Skocz do zawartości

Bryant, jego klasa i miejsce w historii

Jendras

Rekomendowane odpowiedzi

chytruz nie chce mi sie cytowac calej twojej wypowiedzi dlatego od razu sie odniose:

jaja sobie robisz, twoj post ma charakter humorystyczny czy serio piszesz?

jakis dzieciak cos wspomnial w temacie o lakers o fishu i zastrzezeniu numeru a ty probujesz zrobic z tego ogolnie panujace zdanie wszyskich fanow lakers? chce ci sie w ogole takie cos roztrzasac?

nie wiem czy widziales co napisalem ale nawet w postseason adv fisher wypada slaabo.16 wynik wsrod pg na 18 druzyn. moze byc lepiej?moze

chytruz nie chce mi sie cytowac calej twojej wypowiedzi dlatego od razu sie odniose:

jaja sobie robisz, twoj post ma charakter humorystyczny czy serio piszesz?

jakis dzieciak cos wspomnial w temacie o lakers o fishu i zastrzezeniu numeru a ty probujesz zrobic z tego ogolnie panujace zdanie wszyskich fanow lakers?

Proszsz:

co z fisherem? nigdy nie byl i nie bedzie wybitny, nie ma rekordow strzeleckich, asyst czy innych ale gra juz u nas 11 lat z mala przerwa. mial duzy wplyw na wygranie mistrzostw, starter, masa kluczowych rzutow, wielka osobowosc i wazna postac w klubie. moim zdaniem w pelni na to zasluzyl

A co do Dereka to ja się zgadzam- też uważam, że przez te lata gry w naszych barwach swoimi "little Big things" zasłużył sobie na taki honor

IMO Derek na takowe wyróżnienie zasłużył za te wszystkie lata i ogólny wkład w zwycięstwa

Który z nich to ten "dzieciak" i czemu nie wspomniałeś o dwóch kolejnych?

JA sobie robię jaja? Ty sobie chyba robisz jaja ściemniając mi tu o "jednym dzieciaku, co cośtam wspomniał" i uderzając w najlepszą nutę "mój-aktualny-adwersarz pomawia wszystkich Bogu ducha winnych fanów Lakers, hate hater, hater"

rambis

słowo "laik" znaczyło w mojej wypowiedzi "przeciętny kibic".

I jeśli takowemu mówi coś nazwisko Pippena czy O'neala to na pewno nie ze względu na tytuły

Co do PO - dirk gra wiele słabych meczy, czy to w zeszłym roku ze spurs czy NOH 2 lata temu (G4 i G5).Także nie do końca jest takim performerem jak mówicie.

nie jest performerem, bo w ciągu 10 lat gry w PO zdarzały mu się pojedyncze słabe mecze??

To powiedz też w takim razie komu z tych największych graczy, a więc tych, którzy podnosili swój poziom gry z sezonu regularnego na PO, nie zdarzały się gorsze dni? I czy nie mieli ich dużo więcej niż Dirk

Który z nich to ten "dzieciak" i czemu nie wspomniałeś o dwóch kolejnych?

mysle ze nie chodzi o mnie? fakt, moze zagalopowalem sie z tym wieszaniem fisha ale zaslugi ma duze i szacunek u mnie jeszcze wiekszy. po przemysleniu i zauwazeniu ze tacy goscie jak np scott nie sa wyroznieni doszedlem do wniosku ze fish tez raczej na to nie zasluguje :)

Ja pierdziu, ostatnie 5 dni na forum to jest numer Dereka Fishera do zastrzeżenia i pod sufit, Derek Fisher do hall of fame, Derek Fisher nie ma dobrych adv stats, a to jest przecież k**** sam Derek Fisher więc adv stats kłamią! Rybia grypa jakaś ostatnio szaleje, bo dawno żadnej modnej choroby odzwierzęcej nie było?

Nie unoś się to tylko przykład wstaw sobie każdego innego gracza w jego miejsce ,który nie kręci dobrych statsów ( a wręcz ma mierne) jednak jego rola w teamie jest bardzo ważna, ot weteran ,który potrafi wiele dać dzięki doświadczeniu. A Fisher się pojawił akurat zapewne dlatego ,że właśnie jego dane jest mi oglądać więcej niż innych zawodników.

