Skocz do zawartości
lorak

wojna na ukrainie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak to jest z tą wojną między Rosjanami i Ukraińcami @ely3 ciebie wywołuje bo masz, zakładam że, wiedzę na ten temat. Zdarza mi się wydawać Rosjan i Ukraińców w Counter-Strike na tych samych serwerach w csgo i dogadują się normalnie jakby nigdy nic (przynajmniej na tyle na ile pozwala mi podstawowa znajomość języków wschodnio-słowiańskich)

Edytowane przez Kołczu33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kołczu33 napisał:

Jak to jest z tą wojną między Rosjanami i Ukraińcami @ely3 ciebie wywołuje bo masz, zakładam że, wiedzę na ten temat. Zdarza mi się wydawać Rosjan i Ukraińców w Counter-Strike na tych samych serwerach w csgo i dogadują się normalnie jakby nigdy nic (przynajmniej na tyle na ile pozwala mi podstawowa znajomość języków wschodnio-słowiańskich)

Widziałem kiedyś prowokacje kolesia z Ukrainy , który na serwerach dzwonił do Rosjan . Rozmawiał z nim al ejak tylko przyznał się ,że jest z Ukrainy to wylewało się na niego wiadro wyzwisk. Osobiście znam kilka przypadków gdzie Ukrainiec ma matkę, ojca czasem nawet siostrę w Rosji i nie jest w stanie znimi rozmawiać bo oni się go pytali czy się cieszy ,że wyzwalają ich od tych nazistó i ćpunów co nimi rządzą

Już przed wojną połowe Rosjan których ściągaliśmy z upadłej konkurencji trzeba było odesłać do domu bo mieli tyle pogardy dla Ukraińców. Gadali do nich per Chachły. I to nie były pojedyncze przypadki. Oczywiście dużo Rosjan miało normalne poglądy ale po wybuchu wojny przekaz w telewizji jest jednoznaczny. Są oczywiście duże miasta gdzie pewnie młodzież nie jest tak jawnie wroga

Co do tego jak Ukraińcy traktują Rosjan to w tej chwili są wściekli niemniej jednak chyba są bardziej cywilizowani. Wystarczy popatrzeć w jakim stanie wracają jeńcy ukraińscy a w jakim rosyjscy. . To jest jednak przede wszystkich wrogość do Rosji jako państwa niż samych Rosjan ale jednak zobacz ,ze nawet kolaboranci z Chersonia woleli zostać w mieście i poddać się karze niż wyjechać z Rosjanami. Tam wyjechało coś ok 5 tys cywili z całego rejonu i podobna ilosć z całego rejonu charkowskiego . Ukraińcy , którzy przed wojną określali się jako Rosjanie teraz w życiu by nie chcieli zamieszkać w Rosji

Kto zainteresowany taktyką Wagnera to można poczytać

Od września tylko Wagnerowcy mają sukcesy . Pytanie tylko jak długo im starczy zasobów? Pod Vuhledarem Rosjanie się wyczerpali . Straty spore. Zysk terenowy żaden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f7ca34c3696dcba62123375035b41a37d4c07a49

Cos dla Deltusiow tego świata nie rozumiejących czemu należy wspierać Ukraine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.01.2023 o 08:38, Reikai napisał:

Ambicje terytorialne, wzdychanie do ZSRR, utrata Ukrainy na rzecz Europy jeśli chodzi o stan umysłu po euromajdanie, odklejka na state lata i chęć zostania wielkim, zapamiętanym przez historie carem(stąd wzdychanie do Piotra Wielkiego).

No i po prostu Rosja, część życia tam polega na napierdalaniu się o cokolwiek, tak było od zawsze i będzie dopoki ktoś tej zarazy nie ustawi. Teksty o NATO można schować do kieszeni, to już @ely3 pieknie wyjasnil.

