Cardi Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 10 minut temu, RappaR napisał: To inaczej - pokaż mi przykład jednego kraju, gdzie kapitalizm, niskie podatki i wolny rynek rozwiązał problem korupcji Dlaczego mam go pokazać, skoro to nie jest tezą? Tymczasem: Po dwóch tygodniach od wyborów Prawo i Sprawiedliwość zdążyło zapowiedzieć, że może nie zdążyć z pakietem ustaw dla przedsiębiorców i emerytów, które miało uchwalić w ciągu 100 od ponownej wygranej. W przyszłym roku nie nastąpi również kwotowo-procentowa waloryzacja emerytur dla najbiedniejszych oraz z dużą dozą prawdopodobieństwa nie dojdzie także do uchwalenia pierwszego w historii zrównoważonego budżetu. Tym samym trzy kluczowe obietnice wyborcze polityków prawicy się nie ziszczą. No cóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Godzinę temu, Cardi napisał: Czyli zwiększenie socjalu zmniejszy korupcję w polityce? Zmniejszy nierownosci spoleczne. Korupcja wystepuje glownie tam gdzie niewielka grupa ma duzo hajsu a duza grupa malo. Wtedy ci bogaci z latwoscia moga korumpowac bo maja za co. Zmniejszenie liczby urzednikow sprawi ze korupcja bedzie latwiejsza bo zamiast korumpowac pieciu urzednikow wystarczy skorumpowac jednego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 9 minut temu, fluber napisał: Zmniejszenie liczby urzednikow sprawi ze korupcja bedzie latwiejsza bo zamiast korumpowac pieciu urzednikow wystarczy skorumpowac jednego. Co więcej, ten jeden będzie miał 5 razy większą władzę, więc będzie bardziej intratnym stanowiskiem, więc dostanie się w ręce elit. I nie trzeba będzie wielu pieniążków słać nawet, kiedy będąc developerem, brat jest sędzią, kuzyn zarządcą do spraw nieruchomości, a ciocia burmistrzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 24 minuty temu, Cardi napisał: Dlaczego mam go pokazać, skoro to nie jest tezą? Przeciez dokladnie to bylo teza kuca w filmiku, ktory podlinkowales lol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 10 minut temu, julekstep napisał: Przeciez dokladnie to bylo teza kuca w filmiku, ktory podlinkowales lol. To że Sośnierz jest drugim Korwinem po którym nie sposób oczekiwać sensownej myśli to inna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) 32 minuty temu, fluber napisał: Zmniejszenie liczby urzednikow sprawi ze korupcja bedzie latwiejsza bo zamiast korumpowac pieciu urzednikow wystarczy skorumpowac jednego. Jesli wraz z tym będzie szła informatyzacja Państwa (co jest naturalne dla wszystkich) to korupcja będzie maleć w ogóle łączenie socjalu z korupcja to większy mindfuck Edytowane 29 Października 2019 przez karl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Teraz, karl napisał: Jesli wraz z tym będzie szła informatyzacja Państwa (co jest naturalne dla całego św) to korupcja będzie maleć w ogóle łączenie socjalu z korupcja to większy mindfuck Co ma informatyzacja do tworzenia prawa na zyczenie? Mechanizmy ktore opisalem maja miejsce wiec czemu mindfuck? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 8 minut temu, fluber napisał: Co ma informatyzacja do tworzenia prawa na zyczenie? Mechanizmy ktore opisalem maja miejsce wiec czemu mindfuck? Praca urzednika to tylko tworzenie prawa? Tu masz dwa pierwszse przyklady jak szeroko pojeta informatyzacja/digitalizacja moze rozwiazac problemy, a nie dodatkowi urzednicy (btw myslenie so 90s) https://ssir.org/articles/entry/will_blockchain_disrupt_government_corruption https://www.weforum.org/agenda/2019/05/heres-how-blockchain-stopped-corrupt-officials-stealing-school-dinners/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 13 minut temu, karl napisał: Jesli wraz z tym będzie szła informatyzacja Państwa (co jest naturalne dla wszystkich) to korupcja będzie maleć w ogóle łączenie socjalu z korupcja to większy mindfuck Nie do końca mindfuck. Oczywiście nie jest tak, ze jedno wynika wprost z drugiego, ale już efekty jednego maja duży wpływ na wielkość drugiego. Takie czasy, tak jest zbudowany ten świat. Ludzie bez względu na to jakie stanowiska zajmują i jak grube maja konto będą zawsze tylko ułomnymi ludźmi, których chciwość prędzej czy później zwycięży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 6 minut temu, karl napisał: Praca urzednika to tylko tworzenie prawa? https://www.weforum.org/agenda/2019/05/heres-how-blockchain-stopped-corrupt-officials-stealing-school-dinners/ Nie ale to glownie mam na mysli piszac o korupcji. Pelna zgoda ze do powyzszych celow informatyzacja sie nada. W socjalizmie jest duza szansa ze zostanie sfinansowana z podatkow:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 7 minut temu, karl napisał: Praca urzednika to tylko tworzenie prawa? Tu masz dwa pierwszse przyklady jak szeroko pojeta informatyzacja/digitalizacja moze rozwiazac problemy, a nie dodatkowi urzednicy (btw myslenie so 90s) https://ssir.org/articles/entry/will_blockchain_disrupt_government_corruption https://www.weforum.org/agenda/2019/05/heres-how-blockchain-stopped-corrupt-officials-stealing-school-dinners/ No ale takie cos zostanie predzej systemowo wprowadzane w Panstwie z gospodarka sterowana (w jakims stopniu) przez rzad niz w kucowo-kapitalistycznej utopii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 19 minut temu, polskignom napisał: Nie do końca mindfuck. Oczywiście nie jest tak, ze jedno wynika wprost z drugiego, ale już efekty jednego maja duży wpływ na wielkość drugiego. Takie czasy, tak jest zbudowany ten świat. Ludzie bez względu na to jakie stanowiska zajmują i jak grube maja konto będą zawsze tylko ułomnymi ludźmi, których chciwość prędzej czy później zwycięży Pogrubiłem kluczowe zdanie. Socjal jest moim zdaniem statystycznie nieistotny. 15 minut temu, fluber napisał: Nie ale to glownie mam na mysli piszac o korupcji. Skad mogę wiedziec, co ty masz na mysli piszac o korupcji Użyłeś słowa "urzędnik", więc do niego się odniosłem. 16 minut temu, fluber napisał: Pelna zgoda ze do powyzszych celow informatyzacja sie nada. W socjalizmie jest duza szansa ze zostanie sfinansowana z podatkow:) Na razie nic takiego się nie dzieje.... Zresztą minister Streżyńska, która miała fajne pomysły (jedyna w całym rządzie?), została już dawno zastąpiona. Cytat No ale takie cos zostanie predzej systemowo wprowadzane w Panstwie z gospodarka sterowana (w jakims stopniu) przez rzad niz w kucowo-kapitalistycznej utopii Tego nie wiem, bardzo możliwe (chociaż tutaj kluczowe wydaje się być - w jakims stopniu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, julekstep napisał: Przeciez dokladnie to bylo teza kuca w filmiku, ktory podlinkowales lol. To niech on jej broni Edytowane 29 Października 2019 przez Cardi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 1 minutę temu, Cardi napisał: To niech on jej broni ale to nie on ja tu wrzucil lol 33 minuty temu, karl napisał: Tego nie wiem, bardzo możliwe (chociaż tutaj kluczowe wydaje się być - w jakims stopniu ) No w 'prawdziwym' kapitalizmie to by przeciez nie przeszlo jako kolejna forma regulacji. No chyba ze wierzysz w niewidzalna reke rynku, ktora przed skorzystania z uslugi skloni 'przecietnego Kowalskiego' do sprawdzenia, ktory punkt usulugowy ma znak jakosci B nadawany przez jakas niezalezna (i ofc krystalicznie czysta - jak to w kapitalizmie!) organizacje sprawdzajaca czy w przetargach korzystano z blockchaina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 5 minut temu, julekstep napisał: ale to nie on ja tu wrzucil lol To jeszcze sprawdź jaki komentarz umieściłem pod filmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 15 godzin temu, ely3 napisał: I naprawdę jeśli uważasz za objaw cywilizacji to,że sąd wyda pozytywny wyrok dla wnioskodawcy bez przedstawienia żadnego dowodu to mamy inne standardy cywilizacji. No i widzisz jak wysoce cywilizowane mamy panstwo?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Godzinę temu, karl napisał: Pogrubiłem kluczowe zdanie. Socjal jest moim zdaniem statystycznie nieistotny. No, ale socjal jako taki ma sprawić, ze nie będzie horrendalnych różnic w bogactwie obywateli, co siła rzeczy ukróci postępowanie tych najzamożniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 57 minut temu, Cardi napisał: To jeszcze sprawdź jaki komentarz umieściłem pod filmem. Nie widze tam slowka 'farmazon' - a tym przede wszystkim jest ta wypowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Godzinę temu, polskignom napisał: No, ale socjal jako taki ma sprawić, ze nie będzie horrendalnych różnic w bogactwie obywateli, co siła rzeczy ukróci postępowanie tych najzamożniejszych. hehe widać żeście młodzi. w PRL korupcja była powszechna mimo egalitaryzmu oraz zamordyzmu , Panowie mniej tabel i artykułów w necie więcej życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Apropos korupcji, first things first: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi