Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

@lorak

Właśnie tutaj Darkonza daje dość dobry przykład w jaki sposób operuje matematyką Pilaster.

W dniu 7.05.2019 o 17:22, darkonza napisał(a):

W krwi jest 6,5% a w pęcherzykach 5,5%

Rozwiń  

Nie, we krwi nie ma 6,5% dwutlenku węgla. We krwi jest wyższe ciśnienie cząstkowe dwutlenku węgla od tego zawartego w powietrzu wewnątrz pęcherzyków płucnych, ale tutaj mówisz o czymś, czego nie do końca rozumiesz. 

W dniu 7.05.2019 o 17:26, fluber napisał(a):

Tam nic nie jest sugerowane tylko przeprowadzone zostaly eksperymenty w ktorych ludzie gorzej wypadali w testach iq przy rosnacych stezeniach co2 w powietrzu.

Przeciez nikt tego nie sugeruje z kosmosu:)

Rozwiń  

Węc korelacja prędzej wynika ze śpiewu ptaków przy otwartym oknie niż z tego ze było niej CO2, zrozumie to każdy kto zrozumie proces oddychania a przy tym ze we krwi ma być 65000ppm CO2  bo jak będzie mniej to sie straci przytomność i wtedy faktycznie testy wyjdą słąbo :)

Choc ja po prostu podejrzewam fałszerstwo, zmyslone wyniki itp. w nadzie na grant oi przypodobanie sie obecnie dominującej kaście klimatologów :P

W dniu 7.05.2019 o 17:30, RappaR napisał(a):

@lorak

Właśnie tutaj Darkonza daje dość dobry przykład w jaki sposób operuje matematyką Pilaster.

Nie, we krwi nie ma 6,5% dwutlenku węgla. We krwi jest wyższe ciśnienie cząstkowe dwutlenku węgla od tego zawartego w powietrzu wewnątrz pęcherzyków płucnych, ale tutaj mówisz o czymś, czego nie do końca rozumiesz. 

Rozwiń  

No to ile jest dwutlenku węgla we krwi jak nie 6,5%? :)

W dniu 7.05.2019 o 17:30, darkonza napisał(a):

Węc korelacja prędzej wynika ze śpiewu ptaków przy otwartym oknie niż z tego ze było niej CO2, zrozumie to każdy kto zrozumie proces oddychania a przy tym ze we krwi ma być 65000ppm CO2  bo jak będzie mniej to sie straci przytomność i wtedy faktycznie testy wyjdą słąbo :)

Choc ja po prostu podejrzewam fałszerstwo, zmyslone wyniki itp. w nadzie na grant oi przypodobanie sie obecnie dominującej kaście klimatologów :P

Rozwiń  

~0,05%?

Saturacja 100% nie oznacza wcale, że naszymi tętnicami nagle płynie sam tlen. 

Rozwiń  

Jak rozumiesz wpływ oddychania na człowieka, to powiem szczerze, nie jeden, nie dwa, nie trzy, nie cztery noble z medycyny na Ciebie czekają.

Bo to, że współczesna medycyna zna uproszczony model oddychania i wie na jakiej zasadzie fizycznej on działa, nie znaczy wcale, że jest blisko "rozumienia procesu oddychania". 

W dniu 7.05.2019 o 17:33, RappaR napisał(a):

~0,05%?

Saturacja 100% nie oznacza wcale, że naszymi tętnicami nagle płynie sam tlen. 

Rozwiń  

No nie załamuj mnie.

jakim cudem we krwi miałoby być 0,05 jak w płucach jest kilka procent?

0,05% = 500ppm. Czyli w pomieszczeniu o zawartosci CO2 na poziomie 600ppm nie mógłbyś oddychać bo ja oddałbus CO2 o stężeniu niższym w atmosferę o stężeniu wyzszym? Wymiana gazowa byłaby niemożliwa.

Edytowane przez darkonza

Rozwiń  

Przecież badania nad wpływem dwutlenku węgla na człowieka są wcześniejsze niż te wszystkie modele klimatyczne.

@lorak Teraz to mam wątpliwości, czy Darkonza nie prowadzi bloga Pilastera.

W dniu 7.05.2019 o 17:39, darkonza napisał(a):

jakim cudem we krwi miałoby być 0,05 jak w płucach jest kilka procent?

0,05% = 500ppm. Czyli w pomieszczeniu o zawartosci CO2 na poziomie 600ppm nie mógłbyś oddychać bo ja oddałbus CO2 o stężeniu niższym w atmosferę o stężeniu wyzszym?

Rozwiń  

Może dlatego, że krew jest cieczą, a powietrze gazem? 

W dniu 7.05.2019 o 17:41, fluber napisał(a):

Przecież badania nad wpływem dwutlenku węgla na człowieka są wcześniejsze niż te wszystkie modele klimatyczne.

Rozwiń  

No są,

wiec gdzie są efekty tych badań, zostały zapomniane  i wyparte jak widać przez załozenie - "CO2 jest diabłem i dlatego trzeba go zwalczać"

Nawet jeśli bez tego Co2 natychmiast bys sie udusił bo dzieki niemu jestes zdolny do przyswajania tlenu

W dniu 7.05.2019 o 17:44, darkonza napisał(a):

No są,

wiec gdzie są efekty tych badań, zostały zapomniane  i wyparte jak widać przez załozenie - "CO2 jest diabłem i dlatego trzeba go zwalczać"

Nawet jeśli bez tego Co2 natychmiast bys sie udusił bo dzieki niemu jestes zdolny do przyswajania tlenu

Rozwiń  

No ale z tych badań wynikają obowiązujące od dekad bezpieczne stężenia dwutlenku węgla w pomieszczeniach itd. i nie miało to nic wspólnego z modelami klimatycznymi, które wtedy raczkowały. Przy 5% CO2 w powietrzu masz poważne zaburzenia słuchu, czy widzenia. Ludzie sobie przecież tego nie wymyślają.

W dniu 7.05.2019 o 17:42, RappaR napisał(a):

@lorak Teraz to mam wątpliwości, czy Darkonza nie prowadzi bloga Pilastera.

Może dlatego, że krew jest cieczą, a powietrze gazem? 

Rozwiń  

No to pewnie dlatego klimatolodzy narzekaja ze CO2 z atmosfery rozpouszcza sie w oceanach?

Według twojej teorii powinno CO2 z oceanów uciekać do atmosfery, nawet jeśli tego CO2 w ocenach bedzie mnie a w atmosferze wiecej

W dniu 7.05.2019 o 17:46, fluber napisał(a):

No ale z tych badań wynikają obowiązujące od dekad bezpieczne stężenia dwutlenku węgla w pomieszczeniach itd. i nie miało to nic wspólnego z modelami klimatycznymi, które wtedy raczkowały. Przy 5% CO2 w powietrzu masz poważne zaburzenia słuchu, czy widzenia. Ludzie sobie przecież tego nie wymyślają.

Rozwiń  

No zgadzam się, przy 5% tak jest.

Skoro w krwi jest 6,5% (i organizm ciągle produkuje nowe CO2) a przy pęcherzykach jest 5,5% to jest ogromny problem by oddac nadmiar CO2 do atmosfery zawierajacej 5%, za mała róznica stężeń.

Tyle ze "klimatyczni naukowcy" straszą ze już wzrost w atmosferze z 0,04% do 0,2% jest probleme, choć nie jest zadnym bo między 6,5% a 0,2% jest dużo miejsca, gradient stezeń jest praktycznie taki sam.

p.s. Lata temu mogłem spokojnei znaleźć rysunki z tym jaki procent Co2 mamy w jakiej czesci płuc, teraz kurka nie moge nic znaleźć :P

Edytowane przez darkonza

W dniu 7.05.2019 o 17:46, darkonza napisał(a):

No to pewnie dlatego klimatolodzy narzekaja ze CO2 z atmosfery rozpouszcza sie w oceanach?

Według twojej teorii powinno CO2 z oceanów uciekać do atmosfery, nawet jeśli tego CO2 w ocenach bedzie mnie a w atmosferze wiecej

Rozwiń  

Ale CO2 nie idzie tam gdzie jest go mniej czy więcej, tylko dyfunduje zgodnie z gradientem energetycznym od roztworu z wyższym ciśnieniem parcjalnym do roztworu o niższym ciśnieniu parcjalnym. 

W dniu 7.05.2019 o 17:44, darkonza napisał(a):

Rozwiń  

Kwas solny spełnia niesamowicie pożyteczną funkcję w organizmie, odradzam jednak zaczynania dnia od wypicia szklanki z jego stężonym roztworem :)

W dniu 7.05.2019 o 17:51, RappaR napisał(a):

Ale CO2 nie idzie tam gdzie jest go mniej czy więcej, tylko dyfunduje zgodnie z gradientem energetycznym od roztworu z wyższym ciśnieniem parcjalnym do roztworu o niższym ciśnieniu parcjalnym. 

Rozwiń  

Nie wiem o jakim gradiencie energetycznym mówisz, ale co do ciśnien parcjalnych zgoda i dlatego by krew oddała CO2 w płucach musisz mieć gazy o stężeniu niższym niż we krwi.

A skoro:

"Powietrze wydychane przez człowieka zawiera od 2 do 3% dwutlenku węgla."

http://www.label.pl/po/pomiar_co2.html

To we krwi musi byc więcej niz 2-3%.

i skoro wdychasz powietrze o zawartosci 0,04% a wydychasz po sekundach o zawartosci 2-3% CO2 to pomysl o jaku dużo wiecej jest we krwi!

według tego rysunku wydycha sie nawet 4%

biology-form-4-chapter-7-respiration-par

W dniu 7.05.2019 o 17:56, darkonza napisał(a):

krew oddała CO2 w płucach musisz mieć gazy o stężeniu niższym niż we krwi.

Rozwiń  

Nie, nie muszę mieć.

W dniu 7.05.2019 o 17:56, darkonza napisał(a):

i skoro wdychasz powietrze o zawartosci 0,04% a wydychasz po sekundach o zawartosci 2-3% CO2 to pomysl o jaku dużo wiecej jest we krwi!

Rozwiń  

Dużo więcej nie oznacza wcale większego stężenia.

http://www.husty.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=173:prawo-henry-ego-rozpuszczalnosc-powietrza-gazow-w-wodzie&catid=108&Itemid=498

To jest materiał z gimnazjum. 

W dniu 7.05.2019 o 17:46, darkonza napisał(a):

Tyle ze "klimatyczni naukowcy" straszą ze już wzrost w atmosferze z 0,04% do 0,2% jest probleme, choć nie jest zadnym

Rozwiń  

Dopuszczalne stężenie CO2 dla stałego przebywania człowieka (wg WHO) wynosi 0,1% i z tego co kojarzę ten poziom został ustalony już lata temu. Nie wiem, czemu doszukujesz się tutaj ingerencji klimatologów:)

W dniu 7.05.2019 o 17:59, fluber napisał(a):

Dopuszczalne stężenie CO2 dla stałego przebywania człowieka (wg WHO) wynosi 0,1% i z tego co kojarzę ten poziom został ustalony już lata temu. Nie wiem, czemu doszukujesz się tutaj ingerencji klimatologów:)

Rozwiń  

A bo to klimatolodzy nie maja wpływu na WHO? Oni maja wpływ na naszą politykę gospodarczą, co im jakieś WHO - ich wciagaja nosem.

Powtóprze, na okrętach podwodnych i stacjach kosmicznych jest 1% i nikomu sie krzywda nie dzieje: ruskei z amerykanami dawnio to przebadały na okrętach podwodnych ile moze być (a wcześniej III rzesza)

tab-3-1.jpg

Do 0,3% nie da się zauwazyć żadnych objawów.

Nie dało sie zauwazyć dopóki nie narodzili sie klimatolodzy :)

Dobra, ja musze spadać

Pozdrawiam

Edytowane przez darkonza

W dniu 8.05.2019 o 17:07, Koelner napisał(a):
Rozwiń  

pis daje szansę sobie dorobić inżynierom i lekarzom z afryki

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.