W dniu 31.01.2023 o 09:23, ely3 napisał:

A zadałeś sobie choc minimum wysiłku czy tylko powtarzasz tezy propagadny rosyjskiej? Możesz mi wyjasnić dlaczego bazy NATO w Uzbekistanie nie wywowały wojny. Dlaczego negocjacje bazy NATO w Tadżykistanie które miały miejsce od połowy 2021 nie wywołały wojny. A Putin zaatakował Ukrainę , która nie miała żadnej bazy NATO. 

Zostawiłem Wam koledzy miejsce na ciekawą polemikę, bo póki co jeden przeczy drugiemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Reikai napisał:

Cos dla Deltusiow tego świata nie rozumiejących czemu należy wspierać Ukraine.

Zkaldasz, że nie rozumieją. 

Oni doskonale rozumieją, chętnie powitaliby ruskich tankistow kwiatami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Krzemo napisał:

Zkaldasz, że nie rozumieją. 

Oni doskonale rozumieją, chętnie powitaliby ruskich tankistow kwiatami. 

Obecnie żyjemy w być może najbardziej dynamicznych latach naszych pokoleń. W całej historii jedną z najgorętszych debat była kwestia bohaterstwa oraz zdrady. Filmografia oraz literatura w dość zero-jedynkowy oraz prosty sposób przedstawia kolaboranta -> jako negatywną  postać, którą jeśli chcemy przedstawić w lekko pozytywny sposób to zazwyczaj uległa szantażowi a jak negatywna to tylko wyłącznie z pobudek egoistycznych - materialnych. Dzisiaj dzięki internetowi możemy bardziej przyjrzeć się pożytecznym idiotom, którzy prawdopodobnie nie mając z tego powodu żadnych benefitów powielają oraz wpisują się narrację takich osób jak Braun, Korwin Mikke, Sykulski, Rola czy inny plankton osób pozbawionych kręgosłupa moralnego. Zastanawiające jest czym się kierują osoby popierające z góry zdradzieckie mordy. Mnie tylko przypominają się lata 44/45 gdy pojawiły się osoby popierające komunistów i w tamtym czasie zwykli obywatele, którzy dobrowolnie zasilały ich szeregi zazwyczaj tłumaczyły się zdradą sanacji oraz zachodu oraz chęcią budowy nowej Polski ponieważ byli zmęczeni wojną. Dzisiaj za pomocą manipulacji ludzie są praktycznie cały czas w jednym worku i antycovidovców nagle stali się antyukraińcami a to chyba oznacza, że mamy do czynienia z bandą przygłupów, którzy ślepo wierzą w tych antysystemowców skupiających ludzi niezadowolonych z życia oraz sobie nie radzących z obecną rzeczywistością.

A może Sykulski i reszta spełniają swoją misję? Może jak nie oni to pojawiłby ktoś się inny bardziej radykalny i szkodliwy dla społeczeństwa?

Z lewej strony mamy debili przylepiających się do dzieł sztuki a z prawej kamratów. Internet to zło ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straty za ostatnie 2 miesiące. Wagnerowcy tracą ogromne ilości ludzi ale i tak prą do przodu i zdobywają teren. Pytanie jak długo będa mieć dopływ najemkników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Koelner napisał:

Z lewej strony mamy debili przylepiających się do dzieł sztuki a z prawej kamratów. Internet to zło ;]

e tam

ludwiczek i jaszczur robia zajebisty content ❤️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, julekstep napisał:

e tam

ludwiczek i jaszczur robia zajebisty content ❤️

Kim są Ludwiczek i Jaszczur?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia Ukraina intensywnie niszczy artylerię w południowej częsci Dniepru . Nawet zniszczyli Hiacynta a to była dopiera 4 potwierdzona strata Rosjan. Do tego regularnie topią Rosjanom łodzie. Wyspy nie sa pod kontrolą żadnej ze stron ale wybrzeże naprzeciwko Chersonia już jest pod kontrolą ukraińską. Hola Prystań praktycznie co drugi dzeiń jest trafiana przez Ukraińską armię. Nie sądzę by to był początek desantu ale z drugiej strony po 2 miesiącach ciszy Ukraina ewidentnie bada teren. Raz w tygodniu Jednostki specjalne robią rajd na druga stronę rzeki i kasują cały posterunek Rosjan zazwyczaj ok 10 zabitych i kilku jeńców. Rosjanie już nie są obecni na wyspach ale jak wspomniałem Ukraina kontroluje tylko wybrzeże po swojej stronie. Z jednej strony Rosjanie zabrali żołnierzy z tego rejonu by atakować Donbas więc desant tutaj byłby dużym problemem dla Rosjan ale może być też pułapką dla Ukrainy bo jednak mogą mieć problem ze stworzeniem przepraw i ochroną ich przed zniszczeniem

To dla mnie zagwozdka od miesiąca na ile ukraina ma możliwości postawienia przepraw i jak dużo ma łodzi desantowych by uchwycić przyczółek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Pablo81 napisał:

Kim są Ludwiczek i Jaszczur?

dowdcami Kamratow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Reikai napisał:

https://threadreaderapp.com/thread/1622381102617739265.html

Wedlug dziennikow w USA, cos sie szykuje moze nawet w przeciagu 10 dni.

Jeśli jest mowa o ofensywie z południa to nie trzeba jasnowidza czy dziennkarzy z USA by widizeć ,że Rosjanie już od dłuzśzego czasu próbują. 

Najpierw była ta pseudo w Zaporożu gdzue Rybar i Rosyjskie Ministerstwo podawało info o zdobyciu 4 wiosek a po tygodniu się okazało ,że ROsjanie nie zdobyli ani metra okopu ukraińskiego.

Potem był duży atak na Vuhledar gdzie również Rybar i Rosjanie twierdzili ,ze weszli do wioski a się okazało ,ze najblizej byli 2 km. Stracili ogromne ilości sprżetu . Na dodatek Ukraina odbiła wszystkie utracone tereny zagraniając jeńców ze 155 pułku piechoty morskiej i wszyscy co do joty byli zmobilizowani w paźzierniku. Rosjanie na dodatek stracili rezerwowe jednostki bo Ukraina trafiła koszary które były .......8 km o linii frontu i tam od 30 do 200 zołnierzy zginęło

Teraz są ataki na Kreminy i znowu Rybar ogłosił zdobycie Bilohoriwki a nie dość ,ze Ukraina dziś wrzuciła fotki z wioski to jeszcze FIRMS pokazuje ,że walki się toczą w okolicach żwirowni pod Szypiliwką a wieć to Ukraina przesunęła się o 1 km 

By było jasne pod Kreminą Rosjanie najpewniej odrzucili Ukrainę o jakies 1-5 km na południe i połnoc miasta . Rosjanie spakowali jakieś 20 tys żołnierzy pod Vuhledarem i Wołnowachą . Nie wiadomo gdzie ich rzucą. Mają jakieś 20 tys pod Kreminą i próbują atakować ale tak jest specyficzna przestrzeń ,który utrudniała Ukrainie atak bo tam jest ok 8 km szczerego pola które jest w niecce. Trzeba zjechać w óół a potem atakować pod górę. Wszystkie takie ataki na razie kończyły się źle dla Rosjan a wcześniej Ukraina miała spory problem by przekskocyć a potem utrzymać zdobycze po drugiej stronie niecki dlatego zaczęli atakowac lasem na południe od miasta.

Ataki już następują ale na razie Rosjanie ponoszą spore straty i nie osiągneli sukcesu nigdzie poza Soledarem ale to w 100% sukces Wagnera 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Reikai

Dziś kolejny raz Rosja przypuściła szturm na Vuhledar . .Tym razem przez pole minowe ( nie wiem czy ukraina nie ustawiło go którejś nocy( . Efekt to ponad 30 pojazdów zniszczonytch lub uszkodzonych i opuszczonych  icoś takiego

Ostrzegam ,że tam widać biegnącego płonącego żywcem rosyjskiego czołgistę. Nie chcę epatować przemocą ale chce pokazać jak Rosjanie w dość dziwny sposób wykonują te ataki.

A tu masz dzisiejszy atak na Vodyane.

