Skocz do zawartości

Książki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

czytajac "Lod" Dukaja tez mozna sie zmeczyc juz na pierwszych stronach "jechaniu po sowietyzmie". Dzisiaj to juz troche traci myszka?

ubrac swiat przyszlosci w jakis pastisz "sowietskiego sojuza" vs czarnoskory Starozytny Rzym :)

i to i to meczace

Nie miałem w ogóle takiego wrażenia. 

"odyseja kosmiczna 2001" - sama książką jest topką SF, a Clarke był geniuszem i niesamowite jak wiele rzeczy przewidział, na czele z AI. istnieje też polski audiobook, gdzie narratorką jest Krystyna Czubówna i realizacyjnie to majstersztyk, bo idealnie buduje kosmiczny klimat. polecam każdemu.

Godzinę temu, lorak napisał(a):

"odyseja kosmiczna 2001" - sama książką jest topką SF, a Clarke był geniuszem i niesamowite jak wiele rzeczy przewidział, na czele z AI. istnieje też polski audiobook, gdzie narratorką jest Krystyna Czubówna i realizacyjnie to majstersztyk, bo idealnie buduje kosmiczny klimat. polecam każdemu.

Czytałem, dobra książka, ale do topki SF jej bardzo daleko. 

35 minut temu, lorak napisał(a):

a mógłbyś coś z tej topki polecić? najlepiej jeśli ma audiobooka. bo skończę kolejne części kosmicznej i nic nie mam w kolejce.

Dla mnie absolutna topka to Lem, który stoi na szczycie sam.

Dukaj jest na drugim miejscu. 

Petet Watts dwie książki Ślepowidzenie i Echopraksja napisał absolutnie wybitne. 

Neal Stephenson napisał absolutnie epicką Zamieć i świetny Diamentowy Wiek, oba polecam. Pewnie polecałbym wszystko, ale na razie przeczytałem tylko jeszcze Cryptomicon, który jest na półce Sci-Fi, ale to książka historyczna i zacząłem Żywe Srebro.

Cykl Fundacja jest dobry, ale właśnie bym go stawiał na równi z Odyseją Kosmiczną. Podobnie trzeciego z wielkich, ale Żołnierzy Kosmosu wypada przynajmniej znać. Taką Diunę cenię wyżej, ale znam tylko Diunę, mam w planach wrócić do Diuny i zrobić od początku cały cykl Franka Herberta.

Pieprzony los Kataryniarza jest zadziwiająco dobry, biorąc pod uwagę, że pisał go Ziemkiewicz

Hyperion pierwszy tom jest wybitny, ale przeczytałem wszystko, mimo że mnie ostrzegano. Nie czytaj wszystkiego.

Ilium jest także bardzo dobre od niego.

Algorytmy Wojny ciężko zaliczyć do całkowitej klasyki, bo to jednak militarne scifi, jednak gatunek ogranicza, ale bawiłem się świetnie czytając to.

Cykl Przestrzeń Objawienia to dla mnie absolutna klasyka.

Skoki to jedna z najlepszych rzeczy jakie przeczytałem.

Zajdla przeczytałem chyba wszystko i o ile jest monotematyczny, taki był wtedy klimat.

Roger Zelazny głównie brylował w opowiadaniach i nie pamiętam ich dokładnie wszystkich, ale duologię Pań Światła i Kreatury światła i ciemności są świetne.

Pewnie kogoś zapomniałem, tak na szybko pisane.

Schisomatrix Sterlinga!

13 minut temu, lorak napisał(a):

zacząłem serial i mi zupełnie nie podszedł, ale skoro obydwaj polecacie książkę, to dam jej szansę.

Obaj* (Chyba, że coś wiesz o Rapparze, czego ja nie wiem)

+ pomiń książki niepisane przez Asimova z tego cyklu, ja leciałem wg kolejności historii i te uzupełnienia od innych autorów są tragiczne i na jednym z nich utknąłem. Mocno ich nie polecam.

58 minut temu, RappaR napisał(a):

Dla mnie absolutna topka to Lem, który stoi na szczycie sam.

Dalej bardzo dobre i wybitne jak na swoje czasy ale po czasie średnio się starzeje.

59 minut temu, RappaR napisał(a):

Dukaj jest na drugim miejscu.

Nie przypominam sobie słabej książki . Również polecam.

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Petet Watts dwie książki Ślepowidzenie i Echopraksja napisał absolutnie wybitne. 

Ciężkie do przeczytania. Wymagają dużo skupienia ale wybitne.

Cykl Fundacja jest dobry, ale właśnie bym go stawiał na równi z Odyseją Kosmiczną. Podobnie trzeciego z wielkich, ale Żołnierzy Kosmosu wypada przynajmniej znać. Taką Diunę cenię wyżej, ale znam tylko Diunę, mam w planach wrócić do Diuny i zrobić od początku cały cykl Franka Herberta.

Pieprzony los Kataryniarza jest zadziwiająco dobry, biorąc pod uwagę, że pisał go Ziemkiewicz

Hyperion pierwszy tom jest wybitny, ale przeczytałem wszystko, mimo że mnie ostrzegano. Nie czytaj wszystkiego.

Aż dziwne że tak się zgadzamy. Robert A. Heinlein i jego żołnierze kosmosu są fajna książka i zdecydowanie miałem miła niespodzianka bo nie spodziewałem sie dużo.

lgorytmy Wojny ciężko zaliczyć do całkowitej klasyki, bo to jednak militarne scifi, jednak gatunek ogranicza, ale bawiłem się świetnie czytając to.

To mam dopiero na liście do przeczytania.

Zajdla przeczytałem chyba wszystko i o ile jest monotematyczny, taki był wtedy klimat.

Roger Zelazny głównie brylował w opowiadaniach i nie pamiętam ich dokładnie wszystkich, ale duologię Pań Światła i Kreatury światła i ciemności są świetne.

mam mocno mieszane odczucia i Zelazny chyba przereklamowany. 

Od siebie dodam jeszcze Richard K. Morgan. Przy wszystkich jego książkach super się bawiłem i jak tylko widzę coś nowego to kupuje.

13 minut temu, Gregorius napisał(a):

Dalej bardzo dobre i wybitne jak na swoje czasy ale po czasie średnio się starzeje.

Przeczytałem prawie wszystkie w gimazjum i liceum. Potem wracałem i dla mnie w ogóle się nie zestarzał. Opowiadania to już w ogóle, ale nawet Pirxa się świetnie czyta, nawet jeśli to wizja sci-fi z lat 60.

14 minut temu, Gregorius napisał(a):

Od siebie dodam jeszcze Richard K. Morgan. Przy wszystkich jego książkach super się bawiłem i jak tylko widzę coś nowego to kupuje.

Czytałem i ciężko mi go zaliczyć do topki. Tak, dobrze się to czyta. Ale to po prostu dobrze napisane książki sensacyjne osadzone w cyberpunku. Czytadła, a nie arcydzieła. 

16 minut temu, Gregorius napisał(a):

mam mocno mieszane odczucia i Zelazny chyba przereklamowany. 

A co czytałeś?

16 minut temu, Gregorius napisał(a):

Nie przypominam sobie słabej książki .

Imperium Chmur

Teraz się dowiedziałem

Dan Simmons dzisiaj odszedł.

Zdecydowanie jeden z najwybitniejszych pisarzy Science Fiction w historii. Profesor literatury i czuć to było, jego wszystkie książki są pełne nawiązań do klasyki literatury światowej. Przy czym jest to dogłębna znajomość.

Jego styl był absolutnie oryginalny i unikatowy i gdybym miał go do kogoś porównać, to do nikogo.

Przykre.