzydcy i głupi, na zachodzie wszyscy należą do mensy, wszyscy politycy są zwycięzcami nagrody nobla, a wszystkie 20-latki dziewicami. 

"ale to juz wierutna bzdura"

tak, wiem. generał nie był nawalony, bo jego żona mówiła że daje na to słowo honoru.

moze dlatego zapomniałem, bo jej żonowym słowem honoru generałowej podtarłem się zamaszyście i poszło z falami.

Pewnie dlatego się podtarłem, bo to niemożliwe, aby nayebany jak szpak palant wytrzeźwiał z powodu słowa honoru danego przez żonę po jego śmierci. To po prostu... w pale mi się nie mieści i w głowie też zresztą.

Generała nie było w kokpicie.

Właściwie to może był, tylko że nie ma na to żadnych dowodów.

Wracając do tematu, raport Millera jest tak polityczny, choć nie tak bardzo jak to, co tworzy pan Macierewicz. Nie było żadnej mgły, wybuchów, ani trotylu. Nie było też pijanego generała Błasika i wywierania presji na pilotach w sposób bezpośredni (choć oczywiście wiedzieli, jak było w Gruzji). 

Winę za wypadek ponoszą w pierwszej kolejności:

1) Piloci skierowali samolot poniżej minimalnych warunków i nie odeszli na drugie zejście mimo komendy

W drugiej kolejności:

2) Braki w szkoleniu pilotów, którzy nie byli odpowiednio przeszkoleni, aby w Smoleńsku lądować

W trzeciej kolejności dopiero winę ponosi strona rosyjska, która nie zamknęła lotniska i nie kazała odejść na lotnisko zapasowe, a jedynie to zasugerowali, nie zareagowali też odpowiednio na zejście samolotu poniżej 100 metrów.

Cała reszta to polityczna nawalanka bez żadnych dowodów.

Edytowane przez fluber

Wracając do tematu, raport Millera jest tak polityczny, choć nie tak bardzo jak to, co tworzy pan Macierewicz. Nie było żadnej mgły, wybuchów, ani 

Jak cała reszta jest całkiem rozsądna tak ciężko przejść do porządku do tego zdania.

Co politycznego jest w raporcie Millera? Może fakty są polityczne??? W ogolę przyrównywanie w jednym zdaniu raportu Macierewicza i Millera jest skur...... i gwałtem na logice.

Z jednej strony fachowiec opierający się na faktach (żadne nie obalone przez niezależnych naukowców) z drugiej psychopata który wyniki ogłosił przed badaniem, nie ma w w składzie żadnych fachowców od badania wypadków lotniczych, manipuluje faktami (albo jest zbyt głupi jak pomylenie drzew).Co gorsza Macierewicz miał już dowody na Sztuczna mgłe, 1,2,3 bomby i parę innych rzeczy. Tylko jakoś zawsze na zapowiedziach się skończyło. Wiec ktoś kto od poczatku kłamie nie ma prawa sie wypowiadaća tym bardziej robić skok na kasę jak z podkomisja.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.