julekstep Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 7 minut temu, Sebastian napisał: Dobre Akurat gdy o nich myślę, to zastanawiam się czemu płacę im tak dużo Oczywiście nie wszystkim, żeby nie było. Są tacy, którym aż żałuję, że nie mogę zapłacić więcej. Ale taki rynek niestety. Rebus na dziś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Kaczyński przykręcił śrubę Januszom ? No wiadomo Julek, że tacy jak Ty za to wszystko zapłacą. Nie wiem tylko z czego się cieszysz. Ale w sumie oznacza to, że Kaczyński dobrze wycelował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Ja prdle Chce zapłacić więcej ale nie mogę bo "taki rynek" You make my day Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Gdzie jest @Cardi kiedy moze zobaczyc kapitalizm w praktyce?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 13 minut temu, fluber napisał: Gdzie jest @Cardi kiedy moze zobaczyc kapitalizm w praktyce?:) czyli jakby PiS miał możliwość kontrolowania cen artykułów spożywczych oraz pensji w sektorze prywatnym to byłoby taniej i ludzie więcej by zarabiali ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 19 minut temu, Koelner napisał: czyli jakby PiS miał możliwość kontrolowania cen artykułów spożywczych oraz pensji w sektorze prywatnym to byłoby taniej i ludzie więcej by zarabiali ? A nie ma?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 1 minutę temu, fluber napisał: A nie ma?:) nie w 100% na szczęście czy może nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 1 minutę temu, Koelner napisał: nie w 100% na szczęście czy może nie? W 100% nie ale wplyw ma dosyc istotny:) 25 minut temu, Koelner napisał: to byłoby taniej i ludzie więcej by zarabiali ? Zeby ludzie zarabiali wiecej to musi byc drozej. @darkonza juz tu pare razy to tutaj tlumaczyl:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 9 minut temu, fluber napisał: Zeby ludzie zarabiali wiecej to musi byc drozej. @darkonza juz tu pare razy to tutaj tlumaczyl:) taaaaaaaa, pojedź do Niemiec ;] 11 minut temu, fluber napisał: W 100% nie ale wplyw ma dosyc istotny:) dlatego teraz pytanie "lepiej mnie czy więcej?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MA23 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 8 godzin temu, Sebastian napisał: Ja myślę, że porównywanie cen na promocjach jest bardzo zabawne. Liczą się ceny regularne a te w przypadku żywności rosną. Mleko, chleb, masło, jajka i wędliny. Tak się składa, że u mnie w rodzinie to ja robię zakupy i widzę co się dzieje. Serio nie jest tanio. Czasem się zastanawiam jak ludzie zarabiający 3-4 tysiące dają radę. Bez przesady. Mleko 2-3 zł, chleb od 2-7 zł, jajka to i za 8 zł się wyhaczy bez specjalnego szukania... Wędlina rzeczywiście jest drozsza. I nie mówię tu u sklepie "dla najbiedniejszych". Dochodzi kwestia gdzie się mieszka, jak wygląda sytuacja rodzinna i czy się mieszka na swoim i czy się wynajmuje - wg mnie to są główne czynniki. Bo np 4k na rękę dla singla który mieszka z rodzicami to jest świat i ludzie. Natomiast jak ktoś mieszka na wynajmie ma żonę i dziecko na utrzymaniu to już trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 23 minuty temu, Koelner napisał: taaaaaaaa, pojedź do Niemiec ;] W Niemczech działa to dokładnie tak samo. Jest inflacja, ceny rosną, pensje rosną. 24 minuty temu, Koelner napisał: dlatego teraz pytanie "lepiej mnie czy więcej?" Nie mam pojęcia. To zależy od aktualnej proporcji jednego do drugiego, kondycji państwa i warunków zewnętrznych. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Godzinę temu, fluber napisał: A nie ma?:) A uważasz że PiS kontroluje ceny żywności? @Sebastian O czym Ty piszesz? Jak ktoś jest dobry to go awansuje na starszego specjalistę i daje mu więcej. Zakładam że masz system oceniania i stopniowania. Bo to że w ramach jednego poziomu musi by ta sama pensja to norma. Ale to co opisujesz to dziwactwo. Płacisz tyle samo miernotom i tym co się starają?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Godzinę temu, ely3 napisał: A uważasz że PiS kontroluje ceny żywności? To nie jest kwestia mojego uwazania tylko tak po prostu w pewnym stopniu jest. Pis ma wplyw na wysokosc tej ceny w pewnych granicach i moze przez swoje dzialania wplywac na jej zmiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 31 minut temu, fluber napisał: To nie jest kwestia mojego uwazania tylko tak po prostu w pewnym stopniu jest. Pis ma wplyw na wysokosc tej ceny w pewnych granicach i moze przez swoje dzialania wplywac na jej zmiane. Wpływ a kontrola to jednak dwa różne aspekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 18 godzin temu, fluber napisał: @Cardi Zagadka dla Ciebie. Wskaż starego komucha na zdjęciu:) Nie widzę Gawkowskiego, ale chyba nie jest aż taki stary? 4 godziny temu, fluber napisał: Gdzie jest @Cardi kiedy moze zobaczyc kapitalizm w praktyce?:) Gdzie jestem? Gdzieś indziej, żeby nie czytać takich bredni jak "kapitalizm w praktyce" w Polsce Kapitalizm w praktyce, gdy @Sebastian czy inny przedsiębiorca płaci za pracownika 5100, a pracownik dostaje 3000. To niezły kapitalizm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Przecież to iż Mikke to komuch i przyjaciel Rosji było i jest wiadome od dawna Nazywanie PiS i korvina prawicowymi to jakaś "wyższa polityka" Jkm od dawna lobbuje za współpraca z ruskimi którzy dopiero co nad wysysali jak bulgarka tirowca po trasie a jednocześnie konfa śmie przestrzegać przed Izraelem A propos tej strasznej ustawy W zeszłym piątek wysiadałem na patelni, patrzę stoi trzech kolesi nawołujących do podpisania ustawy anty447 Podszedłem wiec i pytam czy panowie wiedzą czego ona dotyczy i jak brzmi jej zapis. Dwóch konfederatów oczy w słup, "no że ten, Żydzi chca..." Powtarzam więc "pytam o konkrety". Cisza..... Podbiega ich koleżka wchodzi między ich a mnie i mówi że on wyjaśni, bo on wie (widać układ trzymam deseczkę z petycja, stoję obok tego co trzyma i jako trzeci biegam w kółko i naganiam), odpowiadam więc wskazując na jednego z tamtych że pytałem jego No to mnie niegrzecznie jako mąciciela odganiali i mało tego obok stał patrol policji to im konfidenci powiedzieli że przeszkadzam Ale pan policjant, widać ciut mądrzejszy powiedzial że nic złego nie robię, nikogo nie atakuje i zajadę pytanie dotyczące petycji więc nie widzi podstaw do udzielenia mi upomnienia Edytowane 10 Stycznia 2020 przez josephnba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 32 minutes ago, Cardi said: Kapitalizm w praktyce, gdy @Sebastian czy inny przedsiębiorca płaci za pracownika 5100, a pracownik dostaje 3000. To niezły kapitalizm. A jak ma się ten kapitalizm w praktyce na zachodzie, gdzie koszty pracy są 3-4 razy wyższe niż w Polsce, a takie PPK działa od wielu lat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 5 minut temu, DeltaCenter napisał: A jak ma się ten kapitalizm w praktyce na zachodzie, gdzie koszty pracy są 3-4 razy wyższe niż w Polsce, a takie PPK działa od wielu lat? Gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 4 godziny temu, MA23 napisał: Bez przesady. Mleko 2-3 zł, chleb od 2-7 zł, jajka to i za 8 zł się wyhaczy bez specjalnego szukania... Wędlina rzeczywiście jest drozsza. I nie mówię tu u sklepie "dla najbiedniejszych". Dochodzi kwestia gdzie się mieszka, jak wygląda sytuacja rodzinna i czy się mieszka na swoim i czy się wynajmuje - wg mnie to są główne czynniki. Bo np 4k na rękę dla singla który mieszka z rodzicami to jest świat i ludzie. Natomiast jak ktoś mieszka na wynajmie ma żonę i dziecko na utrzymaniu to już trochę mało. Inflacja dopiero teraz porządnie podskoczy. Koszyk inflacyjny jest dość wrażliwy na: 1) podwyżki wywozu śmieci, a te idą kosmicznie w górę 2) podwyżki prądu, a można się tu spodziewać nawet 8% podwyżek 3) wzrostu ceny ropy z powodu konfliktu Iran - USA 4,5% w styczniu nie będzie zaskoczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 37 minut temu, Cardi napisał: Gorzej. czyli im gorzej dla kapitalizmu tym lepiej finansowo dla ludzi w sumie prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi