Skocz do zawartości

Interregnum w NBA.

january

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie do panowania MJ'a mam pytanie.

Bo o ile teraz większość ekspertów zgadza się, że MJ był najlepszy, to ciekaw jestem jakie nastroje były w latach 89-98 i jakie opinie wówczas panowały, czy MJ był faktycznie uznawany bezsprzecznie za najlepszego.

Czy ma ktoś jakieś artykuły, analizy z tamtych lat, które podważałaby pozycję nr 1 MJ'a w lidze?

Raczej był uważany za bezsprzecznie najlepszego, nawet wyraźnie bardziej niż teraz gdzie po latach niektórzy (tj. fani współczesnych gwiazd) próbują zmniejszać jego wielkość. Oczywiście podważania jak w każdym innym przypadku się pojawiały, szczególnie przed pierwszym mistrzostwem. Cały szkopuł w tym, że Jordan rok w rok wszystkim wątpiącym zamykał usta i wątpliwości kończyły się szybciej niż zaczęły. 

Raczej był uważany za bezsprzecznie najlepszego, nawet wyraźnie bardziej niż teraz gdzie po latach niektórzy (tj. fani współczesnych gwiazd) próbują zmniejszać jego wielkość. Oczywiście podważania jak w każdym innym przypadku się pojawiały, szczególnie przed pierwszym mistrzostwem. Cały szkopuł w tym, że Jordan rok w rok wszystkim wątpiącym zamykał usta i wątpliwości kończyły się szybciej niż zaczęły. 

Jako że praktycznie były to pierwsze sezony od których interesowałem się NBA  to  analiz czy artykułów nie przytoczę. Ale pamiętam że dopiero od finałów z Portland MJ wybił się z poziomu jeden z największych na bezsprzecznie najlepszy. Wcześniej brak mistrzostw, konkurencja z Magic'em,Birdem powodowała że niby był najlepszy ale...  Choć co ciekawe w sezonie 92-92 chyba największy hype towarzyszył Barkleyowi.

Oczywiście pisze to z pozycji osoby która jedyny dostęp wtedy miała z TVP i DSF oraz rzadkich na polskim rynku książek.

Ciężko uwierzyć, że ktoś zebrał jakąś rozsądną próbkę danych i przeliczył? Fajnie jakbyś podrzucił link jakiś, bo na oficjałach wiadomo, że się nic nie znajdzie, a dotychczas widziałem tyle co na whatif.

policzyć tego nie sposób, ponieważ wystarczająca ilość meczów nie jest dostępna (chyba nawet nie istnieje). to jest tylko takie moje przypuszczenie, choć uważam, że bardzo prawdopodobne. Russell był wtedy jeszcze w atletycznym prime, Wilt skupiał się na ataku, a w obronie i tak był mniej mobilny od Billa, więc wątpliwe aby miał więcej bloków. natomiast jeśli chodzi o przechwyty, to był ostatni sezon zanim West osiągnął swój prime, a żaden inny niski nie wydaje się w tamtych czasach zdolny konkurować pod tym względem z Russellem - oprócz KC Jonesa, ale on dopiero rok później zaczął grać więcej minut. właściwie to nie zdziwiłbym się, gdyby do 1964 Russell kilkukrotnie był liderem NBA w tych dwóch kategoriach.

Bo o ile teraz większość ekspertów zgadza się, że MJ był najlepszy, to ciekaw jestem jakie nastroje były w latach 89-98 i jakie opinie wówczas panowały, czy MJ był faktycznie uznawany bezsprzecznie za najlepszego.

Czy ma ktoś jakieś artykuły, analizy z tamtych lat, które podważałaby pozycję nr 1 MJ'a w lidze?

mnóstwo ;] generalnie Magica dość długo uważano za lepszego (bo pięć tytułów i lakers ;]), a czasem do tej dyskusji dołączał jeszcze Barkley.

polecam poprzeglądać archiwum grup google z drugiej połowy 80s

Ponieważ jestem stary że pamiętam jak mamuty biegały u mnie na fyrtlu to pamiętam studio amerykańskiej telewizji przed finałami Blazers- Bulls gdzie udowadniano że Blazers wybrało dobrze bo Drexler to lepszy zespołowy gracz niż MJ który ma gdzieś zespół a indywidualnie aż tak wiele nie stracili - no a potem przyszedł mecz i już nikt nie zająknął się słowem o Drexlerze

Oczywiście gadam to z pamięci więc mogłem coś pochrzanić ale Jordan

Ponieważ jestem stary że pamiętam jak mamuty biegały u mnie na fyrtlu to pamiętam studio amerykańskiej telewizji przed finałami Blazers- Bulls gdzie udowadniano że Blazers wybrało dobrze bo Drexler to lepszy zespołowy gracz niż MJ który ma gdzieś zespół a indywidualnie aż tak wiele nie stracili - no a potem przyszedł mecz i już nikt nie zająknął się słowem o Drexlerze

Oczywiście gadam to z pamięci więc mogłem coś pochrzanić ale Jordan

tak to z grubsza było, że gdzieś - trochę strzelam - od 88 czy 89 nie było raczej wątpliwości że MJ jest najlepszym indywidualnie graczem, zwłaszcza że Magic i Bird już się kończyli, a lansowany tutaj i dobrze wyglądający w statsach Barkley był już wtedy wśród expertów znany z olewania conditioningu i kiepskiej gry w obronie [choć nie, raczej nie usłyszeliście o tym od Szaranowicza ani nie przeczytaliście w Świecie Koszykówki]

wątpliwości były co do tego czy jest w stanie doprowadzić drużynę do sukcesów, gdy tymczasem Magic i Bird byli uznawani za ultra team playerów, absolutnie pozbawionych egoizmu Jordana

no, z takim supportem jak Magic to może i ja bym wygrał z jeden tytuł

Lorak zasadniczo rzecz biorąc chodziło mi o nawiązanie do dyskusji, jakoby Kobe nigdy nie był uznawany jednogłośnie za najlepszego w swoich czasach, pytanie czy kiedykolwiek w lidze mieliśmy taką klarowność, jeśli chodzi o jakiegokolwiek gracza?

Lorak zasadniczo rzecz biorąc chodziło mi o nawiązanie do dyskusji, jakoby Kobe nigdy nie był uznawany jednogłośnie za najlepszego w swoich czasach, pytanie czy kiedykolwiek w lidze mieliśmy taką klarowność, jeśli chodzi o jakiegokolwiek gracza?

Co rozumiesz przez jednogłośnie ? W globalnym świecie nie ma czegoś takiego.

tak, np MJ 90-93, potem 95-97

Olajuwon 93-95

Shaq 1999-2001 [2?]

w 93 to Barkley miał MVP Suns mieli 62-20 a Byki 57-25 i drugi seed za Knicks.

26 pkt 12 zb 5 at 60 %TS vs 32 pkt 56 %TS

tutaj sytuacja dyskusyjna.

rok wcześniej Jordanowi deptał po nogach Drexler. ale tutaj wiadomo. 

93-95 to walka między Shaqiem/Olajuwonem/Robinsonem. w tych dwóch sezonach troje byli w czołówce PPG w RPB Shaq był dwa razy. tutaj także pole do dyskusji.

ogólnie rzecz biorąc Jordan i Olajuwon stawiali kropkę nad i w finałach i PO. 

LeBron 2008(?)-circa V.2014(?)

Wiadomo, czasem tam jakieś choke job odstawił w PO, ale gdzieś między tymi datami na pewno był okres, kiedy nikt normalny by nie zaprzeczał, że jest numerem 1. Na pewno od co najmniej VI.2012, bo wygrywanie u kibiców zmienia wszystko.

Do tego na 100% Jordan z drugiego 3-peatu, wcześniejszy to nie wiem, bo nie pamiętam.

w 93 to Barkley miał MVP Suns mieli 62-20 a Byki 57-25 i drugi seed za Knicks.

26 pkt 12 zb 5 at 60 %TS vs 32 pkt 56 %TS

tutaj sytuacja dyskusyjna.

rok wcześniej Jordanowi deptał po nogach Drexler. ale tutaj wiadomo. 

93-95 to walka między Shaqiem/Olajuwonem/Robinsonem. w tych dwóch sezonach troje byli w czołówce PPG w RPB Shaq był dwa razy. tutaj także pole do dyskusji.

ogólnie rzecz biorąc Jordan i Olajuwon stawiali kropkę nad i w finałach i PO.

to pogrubione to podsumowanie całego Twojego postu - bo co z tego że te Robinsony i inne Barkleye miały zayebiste statsy w RS, skoro dominator rozwalał ich w finałach jak gnój po polu ? 

@ely3

Sorry za OT. Też jestem dość stary i żyłem w tych czasach. Powiedz mi proszę gdzie można było wtedy obejrzeć studio NBC? Oglądałem wtedy mecze na DSFie i chyba na Canal+ France, ale na żadnym z nich studia nie było. 

Miałem ustawioną satelitę bodajże marki Toshiba albo Hitachi na amerykańskie satelitę chyba Hot Birda a nie na europejskie w związku  z czym ja nie oglądałem RTL i innych takich za to miałem od groma amerykańskich

tak to z grubsza było, że gdzieś - trochę strzelam - od 88 czy 89 nie było raczej wątpliwości że MJ jest najlepszym indywidualnie graczem, zwłaszcza że Magic i Bird już się kończyli,

?? najlepsze lata Magica to właśnie '87-'91.

a lansowany tutaj i dobrze wyglądający w statsach Barkley był już wtedy wśród expertów znany z olewania conditioningu i kiepskiej gry w obronie

co nie znaczy, iż nie był jednym z najlepszych zawodników. ci sami eksperci postawili go np. w jednym głoswaniu MVP wyżej od Jordana i mówię tu o sezonie, gdy grał jeszcze w phily. poza tym Barkley był najlepszym zawodnikiem dream teamu.

zależy jak zdefiniujesz "jednogłośnie", bo jeśli brać to dosłownie, to nigdy, gdyż zawsze są jakieś oszołomy kierujące się irracjonalnością w ocenie. na realGM zrobiono kiedyś świetną rzecz - omówiono prawie każdy sezon i wybrano najlepszych graczy. tu są wyniki: http://rpoy.dolem.com/ i to pokazuje bardzo dobrze kiedy ktoś był powszechnie uznany za najlepszego, a kiedy było to mocno dyskusyjne.

Edytowane przez lorak