Skocz do zawartości

Futbol europejski

kore_old

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle, że wiesz Mentor - ja jestem kmiotem z forum, którego czyta 20 osób. Tamten typ zapewne zawodowo się tym zajmuje, w dodatku na portalu, który z tego co kojarzę jest w miarę popularny. W związku z tym wydaje mi się, że podwyższony poziom wymagań wobec niego jest uzasadniony.

Nigdy nie zrozumiem fenomenu Alvesa i Pique... i nie zrozumiem wstawiania tej dwójki do jakichkolwiek najlepszych jedenastek.

Pepe, Ramos, Silva, Hummels, Kompany, Miranda > Pique i być może nawet Varane, ale to bardziej znak równości. Niedawno jeszcze David Luiz ale obecnie to szkoda gadać.

Od Alvesa chociażby Carvajal, Lahm, Juanfran i wcale nie gorsi Bellerin i Danilo.

To samo Busquets. Kiedyś go nie doceniałem, ale już wiem że to jest kozak i jego brakuje w paru "11".

ps. Messi napewno nie TOP1 ostatniego 25-lecia. Ostatniej dekady jak najbardziej.

Edytowane przez Fudzi

Od Alvesa chociażby Carvajal, Lahm, Juanfran i wcale nie gorsi Bellerin i Danilo.

To chyba nie oglądałeś Alvesa w tym roku kalendarzowym i tego co robił w fazie pucharowej LM.

Danilo to Ty chyba sobie żartujesz. Przecież to jest sabotażysta. Niech gra w Realu jak najdłużej.

Bellerin zgoda, bardzo fajny grajek.

Lahm z tego co kojarzę to chyba był przez Pepa częściej wystawiany w środku pola, a Rafinha na prawej.

Carvajal w żadnym wymiarze nie jest lepszy od Alvesa :) Zresztą według tego co piszesz to zmiennik w Realu jest na tym samym/wyższym poziomie niż starter w Barcelonie, który wygrał najważniejsze trofea kilkakrotnie będąc cały czas członkiem wyjściowej 11 :)

Własnie w tym wymiarze jest lepszy. To ze Carvajal jest zmiennkiem nie znaczy ze jest słabszy od startera (czyt. Danilo), po prostu Benitez jest srednim trenerem i nie dostrzega ktory z nich jest lepszy. A nawet jesli bylby typowym zmiennikiem to co w tym dziwnego ze bylby/jest lepszy od startera Barcelony? W Barcelonie robote robi trio w ataku a nie srednia obrona.

Moze zrobmy ankiete Carvajal vs Alves? Choc znajac zycie wiekszosc bedzie sie kierowala sympatia do klubu

A gdyby Higuain nie był taką sierotą i wykorzystał sam na sam czy nie dał się złapać jak dzieciak na spalonego i Argentyna by wygrała, to Messi już by był TOP 1 czy jeszcze nie? Oczywiście Messi też miał swoją sytuacje i też ją zepsuł. Decydowały detale. Messi w ostatnim czasie robił taki rozpierdol, że jeden detal nie powinien podważać jego pozycji. Zabrakło mu szczęścia.

Edytowane przez Cloud

Dlaczego Messi za lata 1990-2015? A co z pozostałymi sezonami od 1990 do 2005? Przeciez jego kariera póki co to 2005-2015, dlatego napisałem, że za ostatnią dekade Messi nr 1, ale napewno nie za ostatnie 25 lat. To samo Cristiano Ronaldo.

Ciezko wskazać jednego najlepszego z ostatnich 25 sezonów.

Henry, Ronaldo, Zidane, Giggs, Raul, Rivaldo, Ronaldinho, Del Piero(?)

Wlasnie o to chodzi, tak jak napisal Fudzi, co Messi i CR7 osiagali pod koniec tamtego wieku. Ronaldo i Zizou maja bogatsza liczbe trofeow, reszta juz roznie - Giggs zero w reprezentacji, Raul i del Piero podobnie w reprezentacji, ronni mial krotki prime a Henry juz w Barcelonie sluzyl jako support a nie gwiazda nr 1. Messi jest nr 1 ostatniej dekady, ale nie 25 lat.

Wlasnie o to chodzi, tak jak napisal Fudzi, co Messi i CR7 osiagali pod koniec tamtego wieku. Ronaldo i Zizou maja bogatsza liczbe trofeow, reszta juz roznie - Giggs zero w reprezentacji, Raul i del Piero podobnie w reprezentacji, ronni mial krotki prime a Henry juz w Barcelonie sluzyl jako support a nie gwiazda nr 1. Messi jest nr 1 ostatniej dekady, ale nie 25 lat.

Jeśli bierzemy pod uwagę ostatnie 25 lat reprezentacje i kluby, to Messi ma już teraz więcej trofeów niż Zidane i Ronaldo.