Skocz do zawartości

Meanwhile in Beantown - Boston Celtics 11/12

havlicek

Rekomendowane odpowiedzi

ofensywa Celtics (ORtg): 18 miejsce w lidze, w playoffs rowniez ponizej przecietnej mimo ze grali w pierwszej rundzie przeciwko Knicks. cuty i playe najwyrazniej nie sa skuteczne. dlaczego nie sa skuteczne ? bo one sa uzywane przez wiekszosc zespolow w marginalny sposob. podstawowy sposobem zdobywania pktow przez wiekszosc druzyn jest pick and roll, ale Rondo tam nie istnieje bo mozna przechodzic pod zaslona przez caly mecz.

Ja tu wklejam liczby z synergy (każda akcja potwierdzona wideo), a ty mi wyskakujesz z ortg, które jest wzorem matematycznym, które powstaje na podstawie box-score... Bast, trochę więcej szacunku dla gry.

Celtowie mieli w tamtym sezonie 10 ofensywę w lidze i zdobywali nią 0.96 ppp. Powtarzam, to jest fakt. Proszę ustosunkuj się do tego. To raz.

Dwa, zaczynasz pisać mi pick&rollach, o marginalnym znaczeniu cutów. Ok, a więc wklejam ci cały rozkład ofensywy Celtów z poprzedniego sezonu:

Overall: 10 miejsce. W tym:

12.2% - post up

17.6% - spot up

8.2% - isolation

13.3% - transition

10.7% - cut

16.8% - pick&roll

3.8% - put back

1.4% - hand off

7.8% - off screen

8.0% - other

Różnica 6% świadczy o tym, że cuty są marginalne? Oczywiście, że nie. Prawdą jest, że granie pick&rolli nabiera na popularności w całej lidze (2004/2005 średnia ligowa to 15.6%, a w 2008/2009 już 18.6%. Danych z dwóch poprzednich lat nie mam, ale pewnie nie wzrosła powyżej 20%) ale w przypadku Celtów cuty i off-screen, czyli dwa najważniejsze rodzaje akcji na Allena stanowią większy procent niż picki. Co więcej, Boston nie jest taki tragiczny pod względem picków z Rondo – 0.88 ppp, 13 miejsce w lidze – czyli średni ligowy poziom.

A teraz uwaga, najbardziej efektywni w ofensywie w przekroju całej ligi Celtowie są w a) cutach 1.32 ppp (najlepsi w całej lidze), B) hand – off 1.04 ppp (4. miejsce), B) off-screen 0.97 ppp (5. miejsce w lidze), c) post-up 0.93 ppp (5. miejsce w lidze).

To są 4 kategorie, w których Boston jest w TOP5 ligi. Co ciekawe, wychodzi na to, że w bardzo dużej mierze to Ray Allen decyduje o poziomie ofensywy Celtów.

Udział Rondo jest widoczny tak jak pisałem już wcześniej w transition (1.19 ppp i 9 miejsce w lidze) i w tym, że w tym systemie po prostu gra jako rozgrywający, bo zarzutem to na pewno być nie może.

A więc następnym razem jak coś napiszesz w tym stylu to chociaż to w jakiś sposób uargumentuj.

Dodam jeszcze taką ciekawostkę, że w tegorocznych PO Celtowie mieli –uwaga, uwaga – 3. najlepszą ofensywę! A cegiełka Rondo to 14 pkt przy 47.7% z gry.

SŁABEUSZ pełną gębą.

mowisz ze Allen jest dobrze wykorzystywany, ja mowie ze nie. dobrze wykorzystywany bylby wtedy gdyby nie musial sobie samemu kreowac rzutu, a znacznie wiecej mialby z wolnych pozycji pochodzacych z tego ze jego obronca musialby rotowac przez przewage jaka wykreowal PG swoim wejsciem pod kosz/na picku. Ray jest za stary zeby bawic sie w bycie pierwsza opcje w ataku, na tym etapie powinien sluzyc jako zawodnik pomocniczy.

WTF?

W ostatnim sezonie, Allen miał największy procent w swojej karierze rzutów asystowanych – 74%. Jedna liczba a wyraża więcej niż twoje 67 słów...

poza tym ja nie uderzam Rondo dlatego ze nie ma rzutu, tylko ze przez brak tego rzutu jest liability w ataku bo 1) zdobywa pkty rownie czesto co Bowen czy Ben Wallace 2) nie trzeba go kryc na obwodzie przez co jego obronca schodzi do pomocy innym. wychwalanie layupow Rondo nie ma zadnego sensu, bo mimo ze jest w tym dobry to nawet pomimo tego jest ogolnie uposledzonym scorerem:

http://bkref.com/tiny/jEAHD

Link mi nie działa.

A poza tym, to jakieś kolejne mity. Średnia pkt w karierze Wallace’a czy Bowena to odpowiednio 6 i 6.1 pkt, przy 10.7 pkt Rondo. W PO różnica jest jeszcze większa, bo Rondo ma 13.8 pkt, a Wallace 7.2 i Bowen 6 pkt.

Drugi punkt też jest niezły. Popełniasz tutaj błąd Bastillon. Rondo nie nie trzeba kryć, tylko można odejść na metr dalej, mniej go cisnąć. Z tym, że musisz go mieć cały czas na oku, bo jest cholernie szybki i może bardzo łatwo ścinać pod kosz, gdzie jest bardzo skuteczny. Jeszcze raz, by nie było wątpliwości – jest różnica pomiędzy brakiem krycia, a dawaniem zawodnikowi większej swobody w pewnym miejscach na parkiecie.

tak oto prezentuje sie Rondo na tle innych grajacych ponad 30 mpg. prawie najgorszy scorer ligi, przy czym reszte przynajmniej trzeba pilnowac.

haha, tak bo Kwame Brown będzie latać po obwodzie, a Bowen bić się pod koszem. Oczywiście, że trzeba ich kryć bo grają tylko i wyłącznie tam, gdzie są oni najgroźniejsi.

zasada 3 metrowej kobiety: jesli widzisz 3m kobiete, to nie powiesz ze nei jest wysoka bo nosi obcasy i ma afro na glowie. nawet gdy zdejmie obcasy i ulozy inna fryzure to dalej bedzie w kurwe duza. Rondo analogicznie nawet z dobrymi layupami dalej jest c***owym scorerem jak malo kto w tej lidze. do tego ta jego przeklamana skutecznosc ktora ogolnie wynosi 49% TS. nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak slaby to jest wynik. wezmy pod uwage najgorszych ofensywnych graczy ktorzy mi przyjda do glowy:

per36

Ben Wallace '04 9.1 pkt 45% TS

Bruce Bowen '05 9.3 pts 52% TS

Kwame Brown '06 9.8 pts 54% TS

Smush Parker '06 12.2 pts 55% TS

Jason Collins '03 8.7 pts 52% TS

Rajon Rondo '11 10.3 pts 49% TS

Bastillon, ale czy ja mówiłem, że Rondo jest shooterem. Nie nie jest i nikt nawet tego nie będzie kwestionować. Co ty mi próbujesz wmówić tutaj?

No i też wrócił największy manipulant na forum! „Sprawiedliwe” porównanie. Nie ma co. Wziąłeś career-highs rzucających scrubów i porównujesz je do ostatniego, nienajlepszego sezonu Rondo. Ponadto, zmęczenie ma wpływ na twoją efektywność, a już na pewno na twoje rzuty. Nie wiem dlaczego wziąłeś per 36 min. Tak czy siak Rondo jest o poziom, dwa lepszy od ww. zawodników.

Career-high jeśli chodzi o scoring Rondo miał dwa lata temu. Oto one:

Rajon Rondo ’10 13.5pts 54% TS.

I teraz ciekawostka: dla porównania Jason Kidd przez pierwszych 14 sezonów w NBA nie zakończył ani jednego z TS% powyżej 54%, a jego średnia punktowa z tych 14 lat to 14.2 pkt. Czy o Kiddzie się mówiło w ciągu tych lat w takim świetle jak o Rondo teraz?

tu nie chodzi o sam brak rzutu, tu chodzi o to ze w wyniku tego elementarnego braku Rondo nie potrafi zdobywac pktow bardziej efektywnie niz symbole c***owosci ofensywnej tego pokolenia. i to rzutuje na cala ofensywe, bo gra sie 4 na 5. w dodatku w przypadku Rondo dochodzi do tego to ze jest byc moze najgorzej rzucajacym PG w historii ligi, a taki ewenement nie byl wczesniej spotykany i ciezko go do kogokolwiek porownac.

Haha, najgorszy rzucający w historii ligi. Dobre. Czyli Jason Kidd jakby wziąć średnią z jego pierwszych 14 lat w lidze to grał na poziomie najgorszego rzucającego PG w historii ligi... Że też nikt tego wcześniej nie zauważył.

To raczej mój ostatni post w tym temacie na ten temat. Same przypuszczenia, wnioski z dupy Bastillon. Do tego brak jakichkolwiek dowodów. A jak już coś wrzuciłeś, to musiałeś przedstawić „po swojemu”. Nie widzę sensu dalszej dyskusji. Pozdro!

ofensywa Celtics (ORtg): 18 miejsce w lidze, w playoffs rowniez ponizej przecietnej mimo ze grali w pierwszej rundzie przeciwko Knicks. cuty i playe najwyrazniej nie sa skuteczne. dlaczego nie sa skuteczne ? bo one sa uzywane przez wiekszosc zespolow w marginalny sposob. podstawowy sposobem zdobywania pktow przez wiekszosc druzyn jest pick and roll, ale Rondo tam nie istnieje bo mozna przechodzic pod zaslona przez caly mecz.

Ja tu wklejam liczby z synergy (każda akcja potwierdzona wideo), a ty mi wyskakujesz z ortg, które jest wzorem matematycznym, które powstaje na podstawie box-score... Bast, trochę więcej szacunku dla gry.

Celtowie mieli w tamtym sezonie 10 ofensywę w lidze i zdobywali nią 0.96 ppp. Powtarzam, to jest fakt. Proszę ustosunkuj się do tego. To raz.

ppp z synergy też jest na podstawie wzoru matematycznego, Karl :D

a różnice między synergy a b-r biorą się po prostu z tego, że synergy podaje informacje z sezonu+playoffs. Bast natomiast mówi o samym regular i ma jak najbardziej rację - celtics mieli 18 ofensywę w lidze.

Dodam jeszcze taką ciekawostkę, że w tegorocznych PO Celtowie mieli –uwaga, uwaga – 3. najlepszą ofensywę!

nieprawda. mieli 8 ofensywę w playoffs i byli poniżej średniej ligowej.

Delonte West w Mavsach za minimum (?!) no k**** to mógł równie dobrze zostać w Bostonie, tylko że nikt mu kontraktu nie zaofrerował. ;/

Straszna c***nia, rozumiem że są oszczędności przed przyszłym latem i napalili sięna wyciągnięcie w FA kogoś grubaśnego, ale takowych może jużnie być do ściągnięcia, bo Dłajt i Paul się gdzieś zakręcą na trejdzie.

Reasumując to chyba fani zielonych się tak nie jarają że sezon się odbędzie. :twisted:

Jeżeli tak ma wyglądać skład to lepiej zrobić c***owy sezon i kogoś z draftu wyciągnąć skoro ma byc tłusty.Jakoś w to przyszłe lato i przyjście mega FA nie wierzę.

Center: Jermaine O'Neal, Chris Wilcox, Greg Stiemsma

Power Forward: Kevin Garnett, Brandon Bass, JaJuan Johnson

Small Forward: Paul Pierce, Jeff Green, Marquis Daniels, Sasha Pavlovic

Shooting Guard: Ray Allen, Avery Bradley, E'twaun Moore

Point Guard: Rajon Rondo, Keyon Dooling

O'Neala i Danielsa można od razu skreślić,bo mimo krótszego sezonu i tak padną.

Lorak ci juz odpowiedzial na wiekszosc twoich wywodow. zeby uzywac statystyk trzeba wiedziec co one oznaczaja. bez tego cala twoja argumentacja pada jak domek z kart. Rondo ma zajebisty ofensywny zespol, a nie potrafi go poprowadzic do przecietnosci.

W ostatnim sezonie, Allen miał największy procent w swojej karierze rzutów asystowanych – 74%. Jedna liczba a wyraża więcej niż twoje 67 słów...

no i co z tego skoro wiekszosc z nich to bylo scinanie po zaslonach podczas gdy powinien byc na tym etapie glownie spot-up shooterem ? czy ja sie wyrazam niejasno ? Rondo ma kreowac dla innych open looks, nie robi tego. w patologicznym systemie Celtics to oni sami maja sobie kreowac miejsce a Rondo im wtedy poda pilke. daj tam kogos kompetentnego na PG i cala ofensywa zaczyna dzialac lepiej, bo trzeba byloby podwajac PG ktory ma tyle miejsca ze gra praktycznie 1 na 1.

A poza tym, to jakieś kolejne mity. Średnia pkt w karierze Wallace’a czy Bowena to odpowiednio 6 i 6.1 pkt, przy 10.7 pkt Rondo. W PO różnica jest jeszcze większa, bo Rondo ma 13.8 pkt, a Wallace 7.2 i Bowen 6 pkt.

mozesz uzywac per36 ? przeciez nie liczymy tutaj ich produkcji tylko wydajnosc.

Drugi punkt też jest niezły. Popełniasz tutaj błąd Bastillon. Rondo nie nie trzeba kryć, tylko można odejść na metr dalej, mniej go cisnąć. Z tym, że musisz go mieć cały czas na oku, bo jest cholernie szybki i może bardzo łatwo ścinać pod kosz, gdzie jest bardzo skuteczny. Jeszcze raz, by nie było wątpliwości – jest różnica pomiędzy brakiem krycia, a dawaniem zawodnikowi większej swobody w pewnym miejscach na parkiecie.

nie metr dalej tylko 2.5 metra dalej. a to oznacza ze go prawie nikt nie kryje wsrod najlepszych teamow.

No i też wrócił największy manipulant na forum! „Sprawiedliwe” porównanie. Nie ma co. Wziąłeś career-highs rzucających scrubów i porównujesz je do ostatniego, nienajlepszego sezonu Rondo. Ponadto, zmęczenie ma wpływ na twoją efektywność, a już na pewno na twoje rzuty. Nie wiem dlaczego wziąłeś per 36 min. Tak czy siak Rondo jest o poziom, dwa lepszy od ww. zawodników.

nie bralem ich career highs. wzialem sezony ktore najbardziej sie z nimi kojarza. Kwame i Smush kojarza mi sie z Lakers 06, Big Ben z mistrzostwem z 04, Bowen z mistrzostwem 05. tutaj nie mialem zamiaru pokazac ze oni sa lepsi/czy gorsi w ofensywie od Rondo, lecz jak fatalnie Rondo zdobywa pkty. nie, ja nie mowie o RZUCANIU, mowie o PKTOWANIU. Rondo nie tylko jest c***owym shooterem, jest rowniez tragicznym SCOREREM. twoje niewyjasnione przywiazanie do FG% zamiast TS% zaciemnia ci tutaj obraz, bo niedosc ze bardzo malo produkuje, to jeszcze jest niezwykle nieskuteczny.

a Jason Kidd czasami sciagal nawet podwojenia na siebie, nie mowiac o tym ze byl zawsze broniony najblizej w Nets. Kidd prowadzil slabych Nets do przecietnej ofensywy, Rondo o wiele lepszych Celtics prowadzi do 18-tej ofensywy ligi. nie ma porownania.

