Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

- Wspominanie zasłużonych dla historii Polski zarówno tej dawnej, jak i najnowszej nie powinno się odbywać "przy okazji" obchodzenia rocznic wydarzeń, z którymi nie byli bezpośrednio związani - tak w felietonie dla tygodnika "wSieci" pisze Marta Kaczyńska, córka pary prezydenckiej Lecha i Marii Kaczyńskich.

Pozdrawiam

Edytowane przez Koelner

- Wspominanie zasłużonych dla historii Polski zarówno tej dawnej, jak i najnowszej nie powinno się odbywać "przy okazji" obchodzenia rocznic wydarzeń, z którymi nie byli bezpośrednio związani - tak w felietonie dla tygodnika "wSieci" pisze Marta Kaczyńska, córka pary prezydenckiej Lecha i Marii Kaczyńskich.

Pozdrawiam

fluber postaw bratanicę do pionu!

Obchody PW bez psychozy smoleńskiej

Ale żeby nie było tak miło również bez asysty wojska... Chyba pierwszy raz

".....23 grudnia Biuro Polityczne komunistycznej partii, PZPR jednogłośnie zgodziło się na to, żeby wprowadzić ustrój kapitalistyczny w Polsce, gospodarkę rynkową. I to jest data zmiany ustroju - nie żaden tam czwarty, czy inny, ale 23 grudnia 1988 r., kiedy system gospodarki planowej został przekształcony w gospodarkę rynkową według kodeksu handlowego z 1934 r.....

...Czy chce Pan powiedzieć, że ten nasz dziki kapitalizm i ta okrutna szokowa terapia została w Polsce wprowadzona przypadkowo, bo nikt nie miał pojęcia, co do nich mówi Sachs? I to na dodatek rękami zdawałoby się jego największych przeciwników?

Ależ tak, na tym cały dowcip polega. Sachs był niezwykle sprawnym lobbystą i marketingowcem. A o czymś takim jak lobbing w Polsce nikt nie miał pojęcia....

...Ale chyba nie było od początku oczywiste, że to prof. Balcerowcz będzie wyciągał polską gospodarkę z komunizmu? Pierwszy odmówił prof. Trzeciakowski, pan także nie przyjął oferty

Tak, pierwszy był Trzeciakowski, potem Józefiak. Obaj odmówili. Ja też byłem brany pod uwagę, ale kiedy do mnie zadzwonił przedstawiciel ambasady z Nairobi, pytając, czy mogę natychmiast wrócić do Polski, spytałem o co chodzi, dowiedziałem się tylko, że są jakieś pewne propozycje pod moim adresem, ale jakie nie wiadomo. Problem polegał na tym, że ja miałem podpisaną umowę która kończyła się za rok, a zerwanie umowy wiązało się z wysoką karą.

Nikt mi nic więcej nie powiedział. Gdyby mi powiedziano o co chodzi, to bym i tak absolutnie przyjechał. Bo przecież ja miałem doświadczenie - broniłem Burundi przed tym atakiem kapitału zagranicznego, na tyle skutecznie, że prezes Banku Światowego zwracał się do sekretarza generalnego ONZ-tu, że jest taki kierownik projektu, który przeszkadza w modernizacji i mnie wyrzucono do Rwandy.

Czyli nie byliśmy skazani na plan Sachsa-Balcerowicza?

Ależ do licha ciężkiego, tylu było wspaniałych, polskich ekonomistów. Mało tego, ja rozmawiałem w Paryżu z Giedroyciem - była cała koncepcja stworzona przez polskich profesorów zagranicznych - tylko w Kanadzie było ich pięciu, którzy doskonale zdawali sobie sprawę, że kapitał światowy jest tak samo zbrodniczy jak komunizm, że zrobi wszystko, żeby coś zdobyć. Tak było też w Kanadzie, ale Kanada się uratowała, bo wprowadziła od razu odpowiednie zarządzenia warunkujące napływ kapitału zagranicznego. A my zupełnie jak dzieci. Ale z jednej strony jak dzieci, a z drugiej strony - łapówki, kolosalne pieniądze poszły. Ja bym teraz proponował, żeby rząd Polski zwrócił się do Centralnego Banku Szwajcarii - to, co mnie się udało, jeśli chodzi o Burundi, gdzie po zamachu zwróciliśmy się do Szwajcarii, która ujawniła, jaki majątek zgromadził poprzedni prezydent....

...A my sprzedaliśmy banki za ok. 25-26 mld zł, a roczne zyski banków wynoszą 12-15 mld zł. Ja tego nie potrafię zrozumieć.To samo było potem, o co się już biłem, kiedy wróciłem do Polski z administracją. Cały świat likwiduje pośrednie szczeble i wprowadza informatyzację, a my zamiast wprowadzać informatyzację wprowadzany powiaty. I mamy nonsens, który nie istnieje nigdzie poza Polską - dwa urzędy wojewódzkie równolegle - jeden marszałkowski, drugi rządowy. I jak wyglądają nasze urzędy centralne.

Wszystko można było zrobić. Myśmy byli dwunastym krajem na świecie, jeśli chodzi o produkcję - to prawda, to było we wszystkich statystykach. Powtarzam - chodzi o produkcję - bo byliśmy biedni - ta olbrzymia produkcja odbywała się kosztem tego, że nie było na rynku podstawowych rzeczy.

I dlatego to wszystko można było mądrze ustawić i przede wszystkim zrobić tak, jak Kanada - obronić się przed inwazją światowego kapitału. Wielki kapitał, wielkie koncerny są bowiem, powtarzam - zbrodnicze. Proszę tylko spojrzeć na kary jakie, kilkanaście koncernów zapłaciło w USA za korumpowanie w innych krajach, w Polsce też - co widać chociażby przy okazji afery informatycznej. Ile Hewlett zapłacił łapówek? 3-4 mln dolarów?...."

http://wpolityce.pl/gospodarka/199530-prof-kiezun-odslania-kulisy-poczatkow-polskiej-transformacji-sachs-byl-niezwykle-sprawnym-lobbysta-i-marketingowcem-on-wszystkich-oszolomil-nasz-wywiad

https://pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Kie%C5%BCun

Przecież oni nie chcieli subwencji z budżetu państwa na partię. Myślałem, że mieli jej nie pobierać.

Petru nawet bierze 500+ :P

Kukiz tylko odrzucił.

Jak dla mnie ludzie, którzy nie są lobbystami, a są przeciwko płaceniu sporo politykom z budżetu państwa to idioci.

Zacząłem pisać, że to dlatego, że albo wierzą w uczciwość polityków albo, ale nie znalazłem drugiego albo. Więc są po prostu idiotami wierzącymi w uczciwość polityków. 

Jak dla mnie ludzie, którzy nie są lobbystami, a są przeciwko płaceniu sporo politykom z budżetu państwa to idioci.

Zacząłem pisać, że to dlatego, że albo wierzą w uczciwość polityków albo, ale nie znalazłem drugiego albo. Więc są po prostu idiotami wierzącymi w uczciwość polityków. 

Wyjątkowo się z Tobą zgodzę. 

fluber postaw bratanicę do pionu!

Obchody PW bez psychozy smoleńskiej

Ale żeby nie było tak miło również bez asysty wojska... Chyba pierwszy raz

A tam bratanica, szach mat joseph :nevreness:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1041267,title,Dzieki-programowi-500-matki-zabieraja-dzieci-i-wyprowadzaja-sie-z-patologicznych-domow,wid,18427411,wiadomosc.html?ticaid=11763f&_ticrsn=3

kiepsko grasz chyba jeśli mnie jednym linkiem szac***esz ;)

Oby więcej tskich przypadków...

...ale

http://natemat.pl/182059,zachlysneli-sie-500-i-pili-przez-3-dni-wloclawek-obnazyl-to-co-dzieje-sie-w-wielu-miastach-tylko-nikt-o-tym-nie-mowi

Mocne gówno. 3 przypadki na Włocławek daje nam jakieś 900 przypadków na Polskę.

Szczególnie, że takim przypadkiem skrajnym to upicie się w Boże Ciało :D

W sytuacji, kiedy za PO szacowano liczbę Polaków nadużywających alkoholu na 4 miliony. 4 000 000. 

No to przez 500 plus mamy aż 4 000 900 teraz :D

kiepsko grasz chyba jeśli mnie jednym linkiem szac***esz ;)

Oby więcej tskich przypadków...

...ale

http://natemat.pl/182059,zachlysneli-sie-500-i-pili-przez-3-dni-wloclawek-obnazyl-to-co-dzieje-sie-w-wielu-miastach-tylko-nikt-o-tym-nie-mowi

Mocne gówno. 3 przypadki na Włocławek daje nam jakieś 900 przypadków na Polskę.

Szczególnie, że takim przypadkiem skrajnym to upicie się w Boże Ciało :D

W sytuacji, kiedy za PO szacowano liczbę Polaków nadużywających alkoholu na 4 miliony. 4 000 000. 

No to przez 500 plus mamy aż 4 000 900 teraz :D

Już nie mówiąc, że 3 promile by mieć w przypadku kobiety, wystarczy kupić ekstremalną ilość jednego pół litra wódki za 20 złoty. Bez 500 plus taka ilość pieniędzy byłaby całkowicie poza zasięgiem :D

Nie mogę czytać natemat z dwóch powodów. Piszą tam totalni amatorzy, a dwa każdy artykuł jest atakiem na rząd i ich politykę w formie tabloidu. Strasznie słaby serwis.

Co do 500+ to wiadomo było, że patologia to przepije, bo nie ma planu bez wad. No, ale kiedyś znajomy powiedział o PiS, że ich pomysły są gorsze niż realizacja. Co by nie mówić to strasznie musiało zabolec to, że 500+ tak rozruszalo gospodarkę. Wzrost sprzedaży używanych aut i wzrost sprzedaży agd i rtv. Ciekawe, czy ro będzie stały trend.

Nic ciekawego, to stare keynesowskie metody.

Wzrost sprzedaży używanych aut dał tyle, że szykuje się nowy podatek od używanych aut :grin: A tymczasem w nocy wybrańcy narodu przygotowali sobie ładne podwyżki. Ochłapy dla wielodzietnych na 500+ żeby nie kwilili i najlepsze kawałki dla siebie :rolleyes-new:

EDYTA

"Rząd szykuje nowy projekt ustawy, zgodnie z którą każda firma będzie miała obowiązek należeć do samorządu gospodarczego. Na jego utrzymanie będzie płacić składkę (nie wyższą niż 0,02 procent obrotu)." ( link )

Co? xD Kolejne ułatwienia dla pracodawców w drodze xD

Edytowane przez andy13

Nie mogę czytać natemat z dwóch powodów. Piszą tam totalni amatorzy, a dwa każdy artykuł jest atakiem na rząd i ich politykę w formie tabloidu. Strasznie słaby serwis.

Co do 500+ to wiadomo było, że patologia to przepije, bo nie ma planu bez wad. No, ale kiedyś znajomy powiedział o PiS, że ich pomysły są gorsze niż realizacja. Co by nie mówić to strasznie musiało zabolec to, że 500+ tak rozruszalo gospodarkę. Wzrost sprzedaży używanych aut i wzrost sprzedaży agd i rtv. Ciekawe, czy ro będzie stały trend.

500-plus-ac19ce99112e0b4b983f247,2,0.png

Założenia do projektu są następujące (http://szklarnia.salon24.pl/696358,ekonomiczne-skutki-programu-500-plus).

Nic ciekawego, to stare keynesowskie metody.

Wzrost sprzedaży używanych aut dał tyle, że szykuje się nowy podatek od używanych aut :grin: A tymczasem w nocy wybrańcy narodu przygotowali sobie ładne podwyżki. Ochłapy dla wielodzietnych na 500+ żeby nie kwilili i najlepsze kawałki dla siebie :rolleyes-new:

20 miliardów ochłapów na 500+ i najlepszy kawałek calutki milion złotych dla siebie :nevreness:  Bardzo się cieszę, że podnoszą pensje i dziwię się, że Ciebie to nie cieszy.

Podnoszą sobie. W nocy. Po cichu. Bo wiedzą, że to zagranie poniżej pasa. Fluber, dorabiasz w biurze jakiegoś posła PiSuaru, przyznaj się ;)

Mi z PIS średnio po drodze, ale dawanie politykom za małej liczby pieniędzy, by wystarczyło im to na dostatnie życie to najgłupszy możliwy pomysł. 

Mi z PIS średnio po drodze, ale dawanie politykom za małej liczby pieniędzy, by wystarczyło im to na dostatnie życie to najgłupszy możliwy pomysł. 

O czym Ty mówisz? xD Widziałeś biedującego polityka? Nie ministra, Byle posła. W dodatku porównaj jaką oni mają kwotę wolną od podatku a jaką masz Ty.

O czym Ty mówisz? xD Widziałeś biedującego polityka? Nie ministra, Byle posła. W dodatku porównaj jaką oni mają kwotę wolną od podatku a jaką masz Ty.

Ta, ta kwota wolna od podatku dla nich dla diety to jakieś ekstra 400 złotych miesięcznie. Posłowie zarabiają prawie tyle co średnia płaca w Warszawie.

Biedni nie są, ale bogaci też nie. A ja wolę zabezpieczać się przed korupcją osób, które mają nade mną władze. 

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.