Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Co by nie mówić Turcja jest obecnie kolejnym krajem który niejako zerwał się z zachodniego łańcucha. Właściwe to na łańcuchu ta Turcja nie była ale miała być po tym udanym puczu.

Wszyscy się dziwili jak w negocjacjach na temat uchodźców Merklowa szła na ugodę z Erdoganem, a to była po prostu tylko gra na przeczekanie bo tam się miała zainstalowac świecka władza które będzie chętniej z zachodem współpracować. Nie udało się.

po owocach ich poznacie. Erdogan buduje nacjonalizm , robi czystki w armii, przytula się do strategicznego wroga, mobilizuje mniejszości narodowe zagranicą, powtórka z historii. a samolocik su24 pokazał jak słaba jest Rosja i nie jest w stanie reagować na tego typu incydenty, straszą armią turecką że niby druga w nato a nie może sobie poradzić niby z kurdami i zamachami, musi szantażować uchodźcami których trzyma w obozach. popatrzcie na mapę bliskiego wschodu a tam jest taka wyspa gdzie niby nikt ich nie lubi , wszyscy dookoła chcą ich zniszczyć a oni sobie radzą :P naród wybrany normalnie który za pomocą usa kręci chłopaszkami

A z luzniejszych topickow

Ile dajecie na zbiórkę smolenską?

Fluber nie odniosłes się jeszcze do tych rewelacji nt 500+ i faktu, że już brak kasy

Bardzo czekam na to co ci z kierownictwa partii przysla jako zwrotkę

Do jakich rewelacji? Do siedemdziesiątych siódmych plotek na temat tego, że zabraknie pieniędzy? Jak zabraknie to będę komentował, ale nie zabraknie, więc nie wiem, po co mam strzępić ozór.

Fajnie, że będą zbierać, a nie wrzucą te pieniądze z budżetu państwa. Nic nie dam :nevreness:

@Darkonza

Całe Twoje wywody są oparte na wymysłach... Nawet nie domysłach a wymysłach i na dodatek manipulujesz

Ja piszę wyraźnie że wątek z rosja jest absurdalny a Ty przez kilkanaście próbujesz mi przypisać słowa których nie napisałeś..

Powiedz mi którego słowa z mojego zdania nie zrozumiałeś( ponizej masz cytat)

Czy ten scenariusz ma rację bytu? Nie ale jest bardziej wiarygodny niż Twoja bajeczka o tym jak przypadkiem na złość Erdoganowi zestrzelono rosyjski samolot

Po drugie:

W żadnym kraju na świecie nikt nie zestrzeli samolotu jeśli nie ma wojny bez wcześniejszego wyraźnego rozkazu przełożonych

Obejrzyj sobie film 13 dni ( rzadka dobra dobra rola Costnera) jak amerykańscy wojskowi parli do wojny z Kubą i jak to się odbywa... Takie rzeczy są omawiane zanim sie wydarzą na szczeblu szefostwo armii Prezydent minister obrony... Erdogan musiał dać pozwolenie na zestrzelenie samolotu rosyjskiego gdyby znów naruszył przestrzeń bo tylko Rosjanie twierdzili że to był ich pierwszy raz

Nawet w demokracji nikt by nie wywinął takeigo numeru bez aprobaty głowy państwa

Po trzecie

Gdyby było jak piszesz że to oddolna inicjatywa to Erdogan by tych ludzi rozniósł... A on ich nagrodził.. Zrobił z nich bohaterów i Putin olał... Wręcz obrazał go i powiedział że w życiu nie przeprosi... I nie przeprosił

Czy tak się zachowuje człowiek który został wykiwany przez armię??? No raczej jak ktoś kto aprobuje działania lotnictwa

Turcja to państwo quasi demokratyczne gdzie Erdogan dzieli dość twardą ręką... Taka jeszcze demokracja a już możnowładztwo ... Tam nie ma szans na działania oddolne

Po czwarte

Przecież Erdogan popsuł sobie stosunki z Europa i USA nie po puczu ale dopiero po tym jak Merkle i OBama mu powiedzieli że przegina pałę ,,, że puczystów było kilku a on w ramach tego kasuje całą opozycję dziennikarzy wykłądowców itp.. .Każdego który mu podpadł.. A jeden Putin do niego zadzwonił... Sam pierwszy mimo że nie było przeprosin i powiedział że popiera Erdogana w całej rozciągłości

Stąd przyjaźń turecko rosyjska ....Takie są fakty a nie Twoje wymysły

I powtarzam poczytaj sobie choć trochę o szorstkiej przyjaźni Erdogana i Gullena - jak wspólnie dochodzili do władzy jak wspólnie rozmontowali państwo świeckie i jak potem Erdogan poczuł się zazdrosny o wpływy Gullena i zaczął z nim wojnę

Całe Twoje wywody są oparte na wymysłach... Nawet nie domysłach a wymysłach i na dodatek manipulujesz

Moje są oparte na faktach i linkach które wklejam.

Ty wymyślasz natomiast jakieś techniki radarowe potrafiące z wyprzedzeniem zgadnąć gdzie się znajdzie samolot, bo to Ci potrzebne do Twoich teorii

Powiedz mi którego słowa z mojego zdania nie zrozumiałeś( ponizej masz cytat)

Czy ten scenariusz ma rację bytu? Nie ale jest bardziej wiarygodny niż Twoja bajeczka o tym jak przypadkiem na złość Erdoganowi zestrzelono rosyjski samolot

Nie rozumiem po co wklejasz scenariusz który jak piszesz nie ma racji bytu?

Nie zestrzelono na złość Erdoganowi.

Erdogan nie lubił Putina, bo mu miesza w Syrii, więc zestrzelono zgodnie z linią polityczną której kibicował Erdogan (przd puczem).

Inna sprawa że część wojska była powiązana z zachodem i chciała go zaplątać w jak najsilniejszy konflikt z Putinem. Erdogan tego nie rozumiał i sam w to szedł.

Wojskowi zestrzelili samolot przy pierwszej okazji gdy mogli (17 sekund w ich przestrzeni tylko) i Erdogan nie miał nic przeciwko bo się nie lubił z Rosją.

Po puczu jednak zrozumiał że był rozgrywany i prowadzono go do konfliktu z Rosją.

Stąd przyjaźń turecko rosyjska ....Takie są fakty a nie Twoje wymysły

Ruscy nie kolegują się z tymi którzy im zabijają ludzi i zestrzeliwują samoloty.

Nikt tak nie robi.

Erdogan musiał wyjaśnić to z Putinem i obwinić wojskowych że prowadzili go do konfliktu z Rosją a on sobie nie zdawał sprawy ze jest manipulowany.

Efektem jest czystka w armii i wywalenie z niej świeckick prozachodnich wojskowych co udobruchało Putina.

Fluber wkleił link że nawet piloci (pewnie niczemu nie winni bo wykonali rozkaz jakiegoś generała) muszą ponieść winę by Putin uznał że sprawa załatwiona.

Zbliżenie nastąpiło po tym jak Erdogan zrozumiał kto jest jego prawdziwym wrogiem

http://telewizjarepublika.pl/proba-zamachu-stanu-w-turcji-erdogan-oskarza-usa-i-zachod,36358.html

A jeden Putin do niego zadzwonił... Sam pierwszy mimo że nie było przeprosin i powiedział że popiera Erdogana w całej rozciągłości

Czy Ty sugerujesz że Putin nakładał sankcje na Erdogana, bo był wkur...za zestrzelenie samolotu, a później nagle mu przeszło bez powodu i już zapomniał o tym że mu Turcja zdjęła samolot i nagle sam zaczął dzwonić do Erdogana?

Nienawiść zamieniona w miłość bez powodu?

Ruskie nie wybaczają bez powodu, oni obcinaja jaja za takie coś (link dawałem)

Kilka dni temu zestrzelono im śmigłowiec

http://www.defence24.pl/422837,odwet-rosji-ponad-120-nalotow-w-rejonie-zestrzelenia-rosyjskiego-mi-8

Tak samo nie wybaczyliby tego Su-24, oni zawsze chcą się zemścić.

Skoro Putin zacząl się przyjaźnić z Erdoganem, znaczy że zemsta się dokonała

Edytowane przez darkonza

Erdogan Prezydent Turcji Recep Tayyip Erdogan oświadczył we wtorek, że rosyjski samolot "był ostrzegany 10 razy w ciągu pięciu minut, ponieważ zmierzał w kierunku granicy" tureckiej. Moskwa twierdzi, że rosyjski samolot nie opuścił syryjskiej przestrzeni powietrznej. Rosyjskie ministerstwo obrony ogłosiło, że uważa zestrzelenie Su-24 za akt nieprzyjacielski.

- Żadnych ostrzeżeń nie było. Ani przez radio, ani wizualnych. W ogóle nie było kontaktu - powiedział nawigator rosyjskiej maszyny Konstantin Murachtin w telewizji Rossija 1. - Dlatego wchodziliśmy na kurs bojowy w zwykłym trybie. Trzeba pamiętać, jaka jest prędkość bombowca, a jaka myśliwca F-16. Jeśli chcieliby nas ostrzec, to mogliby się nam pokazać, ustawiając się na kursie równoległym - tłumaczył.