Miałem tylko to na myśli ,że w świetle pewnych statystyk tacy graczy są " gówno warci" :roll:

Miałem tylko to na myśli ,że w świetle pewnych statystyk tacy graczy są " gówno warci

To luknij sobie na ten link badboysa gdzie Fisher jest w PO 18 na 26 PG (co w domyśle jest jakimś nietaktem). Ilu z tych 17 wyprzedzających Fisha możesz z czystym sumieniem uznać za gorszych od niego zawodników?

http://insider.espn.go.com/nba/hollinge ... ontype%3d3

Mnie PER nie interesuje, badboys wrzucał tego linka jako "statystyki kłamią, patrzcie jak Fisher nisko!". Więc abstrahując od PER, ile miejsc wyżej, tak na oko, powinien być Fisher? 1? 2? Czy to Top5 PG, który nie wiadomo dlaczego wypadł poza pierwszą piętnastkę? Czy to, że jest na 17, a nie na 15 miejscu to jakaś niesamowita pomyłka statystyk?

Poproszę zainteresowanych o odpowiedzi na powyższe pytania.

To luknij sobie na ten link badboysa gdzie Fisher jest w PO 18 na 26 PG (co w domyśle jest jakimś nietaktem). Ilu z tych 17 wyprzedzających Fisha możesz z czystym sumieniem uznać za gorszych od niego zawodników?

A to o to chodzi. Miejsce Fishera raczej jak najbardziej zasłużone. Ci co są nad nim po prostu są lepsi jednak ja tu cały czas tylko gadam o statsach i o tym ,że one po prostu nie są w stanie pokazać ' pełen obraz' jeśli chodzi o gracza ,bo właśnie pewne contribution tak jak clutch shots niewiele mówi ,gdy ujrzymy 6 pts in game czy coś. :) I overall Derek może nie grał cały czas na pełnych obrotach w playoffs tzn. nie był jakąś znaczną opcją w ataku jednak trafiał swoje rzuty i przede wszystkim w porównaniu do innych PG popisał się clutchness trafiając ważne rzuty na wagę złota, pod tym względem spisał się lepiej niż młodzi, bardziej dynamiczni rozgrywający. Jednak co w tym dziwnego mając tyle doświadczenia.

Fiszer ma swoje lata i nikt nie wymaga od niego żeby był w czołówce ligi ofkors jednak swoją drogą według mnie Derek całkiem przyzwoicie radził sobie z matchupem , aż tak go te Westbrooki nie niszczyli w PO i jakby nie było w tych PO po drodze napotkał samą czołówkę PG - nie spisał się źle. :] A i Fish dość bardzo odpuszcza RS jednak potem daje więcej w PO , starość nie radość. :] Jestem ciekaw jak w tym roku będzie się Derek prezentował :)

Jestem w stanie sie zgodzic z Lorakiem, ze jest wazne jest by dazyc do prawdy, a nie kierowac sie pozorami, opinia itd.

I to byloby na tyle co do zgody :) Przecenianie i jednoczesnie niedocenianie tzw advanced stats to ciekawe objawy, ktore tu zaobserwowalem.

Cudownym przykladem przeceniania jest bastek ktory jako autorytetow kosza podawal profesorow ekonomii :)

Ja jednak wolalbym wysluchac takiego Phila Jacksona czy Popa niz tuzin profesorow ekonomii :)

Nie mozna kompletnie tez ignorowac statsow, ale moim zdaniem trzeba laczyc je ze zrozumieniem gry, jej taktyki, systemow, efektywnosci druzynowej rol etc.

Inaczej kompletnie sie czlowiek w tych cyfrach pogubi i bedzie twierdzil, ze Kobe = Dirk lub, ze Magic powinni atak prowadzic przez Gortata :)

chytruz ale czy ty bierzesz pod uwage fakt, ze kibice lakers daliby sie pokroic zeby jeden z tych kilkunastu gosci wyzej byl zamiast fisha w lakrers?

caly poprzedni sezon plakalismy i zastanawialismy sie jak dobrzy byliby lakers gdyby zamiast fishera mieli rozgrywajacego, ktory bylby w stanie grac na poziomie. sam fisher zreszta juz w trakcie sezonu byl tak zalamany swoja forma i postawa, ze zxapowiedzial zakonczenie kariery po tym sezonie. odmienilo mu sie po runie w playoffs ale to co pokazal w po to i tak gorszy basket niz to co gral 2 lata temu w RS.

ja rozumiem, ze statsy fisha sa zanizane z 2 powodow a) ilosci minut, B) roli jaka pelni czyli PG w trojkatach ale nie trzeba byc orlem zeby zauwazyc, ze career high cvzy season na fishu robili w tym sezonie brooksy, westbrooki, billupsy i inne cfaniaczki na pg. owszem fisher trafil kilka waznych rzutow ale nie zmienia to faktu, ze to on byl najslabszym ogniwem pierwszej piatki przez caly 09/10 sezon. dawal dupy czesto i gestol, miewal mecze gdzie w 20 kilka minut robil 0 punktow, 0 asyst i kilka strat i fauli przy 8-9 rzutach.

steve blake to nie deron williams-chris paul ale zobaczysz roznice w grze lakers z blake'm.

chytruz ale czy ty bierzesz pod uwage fakt, ze kibice lakers daliby sie pokroic zeby jeden z tych kilkunastu gosci wyzej byl zamiast fisha w lakrers?

Jak się patrzy na adv stats z RS na przykład to trudno żeby nie miał c***owych, bo gość z grubsza wnosi tyle, że walnie czasem jakiegoś big shota, zrobi veteran play albo pociągnie Lakers przez łącznie 2 kwarty w jedne PO. W regularze sobie trafia poniżej 40% z gry i Lakerfani jeżdżą po nim od X lat.

Tak, biorę, bo tak zazwyczaj się wypowiadają. Nie zmienia to w niczym faktu, że tu ostatnio wskazuje się go jako jakiś rewolucyjny przykład na przekłamania ze strony statystyk ("zajebisty Fish ma słabe statsy=statsy kłamią"), a w tematach obok dyskutuje się o zastrzeżeniu numeru i hall of fame.

steve blake to nie deron williams-chris paul ale zobaczysz roznice w grze lakers z blake'm.

?

Przecież to nie ja tu mówię, że Derek Fisher jest wymiataczem niesprawiedliwie niedocenianym przez adv stats. Ma kiepskie, bo sam jest kiepski.

Tak, biorę, bo tak zazwyczaj się wypowiadają. Nie zmienia to w niczym faktu, że tu ostatnio wskazuje się go jako jakiś rewolucyjny przykład na przekłamania ze strony statystyk ("zajebisty Fish ma słabe statsy=statsy kłamią"), a w tematach obok dyskutuje się o zastrzeżeniu numeru i hall of fame.

bo jest swietnym przyklade na to, ze pomimo slabych statystyk potrafi byc prawie xfactorem i tu nie tyle chodzi o przeklamanie statystyk, co na to, ze styatystyki pewnych rzeczy nie wylapia. nie wylapia np. predyspozycji psychicznych danego gracza do oddawania waznych rzutow (patrz horry, fisher)

nie wylapia tez kilku innych rzeczy, o ktorych wspomnialem wyzej dlatego uwazam, ze jakiekolwiek statsy nawet te mega zaawansowane nie oddadza tego jak jest naprawde, do czego usilnie dazy chocby lorak.

jezeli w temacie obok sie dyskutuje nt tematy (hof i zastrzezenie #) to moze sie tam wypowiedz to po 1 a po 2 dyskusja juz dawno zostala zamknieta w tej kwestii. swego czassu tez bywalo tu wielu fanow suns(czy celtics, nie wiem komu ty tam kibicujesz), ktorxzy pisali jeszcze wieksze farmazony ale zdajac sobie sprawe z tego ze to co pisza jest oczywista oczywistoscia odpuszczalem sobie nawet wchodzenie w polemike. ty jednak lubisz takie cos wyciagnac i przypisac od razu calej lejkersowskiej braci by uzyc to jako argument. nice

swego czassu tez bywalo tu wielu fanow suns(czy celtics, nie wiem komu ty tam kibicujesz), ktorxzy pisali jeszcze wieksze farmazony ale zdajac sobie sprawe z tego ze to co pisza jest oczywista oczywistoscia odpuszczalem sobie nawet wchodzenie w polemike. ty jednak lubisz takie cos wyciagnac i przypisac od razu calej lejkersowskiej braci by uzyc to jako argument. nice

Tsaaa. Biedna ta lejkersowska brać.

mameluk

nie wybrałem słabych meczy z całej jego kariery. skupiłem się na ostatnim okresie (4 lata). W tym czasie rozegrał w PO 27 spotkań. Z tego:

G1 GSW 2007 14 pkt (4/16 fg)

G6 GSW 2007 8!!!pkt (2/13 fg)

G4 NOH 2008 22 pkt (8/18 fg, 4/7 ft)

G5 NOH 2008 22pkt (8/21 fg)

G2 SAS 2009 14 pkt (3/14 fg)

G4 SAS 2009 12 pkt (4/9 fg)

G5 SAS 2010 15 pkt (7/14)

7 słabych meczy (ponad 1/4)

Z całej kariery byłoby ich dużo więcej. a to podobno kobe gra słabiej w PO, natomiast dirk jest performerem. inna sprawa że niemiec potrafi zagrać fantastyczne spotkania. i nikt mu tego nie odbiera. ale jego niestabilność, mecze na skuteczności 15% itp.

Dla porównania Kobe ;D

G3 OKC 2010 - 10/29 fg 24 pkt

G4 OKC 2010 - 5-10 fg 12 pkt

G5 OKC 2010 - 4/9 fg 13 pkt

G2 PHO 2010 - 8/19 fg 21 pkt

G2 BOS 2010 - 8/20fg 5 strat 21pkt

G7! BOS 2010 - 6/24 fg 23 pkt

G3 UTA 2009 - 5/24fg 18 pkt

G4 HOU 2009 - 7/17 fg 15pkt

G7! HOU 2009 - 4/12fg 14 pkt

G5 DEN 2009 - 6/13 fg 7 strat 22 pkt

G3 DEN 2008 - 9/19 fg 22 pkt

G1 BOS 2008 - 9/26 fg 24 pkt

G4 BOS 2008 - 6/19 fg 17 pkt

G5 BOS 2008 - 8/21 fg 6 strat 25 pkt

G6!BOS 2008 - 7/22 fg 22 3 zb 1 as 1 stl 4 str 22 pkt

G2 PHO 2007 - 5/13 fg 15 pkt

G5 PHO 2007 skutecznosc ponizej 40 % i 6 strat, niejaki Odom mia 13/21 fg 10 zbiorek i 33 pky

Idąc Twoim tokiem rozumowania Kobe miał w ostatnich latach ok 16 kiepskich meczy w PO na 72. Troszeczke mniej niz 1/4. do tego dochodzą 3 tragiczne wystepy w decydujacych meczach, z ktorych w 2 wyciagnał go support. Naprawde rewelacja

rambis

7 słabych meczy (ponad 1/4)

Kobe Bryant

G1 vs OKC 2010 21pkt (6/19fg 7/12 z osobistych)

G3 vs OKC 2010 24pkt (10/29fg)

G4 vs OKC 2010 12pkt (5/10fg)

G5 vs OKC 2010 13pkt (4/9fg)

G2 vs BOS 2010 21pkt (8/20fg)

G3 vs BOS 2010 29pkt (10/29fg)

G6 vs BOS 2010 23pkt (6/24 fg!!!)

7 słabych meczy i to tylko z dwóch serii tego roku

dodaj do tego ze 4 kiepskie mecze w finałach 2008 i bardzo słaby G7 vs Rockets 2009