Haha, najgorszy rzucający w historii ligi. Dobre. Czyli Jason Kidd jakby wziąć średnią z jego pierwszych 14 lat w lidze to grał na poziomie najgorszego rzucającego PG w historii ligi... Że też nikt tego wcześniej nie zauważył.

znowu elementarne rozroznienie shooter i scorer... rzucajacy to ten kto rzuca jumpery, pktujacy to ogolny scoring. Rondo ssie tak czy inaczej, ale to jako shooter (rzucajacy jumpery) jest byc moze najgorszy w historii na PG. podaj mi PG z gorszym jumperem zamiast sie smiac. jak zaczniesz szukac to ci usmiech zejdzie ;]

jeszcze odnośnie ppp z synergy, to nie jest "pts per possesion", lecz "pts per play" - a oni to definiują trochę inaczej i np. jeśli po niecelnym rzucie będzie orb, to w synergy jest nowa "play".

w ogóle czemu na synergy np. w total stats dla celtics '11 jest 1.07 ppp, a w offense-plays jest 0.96?

jeszcze odnośnie ppp z synergy, to nie jest "pts per possesion", lecz "pts per play" - a oni to definiują trochę inaczej i np. jeśli po niecelnym rzucie będzie orb, to w synergy jest nowa "play".

w ogóle czemu na synergy np. w total stats dla celtics '11 jest 1.07 ppp, a w offense-plays jest 0.96?

a jak rok temu pisalem, że tak powinno się liczyć play, i że to zmienia ważność zbiórki off vs def, to się Loraki jeden z drugim nasmiewały, a tu proszę na synergy też tak interpretują.

a jak rok temu pisalem, że tak powinno się liczyć play, i że to zmienia ważność zbiórki off vs def, to się Loraki jeden z drugim nasmiewały, a tu proszę na synergy też tak interpretują.

po pierwsze, co dokładnie pisałeś i co ci odpowiedziałem. link poproszę.

po drugie, Dean Smith czy Dean Oliver są za "possessions". jak myślisz, dlaczego?

EDIT, nie musisz szukać, sam znalazłem. rozmawiałeś wtedy o tym z Karlem, a nie ze mną.

ej nie bierz tego tak dosłownie.

te "loraki" to taki zarcik

a Ty jesteś za possesion więc co za różnica.

mi chodzi tylko o to że inna interpretacja nie jest tylko wymysłem mojego chorego umysłu.

różne modele dają różne interpretacje i tyle

bez dokładnych badań trudno stwierdzić który model jest lepszy

bardzo ciekawa rzecz i myślę że zależnie od celu, obie formuły mogą być przydatne.

jednak jeżeli liczymy efektywność rozgrywającego (czy też ofensywy całego zespołu), kiedy po zbiórce ofensywnej (czyli po własnej nieudanej ! akcji) wciąż gra się teoretycznie jedno pos (mimo, że może akcja była przeprowadzona fatanie, poszły 3 rzuty z beznadziejnych pozycji, ale wszystko ratuje jakiś Zach czy Love czyszcząc tablicę ofensywną i dając ponowienie), to ilość zbiórek ofensywnych jest niezwykle istotnym zagadnieniem.

tak z ciekawości sprawdziłem i jeśli dobrze to zrobiłem ( http://hoopdata.com/teamff.aspx / ORR / Own) to Celci leżą na samym dnie (a nawet pod warstwą mułu...) ligowej tabeli...

właśnie, to bardzo ciekawe. czyli rzeczywista jakość ofensywy celtics może być niedoszacowana przez possessions (ortg) ze względu na mizerię pod względem ORBs?

Suns przez pierwsze 4 sezony z Nashem mieli 22, 30, 29 i 29 miejsce w Orb i jakoś radzili sobie z atakiem (1, 2, 1, 2 miejsce).

właśnie, to bardzo ciekawe. czyli rzeczywista jakość ofensywy celtics może być niedoszacowana przez possessions (ortg) ze względu na mizerię pod względem ORBs?

Też działa to w drugą stronę, lepiej zbierasz w obronie=lepsza defensywa z punktu widzenia points per possession, jak najbardziej zbiórki w ofensywie podciągają statystycznie ofensywę. Podobnie jest z dobrą trójką, często ofensywy są przeceniane za względu na dużą liczbę dobrych shooterów, jak przestaje wpadać to ofensywa nie istnieje, ale to tak z własnych obserwacji.

Suns przez pierwsze 4 sezony z Nashem mieli 22, 30, 29 i 29 miejsce w Orb i jakoś radzili sobie z atakiem (1, 2, 1, 2 miejsce).

bo Nash jest lepszy od Rondo jako kreator. mi chodzi o to, by uzyskać lepszą perspektywę - może Rondo nie jest jednak tak zły, jak się wydaje używając linii argumentacyjnej Basta (PG odpowiada za atak, atak celtics jest słaby według ortg, więc Rondo to cienias ofensywny).

Też działa to w drugą stronę, lepiej zbierasz w obronie=lepsza defensywa z punktu widzenia points per possession,

oczywiście, dlatego też z dobra defensywa wiążę się zwykle (może nawet zawsze) z dobrą deską. ale że wysokich zwykle uważa się za najważniejszych dla D i oni też zwykle są najlepiej zbierającymi, to nie ma tu tego problemu, co w przypadku rozgrywających jeśli się ich ocenia na podstawie jakości ataku zespołu (wyrażonej w ortg).

bo Nash jest lepszy od Rondo jako kreator. mi chodzi o to, by uzyskać lepszą perspektywę - może Rondo nie jest jednak tak zły, jak się wydaje używając linii argumentacyjnej Basta (PG odpowiada za atak, atak celtics jest słaby według ortg, więc Rondo to cienias ofensywny).

Chciałem w ten sposób pokazać, że wpływ zbiórek w ataku na ofensywę Rondo/Celtics też najprawdopodobniej będzie znikomy.

Chytry, ale skąd wiesz, że jest znikomy ?

może gdyby ponawiali, to ofensywa Suns byłaby jeszcze bardziej najlepsza, 200% alltime eva ; )

i tutaj wydaje mi się utkniemy bo to dosyć skompikowane jak się o tym pomyśli, trudno będzie matematycznie ocenić jak bardzo ilość zbiórek ofensywnych wpływa na efektywność w ataku.

trzeba by przejść na obliczenia wg kryterium Xamela, czyli ofensywna zbiórka to nowy play...

edit: oczywiście jeśli chcemy tym sposobem szukać korelacji z jakością PG, to trzeba by jeszcze zaznaczyć że piłka po zbiórce musi trafić w ręce tegoż.

ppp z synergy też jest na podstawie wzoru matematycznego, Karl

o, widzisz to dla mnie nowość. A jaki to jest wzór?

a różnice między synergy a b-r biorą się po prostu z tego, że synergy podaje informacje z sezonu+playoffs. Bast natomiast mówi o samym regular i ma jak najbardziej rację - celtics mieli 18 ofensywę w lidze.

Tu się nie mogę zgodzić. Ostatnie akcje wideo pochodzą z meczu z Knicks – ostatniego meczu regular.

Playoffs i regular prowadzone są zatem oddzielnie.

nieprawda. mieli 8 ofensywę w playoffs i byli poniżej średniej ligowej.

Jeśli tak, to Celci byli 3. w PO, ale po pierwszej rundzie.

Delonte West w Mavsach za minimum (?!) no k**** to mógł równie dobrze zostać w Bostonie, tylko że nikt mu kontraktu nie zaofrerował. ;/

No patrz, Rondo taki słaby, a Delonte nawet zainteresowania nie ukazali, co dopiero kontrakt mu zaoferować. Oj jaki ten Ainge nieświadomy. ;]

Lorak ci juz odpowiedzial na wiekszosc twoich wywodow. zeby uzywac statystyk trzeba wiedziec co one oznaczaja. bez tego cala twoja argumentacja pada jak domek z kart. Rondo ma zajebisty ofensywny zespol, a nie potrafi go poprowadzic do przecietnosci.

Nic nie upada. Wypisałem ci poszczególne elementy ofensywy Bostonu, ty się nadal do nich nie odnosisz.

no i co z tego skoro wiekszosc z nich to bylo scinanie po zaslonach podczas gdy powinien byc na tym etapie glownie spot-up shooterem ? czy ja sie wyrazam niejasno ? Rondo ma kreowac dla innych open looks, nie robi tego. w patologicznym systemie Celtics to oni sami maja sobie kreowac miejsce a Rondo im wtedy poda pilke. daj tam kogos kompetentnego na PG i cala ofensywa zaczyna dzialac lepiej, bo trzeba byloby podwajac PG ktory ma tyle miejsca ze gra praktycznie 1 na 1.

W takim razie udowodnij mi, że Allen zwiększy swoją efektywność będąć spot up shooterem, a nie grając po zasłonach, cutach. Pokaż mi, że będzie jeszcze więcej dawał ofensywie Celtów. O liczby proszę.

nie metr dalej tylko 2.5 metra dalej. a to oznacza ze go prawie nikt nie kryje wsrod najlepszych teamow.

A co mi tam wkleję jeszcze raz. Może zrozumiesz. „Jest różnica pomiędzy brakiem krycia, a dawaniem zawodnikowi większej swobody w pewnym miejscach na parkiecie”

nie bralem ich career highs. wzialem sezony ktore najbardziej sie z nimi kojarza. Kwame i Smush kojarza mi sie z Lakers 06, Big Ben z mistrzostwem z 04, Bowen z mistrzostwem 05. tutaj nie mialem zamiaru pokazac ze oni sa lepsi/czy gorsi w ofensywie od Rondo, lecz jak fatalnie Rondo zdobywa pkty. nie, ja nie mowie o RZUCANIU, mowie o PKTOWANIU. Rondo nie tylko jest c***owym shooterem, jest rowniez tragicznym SCOREREM. twoje niewyjasnione przywiazanie do FG% zamiast TS% zaciemnia ci tutaj obraz, bo niedosc ze bardzo malo produkuje, to jeszcze jest niezwykle nieskuteczny.

Jak możesz kogoś nazwać c***owym scorerem jak oddaje tylko 10 rzutów na mecz??? To, że koleś nie jest od tego, nie możesz go od razu dyskwalifikować.

Ok, sprawdźmy jak wygląda scoring Rondo po oddaniu 20 rzutów:

http://bkref.com/tiny/i0LVm

HA, nieźle, co? 25.8 pkt, 52.2% z gry (TS% ok. 57-58%). Mała próbka, ale Rondo wykazuje dobre decision making albo shooting selection, albo oba naraz.

Mając to nie możesz powiedzieć, że Rondo jest c***owym scorerem, bo jak ma już zdobywać punkty, to mu to całkiem fajnie wychodzi.

Zresztą o czym mu tu debatujemy. Rondo to pass-first rozgrywający. Co ty chcesz by napierdzielał jeszcze w meczach po 20 rzutów?

Artykuły, z których brałem dane odnosiły się do points per possesion. O ten np. z New York Timesa: http://1.bp.blogspot.com/_CuP0IdLbKyI/T ... 2BRoll.jpg