Dezinformacja czyli ,czyli nagadaliście się.

Teraz darkonza napisze, że Erdogan musiał tak powiedzieć bo był manipulowany a ely3 napisze miał rację ponieważ ostrzegali samolot.

to co pisze ely3 to racja , samolot może być ostrzegany nawet w ułamku sekundy stacja radarowa wysyła sygnał i pisze to w kontekście lat 70tych na PRLwoskim urządzeniu.i jak stacja zobaczy, że samolot lekko zmienia kurs to ma informację albo załoga wysyła bezpośrednio. tarcza antyrakietowa jest budowana nie dla samych rakiet ale dla radarów żeby wychwyciły lot rakiety która wyleci np. za Uralu, dlatego darkonza nie ma elementarnej wiedzy na ten temat. na placu boju prawdopodobnie kilkakrotnie dochodziło do naruszenie przestrzeni aż w końcu postanowili zestrzelić i na pewno był rozkaz z góry. zgodziłbym się z darkonzą, że wojskowi mogli dążyć do konfliktu , wiele razy w historii wojskowi chcieli wojen w przeciwieństwie do rządzących ale wtedy powinny polecieć głowy ale nie zrobił tego ponieważ pewnie był rozkaz i Wujek Sam patrzył ;]

to co pisze ely3 to racja , samolot może być ostrzegany nawet w ułamku sekundy stacja radarowa wysyła sygnał

Oczywiście że może być ostrzegany, ale nie wiemy jak było.

Jeden gada ze był ostrzegany a drugi że nie był i tego nie rozstrzygniemy

Faktem jest natomiast że rusek był w przestrzeni powietrznej Turcji 17 sekund bo akurat tam z jakichś powodów jest taki dziwny cypel.

Gdyby Turcja z Rosja nie byli wtedy wrogami do zestrzelenia by nie doszło bo takie niewielkie przekroczenia granic w przestrzeni powietrznej się zdarzają.

Zestrzelili Turcy i to jest fakt.

Natomiast nie mogli wiedzieć wcześniej czy rusek w tą przestrzeń wleci bez względu na to czy go ostrzegali czy nie.

Nie wiedzieli tego nawet 10 sekund wcześniej zanim w tą przestrzeń wleciał bo mógł wykonać skręt zanim wleciał nad ten cypel

http://www.veteranstoday.com/wp-content/uploads/2015/11/lido_016.jpg

p.s. I nie ma wątpliwości że Turcy złośliwie wykorzystali okazję. Oficjalnie popierali zwalczanie terrorystów w Syrii a nieoficjalnie przy pierwszej najmniejszej okazji zestrzelili ruska. ruskie i NATO nie takie naruszenia sobie wybaczali bojąc się wojny

Edytowane przez darkonza

Na zestrzeleniu stracili.

Embargo uderzało w obie strony.

Zyskali na puczu bo teraz embargo będzie zniesione a oni wrócą do normalnych relacji.

Tak myślę że jest duże prawdopodobieństwo ruskie miały bałagan na mapach czy tez mało szczegółowe mapy i pilot pewnie nie miał nawet na mapie tego cypelka tylko ten prostokąt tureckiej przestrzeni powietrznej. Z trasy loty wynika że pilnował się by leciec równolegle do prostokąta, ale o cypelek nie zadbał.

"Dziennik Gazeta Prawna" podaje, że w Polsce aż 71 procent samochodów ma więcej niż 10 lat. Porównując te liczby do wieku aut w Niemczech czy Belgii i Wielkiej Brytanii to odpowiednio dwa i trzy razy więcej. Porównując dane z naszymi południowymi sąsiadami, w Czechach ponad dekadę ma 50 procent, a w Słowenii 40 procent. Spada też liczba aut, których wiek nie przekracza 2 lat – w Polsce to zaledwie co 25. auto. Dla porównania w Czechach co ósme.

A w Rumunii auta powyżej 10 lat to 56%. My bogaci jesteśmy, tylko po prostu lubimy stare auta xD

Na zestrzeleniu stracili.

Embargo uderzało w obie strony.

Zyskali na puczu bo teraz embargo będzie zniesione a oni wrócą do normalnych relacji.

proszę Cię wymiana między dwoma krajami to nie jest taki problem.

