Skocz do zawartości

[FBX] FBX#2 - Sezon 2012/13

bulek

Rekomendowane odpowiedzi

no co by było ?

ktoś by przejął bagno i musiał je uporządkować, też jakieś wyzwanie.

ja dostałem ostatni zespół ligi gdzie najlepszymi byli 40letni JKidd, GrantHill i Shaq, a jedyną młodą gwiazdą połamany DevinHarris. W dodatku nie miałem swojego picku tylko jakieś z 2 dziesiątki. Jak ktoś chce to się bawi, a jak nie to nikt nie zmusza do grania w FBX...

nie pamiętam żeby ms9 coś vetował kiedyś (a mógłby ostatnio Grangera za Tobiasa ; ) ) i jakoś liga się trzyma, choć jest kilka zespołów beznadziejnych ale same się w takiej sytuacji postawiły...

Nigdy nie pisałem, ze został zawetowany bezwzględna większością głosów. Ale zwykła większość była.

QAS, mamy odmienne poglądy. Ty jestes za tym, zeby przejecie teamu z dziadkami było wyzwaniem. Ja odwrotnie, nie chcę, żeby nowa osoba na początku wchodziła w grząskie bagno, bo szybko by sie wycofała z tego niz brnęła w to dalej.

Poza tym mam juz dość qrde tłumaczeń. Trejd jeszcze nie został zawetowany, czy się mylę?

Edytowane przez bulek

a propos tego dojenia, to ja się zastanawiam czy o to w tym wszystkim chodzi? jest rookie, to trzeba go wyruchać, wyciągnąć wszystko od niego i potem mówić, żeby wyciągnął wnioski?

wiadomo, że w każdej wymianie jedna strona na tym bardziej skorzysta, mi się wydaje, że po to jest tutaj comish i reszta userów, aby reagować kiedy ta rozbieżność jest za duża... i tyle. Czuję, że jeśli te wymiany zostałyby zaakceptowane to nagle przez lige przeszłaby ogromna fala dziwnych tradów, która skończyłaby się tym, że 3-4 zespoły miałyby dream teamy. To oczywiście jest rozwiązanie, pytanie tylko czy taką drogą chcemy iść.

i doskonale rozumiem, że mniejsza ilość wymian powoduje że liga staje się "nudniejsza" (choć ja tego w ogóle tak nie odbieram), ale przynajmniej nie ma kwasu, że jedna z nich miała bezpośredni wpływ na układ tabeli. Wiem, że dla niektórych z was dobry manager to ten, który jest aktywny i robi reszte w c***a (nazywajmy rzeczy po imieniu, bo taka jest rzeczywistość), no jak dla mnie taka umiejętność nie jest niczym chlubnym.

Rozumiem również, że niektórzy nie są przywiązani do swoich zawodników i jak ktoś im proponuje wymiane wszystko ładnie opisując (co pozwala myślec, że jednak transakcja jest równa) łatwiej jest im się zgodzić, bo w sumie nic to nie zmienia (inne nazwisko, te same numerki)... dlatego uważam iż :] w razie drastycznych ruchów powinno się interweniować.

A już najlepszym rozwiązaniem byłby powrót zarządu ligi w postaci 5 osobwej ekipy, który analizuje każdy trade. Wierzcie mi, że większość zawsze była puszczana, a tylko jakieś dziwolągi były blokowane, taka kontrola przede wszystkim by zniechęciła użytkowników do zabierania się za wciskanie kolejnego kitu.

I skończyły by się podejrzenia o stalinizm :)

Zgoda z Obim, poza tym to, że wymiany są z rookasami i za obydwoma razami te osoby tracą, to nie jest przypadek.

A ja na miejscu Karla bym się naprawdę nie pytał o jakąś większość głosów, naprawdę. Jaka była reakcja, trudno było nie zauważyć...

Przepraszam za moją zbyt nerwową reakcję wszystkich, a w szczególnosci obywatela MS9. Bynajmniej nie było moim celem ubliżenie komukolwiek, a już na pewno nie wydojenie debiutanta. Początkowo myślałem tylko o tym aby ten pick Kazimierza zatrzymać, ale po klku ofertowych porażkach, zwróciłem Się do Kazia, a głupio i nierozsądnie byłoby rozmawiać z kimkolwiek o tankowaniu, posiadając jego pick, więc zaoferowałem go, jako podstawowy i dośc solidny gwóźdź programu. Jeśli wasze argumenty przemówią do Kazia, to ja nie mam żadnego problemu z wycofaniem sie z trejdu i przyjmę to z pokorą. Nie mam jakiegoś wyjątkowo wielkiego ciśnienia, aby ten trejd pchnąć tu i teraz, bo być może w dłuższej perspektywie czasu wyjdzie mi to tylko na dobre...

Nadal jednak podtrzymuję swoje zdanie, jeśli chodzi o trejdy i dopóki nie zobaczę w tym wszystkim przekrętu grubymi nićmi szytego, to nie będę miał żadnych wątpliwości... Jak dla mnie jakakolwiek interwencja powinna mieć miejsce jedynie przy próbie wymiany przysłowiowego Brina Scalabriniego na gracza formatu All-Star, a tak wielkich rozbierzności w żadnym z proponowanych ostatnio trejdów nie widziałem...

Pozdrawiam

dokładnie, jest rooki to liczysz że się nie zna i masz szansę (dokładnie taką samą jak reszta ligi) na korzystny trejd.

obi chcesz mi powiedzieć że jak ktoś w NBA potrafi wcisnąć komuś kontrakt Hedo to nie ma się czym chlubić ?

powinniśmy go jeszcze łajać i pozbawić funkcji bo kogoś zrobił w wała ?

tutaj jest tak samo. są rileye i są otisysmithy...

przecież jakieś 75% sukcesu w tej zabawie zwanej grą w fantasy polega na skleceniu korzystnego trejdu.

reszta to głównie szczęście (zarówno w drafcie, choć tu też umiejętności oczywiście, jak i przy kontuzjach).

i moim zdaniem zadaniem komisza nie jest dbanie o równość w lidze czy utrzymywanie jak największej liczby kontenderów na podobnym poziomie, te rzeczy same się klarują i powinny być charakterystyczne dla każdej ligi i pochodną umiejętności indywidualnych managerów.

zadaniem komisza jest pilnowanie żeby nie było wałków, czyli zagrań nielegalnych.

a jak jakiś user robi głupie ruchy i psuje ligę to już mówiłem, niech dostaje wilczy bilet i narta, a nie prowadzić mu ekipę wbrew jego woli w dodatku irytując po drodze drugie strony trejdów...

Można robić dobre trejdy, gdzie druga strona nie jest robiona w c***a, trzeba tylko znaleźć managera który ma inne zdanie o zawodniku/zawodnikach i potem mieć racje ;]

Przykładem nie będzie mój trejd z bulkiem: devin harris, sessions i evan turner za stepha curry'ego, ryana andersona, i barbose ;d Devin Harris przyszedl w trejdzie Derona do Utah i jego numerki sie pogorszyly, no i wiadomo to kontuzjogenny zawodnik. Dlatego chcialem sie go pozbyc. Bulek pewnie uwazal ze bedzie gral conajmniej tak jak po przyjsciu, a moze i sie polepszy jak zgra sie z druzyna, a kontuzjogennosc bral w ciemno. Evan Turner - patrzac na to jakie ma problemy z rzutem nie widzialem pewnie jego przyszlosci tak kolorowo jak bulek, ktory pewnie liczyl na cos ala Iguodala z gorszymi stl/blk. Sessions - wtedy klepal ladne cyfry jako przejsciowy starter w Cle, ale wraz z draftem Irvinga wiadomo bylo, ze go gdzies wytrejduja. Bulek pewnie liczyl na pozycje startera i podobne cyferki w innej druzynie, ja mialem mniej wiary w Ramona. Ryan Anderson - tutaj widzialem, ze koles klepie niezle cyferki w 22min (30fppg), wiec jak dostanie wiecej minut to bedzie git. Byl wtedy 1 bigiem z lawki Orlando i bulek pewnie az tak wiele wiary w niego nie pokladal, a ja widzialem jakis potencjal. Barbosa - wiadomo, throw in, potrzebowalem jakiejs grajacej duszy. Patrzać po tym jak widział to bulek, mogl liczyc na sporego steala, a ja że nie wyjde zle, a pozbede sie kontuzjogennego Harrisa. Coz, na te chwila wyglada ze ja wyszedlem na tym lepiej, a kradziezy zarzucic mi nie mozna, predzej bulkowi w tamtym czasie ;]

Niestety przy rookiech mogą oni czasem nabrać się na ściemę starego wygi i wtedy powinien wkraczac właśnie komisz i inni userzy, ktorzy nie chca by ktos sie czyims kosztem wyraznie wzmocnil.

Dla mnie wlasnie komisz powinien dbac by rookiech nie robili w balona, bo nie o to tutaj chodzi.

widzisz, dla ciebie sklejenie dobrego tradu i wciśnięcie kontraktu hedo to jedno i to samo, dla mnie to dwie całkowicie rózne rzeczy.

zresztą nie chcę nikogo tu pouczać, bo każdy z was ma swoją wizje budowania składu i nic mi do tego. To ja już jestem za tym, żeby relegować userów, którzy godzą się na hardcorowo jednostronne wymiany.

Ogólnie coś trzeba zrobić, bo jak pójdzie przyzwolenie, że można robić c***owe wymiany, to każdy nagle z Brandona Rusha zrobi Raya Allena in his prime...

ja nie twierdzę że drugie nie ma większego smaczku, bynajmniej. ale nie odbierajmy możliwości zaistnienia pierwszego...

a jak komisz zacznie ingerować w trejdy to potem zacznie się stąpanie po linie, czy na taki trejd komisz pozwoli czy nie, czy aby na pewno dba tylko o dobro ligi a może jest moim bezpośrednim rywalem wzmacniającego się contendera, a może komisz akurat tankuje po #1 itp...

zaczną się tworzyć niebezpieczne precedensy, bo teraz karl może mieć pretensje o praktycznie każdy trejd w którym ktoś pozyska DH, bo niewiele jest takich które wg większości wyglądałyby równo...

trzeba też pamiętać że zawsze ocena zawodników przez dwóch GMów jest inna.

i kupuję tłumaczenie że rooki mogą rozwarstwić ligę, ale jednak nie lubię gdy decyzję o tym ma podejmować jedna osoba wg własnego uznania i tym samym decydować o kształcie ligi i drużyn...

DF wcześniej dobrze to ujął i się z Nim zgadzam, wolność ma swoją cenę, trudno, ważne że każdy ma równe szanse aby z tego korzystać.

jedyne co można zrobić to zasugerować rookim konsultacje z komiszem czy innym doświadczonym userem przed trejdem, niech się pytają, niech zbierają informacje, ale też niech odczuwają konsekwencje swoich decyzji...

Tylko QAS, nie zwracasz uwagi na jedno. O ile jedną osobę można byłoby posądzać o prywatę, o tyle, jeśli również inne osoby podzielają tą decyzję, to znaczy, że coś w tym jednak jest.

Jesli by ktoś inny kupował DH12 za podobną cenę jak Karl, decyzja pewnie byłaby identyczna. Ale jeśli ktoś za Howarda da rozsądną cenę, wymiana na bank przejdzie. To chyba oczywiste.

absolutnie nie posądzam Cię o prywatę, nawet nie wnikam jaki jest układ w lidze i kto o co walczy, ale w przyszłości mogą się zdarzyć wymiany które nie pasują kilku (no właśnie jaka jest granica ? ilu ma wyrazić wątpliwości ?) osobom i komisz je zawetuje bo akurat wzmacnia się jego konkurent.

nie posądzam Ciebie czy ms9 o takie motywy, ale nie będziecie żyć wiecznie ; ) a niebezpieczny precedens owszem.

Team GP Total FPPG ( +/- ) ( FPPG DNIA )

Wirakocza 109 4740,5 43,49 ( -0,68 ) ( 25,75 )

Musli 108 4522,5 41,88 ( 0,12 ) ( 43,83 )

Roger 98 3911,5 39,91 ( -0,56 ) ( 33,56 )

Z33 82 3178 38,76 ( -0,90 ) ( 27,33 )

Benon 116 4229,5 36,46 ( 0,92 ) ( 48,94 )

Mar 102 3708,5 36,36 ( -0,70 ) ( 25,08 )

ms9 105 3782,5 36,02 ( 0,23 ) ( 39,83 )

Krzemyk 114 4104 36,00 ( -0,17 ) ( 33,43 )

Maciek9020 96 3311 34,49 ( -0,57 ) ( 29,00 )

Tizz 81 2724,5 33,64 ( 0,68 ) ( 40,86 )

Obi 110 3626 32,96 ( -0,41 ) ( 24,30 )

Karl Malone 102 3309 32,44 ( 0,04 ) ( 32,89 )

Bulek 115 3592,5 31,24 ( -0,39 ) ( 27,10 )

PH#1 83 2553 30,76 ( -0,10 ) ( 29,50 )

Maslon 109 3327 30,52 ( -0,06 ) ( 29,75 )

Buła 114 3408,5 29,90 ( -0,87 ) ( 14,17 )

Kaziu 107 3195 29,86 ( -0,07 ) ( 29,06 )

DeTe 98 2896 29,55 ( -0,18 ) ( 26,75 )

El-Maniaque 97 2776 28,62 ( -0,72 ) ( 19,36 )

Szoszon 115 3277 28,50 ( 0,47 ) ( 34,81 )

19-20.11

Maciek, ale tym razem to juz przesadzasz. Nie rządzę sobie wszystkim jak mi sie podoba, tylko dbam o wygląd ligi, a to znaczna różnica. Na szczęście mam takie prawo.

I również w przypadku trejdu Benona bym prosił o opinie osób niezaangazowanych w żadną z wymian tego dnia. Zeby uciąć spekulację, że rządze, jak mi się podoba. Bo klawiatura wszystko przyjmie, nawet najbardziej karkołomną tezę. Bardzo karkołomną.

Edytowane przez bulek

Panowie, w FBX#2 już to bylo przerabiane gdzie trejdy Ronniego ustawiły ligę na lata. Uważam, że lepiej coś teraz zablokować niż po roku myśleć co z takim menago robić. Przypominam, że Kaziu w tym roku uczestniczył w drafcie i mógł sobie wybrać samą młodzież lub perspektywicznych graczy..

Dodam, że obojętnie mi czy trejd przeprowadza X, Y czy Z. Żadnych osobistych "porachunków" z nikim nie mam.

Chyba dochodzimy do momentu w którym musimy podjąć decyzję czy wszystkie trejdy przechodzą i nikt się nie wtrąca, zostawiamy jak jest i ostatecznie komish czy większość decyduje albo poprostu wracamy do kilku osób oceniających trejd.

Szczerze też sie zastanawiam, czy nie wrócic do grona 5 komishów, sam sie juz zastanawiałem nad wyborem ludzi, z ktorymi moglbym wspolpracować. Oparcie sie na większości jest bez sensu. Teraz jest inna sytuacja, ale nie ukrywam, iz decyzje oprę na zdaniu tylko paru osób. Analizując pick Kazia, nie tylko pod katem sytuacji w tabeli, to mamy tam, oprocz Gasola, Blake'a i Glena ( ten pierwszy na bank dobrnie do 50 fpg), reszta jest raczej słaba, z czego jedynie Korver, Jack i Nash moga osiagnac pułap 30 fpg. Trafia do mnie, ze chce tankowac w tej sytuacji. Marvin to przecietniak, pick NYK bez zadnego ciężaru gatunkowego. To by miało sens, jesli pick Kazia byłby w top3. Pytanie, czy będzie.

Sytuacja z Tizzem jest o tyle inna, gdyż on nie ma swojego picku.

Edytowane przez bulek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.