Skocz do zawartości

Filmy

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

Serio nic więcej? Tyle tego, miałem nadzieję, że sobie pooglądam.

+ oczywiście cała seria Batmana: Animated Series. Reszta z Justice Legue czy innymi tam zielonymi latarniami szału nie zrobiły. Marvel to nawet nie wiem czy ma jakieś animacje poza Spider-Manem co kiedyś na 2 leciał i X-Menach na Fox Kids...

Adwokat Diabła to nie horror, lol

I tak i nie.

Są dwie ,,szkoły" podziału na horrory i thrillery.

Pierwsza zakłada, że w horrorach muszą być jakieś postacie/zjawiska nadprzyrodzone, za to w thrillerach zagrożenie jest w miarę realne, bo powoduje je człowiek (ewentualnie zwierzę). Przy takim podziale Adwokat Diabła i Szósty Zmysł są horrorami, a wiele slasherów tylko thrillerami. 

Według drugiej szkoły horrory to po prostu brutalniejsze filmy niż thrillery i mające w zamierzeniu wywołać większy strach. Przy takim podziale Teksańska Masakra, Hostel, Halloween czy Piła są horrorami, a Adwokat Diabła jest thrillerem.

I tak i nie.

Są dwie ,,szkoły" podziału na horrory i thrillery.

Pierwsza zakłada, że w horrorach muszą być jakieś postacie/zjawiska nadprzyrodzone, za to w thrillerach zagrożenie jest w miarę realne, bo powoduje je człowiek (ewentualnie zwierzę). Przy takim podziale Adwokat Diabła i Szósty Zmysł są horrorami, a wiele slasherów tylko thrillerami. 

Według drugiej szkoły horrory to po prostu brutalniejsze filmy niż thrillery i mające w zamierzeniu wywołać większy strach. Przy takim podziale Teksańska Masakra, Hostel, Halloween czy Piła są horrorami, a Adwokat Diabła jest thrillerem.

Ja zawsze byłem pewien, chyba mi to matka jako pięciolatkowi powiedziała, że podział jest taki, że horror straszy bezpośrednio, a thriller kreuje atmosferę strachu i niepewności. 

• 3 tygodnie później...

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - nie wiem czy nie najlepszy film ostatnich 10 lat imo, piękne ujęcia, hipnotyzujący soundtrack, Brad Pitt jako JJ znakomity, Rockwell na drugim planie też mega dobry plus Cassey Affleck w swojej najlepszej roli póki co(ale to sie zmieni po Manchester By The Sea, wierze)

No właśnie LakeShow pisze o najlepszych filmach ostatniej dekady czyli do 2006 roku imo zdecydowanie nie jest to wspomniane "Assassination of JJbCRF" ten film może ma i super ujęcia ale wlecze się bez emocji, pewnie jesteś fanem Breaking bad gdzie przez jedno ujecię mogłem sobie zrobić jajecznice i kawe;)

Sicario masz racje, początkowy klimat gdzieś uleciał razem z fabułą, a potencjał był bardzo duży. 

Ten sam reżyser jest twórcą Labiryntu o wiele lepszy film, też ma w sobie cos z kina noir jak Sicario ale no jest lepszym filmem i tyle.

Jest tu jakiś fan Blade runnera? Robienie sequela łowcy androidów powinno być karane, za sam pomysł ruszania tego dzieła trybunał stanu:/ jedyne co daje jakieś nadzieje, to wspomniany reżyser, który czy to w Sicario czy w Labiryncie utrzymał klimat noir, jedną z podstaw Łowcy. Tylko po co ja się pytam po co? W dodatku otwarte zakończenie Blade runnera stanowiło wspaniały element, a teraz co okaże się, że Harrison Ford nie był androidem hmm słabo itd...

Nowe Star Warsy okazały się gównem między innymi przez to, że na siłe wrzucili tam Forda, w Blade Runner też ma być na samym początku to nie jest dla mnie dobra wróżba.;/

Edytowane przez Wujek Wójcik

Moze jestem stary ale bez Forda to w nowych SW sa tylko efekty specjalne i kilka fajnych postaci drugoplanowych.

Pewnie, że zrobił robotę, zagrał spoko, jego postać i teksty sprawiała, że się nawet zaśmialiście itp tylko, że patrzycie przez pryzmat sentymentu i tego jaką Solo jest zajebistą postacią. Gdy jednak spojrzymy na ten film jako pojedyncza część wprowadzająca nową historie to jest on tam zupełnie niepotrzebny, Han powinien zginąć jużw Powrocie Jedi, dzięki czemu uniknelibyśmy pominięcia kilku wątków, nagłego przejscia Rey z no skilla na pro jedi (bylby czas na pokazanie, ze w tym zameczku barze spędzili dłuzej czas i rozkminiali moc z barmanką z wadą wzroku) i jeszcze kilka grubych motywów, nie chce mi się tego pisać bo wyjdzie wątek o SW tutaj gościu wszystko pięknie wykminił:

https://medium.com/@tonyszhou/the-force-awakens-is-a-deeply-broken-film-b-c-one-character-shouldn-t-be-there-spoilers-b31e33a44ee6#.xp5g58rrz

smell like cheap shit

Durand? Kto mu pozwolił na zabawę z moim nazwiskiem?

Dobrze być dzieckiem ery czekoladopodobnej jarającym się oryginałem

Pewnie i Krwawy Sport kiedyś spotka ten smutny "koniec"...

Nie pierdol - idziemy na to do kina Elwoodman !

Kto się zna animowanych filmach o superbohaterach. Coś warto jako dobra adaptacja komiksu?

Batman: Maska batmana, Justice league: The flashpoint paradox, Batman: under the redhood, Batman: Atak na Arkham, All-star Superman, World's Finest.

Z tych co wymieniłem najlepsze są pierwsze 3. 

Jeszcze masz serial Justice League 52odc, niektóre epizody świetne, niektóre słabsze - ogólnie dobry poziom.