Pod Vodyane jest potwierdzone, że Ukraina odbiła grań oraz rejon kamienołomu niedaleko Vodyane przez co tera Rosjanie musza jak pod Vuhledarem musza atakowac wzdłuż dominujących wzgórz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, ely3 napisał:

@Reikai

Dziś kolejny raz Rosja przypuściła szturm na Vuhledar . .Tym razem przez pole minowe ( nie wiem czy ukraina nie ustawiło go którejś nocy( . Efekt to ponad 30 pojazdów zniszczonytch lub uszkodzonych i opuszczonych  icoś takiego

Ostrzegam ,że tam widać biegnącego płonącego żywcem rosyjskiego czołgistę. Nie chcę epatować przemocą ale chce pokazać jak Rosjanie w dość dziwny sposób wykonują te ataki.

A tu masz dzisiejszy atak na Vodyane.

Pod Vodyane jest potwierdzone, że Ukraina odbiła grań oraz rejon kamienołomu niedaleko Vodyane przez co tera Rosjanie musza jak pod Vuhledarem musza atakowac wzdłuż dominujących wzgórz

Im wiecej takich filmikow, tym lepiej ! ;) Nie przejmuj sie, mysle ze nikogo nie rusza martwi rosjanin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Reikai napisał:

Im wiecej takich filmikow, tym lepiej ! ;) Nie przejmuj sie, mysle ze nikogo nie rusza martwi rosjanin.

A ja tam nikomu nie życzę śmierci. Zwłaszcza ,że giną nie za swój kraj ale w imię chorej ambicji Putina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, ely3 napisał:

A ja tam nikomu nie życzę śmierci. Zwłaszcza ,że giną nie za swój kraj ale w imię chorej ambicji Putina

Wiesz, no jednak jest 100 sposobow na to, zeby sie poddac itd. Mi tam ich nie szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Reikai napisał:

Wiesz, no jednak jest 100 sposobow na to, zeby sie poddac itd. Mi tam ich nie szkoda.

Nie przesadzajmy. Jak ktoś idzie do armii to w niej walczy. Poddanie się to tchórzostwo i nie oczekuj ,że Rosjanin który kocha swój kraj sie podda

Na zdjęciu powyżej widać spalone ok 10 czołgów... Zastanawiam się jak ktoś po rosyjskiej stronie mógł wpaśc na pomysł takiego linowego ataku po 10 dniach walk gdzie 72 udowodniła ,że ma Cezary na stanie, które sa w stanie błyskawicznie zmasakrować taki atak

Nie wiem czy to nie jest efekt  konceptu ataku pod osłoną zasłony dymnej. Jakieś 2 dni Rosjanie wrzucili film spod Vuhledaru gdzie trenowali taki atak . Z przodu idzie pojazd kreuący dym a za nim kilka pojazdów blisko siebie w linii. Idealny cel dla Cezarów. A wiadomo ,ze tam jest ok 12 Cezarów i jakieś PZH 2000

To wyglada na masakrę. Załóżmy ,że tam w kazdym czołgu zginęło po 4 żołnierzy plus na pewno szła z nimi kompania piechoty. Na oko to tam zginęło jakies 150 zołnierzyi pewnie dlatego potem czołgi próbowały uciekać z tej pułapki poprzez pole minowe na którym wyleciały w powietrze kolejne czołgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ely, to jest najeźdźca, agresor. Im więcej w piachu tym lepiej. To tak jak żałowałbyś żołnierza Wermahtu.

Skoro szkoda go jako człowieka, mogła jego rodzina i przyjaciele oraz ponad 100000 wyeliminowanych innych soldatów podnieść głowę, powstać z kolan i przejrzeć na oczy. Ale brak inteligencji i jaj, więc maja to, na co zasłużyli. I oby jak najwięcej takich i oby jak najwięcej dramatów ruskich zwłaszcza takich, którzy ochoczo popierają denazyfikacje Ukrainy poprzez niszczenie i tak jednego z najbiedniejszych państw Europy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wolę być tchórzem niż mordercą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi