Skocz do zawarto艣ci

40th anniversary Sonics season

Key

Rekomendowane odpowiedzi

Po dluzszej przerwie spwodowanej wieloma sprawami powracam z tematem jakze by innym jak nie o Sonics :)

Temat ten po czesci bedzie o tym jak teraz Sonics wygladaja i czego sie bede spodziewal po swoich pupilach. Z gory zaznaczam, ze moja w zasadzie calkowita absencja na forum oraz wszelakich portalach traktujacych o NBA wiaze sie z tym, ze bedziecie musieli ine raz skrytykowac co tu napisalem. Prosze nieszczedzic slow krytyki.

Najpierw male wprowadzenie, ktore raczej bedzie komentarzem tego co stalo sie w calej NBA w off-seasonie, a nie tylko w teamie z Seattle. Czytajac na jednym z portali jakie trady doszly do skutku czy kto kogo podpisal z FA to bylem w szoku. Na pewno cieszy mnie fakt przyjscia do Pistons Mohameda, ktory w pewnym przynajmniej stopniu wypelni dziure po Big Benie. Nawiazujac jeszcze do Mohameda, to odejscie go z SAS wraz z utrata Nesterovica sprawia ze frontcourt SAS ma sie nie ciekawie, a Robotixowi bedzie brakowac drugiej wiezy. Z calym szacunkiem dla Bonnera i Williamsa, ale oni luki po Mohamedzie i Rasho nie wypelnia, wlaszcza, ze to nie te wymiary.

Dosc spore zamieszanie widze ku radosci Josepha w Bulls. Pozbyli sie Chandlera, Piatkowskiego, Pargo i Songali, ale oczywiscie podstawa amieszanie jest Big Ben. Moze z Bulls powstanie w tym sezonie cos co napsuje konkretnie krwi moim ulubiencom z Miami na Wschodzie. Bo Detroit juz nie to samo, ale nadal grozne.

Fani moich ulubionych landrynek moga sie cieszyc z Radmanovica, bo z teog co pamietam s forum to zdaje sie Van chetnie go widzial w zolto-fioletowych szeregach.

Dziwi mnie nuda transferowa u mistrzow, ktorzy praktycznie po za podpisaniem dwoch dziadkow nic nie zrobili.

Bucks pozbywaja sie Tj Forda, Magloire'a, dla mnie to jakies dziwne i podejrzane ruchy. Z kolei dosc groznie wygladaja zbrojenia NOH, Chandler i Stojakovic powinni odmienic ten team.

To tak po krotce bylo by na tyle, pewnie byly jeszcze jakies konkretne ruchy, ale musialem przeoczyc :)

Teraz przejdzmy do sedna tematu. A wiec przed fanami Sonisc i nie tylko :) 40-to lecie klubu z miasta Boeninga. Ten fak akurat w zaden sposob ma sie do obecnej sytuacji Sonics. Biorac pod uwage caloksztalt jaki soba obecnie prezentuja nie jest zle pod tym wzgledem,ze moim zdaniem na PO mozemy spokojnie liczyc.

Zacznijmy od strat, ktore zesmy poniesli i w tym off-seasonie i jeszcze przed nim. A wiec pomijam juz Moore'a,a skupie sie na kluczowych stratach czyli Murrayu, Radmanovicu i Evansie.

Radmanovica mozna rozpatrywac w roznych kwestiach, podstawowa kwestia jest jego przydatnosc dla teamu. Swego czasu byla spora, jednak gdy zaczely sie nieustanne grymasy i zaczelo to miec dosc spory wplyw na team uwazalem, ze powinien byc tradowany moze i nawet za nizsza cena niz jest wart. Biorac pod uwage, ze mamy za niego Wilcoxa w zasadzie nie ma naprawde czego zalowac. Jesli tylko bedzie gral jak w reszcie zeszlego RS, ktora spedzil w SSS to bedzie git.

Druga strata to Flip. I tutaj jest mi go szkoda. Zwazywszy jednak na okolicznosci (Allen), ktore i tak by gotutaj tlamsily nie bylo sensu, a jego substytut w postaci Watsona bardzo mi sie podoba. To zawodnik, ktorego talent w Sonics nie zostal rozpoznany pare lat temu, ale plus z tego taki, ze zna juz tu paru chlopcow. Efekt rywalizacji o starting PG z Ridnourem moze byc rozny. Ten negatywny to mozliwe przesuniecie Ridnoura na bench co moze zaowoacowac z kolei jego podobna sytuacja do tej co mial Radmanovic, choc nie wiem jakim jest czlowiekiem Luke jesli chodzi o te sprawy. Ten pozytywny to zdrowa rywalizacja, Ridnour bedzie zdawal sobie sprawe,ze ktos ciagle depcze mu po pietach co zmusi go do pracy na 200 % obrotow.

Trzecia strata i dla mnie najbardziej bolesna czyli Evans, ktory teraz siedzi juz na dobre z przedluzony kontraktem w Denver. Gosc, ktoremu chyba nikt w Sonics swoja walecznoscia nie dorownywal. No coz, mi zajebiscie sie ogladalo goscia, ktory oddawal swoje ostatnie krople potu na tablicach.

A teraz slow kilka na temat negocjacji co w Sonics zawsze bylo jakims problemem. Jestem w niepojetym szoku jak doczytalem sie, ze negocjacje w sprawie extension dla Wilcoxa i Lewisa przebiegly tak bezbolesnie. Oczywiscie stosunkow bezbolesnie bo czytajac jakie zawsze byly z tym problemy to teraz to naprawdre rewelacja. Doswiadczenia ostatnich paru lat kazaly mi myslec, ze pewnie Wilcox po roku gdzies odejdzie, a Lewisowi nie dadza tyle ile chce. Jak widzialem pertraktacje chociazby z Evansem czy Flipem to szlak mnie trafial.

Co do nowych gagadkow to w zasadzie nie wiele moge powiedziec. Palacio, oczywiscie nazwisko kojarze, ale zeby miec pojecia o jego grze to nie bardzo. Tutaj prosilbym o wypowiedz kogos z bylego ostatniego klubu Mita czyli Jazz.

Rowniez nabytki Draftowe nic mi nie mowia, ale sadze, ze Spabloo wywolany do tablicy udzieli mi wyczerpujacej odpowiedzi.

Wsrod Centrow pomijajac draft troche sie zamieszalo. Swift podobno ma byc starterem, ze wzgledu na niskie notowania Petro co mnie wprawiaw oslupienie. Spodziewam sie dosc duzo po Petro pomimo jego mlodego wieku, bowiem w swoim zoltodziobim sezonie pokazal juz, ze powinien byc czegos wart.

Sytuacja na SF ma sie zas dziwnie. W zestawieniach widze, ze Wilkins ma byc zmiennikiem SG, gdzie za pewne bedzie tez nim Watson i Palacio na zmiane z pozycja PG. Dla mnie to nie porozumienie.

Reszta pozycji wydaje sie byc nawet zatloczona, co w jakims stopniu daje komfort gleboskosci skladu.

Jak dla mnie sklad poiwnien wygladac tak:

PG Ridnour/Watson/Palacio

SG Allen/Watson/Wilkins/Palacio

SF Lewis/Wilkins

PF Wilcox/Collison/Fortson

C Petro/Swift/Fortson

Reszta nabytkow to juz kwestia trenerska.

Za wszelakie bledy sorry :)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

No c贸z podejme temat.

W艂adze Sonics niestety z wielu powod贸w 藕le podeszly do klubu. S艂yszy si臋 ciagle, 偶e Seattle w niedalekiej przysz艂osci przestanie by膰 domem Ponadd藕wi臋kowc贸w, a co za tym idzie obecni w艂asciciele klubu przestali inwestowac, ma to wp艂yw na roster, bo Ridnour podobno jasno wyrazi艂 si臋, 偶e nie chce podpisac extension z klubem. Oficjalnie m贸wi sie, 偶e to przez fakt wi臋kszej mpg Watsona, ale na bank po艣rednio chodzi o wysoko艣c kontraktu. Co dalej- z trzonu, kt贸ry uczyni艂 z SSS czarnego konia przed rokiem zosta艂o niestety niewiele. Evans i Radman to by艂o idealne uzupe艂nienie dla duetu Allen&Lewis, r贸wnie偶 osoba coacha nie jest tak przekonywujaca jak McMillan. Dalej nie ten sam Fortson, kt贸ry rok temu co艣 dawa艂 zespo艂owi (cho膰by najszybsze 6 fauli w NBA), a w poprzednim RS by艂o o nim cichutko, Watson to du偶e wzmocnienie i tego kazdy jest pewien, ch艂op swaitnie gra w D (czym przewy偶sza Ridnoura o lata 艣wietlne), troch臋 gorzej prowadzi gr臋, ale ja te偶 bym na niego postawi艂 z racji wi臋kszego do艣wiadczenia. Wilkins ma gor膮c膮 reke do rzut贸w i dobrze, zw艂aszcza jak we藕nie si臋 pod uwag臋 styl preferowany przez Sonics, ale skuteczno艣c to ju偶 troche inna sprawa, ale ma warunki fizyczne, kt贸re czyni膮 z niego fajny backup dla Allena czy Lewisa w przypadku kontuzji. Palacio to fajny facio, akurat na trzeciego PG, fajnie broni, na parkiecie prze偶y艂 sporo wi臋c jego obecno艣膰 w sk艂adzie mo偶e byc tylko korzysci膮.

O ile rotacja na obwodzie jest solidna, a mo偶e nawet wi臋cej ni偶 solidna to frontcoard jest okropnie s艂aby. Ja tam widze tylko nazwiska Wilcoxa i Callisona, kt贸re pozytywnie mi si臋 kojaza i to ich widzia艂bym w roli podstawowych podkoszowc贸w. Oczywiscie znawc膮 SSS niew jestem i ma艂o ich spotka艅 oglada艂em w ci膮gu ostatnich dw贸ch sezon贸w (moze z 5-7 wi臋cej ni偶 by艂o na C+), ale ju偶 kiedy艣 pisa艂em co mysl臋 o Petro, nawet biorac pod uwag臋 margines b艂edu spowodowany jego m艂odym wiekiem, Swift mi si臋 tylko z fajn膮 fryzura kojazy i nie pasuj膮c膮 do bia艂ej sk贸ry du偶a liczb膮 tatua偶y :P, ale podziwiam u niego zaci臋to艣膰 w walce na desce, cho膰 ta zaci臋to艣c nijak sie ma do osiagni臋膰, nie mniej praca to podobno 90% sukcesu wi臋c jest nadzieja. Fortson tak jak m贸wi艂em wcze艣nij przesta艂 by膰 przekonywuj膮cy w tym co robi艂 i zdziwi艂bym si臋 jakby znowu co艣 znaczy艂, cho膰 zycz臋 tego kibicom Sonics, bo to kiedy艣 by艂 sw贸j ch艂op.

jak widze szanse Sonics w nadchodz膮cym RS. S膮 niewiadom膮, zawodnicy s膮 ciekawi, ale jak zobacz膮, 偶e zarzadowi si臋 nie chce to efekt mo偶e byc podobny jak w ostatnim RS, czyli dupa zbita. Maj膮 szanse powalczy膰 o PO, ale nie mo偶na powiedziec, 偶e mog膮 by膰 PO pewni, zw艂aszcza w obliczu zbroje艅 innych zespo艂贸w w do艂u tabeli. Dla mnie b臋d膮 jednym z zespo艂贸w walcz膮cych o PO d艂ugo choc musze przyzna膰, 偶e na dzien dzisiejszy widze ich raczej poza 贸semk膮. Poza pewniakami jakimi s膮 SAS, Mavs, Suns, Clipps jest te偶 masa zespo艂贸w, kt贸re liczy膰 si臋 na pewno b臋d膮 i Sonics w tym gronie, je艣li wszystko zagra by艂bym w stanie umiesci膰.

Kluczem b臋dzie zachowanie w艂adz klubu, a to ostatnio pozostawia wiele do zyczenia, jak nie b臋d膮 chcieli inwestowa膰 w ten klub, a wszystko wskazuje, 偶e nie chc膮, to nie b臋dzie dobrze. Cho膰 mo偶e si臋 myl臋 i zawodnicy na przek贸r w艂adzon postaraj膮 si臋 o niespodziank臋- chcia艂bym tego, bo uwielbuiam ogl膮da膰 sk艂adaj膮cego si臋 do rzutu Allena i chocby z tego powodu dobrze zycze SSS w nadchodz膮cym RS, a i przyda艂oby si臋 uczci膰 40 rocznice awansem do PO!!! Podobnie jak uczynili to Bulls w poprzedmin sezonie :wink:

PS: Lewis dosta艂 extension? Bo jesli tak to przeoczy艂em ten fakt.

Odno艣nik do komentarza

Ja nie bardzo widz臋 Sonics w PO z tak膮 beznadziejn膮 defensyw膮 przecie偶 oni w ubieg艂ym sezonie tracili 艣rednio o 8.9 punktu na mecz wi臋cej pozwalaj膮c rywalom na rzucanie ze skuteczno艣ci膮 48.5% czyli o 2.6% wy偶sz膮 ni偶 w tym udanym dla nich sezonie 2004/05 co jest zadziwiaj膮c膮 zmian膮 na gorsze kiedy sk艂ad osobowy wielkiej rewolucji nie zosta艂 poddany. Potencja艂 ofensywny tam na pewno jest, punkty b臋dzie mia艂 kto zdobywa膰 ale to jak dla mnie za ma艂o 偶eby mieli co艣 osi膮gn膮膰 przy tak silnej konkurencji jaka si臋 szykuje na zachodzie no i trener :? co艣 w tym go艣ciu jest co mi nie pasuje nawet nie potrafi膮 tego do ko艅ca sprecyzowa膰 po prostu nie widz臋 jego w roli trenera wydobywaj膮cego z tej dru偶yny tyle 偶eby wystarczy艂o na awans zw艂aszcza, 偶e nawet w ich dywizji poziom zaczyna si臋 podnosi膰 i konkurencja si臋 wzmacnia.

Odno艣nik do komentarza

W艂adze Sonics niestety z wielu powod贸w 藕le podeszly do klubu. S艂yszy si臋 ciagle, 偶e Seattle w niedalekiej przysz艂osci przestanie by膰 domem Ponadd藕wi臋kowc贸w, a co za tym idzie obecni w艂asciciele klubu przestali inwestowac

Z tego co sie naczytalem tyle, to non stop trabili jakoby Sonics mieli zniknac z Seattle. Aczkolwiek nie dawno czytalem jakis artykul chyba na seattlepostintelligencer czy cos w tym stylu, ze zostalo zawarte jakie porozumienie, ktore mialo by gwarantowac pozostanie Seattle w Seattle, tyle tylko, ze miala by byc wybudowana nowa hala.

bo Ridnour podobno jasno wyrazi艂 si臋, 偶e nie chce podpisac extension z klubem. Oficjalnie m贸wi sie, 偶e to przez fakt wi臋kszej mpg Watsona, ale na bank po艣rednio chodzi o wysoko艣c kontraktu

Nie wiem jaka jest nie oficjalna przyczyna takiego zdania Ridnoura, ale na pewno jak dla mnie Watson to powod nr 1. Zdaje sobie sprawe, ze stanowi dla niego ogromne zagroznie jako startera i to jest jak najbardziej zrozumiale. Sonics maja to do siebie, ze nie potrafia pogodzic dwoch zawodnikow o podobnych umiejetnosciach. Tak juz bywalo pare razy wczesniej. I to jestproblem, bo tutaj moze byc blizniacza sytuacja jak z Radmanem.

Watson to du偶e wzmocnienie i tego kazdy jest pewien, ch艂op swaitnie gra w D (czym przewy偶sza Ridnoura o lata 艣wietlne), troch臋 gorzej prowadzi gr臋, ale ja te偶 bym na niego postawi艂 z racji wi臋kszego do艣wiadczenia.

Jak dla mnie to w celu zatrzymania Ridnoura wolalbym oddac jemu paleczke startera z podobna iloscia min. To jednak dalo by mu do zrozumienia, ze na niego sie stawia. A perspektywa jest Ridnour, nie Watson.

Ja tam widze tylko nazwiska Wilcoxa i Callisona, kt贸re pozytywnie mi si臋 kojaza i to ich widzia艂bym w roli podstawowych podkoszowc贸w

Male sprostowanko Nick Collison.

A co do zdania to sie zgadzam, tyle tylko, ze nie widze Collisona jako C, jakie to pomysly mial McMillan co kompletnie sie nie sprawdzalo. Dla mnie Petro wystarczajaco pokazal w zeszlym sezonie, ze jesli da mu sie szanse rozwoju to moze sie odwdzieczyc. I to on wlasnie powinien byc starter C w moich oczach.

PS: Lewis dosta艂 extension? Bo jesli tak to przeoczy艂em ten fakt.

Trzy letnie extesnion. Podobnie jak w przypadku Wilcoxa i to oboje dostali nie zle kwoty, a wiec nie sadze by twoja gadka o braku inwestycji w klub byla przekonywujaca.

Ja nie bardzo widz臋 Sonics w PO z tak膮 beznadziejn膮 defensyw膮 przecie偶 oni w ubieg艂ym sezonie tracili 艣rednio o 8.9 punktu na mecz wi臋cej pozwalaj膮c rywalom na rzucanie ze skuteczno艣ci膮 48.5% czyli o 2.6% wy偶sz膮 ni偶 w tym udanym dla nich sezonie 2004/05 co jest zadziwiaj膮c膮 zmian膮 na gorsze kiedy sk艂ad osobowy wielkiej rewolucji nie zosta艂 poddany.

W zeszlorocznych PO kiedy to w RS mieli mistrza dywizji tez nikt nie wrozyl im czegokolwiek dobrego w PO z taka obrona, a Kings ulegli im gladko,a nr 1 albo nr 2 defencu czyli SAS mieli z nimi nie zle problemy (4-2 z zacietoscia serii), gdyby tylko nie pech z kontuzja Radmanovica i Lewisa, a jeden Bog wie jak ta seria by sie skonczyla.

Takze przesadzanie o takich losach teamu w PO nie jest trafione. Rozumie zemistrzostwa nie beda mieli, ale dwie pierwsze serie moga powalczyc.

Potencja艂 ofensywny tam na pewno jest, punkty b臋dzie mia艂 kto zdobywa膰 ale to jak dla mnie za ma艂o 偶eby mieli co艣 osi膮gn膮膰 przy tak silnej konkurencji jaka si臋 szykuje na zachodzie no i trener co艣 w tym go艣ciu jest co mi nie pasuje nawet nie potrafi膮 tego do ko艅ca sprecyzowa膰 po prostu nie widz臋 jego w roli trenera wydobywaj膮cego z tej dru偶yny tyle 偶eby wystarczy艂o na awans zw艂aszcza, 偶e nawet w ich dywizji poziom zaczyna si臋 podnosi膰 i konkurencja si臋 wzmacnia.

Z jednym sie tutaj musze z Toba zgodzic. Gdy wybierano nastepce Mr Sonica od samego poczatku ten gosc byl dla mnie pomylka, zwlaszcza, ze do wyboru bylo wtedy znacznie wiecej.
Odno艣nik do komentarza

Jak dla mnie to w celu zatrzymania Ridnoura wolalbym oddac jemu paleczke startera z podobna iloscia min. To jednak dalo by mu do zrozumienia, ze na niego sie stawia. A perspektywa jest Ridnour, nie Watson.

Ale problem polega na tym, 偶e podobno Ridnour na zagwarantowane miejsce w starting 5 na ten sezon, burza podobno wybuch艂a po tym jak Sonics w drugiej cz臋艣ci RS cz臋艣ciej w czwarych kwartach grali Watsonem niz Eidnourem co dla mnie obserwuj膮cego z boku sytuacje by艂o madrym pomys艂em. Watson jest lepszym defensorem, pewniejszym strzelcem i wcale nie du偶o gorszym kreatorem gry. Dla mnie dziwne jest w艂asnie takie zachowanie Ridnoura, kt贸ry zamiast przedk艂adac dobro zespo艂u nad swoje zaczyna jecze膰 o minuty zamiast walczyc na trenengach i meczach o zaufanie trenera, a jednoczenie uczyc si臋 od bardziej do艣wiadczonego kolegi. G艂upota

A co do zdania to sie zgadzam, tyle tylko, ze nie widze Collisona jako C, jakie to pomysly mial McMillan co kompletnie sie nie sprawdzalo. Dla mnie Petro wystarczajaco pokazal w zeszlym sezonie, ze jesli da mu sie szanse rozwoju to moze sie odwdzieczyc. I to on wlasnie powinien byc starter C w moich oczach.

Wilcox jako C si臋 nadaje, ma mas臋 wzrost potrafi rzuca膰 punkty, a Collison jako wsparcie na PF jest idealny. Do tego Petro, kt贸rego tak chwalisz na 艂awce i mo偶e jakis do艣wiadczony gracz z FA (cos tam si臋 jeszcze wygrzebie jak si臋 poszpera) i mo偶e by膰 ca艂kiem dobrze (jak na warunki panujace w Sonics).

A teraz tak jeszcze patrz臋 w roster i jest ten ca艂y Rush, ktorego wywalili ostatnio z Bobcats, a wiec kolejny strzelec (cho膰 twn wyj膮tkowo nieskuteczny) no i m艂ody Mouhamed Sene, kt贸rego dzis oglada艂em w meczu PreS z Bulls i sprawia艂 pozytywne wra偶enie, choc wymaga pracy nad technik膮 i zachowaniem na parkiecie (waleczny ch艂opak)

Van brak obrony w dzisiejszych czasach, zw艂aszcza w zespole opartym na rzucaj膮cych i penetruj膮cych obwodowcach to nie a偶 tak wielki problem, problemem jest podejscie... no i trener

Odno艣nik do komentarza

Je偶eli chodzi o t膮 obron臋 to tak faktycznie jest, 偶e liga robi si臋 co raz bardziej ofensywna, ale 偶eby zrekompensowa膰 braki defensywne trzeba mie膰 naprawd臋 kapitalny i trudny do zatrzymania atak. Nawet Suns uznawani powszechnie za s艂abych w defensywie trac膮 sporo punkt贸w, ale nie do艣膰, 偶e i tak mniej ni偶 Sonics to jeszcze nie pozwalaj膮 rywalom na rzucanie na tak wysokim procencie.

By艂aby inna dyskusja gdyby oni byli na wschodzie, ale na zachodzie jest w tej chwili tylu kandydat贸w do tego awansu, 偶e z ich defensyw膮 naprawd臋 w膮tpi臋 偶eby atak jaki maj膮 wystarczy艂. Nie odbieram im ca艂kowicie szans to sport i wszystko jest mo偶liwe, ale wynik Sonics sprzed dw贸ch lat mnie nie przekonuje w tej chwili ze wzgl臋du na osob臋 trenera, to jak ich defensywa polecia艂a w d贸艂 oraz to czego m贸wi膮cy o dobrym wyniku w sezonie 2004/2005 fani Rockets jako艣 r贸wnie偶 nie dostrzegaj膮 konkurencja od tamtego sezonu poczyni艂a znaczne post臋py Jazz, Wolves to dru偶yny, kt贸re powinny by膰 silniejsze ni偶 by艂y w tamtym sezonie, Hornets s膮 zdecydowanie silniejsi niz byli Lakers i Clippers wtedy byli w loterii takie dru偶yny jak Spurs, Mavs, Suns wcia偶 b臋d膮 w czo艂贸wce Nuggets raczej te偶 nie pogorszyli si臋 od tamtego czasu w zasadzie jedyny klub, kt贸ry zrobi zdecydowany krok w ty艂 w stosunku do tego co gra艂 w sezonie 2004/2005 to Grizzlies. Najwa偶niejsze to jednak 5 dru偶yn, kt贸re wtedy sko艅czy艂o w loterii czyli Clippers, Lakers, Hornets, Jazz, Wolves, kt贸re s膮 a tej chwili zdecydowanie silniejsze ni偶 by艂y wtedy kiedy po ponad 50 meczy wygrywali Rockets i Sonics.

Tak偶e szans na pewno nie odbieram Sonics po to si臋 gra 偶eby zobaczy膰 jak to faktycznie z si艂ami poszczeg贸lnych dru偶yn jest, ale w tej chwili przed sezonem widz臋 na zachodzie ok 11-12 dru偶yn silniejszych od nich oczywi艣cie zak艂adaj膮c, 偶e wszyscy s膮 zdrowi po to jak zwykle potem odgrywa spor膮 rol臋 w tych przetasowaniach w tabeli.

Odno艣nik do komentarza

Wed艂ug mnie Sonics bardzo trudno b臋dzie wej艣膰 do PO w nadchodz膮cym seoznie, ala na pewno nie s膮 na to bez szans. Jednak Zach贸d w tym roku jest bardzo silny i bardzo wyr贸wnany i walka o PO b臋dzie zapewne trwa艂a do ostatniego meczu RS. Na pewno dla kibic贸w Sonics, dobr膮 wiadomo艣ci膮 jest kontuzja Gasola, bo w ten spos贸b odpada im najprawdopodobniej jeden rywal do walki o pierwsz膮 贸semk臋, ale nawet mimo tego s膮 Mavs, suns i Spurs, kt贸rzy s膮 praktycznie pewni pierwszej tr贸jki za Zachodzie. No i o dalsze miejsca walka b臋dzie si臋 toczy艂a mi臋dzy Lakers, Clippers, Rockets, Nuggets, Kings, Hornets no i pewnie Sonics. No i jak 艂atwo obliczy膰 miejsc premiowanych awansem jest pi臋膰 a zespo艂贸w siedem. Patrz膮c na sk艂ady zespo艂贸w i ich potencja艂, na t臋 chwil臋, wed艂ug mnie do PO nie awansuj膮 dwa zespo艂y z tr贸jki: Sonics, Kings, Hornets. Oczywi艣cie r贸偶nie si臋 to mo偶e u艂o偶y膰, ale jesli Rockets b臋d膮 zdrowi- PO spokojnie, Lakers tak偶e, Clippers -to samo, co do tych dru偶yn chyba nie ma w膮tpliwo艣ci. Nuggets my艣l臋, 偶e te偶 b臋d膮 mocniejsi od Kings, Sonics i Hornets. Melo ju偶 w tym sezonie pokazywa艂, 偶e jest bardzo dobrym graczem, a w nadchodz膮cym my艣l臋, 偶e jeszcze poprawi swoje statystyki, wreszcie zagra w Meczu Gwiazd i doprowadzi Nuggets po raz czwarty z rz臋du do Playoff'贸w. Tak naprawd臋, to Sonics, chyba obok Rockets byli najwiekszym rozczarowaniem poprzedniego sezonu, tyle tylko, 偶e w Houston maj膮 chocia偶 jakie艣 logiczne usprawiedliwienie na tak膮 sytuacj臋-kontuzje, a w Seattle nie za bardzo wiedz膮 dlaczego sta艂o si臋 tak, 偶e dwa lata temu byli najwi臋ksz膮 rewelacj膮 rozgrywek, czarnym koniem, a w ostanim sezonie najwi臋kszym rozczarowaniem. Sk艂ad im si臋 zbytnio nie zmieni艂, nadal maja Allen'a, Lewisa, powr贸ci艂 Wilcox, na kt贸rego na pewno wszyscy licz膮 po tak dobrych wyst臋pach na zachodnim wybrze偶u. Maj膮 dw贸ch r贸wnorz臋dnych graczy na PG: Ridnoura i Watsona, a zdrowa rywalizacja mo偶e im obu wyj艣c tylko na dobre. W drafcie pozyskali tak偶e tego m艂odego senegalczyka, kt贸ry dobrze si臋 zapowiada. Jest tak偶e Collins, kt贸ry sezon dwa lata temu sp臋dzi艂 na leczeniu kontuzji, w poprzednim ju偶 troch臋 pogra艂, ale teraz juz powinien pokaza膰 pe艂ni臋 swoich umiej臋tno艣ci, a ten gracz ma potencja艂.

Tak偶e na pewno ponadd藕wi臋kowcy na papierze wygl膮daj膮 bardzo dobrze, tyle tylko, 偶e w poprzednim RS te偶 wygl膮dali dobrze, a jak grali wszyscy wiemy, wi臋c naprawd臋 trudno jest przewidzie膰 jak zagra ta dru偶yna w tym sezonie, bo mog膮 powt贸rzyc wyczyn z sezonu 04/05, ale r贸wnie dobrze moga gra膰 to samo co w niedawno zako艅czonych rozgrywkach. Bardzo trudno jest tutaj wyrokowa膰, ale jak napisa艂em wcze艣niej, Sonics maj膮 szans臋 na walk臋 o 8 lokat臋 na Zachodzie.

Aha jeszcze zapomnia艂em, je艣li chodzi o kandydat贸w do PO uwzgl臋dni膰 Wolves, wi臋c o ten awans b臋dzie jescze trudniej ni偶 pisa艂em wy偶ej. :wink:

Odno艣nik do komentarza

Szkoda, 偶e po 艣wietnym sezonie 04-05 Sonics si臋 stoczyli. Nie ma si臋 co dziwi膰, odszed艂 trener McMillian i to chyba zawa偶y艂o 偶e niekt贸rzy zawodnicy nie chcieli zosta膰 w Seattle. Anto艣 Daniels poszed艂 do Wizz, Flip Murray podpisa艂 na rok i zamiast go odda膰 za kogo艣 na poziomie to oddali go do Cavs za zapchajdziure Wilksa. Radaman te偶 nie by艂 zadowolony chyba z bycia w Sonics, odrzuci艂 6 letni kontrakt wart podaj偶e 42 melony ale przyj膮艂 30 mln od Lakers wi臋c chyba m贸wi to samo za siebie 偶e co艣 do ko艅ca w Sonics nie gra艂o. Pozyskali Wilcoxa i Earla Watsona co by艂o bardzo dobrymi ruchami, obaj zawodnicy pokazali si臋 z bardzo dobrej strony. Wygrali tylko 35 spotka艅, a praktycznie nie dokucza艂y im kontuzje wi臋c nasuwa si臋 my艣l 偶e dru偶yna nie jest mocna i przygotowana do walki o PO. Kolejne lato mine艂o a Sonics wog贸le si臋 nie wzmocnili, zmarnowali strasznie sw贸j pick zamiast wybra膰 np. Brewera kt贸ry by艂by niez艂ym zmiennikiem dla Allena to wzieli kolejnego centra kt贸ry jak podaj偶e gra艂 w Belgi i rzuca艂 ok 4 pkt i mia艂 4zb na

mecz, 偶enada jak mo偶na by艂a zmarnowa膰 pick. Teraz dochodzi sprawa o extension Collinsa i Ridnoura. Ridnour narazie nie chce podpisywa膰 kontraktu gdy偶 martwi si臋 o czas gry, ale jak twierdzi Hill to Luke nadal b臋dzie starterem. Raczej niech tak b臋dzie, bo je偶eli nie b臋dzie zadowolny z gry w Sonics mo偶e odej艣膰 do innej dru偶yny a napewno na jego us艂ugi b臋dzie wiele ch臋tnych gdy偶 ch艂opak robi du偶e post臋py. Collison te偶 mo偶e odejs膰 gdy偶 wiele dru偶yn potrzebuje wysokich graczy.

Ja uwa偶am 偶e, Sonics nie maj膮 za du偶ych szans na PO. Jak napisa艂 Grabo艣 Rockets te偶 roczarowali w minionym sezonie, ale by艂o to spowodowane g艂贸wnie kontuzjami ale Dawson wzmocni艂 dru偶yn臋 niez艂ymi grajkami Wells, Battiers pozyskali za friko Snydera kt贸ry :x robi du偶e post臋py Novak i Spalinnous pokazuj膮 r贸wnie偶 z dobrej strony i jezeli Rocks b臋d膮 zdrowi to z pewno艣ci膮 wr贸c膮 na szczyty zachodu. Kings, Nuggs, Hornets, Wolves b臋d膮 si臋 bardzo liczy膰 w walce o PO do tego Warriors te偶 narazie nie藕le szalej膮 w preason (4w-0p) pod wodz膮 Nelsona do tego graj膮 bez Barona i Richa, to jak wr贸c膮 w pelni zdrowia to Warriors moga by膰 silni w tym sezonie, gdy偶 napewno maj膮 bardziej utalentowany sk艂ad ni偶 Sonics. Tak wi臋c w PO'07 raczej Sonics nie zobaczymy, mo偶e za rok jak dru偶yna zostanie wzmocniona solidanymi grajkami a nie jakim艣 Palacio czy Rushem. Oby nowi w艂a艣cicele byli o niebo lepsi od Shultza.

Odno艣nik do komentarza

No c贸偶 to i ja sprobuje cos napisac o ponaddzwiekowcach jak juz Key wrocil to trzeba dbac by temat jego byl wysoko i mial motywacje by czesto pisac.

Zaczne od tego ze strasznie zdziwil mnie ubiegloroczny sezon w wykonaniu tej druzyny po swietnym sezonei takie zalamanie. Podobnie jak reszta uwazam ze wi膮ze sie to w sporej mierze z osoba trenera ktory nie ma co ukrywac zostal zmieniony na slabszy model, Nate pasowal do tego zespolu i naprawde trudno mi zrozumiec dlaczego poszedl do Portland, bo sezon zmarnowal i nie wiadomo jak bedzie dalej, sklad ma spoko ale moze byc zbyt zabowowy, w Sonics dalej by prowadzil ten team mysle twarda reka i w PO. Nie zwala艂bym winy na contract year bo patrzac na nazwiska zaden czekajacy nie kojarzyl mi sie specjalnei z leniem ktory zagra po kaske a potem wszystko oleje. No ale bylo minelo i trzeba teraz kombinowac by nawet w sytuacji jaka jest sobei radzic. A jest niezaciekawie bo Zach贸d jest mocny i wyr贸wnany wiec kazde zwyciestwo bedzie zlotem i na miare PO. Bardzo chwali sie pozyskanie back'upa dla Ridnaura. Nie mowie ze on nie pracowal solidnei bo nic o tym nie slyszalem, ale wiadomo ze nic nie mobilizuje do jescze wiekszego wysilku niz konkurent o podobnych umiejetnosciach, ktory moze zajac twoje miejsce a jak jeszcze moze to sie odbic na Twoich finansach to motywacja jest i wylewasz z siebie wszystkie poty.W sumie ja na chwile obecna tez w skladzie widzialbym Earla, bo jest z wiekszym stazem i ma do tego lepsza defensywa. Co do zmian kadrowych w tym OS nie liczac przyjscia Watsona za co wielki plus to bylo roznei, po Flipie bym nie plaka艂 bo to gracz ktory potrzebuje pilki i i minut a szczegolnie tego drugiego nie mial w teamie z Seattle aby w pelni zablysnac. Nie spodziewam sie zeby mial to w Detroit wiec pewnie dalsza tu艂aczka. Natomiast Evans to w mojej opinii przynie tak mocnym jak obw贸d podkoszu spora strata, bo to walczac z dobra defenywa i deskami, chociaz w ataku raczej nieprzydatny w SSS by sie przydal.

Sumujac sklad jest spoko, mozliwa walka o PO z odpowiednim trenerem, ale w tym sezonie nie widze jescze dla nich miejsca w tej 8, chyba ze znowu bedzie niespodziewana ekspolzja talentu niektorzych koszykarzy, tylko to ich ratuje IMO, bo sa zespoly i lepsze i kompletniejsze niz SSS.

Odno艣nik do komentarza

Ale problem polega na tym, 偶e podobno Ridnour na zagwarantowane miejsce w starting 5 na ten sezon, burza podobno wybuch艂a po tym jak Sonics w drugiej cz臋艣ci RS cz臋艣ciej w czwarych kwartach grali Watsonem niz Eidnourem co dla mnie obserwuj膮cego z boku sytuacje by艂o madrym pomys艂em. Watson jest lepszym defensorem, pewniejszym strzelcem i wcale nie du偶o gorszym kreatorem gry. Dla mnie dziwne jest w艂asnie takie zachowanie Ridnoura, kt贸ry zamiast przedk艂adac dobro zespo艂u nad swoje zaczyna jecze膰 o minuty zamiast walczyc na trenengach i meczach o zaufanie trenera, a jednoczenie uczyc si臋 od bardziej do艣wiadczonego kolegi. G艂upota

To co tyyczysie zeszlego sezonu i rywalizacji z Watsonem to fakt. Jednak moim zdaniem jego zachowanie nie jest dziwne ze wzgledu na to, ze do tej pory byl nie kwestionowanym first PG. Teraz czuje sie zagrozony i sadze, ze poki co powinni robic wszystko by Ridnour ten kontrakt podpisal. Sadze tak dlatego, ze wystawianie Ridnoura jako startera nie bedzie niczym zlym w porownaniu gdyby starterem mial byc Watson. Nie sadze zeby miedzy nimi byla az tak znaczna roznica, a kwestia miec Luke'a albo nie miec jest dla mnie wazniejsza.

Tak naprawd臋, to Sonics, chyba obok Rockets byli najwiekszym rozczarowaniem poprzedniego sezonu, tyle tylko, 偶e w Houston maj膮 chocia偶 jakie艣 logiczne usprawiedliwienie na tak膮 sytuacj臋-kontuzje, a w Seattle nie za bardzo wiedz膮 dlaczego sta艂o si臋 tak,

Z tym, ze byli rozczarowaniem sie zgodze, natomiast co do powodu to sie nizgodze.

Powody sa dla mine dosc jasne, jeden to brak Mr Sonica, ktory mial genialna koncepcje na ten team, a drugi to atmosfera wywolana przez wszystkich tych, ktorzy mieli nie pewna sytuacje z Radmanovicem na czele.

Anto艣 Daniels poszed艂 do Wizz, Flip Murray podpisa艂 na rok i zamiast go odda膰 za kogo艣 na poziomie to oddali go do Cavs za zapchajdziure Wilksa. Radaman te偶 nie by艂 zadowolony chyba z bycia w Sonics, odrzuci艂 6 letni kontrakt wart podaj偶e 42 melony ale przyj膮艂 30 mln od Lakers wi臋c chyba m贸wi to samo za siebie 偶e co艣 do ko艅ca w Sonics nie gra艂o.

Z pelna swiadomoscia sie mylisz. Spojrz tylko an pozycje tych wszystkich, ktorzy odeszli. Wszysyc mieli by byc zmiennikami, bo tak naprawde ich pozycje mialy lepszych playerow w Sonics i to nie pewnosc bycia starterem sprawila ze skusili sie na inne oferty. Tak zrobil wlasnie Daniels, Murray, Radmanovic i Evans

Za Danielsa dostali Watsona i to moim zdaniem dobrze, a mowiac o Wilkinsie chya nie wiesz co mowisz, to mlody dosc perspektywiczny gracz, ktory juz nie razp okazywal, ze moze byc grozny.

Kolejne lato mine艂o a Sonics wog贸le si臋 nie wzmocnili, zmarnowali strasznie sw贸j pick zamiast wybra膰 np. Brewera kt贸ry by艂by niez艂ym zmiennikiem dla Allena to wzieli kolejnego centra kt贸ry jak podaj偶e gra艂 w Belgi i rzuca艂 ok 4 pkt i mia艂 4zb na

Po raz kolejny jestes w bledzie, bo ja o ile sie nie znam na ludziach z draftu to slyszlaem, ze nie zlych gosci zebrali. A powiedzm i jeszcze po co nam dobry zmiennika Allena skoro jest Watson, Palacio i Wilkins? Po to zeby znowu nie odpowiadala mu rola bench playera, ktory chwyta ochlapy po Allenie bo w sumie to gral by moze z 8 min jak by mial zmieniac Allena.

Reasumujac, ja sadze, ze RS powinien byc taki, ze powalcza o PO. Nic pewnego, ale szanse sa i to duze. Nie pasuje mi trener i nie pasowal odkad nastal. Co na plus? Przede wszystkim atmosfera, ktora sie powinna zmienic po odejsciu niepewnikow glownie Radmanovica.

Odno艣nik do komentarza

a mowiac o Wilkinsie chya nie wiesz co mowisz

Wiem bo mi nie chodzi艂o o Damiena Willkinsa tylko o niejakiego Mike'a Wilksa

kt贸ry przyszed艂 z Cavs za Murraya w trade deadline. Mo偶na by艂o co艣 wi臋cej wyci膮gn膮膰 ni偶 tu艂aczka z career stats 2.2ppg-0.9rpg-1.0asp.

po co nam dobry zmiennika Allena skoro jest Watson, Palacio i Wilkins

Mo偶e i masz racje, ale je艣li chodzi o pick to zosta艂 zmarnowany bardzo Sene grywa艂 zanim dosta艂 si臋 do NBA zaledwie po 10 minut i statystki mia艂 jakie napisa艂em. A mo偶na by艂o wzi膮艣膰 Reddicka, Brewera, Novaka kt贸rzy co艣 wi臋cej prezentuj膮 ni偶 Senegalczyk i co艣 wi臋cej wni艣liby do dru偶yny. Pozatym po co kolejny wysoki skoro jest Swift, Petro, Gelebale, Collison, Wilcox, Fortston. Lepiej mogli opchn膮膰 pick za jakiego艣 grajka zamiast tak marnowa膰 ten 10 numer i takie jest moje zdanie.
Odno艣nik do komentarza

Jednak moim zdaniem jego zachowanie nie jest dziwne ze wzgledu na to, ze do tej pory byl nie kwestionowanym first PG. Teraz czuje sie zagrozony i sadze, ze poki co powinni robic wszystko by Ridnour ten kontrakt podpisal.

Jego zachowanie jest nie tylko dziwne co ma艂o profesjonalne, przecie偶 yaka rywalizacja powinna tylko wyj艣膰 klubowi na dobre, a co si臋 dzieje. Luke straszy odej艣ciem, co on jest dziecko z przedszkola, kt贸remu jak co艣 sienie podoba to zabiera swoj zabawki i idzie w inny kat piaskownicy :?

Ale zgadzam si臋 z jednym- w艂adzom Sonics powinno zale偶e膰 na podpisaniu go, ale wszystko ma swoje granice, czasem op艂aca si臋 straci膰 ytalent nie ryzykujac k艂贸tni w klubie i teraz inicjatywa nalezy do Ridnoura. Niech przestanie by膰 zasra艅cem a zacznie zawodnikiem, kt贸ry zas艂uguje i na minuty i na pieniadze

Spojrz tylko an pozycje tych wszystkich, ktorzy odeszli. Wszysyc mieli by byc zmiennikami, bo tak naprawde ich pozycje mialy lepszych playerow w Sonics i to nie pewnosc bycia starterem sprawila ze skusili sie na inne oferty. Tak zrobil wlasnie Daniels, Murray, Radmanovic i Evans

Key a co wart jest zesp贸艂 bez dobrych zmiennik贸w? Si艂a SSS dwa sezony temu wynika艂a mi臋dzy innymi z g艂臋bi sk艂adu, z tego, ze na miejsce kontuzjowanego Allena m贸g艂 wej艣膰 Murray, 偶e Radman wchodzi艂 i rozci膮ga艂 obron臋 itd. Bez dobrych zmiennik贸w S5 niue jest w stanie poci膮gn膮膰 zespo艂u do PO, nie na Zachodzie.
Odno艣nik do komentarza

Spojrz tylko an pozycje tych wszystkich, ktorzy odeszli. Wszysyc mieli by byc zmiennikami, bo tak naprawde ich pozycje mialy lepszych playerow w Sonics i to nie pewnosc bycia starterem sprawila ze skusili sie na inne oferty. Tak zrobil wlasnie Daniels, Murray, Radmanovic i Evans

Zaraz, zaraz? To teraz ww zawodnicy maj膮 ju偶 t膮 pewno艣膰? czy poprostu chci臋li odej艣膰 z SSS, bez wzgl臋du na rol臋 czy kas臋?

Za Danielsa dostali Watsona i to moim zdaniem dobrze, a mowiac o Wilkinsie chya nie wiesz co mowisz, to mlody dosc perspektywiczny gracz, ktory juz nie razp okazywal, ze moze byc grozny.

Mo偶e ekspertem w sprawach Sonics nie jestem, ale Ty podobno tak. No to jak by艂o z tym transferem Daniels - Watson? :lol:

PS. To tylko tak, 偶eby nie by艂o, 偶e ju偶 nic nie czytam :twisted:

Odno艣nik do komentarza

Wiem bo mi nie chodzi艂o o Damiena Willkinsa tylko o niejakiego Mike'a Wilksa

kt贸ry przyszed艂 z Cavs za Murraya w trade deadline. Mo偶na by艂o co艣 wi臋cej wyci膮gn膮膰 ni偶 tu艂aczka z career stats 2.2ppg-0.9rpg-1.0asp.

Nie sprecyzowalem. Chodzi o to, ze polityka transferowa Sonics byla taka, ze jak straca Murraya (co z reszta bylo bardzo prawdopodobne i dlatego juz wczesniej zanim pozyskali Watsona szlo o tym poczytac, ze go chca ) to musza pozyskac kogos innego i to nie koniecznie w transferze Muray ktos tam. I tak tez sie stalo, bo pozyskali Earla.

Mo偶e i masz racje, ale je艣li chodzi o pick to zosta艂 zmarnowany bardzo Sene grywa艂 zanim dosta艂 si臋 do NBA zaledwie po 10 minut i statystki mia艂 jakie napisa艂em. A mo偶na by艂o wzi膮艣膰 Reddicka, Brewera, Novaka kt贸rzy co艣 wi臋cej prezentuj膮 ni偶 Senegalczyk i co艣 wi臋cej wni艣liby do dru偶yny. Pozatym po co kolejny wysoki skoro jest Swift, Petro, Gelebale, Collison, Wilcox, Fortston. Lepiej mogli opchn膮膰 pick za jakiego艣 grajka zamiast tak marnowa膰 ten 10 numer i takie jest moje zdanie.

Ja jak mowilem na graczach z draftusie nie znam, lecz pare osob juz mowilo tu na forum ze to nie zly wybor. Prosze w dalszym ciagu o komentarz Spabloo (specjalista od draftowych spraw).

Co do tego dlaczego znow wysoki to nie znasz kompleksu Sonics i tego co sie tam dzieje od odejscia Kempa, A nawet i wczesniej. Otoz Sonics po odejsciu Kempa, a pozniej spadku formy Bakera (nieszczesny lock out) nie mieli nikogo z pierwszej polki w swoim frontcourcie (Ewinga w starczym wieku nie licze :) ). I o ile kwestia PF nie byla najgorsza to C nawet przed Kempem jeszcze kuwikalo. I stad ta chec brania wysokich graczy. Moim zdaniem dobrze to wplynie na rywalizacje pomiedzy nimi, bowiem wszyscy sa mklodiz i nie maja ugruntowanych pozycji ani w teamie ani w NBA. Za tym idzie szansa, ze dojdzie do ostrej rywalizacji po miedzy nimi co wyloni dla nas przynajmniej jednego konkretnego Centra.

Jego zachowanie jest nie tylko dziwne co ma艂o profesjonalne, przecie偶 yaka rywalizacja powinna tylko wyj艣膰 klubowi na dobre, a co si臋 dzieje. Luke straszy odej艣ciem, co on jest dziecko z przedszkola, kt贸remu jak co艣 sienie podoba to zabiera swoj zabawki i idzie w inny kat piaskownicy

W pelni rozumie Twoje podejscie w pryzmacie zespolowym. Ale jak popatrzysz z punktu widzenia samego Ridnoura sie juz sytuacja zmienia. czy to naprawde takiedziwne w NBA? Gosc jest na dorobku, jakas tam renome (wystarczajaca zeby pare klubow sie o niego bilo ) sobie juz zdobyl i nagle, gdy ma wypracowane miejsce w teamie okazuje sie, ze znow musi o nie walczyc. No coz, mi by sie tez taka sytuacja nie podobala.

Ale zgadzam si臋 z jednym- w艂adzom Sonics powinno zale偶e膰 na podpisaniu go, ale wszystko ma swoje granice, czasem op艂aca si臋 straci膰 ytalent nie ryzykujac k艂贸tni w klubie i teraz inicjatywa nalezy do Ridnoura. Niech przestanie by膰 zasra艅cem a zacznie zawodnikiem, kt贸ry zas艂uguje i na minuty i na pieniadze

Krecenie nosa w przypadku Ridnoura nigdy (przynajmniej na razie) nie pzybieralo ksztaltow choc troche podobnych do tego co wyprawial Radmanovic. Stad tez sadze, ze jesli nawet bede walczyc o niego do utraty tchu nie powinno wplynac to negatywnie na zespol. Luke nie jest typem typowego kaprysnika jakim byl Vladek. Zgodze sie, ze tezn ie mozna sie dac polozyc na kolana przed zawodnikiem, ktory nie jest elita tej ligi.

Key a co wart jest zesp贸艂 bez dobrych zmiennik贸w? Si艂a SSS dwa sezony temu wynika艂a mi臋dzy innymi z g艂臋bi sk艂adu, z tego, ze na miejsce kontuzjowanego Allena m贸g艂 wej艣膰 Murray, 偶e Radman wchodzi艂 i rozci膮ga艂 obron臋 itd. Bez dobrych zmiennik贸w S5 niue jest w stanie poci膮gn膮膰 zespo艂u do PO, nie na Zachodzie.

Zgodze sie z Toba ze glebokosc skladu to jedna z podstaw sukcesu w NBA. Tylko zalezy o jakiej glebokosci mowimy. Bo mozna miec pierwszoplanowe gwiazdy w starting five,a pozniej nie blyszczacych, ale solidnych zmiennikow. I wtedy wszystko jest ok. Ale jednak gdy dojdzie do sytuacji, ze zmiennicy sa prawie porownywalni do 1st 5 to wtedy zaczyna sie problem. Kazdy z lawy mysli: dlaczego on gra pierwwsze skrzypce jak ja w cale moze nie bylbym gorszy, juz nie raz to pokazywalem. I wielokotnie mozna bylo juz ogladac jak sklady, ktore sa cholernie wyrownane sie rozpadaja. Nie sa w stanie wytrzymac wiecej niz 2 gora 3 sezony, bo jesli ktos z lawy sie wybija ponad szereg to eni chce grac juz na tej lawie.

Zaraz, zaraz? To teraz ww zawodnicy maj膮 ju偶 t膮 pewno艣膰? czy poprostu chci臋li odej艣膰 z SSS, bez wzgl臋du na rol臋 czy kas臋?

Po za Danielsem, ktory do konca wybieral pomiedzy Sonics i Wizards, reszta znacznie przeliczyla sie z oczekiwaniami co do zainteresowania ich osobami. I teraz mamy tego efekt. Zaloze sie, ze moze nie ktorzy z nich, gdyby to nie byl wstyd wrocili by do Seattle. Mysleli, ze wylowia ich nie zle teamy, gdzie beda grac jako starterzy, a tu klapa. A tutaj oczekiwania za duze i rzadnia kasy tez za duze. Zapytaj kazdego z nich, ktory jest zadowolony ze zmiany teamu po za Danielsem, ktory w zasadzie w Wizards ma podobna sytuacje jaka mial w Sonics. Murray? Nie sadze. Evans? Nie sadze, pozostaje mu liczyc, ze ktos z kontuzjogennego froncourtu sie polamie. Radmanovic? Moze dopiero teraz o ile w Lakers bedzie brany powaznie pod uwage, bo w Clippers raczej zadowolony nie mogl byc.

Mo偶e ekspertem w sprawach Sonics nie jestem, ale Ty podobno tak. No to jak by艂o z tym transferem Daniels - Watson?

Nie wiem po co od razu te zlosliwosci, no ale dobra. Nie sprecyzowalem tego co chcialem powiedziec. A wiec rozwine swoja mysl, bo rzeczywiscie mogla byc tak zrozumiana jak napisales.

Otoz chodzilo o to, ze polityka transferowa Seattle zakladala, ze jesli stracimy Murraya to w konsekwencji trzebabedzie pozyskac jakiegos solidnego zmiennika dla PG ewentualnie PG/SG. I tak tez sie stalo, a nie chodzilo mi o to, ze trade byl na lini Watson-Murray.

Odno艣nik do komentarza

Mo偶e na szybko bez cytowania Twoich wypowiedzi przytocze s艂owa z Chicago Sports uznawanego za bad boya Nocioniego o tym, 偶e ma wchodzi艂 z 艂awki

Nocioni, for his part, is spouting his typical line about not minding either role.

"For me, it's the same," he said. "I want to play. That's it. I want to help this team to win. I don't have any problems if Luol is the starter. I still play minutes.

"I think I can help the team coming from the bench. Sometimes, I can change the rhythm of the game. I feel great here. I'm comfortable."

I teraz do sedna. Noc uchodzi za dirty playera, niekt贸rzy mog膮 nawet uwa偶a膰 go za problmatycznego gracza (Ci kt贸rzy nie sledz膮 los贸w Bulls), prawdopodobnie na dzie艅 dzisiejszy Noc daje ciut wi臋cej zespo艂owi ni偶 Deng, ale Skiles prawdopodobnie Luolem b臋dzie startowa艂.

I sp贸j偶 na sytuacj臋 Noca i Ridnoura. Pierwszy jest co najmniej tak samo dobry jak Luol i godzi si臋 dla dobra zespo艂u z rola rezerwowego, bo wie, 偶e jego energia i waleczno艣c mog膮 zaskoczy膰 rywali, a por贸wnywalna liczba mpg z Dengiem jest dla niego wa偶niejsza ni偶 to, kt贸ry z nich startuje.

I mamy na dzie艅 dzisiejszy s艂abszego (oceniam ca艂okszta艂t) od Watsona Luke'a, kt贸ry zamiast jak profesjonalista walczy膰 na treningach o minuty robi jakie艣 szopki. Musz臋 przyzna膰, 偶e nie tego si臋 po nim spodziea艂em i to co czyta艂em o tej sytuacji troch臋 mnie do niego zrazi艂o. Mo偶na wchodzac z 艂awki dawa膰 zespo艂owi du偶o, a w walce o PO najwazjniejsze jest dobro zespo艂u a nie kto startuje i kto cz臋艣ciej gra w czwartych kwartach.

Odno艣nik do komentarza

a jak mowilem na graczach z draftusie nie znam, lecz pare osob juz mowilo tu na forum ze to nie zly wybor. Prosze w dalszym ciagu o komentarz Spabloo (specjalista od draftowych spraw).

Tyle napisa艂em w temacie o drafcie:

Seatlle: Saer Sene, Denham Brown, Yotam Halperin

WOW. Albo raczej LOL :P. Jak mo偶na wybra膰 3 raz z rz臋du niesprawdzonego centra, kt贸ry tylko rozmiarem nadaje si臋 aby gra膰 w NBA? Czy oni nastawiaj膮 si臋 na trening wysokich :twisted: ? Je艣li to prawda, 偶e nauczy艂 si臋 lay-upa rok temu, to chyba nie powinien by膰 tak wysoko w drafcie. Zasi臋g ramion ma ogromny i by膰 mo偶e kiedy艣 b臋dzie niez艂ym blokuj膮cym, ale na razie b臋dzie straszy艂 w NBDL. Z艂y wyb贸r. Zdecydowanie. Denham Brown to fajny, atletyczny zawodnik z niez艂ym rzutem, kt贸ry mo偶e by膰 przydatnym zmiennikiem.

Ja nie jestem nieomylny :). To powinno ci臋 pocieszy膰 ;).

Odno艣nik do komentarza

I sp贸j偶 na sytuacj臋 Noca i Ridnoura. Pierwszy jest co najmniej tak samo dobry jak Luol i godzi si臋 dla dobra zespo艂u z rola rezerwowego, bo wie, 偶e jego energia i waleczno艣c mog膮 zaskoczy膰 rywali, a por贸wnywalna liczba mpg z Dengiem jest dla niego wa偶niejsza ni偶 to, kt贸ry z nich startuje

Zeby bylo jasne to ja nie tlumacze, a bron Boze na pewno nie pochwalam zachowania Luke'a. Jednak, ze musisz przyznac sam Josephie , ze przyklad Chicagowski, ktory podales ma rownie wiele przykladow przeciwnych czyli tak jak w Seattle w calej NBA. Malo to razy teamy tracily dobrych benchow, bo czuli ze zasluguja na wiecej niz na lawe?

Z sytuacji jaka jest w Chicago w tek kwestii nic tylk o sie cieszyc. Ja nie stety sie cieszyc nie moge z teog co jest w Sonics.

Seatlle: Saer Sene, Denham Brown, Yotam Halperin

WOW. Albo raczej LOL . Jak mo偶na wybra膰 3 raz z rz臋du niesprawdzonego centra, kt贸ry tylko rozmiarem nadaje si臋 aby gra膰 w NBA? Czy oni nastawiaj膮 si臋 na trening wysokich ? Je艣li to prawda, 偶e nauczy艂 si臋 lay-upa rok temu, to chyba nie powinien by膰 tak wysoko w drafcie. Zasi臋g ramion ma ogromny i by膰 mo偶e kiedy艣 b臋dzie niez艂ym blokuj膮cym, ale na razie b臋dzie straszy艂 w NBDL. Z艂y wyb贸r. Zdecydowanie. Denham Brown to fajny, atletyczny zawodnik z niez艂ym rzutem, kt贸ry mo偶e by膰 przydatnym zmiennikiem.

To albo sie przewidzialem albo ktos tak pisal. Chaniebne jest to, ze ze tego co mowisz to gosc jest naprawde jeszcze daleko od tego co moglo by go stawiac wsrod graczy NBA.

Co do kolejnego zarzutu, dlaczego Sonics nie wybrali strzelca odpowiadam: malo mamy w Sonics strzelcow albo tych ktorzy dosc sporo na mecz tych cyferek maja?

Odno艣nik do komentarza

Zeby bylo jasne to ja nie tlumacze, a bron Boze na pewno nie pochwalam zachowania Luke'a. Jednak, ze musisz przyznac sam Josephie , ze przyklad Chicagowski, ktory podales ma rownie wiele przykladow przeciwnych czyli tak jak w Seattle w calej NBA. Malo to razy teamy tracily dobrych benchow, bo czuli ze zasluguja na wiecej niz na lawe?

Z sytuacji jaka jest w Chicago w tek kwestii nic tylk o sie cieszyc. Ja nie stety sie cieszyc nie moge z teog co jest w Sonics.

Fakt niestety w przewa偶aj膮cej cz臋艣ci przypadk贸w takie sytuacje koncz膮 si臋 w艂asnie transferami :? A szkoda. Wspomnia艂em o tym tylko dlatego, 偶eby podkre艣lic znaczenie team spirit. Wszyscy w艂膮cznie z Rodnourem wiedz膮, 偶e Watson w czwartych kwartach jest sprawdzonym graczem, kt贸ry potrafi i powstrzyma膰 niskich rywali i rozci膮gn膮膰 obron臋 rzutem, a i kreatorem jest niez艂ym. Przecie偶 nie bez przyczyny mi臋dzy innymi w memphis to on, a nie Williams ko艅czy艂 mecze, sprawdzi艂 si臋 w tej roli, a Luke ma jeszcze troch臋 brak贸w, kt贸re na dzie艅 dzisiejszy do stawiaj膮 w gorszym po艂o偶eniu. Nie jest to jednak moim zdaniem co艣 czego nie da si臋 poprawi膰 prac膮 na treningach i w艂a艣nie podpatrywaniem Watsona. Oczywiscie defnzorem tej klasy co Earl raczej Luke nie b臋dzie, ale wiele moze si臋 od niego nauczy膰 i powinien z takich okacji korzysta膰. Dzi臋ki temu i rywalizacja nabra艂aby rumie艅c贸w i prawdopodobnie poprawi艂oby to wyniki zespo艂u, bo dw贸ch tej klasy PG z podobn膮 liczb膮 minut na parkiecie to wielki atut.

A co mamy w zamian- niestety niepewn膮 sytuacj臋, zesp贸艂, kt贸ry przygl膮da si臋 tej rywalizacji (czy jest niezdrowa niewiem) i trenera pod presj膮, kt贸ry z presj膮 chyba 艣rednio sobie radzi. A w obliczu zbli偶aj膮cego si臋 RS i konca okresu na podpisanie umowy mo偶e oznacza膰 to r贸wnie偶 (niestety) transfer kt贸rego艣 z tej dw贸jki :?

Odno艣nik do komentarza

Ridnour-Watson dla mnie sprawa jest dosy膰 prosta je偶eli kto艣 uwa偶a, 偶e zas艂uguje na bycie starterem czy graczem ko艅cz膮cym spotkania, ale zamiast to po prostu udowodni膰 zaczyna co艣 tam marudzi膰 czy przeb膮kiwa膰 o odej艣ciu to zdecydowanie nie najlepiej 艣wiadczy o jego charakterze i umiej臋tno艣ciach.

Je偶eli faktycznie jeste艣 taki dobry jak uwa偶asz to po prostu to udowodnij, tego typu rywalizacje o gr臋 na poszczeg贸lnych pozycjach to najlepsze co mo偶e dru偶yn臋 spotka膰 nie do艣膰, 偶e jeden gracz w drugim powinien wyzwala膰 to co najlepsze 偶eby pokaza膰, 偶e faktycznie to on zas艂uguje na czas na parkiecie a kiedy jaki艣 zachowuje si臋 jak Ridnour to dla mnie sprawa r贸wnie偶 jest jasna go艣膰 uwa偶a, 偶e co艣 ju偶 pokaza艂 i teraz po prostu mu si臋 nale偶y to czy tamto je偶eli taka sytuacja jak jest zamiast go motywowa膰 to sprawia, 偶e co艣 mu nie pasuje :?

Szczerze m贸wi膮c wola艂bym mie膰 w dru偶ynie Watsona ni偶 Luke'a, Watson jest jednym z najlepszych w defensywie rozgrywaj膮cych, w dodatku w ostatnim sezonie bardzo poprawi艂 sw贸j rzut z dystansu, i umie kierowa膰 poczynaniami dru偶yny w ataku i st膮d jak wida膰 zaufanie kolejnych trener贸w w decyduj膮cych momentach spotka艅 zw艂aszcza kiedy Watson boi si臋 rywalizacji i oczekuje, 偶e to co pokaza艂 w przesz艂o艣ci powinno wystarczy膰.

Odno艣nik do komentarza

I raczej wszystko jasne, bo pare klub贸w SSS i Storm pragnie kupi膰 milioner, jakich w USA wielu z Oklahoma city, i podobnie jak w przypadku Atlanty nie by艂o szans na podpisywanie extension贸w przed ustaleniami transakcji. Taka normalna w Usa praktyka gdy klub jest na sprzeda偶. gra pary ma艂ych i ich rywalizacja o S5 ma oczywi艣cie ( ale IMO mniejsze)znaczenie

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.