Skocz do zawartości

[West FINALS] (1) San Antonio Spurs - (2) Oklahoma City Thunder

Luki

Kto w ilu?  

45 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto w ilu?

Rekomendowane odpowiedzi

oglądałem trochę i wiedziałem, że Brooks to na pewno atut Thunder nie jest i nie będzie tym bardziej w playoffach, ale wiesz Bast, w regularze to wszystko samo idzie. Jakiś ogólny game plan, nie zmieniający się właściwie i to w przypadku Thunder przez większość sezonu było skuteczne, bo rozpierdalali większość rywali, dlatego nie było raczej podstaw aż do takich wniosków po regularze. Teraz jednak gdy trzeba wprowadzić jakieś konkretne zmiany, na konkretnego rywala, te detaliki, które decydują o losach serii, to wybitnie widać klasę Brooksa, a raczej jej brak.

Jak Thunder po kolei przejeżdżali się po największych: Bulls, Heat czy Lakers to po prostu nikt nie zastanawiał się nad tym, bo i w sumie nad czym. Brooks już nie popisał się rok temu w playoffach, ale nie mówiło się chyba nic o zmianie na ławce trenerskiej. Teraz jednak ja przynajmniej nie widzę innego wyjścia.. Chyba, że jeszcze Thunder tu się podniosą ;)

Ja Brooksa uważam za kołka - choć nie jakiegoś skrajnego retarda i jednego z najgorszych ma rynku. Żeby posunąć się dalej w mojej negatywnej ocenie muszę zobaczyć co zrobi dalej, bo chyba już zauważył, że smallball bez Perka w tych dwóch meczach przynosił najwięcej korzyści po obu stronach parkietu (przynajmniej Brooks próbował coś zmieniać, nie?). Może zostanie przy tym na dłużej.

bledy spo na razie najmniej kosztuja miami - 1 mecz z ny, przesadzil gdy wymyslil battiera na westcie , ze niby battier poprawialby spaceing i wyciagalby westa z pomalowanego lol, slowa uznania dla vogela ktory nie wykorzystal tego prezentu i braku bosha , west z battierem na plecach zagral jeden dobry mecz ,o wlasciwym wykorzystaniu hibberta tez nie bede wpominal

co by nie mowic o ataku miami to obrone maja ustawiona bardzo dobrze , nie wiem jaka w tym zasluga zoltego czlowieka a jaka asystentow.

brooks juz powinien wiedziec jak ma ustawic obrone zobaczymy jakie wprowadzi zmiany.

tam na talencie polegaja w jeszcze wiekszym stopniu, bo o ile za atak w NBA glownie odpowiedzialni sa gracze, tak defensywa musi byc ustawiana przez coacha w dzisiejszych czasach. po prostu nie da sie dobrze bronic pick and rolli bez dobrego defensywnego coacha, chyba ze masz kogos w rodzaju Waltona lub KG ktory jest w stanie byc coachem na boisku i kazdemu mowi gdzie ma sie ustawic. przy obronie pickow wazny jest kazdy gracz, w zasadzie najmniej wazny jest ten ktory broni PG bezposrednio. najwazniejszy jest drugi wysoki (tzn. nie ten ktory broni pick wysoko, ale ten ktory pomaga z help defense) i braki Thunder wynikaja tutaj z ewidentnego braku coachingu

nie masz zielonego pojęcia :D udowodniłeś swoją praktyczną wiedzę.

A to nie jest tak, że Spo i Brooks są uważani za imbecyli a na prawdę na tylu graczach dominujących piłke w jednej drużynie ciężko jakiś system w ataku wymyśleć? Zwłaszcza jak każdy gra w ataku na obwodzie.

Oklahoma nie ma zadnej egzekucji w ofensywie a i tak ma najlepszy atak w lidze. problem jest defensywnie i to juz jest ewidentna wina Brooksa. przeciez tyle defensywnego talentu nie ma zaden zespol w lidze, a oni momentami wygladaja jak kompletne scruby. ciekawe jest przede wszystkim to, ze OKC nigdy nie sa ruchani 1 vs 1 (tutaj talent ma zbyt wielkie znaczenie), ale wlasnie w akcjach zespolowych, przede wszystkim na pick and rollach.

Ale czy Westbrook umie grać na low post? Jakoś nie kojarzę żebym coś takiego widział w jego wykonaniu.

a może nie miał szansy? Big Mike dobrze podkreślił, że to jumperki Russela to porażka. ale parę akcji w takim wykonaniu mogłoby coś przynieść.

[video=youtube;FnJCUQ4MnWQ]http-~~-//www.youtube.com/watch?v=FnJCUQ4MnWQ

przyjęliśmy na forum ,że okc w ataku gra talentem (to prawda, w obronie praktycznie też) to powinni korzystać z indywidualnych zagrań. szybkiego tempa nie są w stanie narzucić bo spurs świetnie wracają do obrony. jedyna co im wychodzi to rzuty z "above the break 3". ale chyba spursom chodziło o to żeby stamtąd rzucali bo to był najgorszy teren dla nich w poprzednich seriach.

sam nie wiem. sam pisałeś o tym smallballu okc z Durantem na PF ale tak naprawdę nie wyobrażam sobie aby grali takim składem przez cały mecz. Durant c***owo broni ,picki ,c***owo rotuje ,nie gra twardo na deskach. jednak mimo wszystko sporo by stracili. a pop na pewno jest w stanie dzięki swoim zagrywką wymusić switch ibaki z durantem m.in przez pick n roll.

sam nie wiem. sam pisałeś o tym smallballu okc z Durantem na PF ale tak naprawdę nie wyobrażam sobie aby grali takim składem przez cały mecz. Durant c***owo broni ,picki ,c***owo rotuje ,nie gra twardo na deskach. jednak mimo wszystko sporo by stracili.

Wiadomo, że nie cały, z 16 minut "normalnie", trochę można z samym Collisonem albo Nazrem, najwięcej z Ibaką-Collisonem i samym Ibaką. Z Durantem na PF najlepiej wyglądali i w ataku i obronie, co z tego, że nie jest wirtuozem picków, skoro Perkins i tak jest ruchany jak Jenna Haze na gangbangu.

W 4 kwarcie G2, gdzie grali cały czas smallball było 10-10 w zbiórkach wiec dramatu nie ma, ewentualnie można więcej wrzucić Cooka czy Sefoloshę kosztem Fishera (który wygląda zupełnie przyzwoicie btw). Granie dwoma "prawdziwymi" wysokimi to tylko proszenie się o porażkę w tej serii.

ja mam takie serio* pytanie, czy to że Durex słabo broni (picki overall) to wynik wnikliwych długotrwałych obserwacji, statystyk, czy może utarta opinia ?

nie żebym specjalnie zwracał uwagę, ale w kilku akcjach zapadło mi w pamięć jak Durex perfekcyjnie kontestował z help i naprawdę walczył o zbiórki...

*z uwagi na pory transmisji i posiadania FBX oglądam praktycznie wyłącznie wschód...

ja mam takie serio* pytanie, czy to że Durex słabo broni (picki overall) to wynik wnikliwych długotrwałych obserwacji, statystyk, czy może utarta opinia ?

nie żebym specjalnie zwracał uwagę, ale w kilku akcjach zapadło mi w pamięć jak Durex perfekcyjnie kontestował z help i naprawdę walczył o zbiórki...

*z uwagi na pory transmisji i posiadania FBX oglądam praktycznie wyłącznie wschód...

to ze Durant slabo broni to jest utarta i nieprawdziwa opinia. juz jest jednym z lepszych obroncow na swojej pozycji, a prawdopodobnie w ciagu 2 lat bedzie obronca na poziomie LeBrona lub lepszym. zrobil ogromne postepy w trakcie tego sezonu. ciezko wyobrazic sobie lepsze warunki do grania zajebistego help defense.

generalnie bardzo mnie smiesza opinie o perimeter defenderach, bo znaczna wiekszosc ludzi jest tragicznymi obserwatorami i 'sheeple' tutaj wystepuje at its best. kazdy powtarza po sobie i malo kto wie o czym mowi. nic lepiej o tym nie swiadczy niz Kobe ktory zebral o 10 all-defensive za duzo i nie zamknal zadnego znaczacego gracza w playoffs, a jest uwazany przez wszystkich za lockdown defendera.