Skocz do zawartości

Gry komputerowe

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ja tam nie będę ukrywał, że nawet nie próbuję odpalać gier przed lat, bo jest w co grać i mnie to nie kręci

ale mój dobry Ziomo razem z żoną gra praktycznie tylko w 2d klasyki tak samo ogląda tylko filmy sprzed 2000 roku, przecież jakieś speedrany w Mario czy cokolwiek są zwykle robione przez dużo młodszych od nas typków, bo uwaga będzie szoker - z wiekiem traci się refleks i skilla

głównie poprzez właśnie scenę speedrun te gry nigdy nie pozdychają

k**** w sumie w OG tetrisa ludzie ciagle nakurwiaja i to mocno competitive (i duza czesc tam grajacych to ludzie 2x mlodsi niz gra :P)

23 godziny temu, Chytruz napisał(a):

SAM JESTEŚ DREWNO

Ziomek, Ty chwilę później sam piszesz:

23 godziny temu, Chytruz napisał(a):

Poza tym gra wyszła prawie 8 lat temu, także też, chill.

i

22 godziny temu, Chytruz napisał(a):

Pierwsza była borderline projektem piwniczno-garażowym.

Jak rozumiem tłumacząc w ten sposób dlaczego ta gra jest drewniana. I żeby nie było, mnie ten drugi argument w pełni przekonuje i jestem pod wrażeniem tego, że z tak małym budżetem udało się zrobić grę tak dużą, która tak ostatecznie wygląda*. Ale zaprzeczanie temu, że pod względem jakości animacji, kolizji obiektów, glitchy itd. KCD1 jest drewniane przypomina walkę z prawem powszechnego ciążenia. Mnie w to w każdym razie nie wciągaj. 

* pierwszy argument jest z dupy, biorąc pod uwagę że dosłownie w tym samym roku wyszło choćby wspomniane RDR2.

W dniu 8.11.2025 o 13:03, Chytruz napisał(a):

Po drugie, nie widzę, żeby "na zachodzie" gra miała jakieś gorsze oceny? Raczej cieszy się ogólnie bardzo wysokim uznaniem. 

Polskie redakcje wskazywały KCD1 jako grę RPG roku do TGA, a mimo to nie otrzymała ona żadnych nominacji.

48 minut temu, Kily napisał(a):

Ziomek, Ty chwilę później sam piszesz:

Udaję oburzenie w celach komediowych, nie przejmuj się.

Nie kupuję jedynie fragmentu o polskiej propagandzie pro-KCD, bo to jest globalnie znana i uznana gra, a polskie internety nie mają manpoweru i siły przebicia, żeby napompować taki balon. No dobra, czytałeś jakieś polskie redakcje, ale umówmy się, media gamingowe to mega szambo i czy można brać na poważnie cokolwiek co z nich wychodzi, to wątpię. Jeśli rzeczywiście była wśród nich zwiększona przychylność dla tej gry, to pewnie zdecydowało o tym trochę więcej hajsu od producenta, który stwierdził że Polska to dobry rynek na czeską produkcję, niż jakieś rzeczywiste zamiłowanie narodu do "drewna".

48 minut temu, Kily napisał(a):

Jak rozumiem tłumacząc w ten sposób dlaczego ta gra jest drewniana. I żeby nie było, mnie ten drugi argument w pełni przekonuje i jestem pod wrażeniem tego, że z tak małym budżetem udało się zrobić grę tak dużą, która tak ostatecznie wygląda*. Ale zaprzeczanie temu, że pod względem jakości animacji, kolizji obiektów, glitchy itd. KCD1 jest drewniane przypomina walkę z prawem powszechnego ciążenia. Mnie w to w każdym razie nie wciągaj. 

* pierwszy argument jest z dupy, biorąc pod uwagę że dosłownie w tym samym roku wyszło choćby wspomniane RDR2.

Nie jestem fanem stawiania topowych GOAT-level outlierów jako baseline, co się przy grach dzieje nagminnie. Gra, która odstaje od GOAT-level tytułów pod względem X czy Y nadal może być bardzo dobra pod względem X czy Y. KCD1 to solid produkcja bez patrzenia na budżet, jest na pewno mniej drewniane niż np. Ghost Of Tsushima, które wyszło 2 lata później.

Edytowane przez Chytruz

36 minut temu, Chytruz napisał(a):

Nie kupuję jedynie fragmentu o polskiej propagandzie pro-KCD, bo to jest globalnie znana i uznana gra, a polskie internety nie mają manpoweru i siły przebicia, żeby napompować taki balon. No dobra, czytałeś jakieś polskie redakcje, ale umówmy się, media gamingowe to mega szambo i czy można brać na poważnie cokolwiek co z nich wychodzi, to wątpię. Jeśli rzeczywiście była wśród nich zwiększona przychylność dla tej gry, to pewnie zdecydowało o tym trochę więcej hajsu od producenta, który stwierdził że Polska to dobry rynek na czeską produkcję, niż jakieś rzeczywiste zamiłowanie narodu do "drewna".\

W sumie nigdy nie rozmyślałem nigdy na ten temat. Nawiązanie do "drewna" z mojej strony miało być żartobliwym mrugnięciem oka w kierunku Gothica, który w świecie gier zawsze uchodził za synonim drewna, a jednocześnie w Polsce stał się tak kultowy, że robi za "polską" grę. ;)

3 minuty temu, Kily napisał(a):

W sumie nigdy nie rozmyślałem nigdy na ten temat. Nawiązanie do "drewna" z mojej strony miało być żartobliwym mrugnięciem oka w kierunku Gothica, który w świecie gier zawsze uchodził za synonim drewna, a jednocześnie w Polsce stał się tak kultowy, że robi za "polską" grę. ;)

No domyśliłem się, że chodzi o Gothica. Sam nigdy nie grałem, ale z tego co słyszałem, to ten fenomen wynikł z okoliczności - gra była popularna tam gdzie była wersja językowa (Niemcy, Polska), a w "mainstreamie" anglojęzycznym się nie przebiła przez dużo większa konkurencję i ponoć słabe tłumaczenie.

2 godziny temu, antek napisał(a):

Jedyna gra, która mam zainstalowana i co jakis czas gram sa Heroesy trojka. Ponadczasowa gra.

Na playu samemu w nic mi sie nie chce grac, nawet w nba 2k.

Grasz w HOTE i na HD? Czy oldschool? 

Ja ostatnio do H3 dorzuciłem Panzer Generał 2. Pewnie przyjdzie czas na Civilizacje 

6 minut temu, ignazz napisał(a):

Grasz w HOTE i na HD? Czy oldschool? 

Ja ostatnio do H3 dorzuciłem Panzer Generał 2. Pewnie przyjdzie czas na Civilizacje 

oldschool

pare lat temu instalowalem hote, ale jakos nie mialem kilkunastu godzin by to ogarnac, ale zawsze mozna podejsc do tematu jeszcze raz :)

Ogrywam sobue po raz drugi Heavy Rain. Mam nadzieje, ze nie spieprze tym razem i... wiecie co, ci ktorzy graliscie. 

Wczesniej, co mialo mi pojsc najgorzej to mi poszlo. Pól biedy z moja postacią. Ale z chłopakiem... To było dolujace i przykre.

Ciezka, dolujaca gra jesli chodzi o klimat, ale warta przejscia. Po raz drugi, zeby odmienic losy, ktore im przygotowalem wczesniej

1 godzinę temu, Szabla napisał(a):

Ogrywam sobue po raz drugi Heavy Rain. Mam nadzieje, ze nie spieprze tym razem i... wiecie co, ci ktorzy graliscie. 

Wczesniej, co mialo mi pojsc najgorzej to mi poszlo. Pól biedy z moja postacią. Ale z chłopakiem... To było dolujace i przykre.

Ciezka, dolujaca gra jesli chodzi o klimat, ale warta przejscia. Po raz drugi, zeby odmienic losy, ktore im przygotowalem wczesniej

Tam jest Z 20 zakończeń xD sam ogrywałem od jakiegoś Sava i zrobiłem z 8

Chłopaka raz uratowałem, tam jest kluczowy moment jak w polu czy w biurze szukasz czegoś jako agent FBI jeden szczegół i jest go łatwo nie znaleźć