Putin zyskał ponieważ w oczach opinii publicznej samolot walczący z krwiożerczym ISIS został zestrzelony przez Turcję, wyszło że są pokojowi a Turcja jako członek agresywnego NATO potwierdziło swoje zamiary

Erdogan zaznaczył, że Turcja do tej pory neutralna też wchodzi grę i oczywiście nikt nam nad niebem nie będzie latał a na pewno nie ruskie z którymi walczyło od wieków

USA które na pewno dawało światło zaryzykowało ,dla nich pogorszenie stosunków Turcji z Rosją jest na rękę

na konfliktach zazwyczaj politycy wygrywają tym bardziej w autorytarnych , nawet w Polsce to widzimy ;]

na puczu zyskał Erdogan ale pamiętaj, że w Turcji stacjonuje druga największa baza amerykańska z całym arsenałem nuklearnym , jakby USA zależało to do żadnego puczu by nie doszło a Erdogan zostałby zmieciony jak ekipa z PO z polskiej sceny ;] przecież w Turcji też mają kelnerów ;]

@darkonza

Malo rzeczy widziałeś widocznie

Jakoś Putin nie ma problemu z tym że mniejszość rosyjska ma male prawa i jest gnebiona w uzbekistanie czy Kirgizji. Tak samo ma gdzieś zestrzelenie Su-24.

Twoja pierwotna wersja brzmiala ze zachód chcial sklocic rosje z turcja i zestrzelono samolot na zlosc erdoganowi.

Już powoli się wycofujesz z tej absurdalnej teorii tylko nadal twierdzisz że on nic o tym nie wiedzial

Nie ma takiego kraju na świecie w którym by cos takiego byli możliwe a Ty i tak to powtarzasz. erdogan qydal rozkaz zestrzelenia.. Na zasadzie jak wlecą to strzelajcie

@darkonza

Malo rzeczy widziałeś widocznie

Umiesz dzieciaku zacząc posta bez wycieczki osobistej? :smile:

Twoja pierwotna wersja brzmiala ze zachód chcial sklocic rosje z turcja i zestrzelono samolot na zlosc erdoganowi.

To zacytuj gdzie tak napisałem że samolot zestrzelono na złośc Erdoganowi.

Z tego że zachód chce skłócić Rosję z Turcją się nie wycofuję.

Tak samo chcieli by skłócić chiny z Rosją

Już powoli się wycofujesz z tej absurdalnej teorii tylko nadal twierdzisz że on nic o tym nie wiedzial

Z niczego co napisałem się nie wycofuję.

Erdogan mógł się dowiedzieć o zestrzeleniu ruska po a nie przed.

Nie było wiadomo czy ruskie narusza przestrzeń powietrzną, tego się nie da zapalnować - przynajmniej z punktu widzenia Turków

Nie ma takiego kraju na świecie w którym by cos takiego byli możliwe a Ty i tak to powtarzasz. erdogan qydal rozkaz zestrzelenia.. Na zasadzie jak wlecą to strzelajcie

Gdzie tak powtarzam?

Co Ty zmyślasz? :smile:

To przeciez ty pisałeś że w Turcji się nie dzieje nic bez zgody Erdogana, a ja pisałem że to zrobili wojskowi (dodając ze Erdogan nie miał nic przeciwko bo uważał Rosję za wroga)

Po co szukasz konfliktu na siłę. Napisałem jak to się odbyło według mnie, jak z wrogów ruskie z Turkami stali się partnerami (bo Erdogan się dowiedział ze mu zachód miesza w kraju) i tyle.

W sumie jak przeczytałem jeszcze raz to co piszesz szczególnie o Turkach to się w 90% zgadzam.

Chodzi tylko o szczegóły, takie jak to ze Turki nie mogły zaplanowac zestrzelenia ruska bo nie wiedziały czy będą miały okazję

Czy takie jak to że Putin musiał miec powód by zadzownić do Erdogana a nie że nie lubił go i nagle polubił.. bo tak.

Może znasz Turków dobrze ale ruskich słabo, ich duma ucierpiała po zestrzeleniu Su-24 i ktoś musiał za to zapłacić by Putin o tym zapomniał.

Zapłacili za to tureccy wojskowi a nawet piloci.

p.s. O kurka właśnie zauwazyłem że w tym samym poście zarzucasz mi równocześnie:

"Już powoli się wycofujesz z tej absurdalnej teorii tylko nadal twierdzisz że on nic o tym nie wiedzial" (Erdogan)

"Nie ma takiego kraju na świecie w którym by cos takiego byli możliwe a Ty i tak to powtarzasz. erdogan qydal rozkaz zestrzelenia."

To się zdecyduj co w końcu mówię

Tak bardzo starasz się przyczepić ze obie te mozliwości Ci się wydają głupie :P

Edytowane przez darkonza

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.